Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Kávové šílenství od Kávoholika: 7 absolutních špiček, ze kterých si nebudete umět vybrat

Ladislav Király Od Ladislav Király
14. srpna 2025
Kávoholik - 7 top káv
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Máte i vy někdy problém s výběrem? Přesně na tento problém jsme narazili i my, když jsme ochutnali nové kávy od Kávoholika. Z této bratislavské pražírny kávy nám do redakce přišlo až sedm káv a chcete slyšet pravdu? Jedna káva nám chutnala víc než druhá, všechny krásně voněly a měly své specifické a výrazné chuťové i aromatické tóny.

Jak z nich vybrat ty nejlepší? Nijak. Představíme vám je všechny. Jste-li fanouškem opravdu vysoké kávové ligy a vyhledáváte vzácné a zapamatovatelné kávy, toto je článek pro vás. Vítejte u ochutnávky šesti kolumbijských a jedné etiopské kávy. Všechny pražené světle, primárně na filtr.

PS: při nákupu na eshopu kavoholik.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Kávoholik Bona Zuria - obal

Ethiopia Bona Zuria

Jedinou zástupkyní afrického kontinentu je Etiopie Bona Zuria pojmenovaná po zpracovatelské stanici Bona Zuria. Zde proběhlo zpracování směsi odrůd JARC 71158, 74165 a Heirloom. Jejich třešně podstoupily metodu zvanou Anaerobic Natural. To v překladu znamená, že nejprve fermentovaly vcelku a v prostředí bez přístupu vzduchu a až následně je zaměstnanci stanice sušili.

Kávoholik Bona Zuria

Právě metoda zpracování se na chuti a aroma kávy odrazila v největší míře. Její vůně je výrazná, pronikavá, sladká a zároveň květinová, s jemným likérovým nádechem. Chuť je snad ještě výraznější než aroma. Spojuje výraznou sladkost peckového ovoce, květinovost, která připomíná růžovou vodu a jiskřivou citrusovou až vinnou aciditu. Dochuť této „etiopky“ je jemně kakaová a výrazně květinová. Bona Zuria vám sedne v případě, že oblibujete funky kávy, které v sobě ukrývají špetku afrického charakteru.

Kávoholik Edwin Noreňa - Bourbon Papayo - obal

Colombia Edwin Noreňa Bourbon Papayo

Z farmy San Adolfo, kterou vlastní dnes už světoznámý farmář Edwin Noreňa, společně ochutnáme několik káv. První je odrůda Bourbon Papayo, kterou Edwin zpracoval metodou Yellow Honey CM. Jde o spojení metody Yellow Honey a takzvané karbonické macerace. Toto divoké spojení má za výsledek mimořádně charakteristickou vůni a chuť kávy.

Kávoholik Edwin Noreňa - Bourbon Papayo - mletá káva v dripperu

Ve vůni ihned pocítíte velmi výraznou florálnost až bylinnost, která připomíná citronovou trávu. A citronová tráva dominuje i samotné chuti. Je velmi jasná a čistá, doplňuje ji příjemná sladkost peckového ovoce a čokolády, což vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Lákají vás květinové kávy? Jděte do toho!

Kávoholik Edwin Noreňa - Raspberry Mossto - obal

Colombia Edwin Noreňa Raspberry Mossto

Jak naznačuje slovíčko „raspberry“, další káva, kterou ochutnáme, je takzvaný koferment. Kofermentace je proces, při kterém kávové třešně (nebo jen samotné zrno) fermentují společně s ovocem, bylinkami či kořením. Během zpracování tak nasáknou chutěmi z ostatních přísad a můžete tak ochutnat kávu, která má výraznou chuť například malin.

Kávoholik Edwin Noreňa - Raspberry Mossto - zrna

Malinový koferment od Edwina Noreňi je mimořádně povedený. Na rozdíl od mnoha kofermentovaných káv v něm maliny nepřehlušují všechny původní chutě kvalitně vypěstovaného a zpracovaného kávového zrna. Ve vůni jsou maliny znatelné, ale rozeznáte v ní i příjemné čokoládové a květinové prvky. V chuti najdete malinový džem, šťavnatou jablečnou aciditu a výraznou čokoládovou sladkost. Pokud hledáte kofermentací „vytuněnou“ kávu, která vás neomrzí po dvou či třech šálcích, toto by mohla být výborná volba.

Kávoholik Elias Shady Bayter - Java Blossom - obal

Colombia Elias Shady Bayter Java Blossom

Jáva a v Kolumbii? Není to blbost? Jasně, že ne. Java v tomto případě neoznačuje jeden z indonéských ostrovů, ale odrůdu java. Konkrétně její kultivar java blossom. Tento lot vznikl na farmě El Vergel, kterou vlastní bratři Bayterovi. Je zpracován naturální karbonickou macerací a je to opravdu cítit.

Kávoholik Elias Shady Bayter - Java Blossom - zrna

Aroma javy z El Vergel bychom zařadili mezi jednu z nejvýraznějších vůní, s jakými jsme se u kávy setkali. Je mimořádně pronikavá, připomíná květiny a jablečný cider a až si říká, abyste ji pomleli a ochutnali. Chuť kávy je velmi funky. Je až parfémově florální, příjemně acidní a neuvěřitelně šťavnatá. Výrazné chutě podtrhuje plné tělo a jemně alkoholový, funky nádech. Java Blossom doporučujeme milovníkům květinových káv a fermentovaných tónů.

Kávoholik Edwin Noreňa - Gesha Honey IPA - obal

Colombia Edwin Noreňa Gesha Honey IPA

Vraťme se k Edwinovi a jeho kávovým experimentům. Milovníci piva u této kávy určitě zpozorní. Zkratka IPA totiž označuje typ svrchně kvašeného piva, který v poslední době nabral na popularitě. No a Edwinovi se podařilo vypěstovat a zpracovat kávu tak, aby svou chutí připomínala právě tento druh piva.

Kávoholik Edwin Noreňa - Gesha Honey IPA - zrno

Odrůdu gesha zpracoval takzvanou Honey IPA metodou, která pracuje s kávou, chmelem a sladem. Je to vůbec možné? Ano, už ve vůni je jasně rozeznatelný chmel a citronová tráva, jejichž tóny často objevíte i v pivu IPA. Chuť krásně propojuje citrusovou aciditu, bylinnost citronové trávy a tóny chmele, díky čemuž Gesha Honey IPA skutečně připomíná pivo. Je to úlet, který se vyplatí ochutnat.

Kávoholik Edwin Noreňa - Gesha Washed CM - obal

Colombia Edwin Noreňa Gesha Washed CM

Pokud vás kávy od pražírny Kávoholik zaujaly a otevřeli jste si jejich eshop, možná si všimnete, že je představujeme postupně, podle vzrůstajícího cuppingového skóre. Poslední dvě kávy, které nás čekají, se se svým skóre dostávají skutečně vysoko. Gesha Washed CM od Edwina si vysloužila až 89 bodů, což je ve světě výběrové kávy úctyhodné hodnocení.

Kávoholik Edwin Noreňa - Gesha Washed CM - příprava filtrované kávy

Karbonická macerace spojená s promytým zpracováním v této kávě znovu udělala divy. Pokud si ještě vzpomínáte na Bourbon Papayo a jeho citronovou trávu, Gesha Washed CM má velmi podobnou vůni. Výrazně květinovou až bylinnou s jemným náznakem ovocnosti a šťavnatosti. Její chuť je krásně čistá a vybalancovaná, ale zároveň výrazná a komplexní. Acidita připomíná červené lesní plody a sladkost zralé tropické ovoce. V jejich pozadí se rozehrává květinová symfonie růží a citronové trávy a v dochuti najdete jemnou hořkost zeleného čaje. Tuto kávu doporučujeme jen v tom případě, že se nebojíte nebezpečně dobrých chutí.

Kávoholik Edwin Noreňa - Bourbon Sidra - obal

Colombia Edwin Noreňa Bourbon Sidra (Competition Series)

Musím vás zklamat, ale tato kávová jízda je na svém konci. Zakončeme ji však kávou, která dosahuje SCA skóre až 90 bodů a pražírna Kávoholik ji zařadila do takzvané soutěžní série. Odrůdu bourbon sidra z Edwinovy farmy Campo Hermoso bychom s přehledem zařadili mezi to nejlepší, co jsme v blogu ochutnali.

Kávoholik Edwin Noreňa - Bourbon Sidra - hotová filtrovaná káva

Je až extrémně květinová a sladká jako ovocný koláč. Zpracování, které podstoupila, Edwin označil jako Black Honey Mossto Lactic. Přítomnost kávového moštu (mossto) a přidaných kvasinek a bakterií nastartovala mikrobiální procesy, které s kávou udělaly neskutečné divy. Její vůně je jako čerstvě připravený borůvkový džem, který právě babička dovařila ve velkém hrnci, propojený s květinami a čokoládou. Chuť je ještě fascinující. Acidita je šťavnatá, sladkost až cukrová a květinovost velmi pronikavá. Toto je káva soutěžní úrovně, kterou si můžete připravit i doma.

výběr káv od Kávoholika

No vyberte si

Jak jsme už říkali, z takto dobré nabídky káv se vybírá jen velmi těžko. Proto jsme je ochutnali úplně všechny. Vy si však můžete vybrat tu, která vás oslovila nejvíc. Všechny kávy najdete na eshopu pražírny Kávoholik kavoholik.sk nebo v jejich kavárně a prodejně v Bratislavě. Tak hurá do výběru! I když nebude lehký 😉

PS: při nákupu na eshopu kavoholik.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Kávoholik Edwin Noreňa - Raspberry Mossto - hotová filtrovaná káva
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Doraz Geisha Colombia

I na východě něco je: Geisha Colombia, skvělá káva z košické pražírny Doraz

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL