Slyšeli jste už o tom, že špetka soli může výrazně ovlivnit vaše chuťové vnímání kávy? A vůbec ne v negativním slova smyslu. Sůl ve stopových množstvích dokáže vybalancovat defektní chutě, chutě způsobené přílišnou či naopak nedostatečnou extrakcí kávy a zjemnit nepříjemnou hořkost či aciditu. Rozhodli jsme se, že to otestujeme.
Tip: Více informací o efektu soli v šálku kávy jsme před časem přinesli v článku věnovanému tématu káva se solí.
Sůl v kávovém puku
Sůl se jako kompenzátor nepříjemné hořkosti a acidity přidává do kávy většinou po její extrakci. Poprvé si usrkněte a v chuti vám něco nesedí. Stačí kapka solného roztoku a nápoj může být zachráněn. Co se však stane v případě, když sůl do kávy přidáte ještě během extrakce?
Inspirovali jsme se videem ze sociálních sítí a při přípravě espressa jsme zaexperimentovali se solí. Pojďte tento zajímavý pokus vyzkoušet spolu s námi.

Kávy od Coffeeinu
Do pokusu jsme zapojili dvě kávy ze slovenské pražírny Coffeein. Obě kávy se nacházejí na opačném konci kávového spektra. Směs arabiky a robusty (50:50) nesoucí název Forte je konzervativní kávou s tunou hořké čokolády a kakaa, které najdete v její chuti. Na druhé straně, promytý Vietnam Lang Biang je světleji pražená výběrová arabika, ve které pocítíte sladkou mléčnou čokoládu a množství bobulového ovoce a ovocné acidity.
Náš tip: při nákupu na coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Špetka soli
Máte po ruce jednu z těchto káv nebo kávy jim podobné? Pojďte to zkusit. Postup je skutečně jednoduchý. Oproti běžné přípravě espressa v pákovém kávovaru uděláte jen jednu malou změnu. Do namleté kávy v páce přidáte špetku soli. Tu následně rovnoměrně rozdistribuujte pomocí distributoru a kávu spolu se solí utampujte.

Když jehličkový distributor doma nemáte, nic se neděje. Kávu se solí smíchejte v externí nádobě a směs do páky nasypte už promíchanou. Pozor, se solí to není třeba přehánět. Větší množství může mít na chuť vaší kávy negativní vliv. A přece nechcete, aby vaše espresso chutnalo jako slaná polévka.

Špetka soli by měla splnit jeden důležitý úkol. U tmavší kávy s obsahem robusty (jako je směs Forte) ovlivní vaše vnímání hořkosti. Hořkost, kterou vnímáte jako nepříjemnou, sůl změní na mnohem příjemnější a vybalancovanou. Naopak, když u modernějších káv (jako je Vietnam Lang Biang) zápasíte s množstvím ostré acidity, sůl aciditu zjemní a zaoblí.

Může sůl skutečně pomoci?
Směs Forte jsme pro potřeby tohoto experimentu nejprve záměrně přeextrahovali. V chuti jsme kromě čokolády, kakaa a oříšků našli nepříjemnou hořkost. Ta páchala neplechu hlavně v dochuti espressa. Při druhém pokusu jsme do páky přidali špetku soli. V chuti jsme pocítili až šokující velké rozdíly. Hořkost jakoby splynula se sladkostí espressa a společně se doplňovaly. Dochuť už ani zdaleka nestahovala ústa a netrápila chuťové buňky.

A co Vietnam? Kontrolní espresso jsme cíleně podextrahovali. V šálku jsme velmi pěkně pociťovali čokoládu a ostružiny. To nezní špatně, že? Opak je pravdou. Oba chuťové prvky se při nesprávné extrakci navzájem nepěkně bily. Acidita působila ostře, nepříjemně a nevyváženě. Espresso se solí i v tomto případě chutnalo znatelně odlišně. Acidita sice působila nadále ostřeji, než bychom chtěli, ale se sladkostí čokolády se bila výrazně méně.

Jak to dopadlo?
Sůl v páce kávovaru skutečně funguje. Avšak i přesto vám doporučujeme chuť vašeho espressa napravovat hlavně změnou receptu. Po soli sáhněte hlavně tehdy, když si už nevíte dát rady. Na základě našeho pokusu se sůl potýkala s nepříjemnou aciditou mnohem hůře než s výraznou hořkostí. Právě hořkost zvládla napravit velmi přesvědčivě. Špetka soli dokáže u konzervativně pražených káv pozvednout všechny sladké pozitivní chuťové vjemy a naopak potlačit ty negativní.
Celý postup přípravy espressa se solí jsme pro vás zachytili i na videu:






