Stalo se vám už někdy, že jste vešli do kavárny, zeptali jste se na jejich nabídku a barista na vás vychrlil množství názvů nápojů, které neznáte? S novou rubrikou nesoucí název “Víte, co je to …?” se už nebudete muset cítit trapně. Postupně si v sérii představíme širokou plejádu kávových nápojů, se kterými se v kavárnách můžete setkat. Víte, co je to affogato?
Affogato
Affogato (nebo “affogato al caffè” – v překladu “utopené v kávě”) je kávový drink pocházející z Itálie. Je to relativně jednoduchý drink. Jeho základ tvoří kopeček (primárně) vanilkové zmrzliny a single shot teplého espressa. Možná je trochu otázkou, do jaké míry může být affogato bráno jako nápoj. Někteří ho kategorizují jako dezert, pro jiné je to zase příjemné osvěžení klasického espressa.

Co potřebujete na affogato?
Příprava affogata je jednoduchá. Potřebujete jen kvalitní výběrovou kávu a kvalitní zmrzlinu. Když tyto popisy ingrediencí vnímáte jako velmi vágní, ukážeme vám, jak jsme si affogato připravili my a pro jaké ingredience jsme se rozhodli.
Káva od LOT roastery
Když experimentujete stejně rádi jako my, tahle káva vám sedne. Ve většině případů se do affogata používá káva s čokoládovějšími a oříškovějšími tóny. Blog o kávě však jde proti proudu, a proto jsme si zvolili doslova šílenost od slovenské pražírny LOT roastery.

Touto šíleností není nic jiného, než káva Fernando Cordero Costa Rica zpracovaná termickou fermentací. Ujetý experimentální způsob zpracování dodal kávě charakteristickou chuť sladkých jablek a vinného střiku. Jednoduše ovocná pecka.
Jelikož jde o acidnější, fermentovanou kávu, při její přípravě na La Marzocco Linea Micra jsme se rozhodli zvýšit extrakci. Kávu jsme si připravili jako espresso, které jsme extrahovali o něco déle (30 sekund), aby ve výsledném nápoji chutnala sladší. To, zda použijete single shot nebo double shot espressa, je už jen na vás a vašich preferencích. My jsme se rozhodli použít double shot, a to z důvodu, že jsme nechtěli, aby se nám v chuti zmrzliny tahle výborná Costa Rica úplně ztratila.

Vanilková zmrzlina
Co se týče zmrzliny, doporučujeme použít jemné, krémové zmrzliny na mléčné bázi. Při přípravě affogata se tradičně používá vanilková zmrzlina. Přesně pro ni jsme se rozhodli i my. Před přípravou jsme vyběhli do lokální zmrzlinárny, aby byl výsledný nápoj co nejchutnější a připravený z čerstvých surovin. Nebo vyzkoušíte i jiné druhy zmrzliny?
Náš tip: Místo vanilkové zmrzliny vyzkoušejte použít zmrzlinu s chutí bílého nugátu. Bílý nugát je o něco sladší, najdete v něm tóny bílé čokolády, mandlí a vanilky. Ve výsledném kávovém nápoji může překvapit.

Návod na přípravu espresso affogato
- Zmrzlinu si naložte do sklenice. Doporučujeme cca jeden až dva kopečky.
- Připravte si espresso: my jsme vsadili na kávu Fernando Cordero Costa Rica od pražírny LOT roastery. To, zda použijete single shot nebo double shot, závisí jen na vás. My jsme použili double shot.
- Espresso si nalijte na zmrzlinu, případně rovnou pusťte na ni. Teplé espresso zmrzlinu jemně rozpustí a vytvoří smetanovou strukturu nápoje.
Vanilka z Madagaskaru a Costa Rica od pražírny LOT vytvořily úžasnou synergii chutí. Ovocné tóny kávy doplnily sladkou chuť vanilkové zmrzliny, ale ve výsledném drinku se neztratily. Do popředí vystupovalo bobulové ovoce a jemná vinná acidita.
Přikládáme i video z přípravy affogata v kávové laboratoři Blogu o kávě:






