Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávové trendy sociálních sítí

Kávový experiment: Jak špetka soli zázračně změní espresso

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
10. ledna 2024
soľ v páke - espresso so soľou
Share on FacebookShare on Twitter

Slyšeli jste už o tom, že špetka soli může výrazně ovlivnit vaše chuťové vnímání kávy? A vůbec ne v negativním slova smyslu. Sůl ve stopových množstvích dokáže vybalancovat defektní chutě, chutě způsobené přílišnou či naopak nedostatečnou extrakcí kávy a zjemnit nepříjemnou hořkost či aciditu. Rozhodli jsme se, že to otestujeme.

Tip: Více informací o efektu soli v šálku kávy jsme před časem přinesli v článku věnovanému tématu káva se solí.

Sůl v kávovém puku

Sůl se jako kompenzátor nepříjemné hořkosti a acidity přidává do kávy většinou po její extrakci. Poprvé si usrkněte a v chuti vám něco nesedí. Stačí kapka solného roztoku a nápoj může být zachráněn. Co se však stane v případě, když sůl do kávy přidáte ještě během extrakce?

Inspirovali jsme se videem ze sociálních sítí a při přípravě espressa jsme zaexperimentovali se solí. Pojďte tento zajímavý pokus vyzkoušet spolu s námi.

Coffeein Forte - sůl v páce

Kávy od Coffeeinu

Do pokusu jsme zapojili dvě kávy ze slovenské pražírny Coffeein. Obě kávy se nacházejí na opačném konci kávového spektra. Směs arabiky a robusty (50:50) nesoucí název Forte je konzervativní kávou s tunou hořké čokolády a kakaa, které najdete v její chuti. Na druhé straně, promytý Vietnam Lang Biang je světleji pražená výběrová arabika, ve které pocítíte sladkou mléčnou čokoládu a množství bobulového ovoce a ovocné acidity.

Náš tip: při nákupu na coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

sůl v páce a WDT

Špetka soli

Máte po ruce jednu z těchto káv nebo kávy jim podobné? Pojďte to zkusit. Postup je skutečně jednoduchý. Oproti běžné přípravě espressa v pákovém kávovaru uděláte jen jednu malou změnu. Do namleté kávy v páce přidáte špetku soli. Tu následně rovnoměrně rozdistribuujte pomocí distributoru a kávu spolu se solí utampujte.

jehličkový distributor WDT

Když jehličkový distributor doma nemáte, nic se neděje. Kávu se solí smíchejte v externí nádobě a směs do páky nasypte už promíchanou. Pozor, se solí to není třeba přehánět. Větší množství může mít na chuť vaší kávy negativní vliv. A přece nechcete, aby vaše espresso chutnalo jako slaná polévka.

distributor Motta

Špetka soli by měla splnit jeden důležitý úkol. U tmavší kávy s obsahem robusty (jako je směs Forte) ovlivní vaše vnímání hořkosti. Hořkost, kterou vnímáte jako nepříjemnou, sůl změní na mnohem příjemnější a vybalancovanou. Naopak, když u modernějších káv (jako je Vietnam Lang Biang) zápasíte s množstvím ostré acidity, sůl aciditu zjemní a zaoblí.

káva se solí připravená k extrakci

Může sůl skutečně pomoci?

Směs Forte jsme pro potřeby tohoto experimentu nejprve záměrně přeextrahovali. V chuti jsme kromě čokolády, kakaa a oříšků našli nepříjemnou hořkost. Ta páchala neplechu hlavně v dochuti espressa. Při druhém pokusu jsme do páky přidali špetku soli. V chuti jsme pocítili až šokující velké rozdíly. Hořkost jakoby splynula se sladkostí espressa a společně se doplňovaly. Dochuť už ani zdaleka nestahovala ústa a netrápila chuťové buňky.

Coffeein Forte - káva se solí

A co Vietnam? Kontrolní espresso jsme cíleně podextrahovali. V šálku jsme velmi pěkně pociťovali čokoládu a ostružiny. To nezní špatně, že? Opak je pravdou. Oba chuťové prvky se při nesprávné extrakci navzájem nepěkně bily. Acidita působila ostře, nepříjemně a nevyváženě. Espresso se solí i v tomto případě chutnalo znatelně odlišně. Acidita sice působila nadále ostřeji, než bychom chtěli, ale se sladkostí čokolády se bila výrazně méně.

Coffeein Vietnam Lang Biang - káva se solí

Jak to dopadlo?

Sůl v páce kávovaru skutečně funguje. Avšak i přesto vám doporučujeme chuť vašeho espressa napravovat hlavně změnou receptu. Po soli sáhněte hlavně tehdy, když si už nevíte dát rady. Na základě našeho pokusu se sůl potýkala s nepříjemnou aciditou mnohem hůře než s výraznou hořkostí. Právě hořkost zvládla napravit velmi přesvědčivě. Špetka soli dokáže u konzervativně pražených káv pozvednout všechny sladké pozitivní chuťové vjemy a naopak potlačit ty negativní.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Celý postup přípravy espressa se solí jsme pro vás zachytili i na videu:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: sůl do kávyzajímavosti o kávě
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
zelená káva s hubou reishi - titulná fotka

Exotický test: Zelená káva s houbou Reishi

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL