Máte i vy někdy problém s výběrem? Přesně na tento problém jsme narazili i my, když jsme ochutnali nové kávy od Kávoholika. Z této bratislavské pražírny kávy nám do redakce přišlo až sedm káv a chcete slyšet pravdu? Jedna káva nám chutnala víc než druhá, všechny krásně voněly a měly své specifické a výrazné chuťové i aromatické tóny.
Jak z nich vybrat ty nejlepší? Nijak. Představíme vám je všechny. Jste-li fanouškem opravdu vysoké kávové ligy a vyhledáváte vzácné a zapamatovatelné kávy, toto je článek pro vás. Vítejte u ochutnávky šesti kolumbijských a jedné etiopské kávy. Všechny pražené světle, primárně na filtr.
PS: při nákupu na eshopu kavoholik.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Ethiopia Bona Zuria
Jedinou zástupkyní afrického kontinentu je Etiopie Bona Zuria pojmenovaná po zpracovatelské stanici Bona Zuria. Zde proběhlo zpracování směsi odrůd JARC 71158, 74165 a Heirloom. Jejich třešně podstoupily metodu zvanou Anaerobic Natural. To v překladu znamená, že nejprve fermentovaly vcelku a v prostředí bez přístupu vzduchu a až následně je zaměstnanci stanice sušili.

Právě metoda zpracování se na chuti a aroma kávy odrazila v největší míře. Její vůně je výrazná, pronikavá, sladká a zároveň květinová, s jemným likérovým nádechem. Chuť je snad ještě výraznější než aroma. Spojuje výraznou sladkost peckového ovoce, květinovost, která připomíná růžovou vodu a jiskřivou citrusovou až vinnou aciditu. Dochuť této „etiopky“ je jemně kakaová a výrazně květinová. Bona Zuria vám sedne v případě, že oblibujete funky kávy, které v sobě ukrývají špetku afrického charakteru.

Colombia Edwin Noreňa Bourbon Papayo
Z farmy San Adolfo, kterou vlastní dnes už světoznámý farmář Edwin Noreňa, společně ochutnáme několik káv. První je odrůda Bourbon Papayo, kterou Edwin zpracoval metodou Yellow Honey CM. Jde o spojení metody Yellow Honey a takzvané karbonické macerace. Toto divoké spojení má za výsledek mimořádně charakteristickou vůni a chuť kávy.

Ve vůni ihned pocítíte velmi výraznou florálnost až bylinnost, která připomíná citronovou trávu. A citronová tráva dominuje i samotné chuti. Je velmi jasná a čistá, doplňuje ji příjemná sladkost peckového ovoce a čokolády, což vytváří nezapomenutelný chuťový zážitek. Lákají vás květinové kávy? Jděte do toho!

Colombia Edwin Noreňa Raspberry Mossto
Jak naznačuje slovíčko „raspberry“, další káva, kterou ochutnáme, je takzvaný koferment. Kofermentace je proces, při kterém kávové třešně (nebo jen samotné zrno) fermentují společně s ovocem, bylinkami či kořením. Během zpracování tak nasáknou chutěmi z ostatních přísad a můžete tak ochutnat kávu, která má výraznou chuť například malin.

Malinový koferment od Edwina Noreňi je mimořádně povedený. Na rozdíl od mnoha kofermentovaných káv v něm maliny nepřehlušují všechny původní chutě kvalitně vypěstovaného a zpracovaného kávového zrna. Ve vůni jsou maliny znatelné, ale rozeznáte v ní i příjemné čokoládové a květinové prvky. V chuti najdete malinový džem, šťavnatou jablečnou aciditu a výraznou čokoládovou sladkost. Pokud hledáte kofermentací „vytuněnou“ kávu, která vás neomrzí po dvou či třech šálcích, toto by mohla být výborná volba.

Colombia Elias Shady Bayter Java Blossom
Jáva a v Kolumbii? Není to blbost? Jasně, že ne. Java v tomto případě neoznačuje jeden z indonéských ostrovů, ale odrůdu java. Konkrétně její kultivar java blossom. Tento lot vznikl na farmě El Vergel, kterou vlastní bratři Bayterovi. Je zpracován naturální karbonickou macerací a je to opravdu cítit.

Aroma javy z El Vergel bychom zařadili mezi jednu z nejvýraznějších vůní, s jakými jsme se u kávy setkali. Je mimořádně pronikavá, připomíná květiny a jablečný cider a až si říká, abyste ji pomleli a ochutnali. Chuť kávy je velmi funky. Je až parfémově florální, příjemně acidní a neuvěřitelně šťavnatá. Výrazné chutě podtrhuje plné tělo a jemně alkoholový, funky nádech. Java Blossom doporučujeme milovníkům květinových káv a fermentovaných tónů.

Colombia Edwin Noreňa Gesha Honey IPA
Vraťme se k Edwinovi a jeho kávovým experimentům. Milovníci piva u této kávy určitě zpozorní. Zkratka IPA totiž označuje typ svrchně kvašeného piva, který v poslední době nabral na popularitě. No a Edwinovi se podařilo vypěstovat a zpracovat kávu tak, aby svou chutí připomínala právě tento druh piva.

Odrůdu gesha zpracoval takzvanou Honey IPA metodou, která pracuje s kávou, chmelem a sladem. Je to vůbec možné? Ano, už ve vůni je jasně rozeznatelný chmel a citronová tráva, jejichž tóny často objevíte i v pivu IPA. Chuť krásně propojuje citrusovou aciditu, bylinnost citronové trávy a tóny chmele, díky čemuž Gesha Honey IPA skutečně připomíná pivo. Je to úlet, který se vyplatí ochutnat.

Colombia Edwin Noreňa Gesha Washed CM
Pokud vás kávy od pražírny Kávoholik zaujaly a otevřeli jste si jejich eshop, možná si všimnete, že je představujeme postupně, podle vzrůstajícího cuppingového skóre. Poslední dvě kávy, které nás čekají, se se svým skóre dostávají skutečně vysoko. Gesha Washed CM od Edwina si vysloužila až 89 bodů, což je ve světě výběrové kávy úctyhodné hodnocení.

Karbonická macerace spojená s promytým zpracováním v této kávě znovu udělala divy. Pokud si ještě vzpomínáte na Bourbon Papayo a jeho citronovou trávu, Gesha Washed CM má velmi podobnou vůni. Výrazně květinovou až bylinnou s jemným náznakem ovocnosti a šťavnatosti. Její chuť je krásně čistá a vybalancovaná, ale zároveň výrazná a komplexní. Acidita připomíná červené lesní plody a sladkost zralé tropické ovoce. V jejich pozadí se rozehrává květinová symfonie růží a citronové trávy a v dochuti najdete jemnou hořkost zeleného čaje. Tuto kávu doporučujeme jen v tom případě, že se nebojíte nebezpečně dobrých chutí.

Colombia Edwin Noreňa Bourbon Sidra (Competition Series)
Musím vás zklamat, ale tato kávová jízda je na svém konci. Zakončeme ji však kávou, která dosahuje SCA skóre až 90 bodů a pražírna Kávoholik ji zařadila do takzvané soutěžní série. Odrůdu bourbon sidra z Edwinovy farmy Campo Hermoso bychom s přehledem zařadili mezi to nejlepší, co jsme v blogu ochutnali.

Je až extrémně květinová a sladká jako ovocný koláč. Zpracování, které podstoupila, Edwin označil jako Black Honey Mossto Lactic. Přítomnost kávového moštu (mossto) a přidaných kvasinek a bakterií nastartovala mikrobiální procesy, které s kávou udělaly neskutečné divy. Její vůně je jako čerstvě připravený borůvkový džem, který právě babička dovařila ve velkém hrnci, propojený s květinami a čokoládou. Chuť je ještě fascinující. Acidita je šťavnatá, sladkost až cukrová a květinovost velmi pronikavá. Toto je káva soutěžní úrovně, kterou si můžete připravit i doma.

No vyberte si
Jak jsme už říkali, z takto dobré nabídky káv se vybírá jen velmi těžko. Proto jsme je ochutnali úplně všechny. Vy si však můžete vybrat tu, která vás oslovila nejvíc. Všechny kávy najdete na eshopu pražírny Kávoholik kavoholik.sk nebo v jejich kavárně a prodejně v Bratislavě. Tak hurá do výběru! I když nebude lehký 😉
PS: při nákupu na eshopu kavoholik.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.








