Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Káva se solí vás překvapí: Trik, který musíte zkusit

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. června 2021
Solenie kávy, soľ do kávy, káva so soľou

Počuli ste už o solení kávy? Viete, prečo je káva so soľou pomerne populárna? Prezradíme vám viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Ráno otevřete oči, trochu se protáhnete, vykutálíte se z postele a zamíříte ke kávovaru, abyste si připravili svou povinnou startovací dávku. Toto je u většiny z nás pravděpodobně stejné, avšak v dalším kroku se do jisté míry lišíme. Kávoví fajnšmekři si ji dají čistou, někdo si ji zjemní mlékem, někdo si pomůže cukrem, někdo ji možná ozdobí šlehačkou. Proč je však populární i káva se solí?

Alternativních způsobů přípravy kávy je velmi mnoho a detailněji jsme se jim věnovali v článku „Co všechno se přidává do kávy?“ Mezi různými možnostmi jsme zmínili i jednu, která vyzní poměrně sci-fi. Sůl. Napadlo vás někdy dát si do kávy sůl? Víte o tom, jaké má účinky? Proč se dává sůl do kávy?

Sůl snižuje hořkost kávy

Prozradíme to hned na začátek: sůl snižuje hořkost kávy. Před časem byla publikována studie, za kterou stáli vědci z Technické univerzity v Mnichově a její výsledky prezentovali v roce 2007 v Bostonu, konkrétně na setkání Americké chemické společnosti (American Chemical Society).

„Každý si myslí, že hlavní hořkou složkou kávy je kofein, ale to rozhodně není pravda,“ uvedl autor studie Thomas Hofmann, podle kterého se kofein stará jen o 15 procent celkové hořkosti. Hlavní roli přitom hrají dva antioxidanty nacházející se v pražené kávě, ale ne v zelených zrnech.

Silnější pražení kávy = vyšší hořkost

Prvním antioxidantom jsou laktony kyseliny chlorogenové, které se nacházejí hlavně v kávě se slabým až středním stupněm pražení. Čím je však pražení intenzivnější, tím více se štěpí a rozpadají na fenylindany. Nuže a ty jsou výrazně hořčí, jako jejich předchůdci.

„Pražení je klíčový faktor, který v kávových zrnech vyvolává hořkost,“ vysvětloval Hofmann. „Čím silnější stupeň pražení zvolíte, tím hořčí káva nakonec bude.“

Káva se solí „napraví“ nekvalitní přípravu

Odborník připomněl i skutečnost, že za hořkost kávy může do jisté míry i způsob její přípravy. Při espressu například příliš vysoký tlak, ale všeobecně svou roli sehrává i teplota vody. No a pochopitelně i příliš dlouhé extrahování, pokud využíváte například french press. Avšak teoreticky i použití zrn nižší kvality, případně využití robusty a ne arabiky.

Ale pozor: i když se vám „podaří“ připravit si hořkou kávu, není všem dnům konec. Stačí použít malé množství soli a rázem je to jinak.

Náš tip: když hledáte dobrou kávu, klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Jak rozpoznáváme chuť?

Pro správné pochopení celé záležitosti si nejdříve musíme definovat fungování rozpoznávání chuti a pracovávání jazyka. Všechno je to totiž nakonec právě o tom.

„Na jazyku se nachází většina chuťových pohárků, které jsou umístěny v ústní dutině,“ píše Wikipedia. „Chuť lidé vnímají jako kombinaci pěti základních chuťových vjemů: sladkého, slaného, kyselého, hořkého a umami. Chuti jsou vnímány celou plochou jazyka, i když některé části jsou více citlivější.“

Sůl brání rozpoznávání hořkosti

Ve zkratce: Když se jídlo dostane na jazyk, spustí chemickou reakci, která je následně přenesena do mozku. Takto identifikujeme chuť. Ukázalo se, že biologický mechanismus produkování sladké, slané, kyselé a umami chuti je podobný. Sůl se stará o to, že je zvýrazňuje.

Vnímání hořké chuti je však jiné a funguje úplně jinak. Ta nevyvolává normální reakci, ale takovou, že chuťový pohárek vypustí vápenaté ionty, které do mozku vyšlou „hořký signál“. Sůl však ví této reakci zabránit, případně ji omezit a do mozku tak nedorazí tolik hořkosti.

Kolik soli dát do kávy?

V anglických textech nejčastěji najdeme doporučení přidat do kávy „pinch of salt“, tedy špetku soli. To však pochopitelně není ideální míra a každý si ji může vyložit jinak, přičemž kávu by bylo možné velmi lehce přesolit.

Často citovaný autor, který se této otázce věnoval, se jmenuje Alton Brown. Podle něho je třeba na „šest polévkových lžic mleté kávy přidat čtvrtinu čajové lžičky košer soli.“

Ani to pochopitelně není úplně nejpřesnější míra, ale v konečném důsledku si to každý musí vyzkoušet sám na vlastní kůži. Brown kromě toho dodává, že sůl pomůže i s osvěžením chuti vody a podle něho je „při neutralizování hořkosti lepší jako cukr“.

Káva se solí není nic nového

Káva se solí není z historického hlediska nic nového a oblíbená je hlavně ve Skandinávii, kde je považována za úplnou samozřejmost. Více zdrojů však uvádí, že lidé mají sůl v kávě rádi i na Sibiři, v Turecku a dokonce i v sousedním Maďarsku. U nás se to zatím až tak nechytilo.

V některých pobřežních oblastech, konkrétně na místech, kde se řeky vlévají do moře, prý místní obyvatelé zvykli při vaření kávy využívat jakousi „poloslanou“ vodu. Našli si ideální místo na její načerpání a bylo to.

Chuť kvalitní kávy upravovat netřeba

Úplně nejideálnějším scénářem je pochopitelně mít dostatečně kvalitní kávu, do které nepotřebujete nic přidávat a i tak se dokážete unášet její lahodností. Samozřejmě, že na trhu se nachází všelico a ne vždy je to takovéto růžové – některé levnější kávy si dochucení doslova žádají.

„Pokud si kupujete dobrou kávu a máte dobrého pražiče, tak v kávě nepocítíte hořkost, kterou byste potřebovali řešit solí,“ řekl expert na kvalitu kávy Spencer Turer pro delish.com. „Tento recept se datuje do období, kdy káva nebyla tak dobrá.“

Náš tip: když hledáte dobrou kávu, klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Káva se solí je lepší než káva s cukrem či mlékem

No a když je to už tak, je třeba si uvědomit, že z dietního pohledu je vždy lepší přidat do kávy sůl, jako cukr nebo mléko. Kaloricky je to ten nejvýhodnější variant. Plusem je i to, že díky solení tělu pomůžete prinavrátit sodík. Pokud totiž denně vypijete čtyři šálky kávy, přijdete až o 1 200 miligramů sodíku, který potom solí dokážete opět získat.

Či už na tento variant přistoupíte nebo ne, necháme jen na vás. Za zkoušku však nic nedáte a věřte nám: ono to skutečně funguje.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: sůl do kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
vplyv kávy na mozog a demencia

Vliv kávy na mozek: Může káva vést k demenci?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL