Svoji kávu má už i slovenský zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič. Dokonce dvě. Klasik by řekl, že jsou jako dvě hrozny: jedna hrozná i druhá hrozná. Po jejich ochutnání a zrecenzování máme silný pocit, že v těch legendárních pezinských horách, které Pirát označil jako místo pěstování jeho kávy, musí být tajné naleziště černého uhlí.
Tento příběh byl epický od samého začátku. Když Pirát představil své dvě kávy – El Pirata a La Dominica – přišly mi od vás zprávy. Nebylo jich stovky jako u průměrného slovenského influencera, ale jen dvě. Ale i tak jsem konal.
Rychle jsem se rozhodl a ještě 29. září jsem provedl objednávku obou káv. Druhá strana však v rozhodnosti, zda mi je poslat nebo neposlat, až tak rychlá nebyla. Kávy k nám do vášnivé redakce Blogu o kávě nakonec dorazily až 16. října, tedy po dlouhých sedmnácti dnech. Ale vždyť má zlomenou ruku a nemohl pražit, psali jste mi. No dobře.

Pirátovo video
Ve chvíli, kdy píšu tato slova, má Pirát na Instagramu 159 000 fanoušků. Tedy fakt dost. Bylo tedy zřejmé, že na propagaci kávy využije tento zdroj a publikované video mě zaujalo. Při nahrávání byl po vzoru Malťana Versaceho téměř nahý a měl jen spodky. Asi nějaký nový trend.
„Jajajajajaj, tato robusta ve vysokohorských pezinských horách sbíraná. To je nádhera,“ uvedl Pirát v přiložené nahrávce a vzápětí pokračoval: „Jajaj, slyšíš ta zrna jak cvakají v tom keramickém mlýnku? Na vlnách chutí se nech unášet, 25:75, tři druhy robusty zamíchané.“
Ale vždyť se na to podívejte sami:
Já jsem si následně koupil značkové rekvizity a nejzajímavější pasáže videa se pokusil zreplikovat. Zda se mi to povedlo, posuďte sami:
Otevření balíčků
Ale žerty stranou, teď vážně. Před prvním otevřením balíčků jsem byl napjatý. Ve skutečnosti nikdy nevím, do jaké kvality druhá strana šla a co mě čeká. Na obalu jsem navíc viděl, že káva je pražená na Slovensku, konkrétně v Pezinku. Cítil jsem tedy potenciál a doufal jsem, že šli po kvalitě.
Odtrhl jsem zip na balení El Pirata a bim bam bum najednou jsem dostal facku, direkt, hák a i dobře mířený high kick. K.O. v prvním kole. A to jen z aroma. Následně jsem přešel k La Dominice, u které to bylo o něco lepší. Avšak i tato káva byla už na první přičichnutí přepražená. Škoda.

Obě kávy jsem následně posunul na odborný test baristovi a pražiči Filipovi Lörincovi (@chlorofilip), který si detailně posvítil na pražení, spočítal defekty a sepsal své cupping notes. Tady to je:
Pražení
Obě kávy jsou pražené více méně podobně. Tedy podobně konzervativně. Velká zrna arabiky La Dominica jsou o něco světlejší než zrna směsi El Pirata. V obou však najdete zrnka s olejovými skvrnkami na povrchu. A i když povrch zrn není zbarvený do černa, aroma napovídá, že jsou napražené až velmi konzervativně a tmavě.

Analýza defektů zrn káv La Dominica a El Pirata od Pirat Crew
Tentokrát jsme analyzovali 220gramové vzorky kávy (celý obsah balení), ve kterých jsme identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.
Výsledky analýzy defektů – El Pirata
Vzorek: 220 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 7,0 g = 3,18 %
- Mechanicky poškozená zrna: 2,2 g = 1,00 %
- Mušle (genetická vada): 0,8 g = 0,36 %
- Zrna napadená hmyzem: 0,3 g = 0,14 %
Celkový obsah defektů: 10,3 g = 4,68 %
Zrna bez defektů: 209,7 g = 95,32 %

Výsledky analýzy defektů – La Dominica
Vzorek: 220 g = 100 %
- Quakery (nedozrálá zrna): 4,2 g = 1,91 %
- Mechanicky poškozená zrna: 1,2 g = 0,55 %
- Mušle (genetická vada): 2,8 g = 1,27 %
- Zrna napadená hmyzem: 0,0 g = 0,00 %
Celkový obsah defektů: 8,2 g = 3,73 %
Zrna bez defektů: 211,8 g = 96,27 %

Co říkají tato čísla?
Obě kávy se vtěsnaly pod hranici pěti procent, což je pro Piráta dobrá zpráva. Základem jeho káv je poměrně kvalitně přetříděné zrno. Směs La Pirata vykazuje o něco vyšší chybovost než čistá arabika La Dominica. Zrno této pirátské směsi je také méně uniformní, mírně strakaté a obsahuje více quakerů.
V balíku kávy La Dominica najdete velmi pěkná, uniformní, velká zrna s nízkým obsahem defektů. Základem obou káv tedy pravděpodobně není nekvalitní a levné zrno.
Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma
Aroma
Obě kávy jsou velmi dobrou ukázkou toho, že i kvalitnější zrno se dá pokazit. A to příliš tmavým pražením. To je cítit už při prvním přičichnutí. Vůně obou káv je ostrá, výrazná, s citelnými tóny charakteristickými pro příliš tmavé kávy. El Pirata voní doslova odpudivě, zakouřeně a spáleně. La Dominica je o něco jemnější a méně ostrá.

Chuť
Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.
1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Směs El Pirata ani arabika La Dominica kolem komplexního chuťového zážitku ani nešly. V chuti obou káv dominuje hořkost pražení a kouřové tóny. V kávě La Dominica najdete i špetku oříškové sladkosti, ale až když si odmyslíte nános hořkosti, který vás „zasáhne“ jako první. Aciditu v žádné z káv nehledejte. Nenajdete ji.

2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Obě kávy mají středně těžké až těžké tělo a až olejovitou texturu. To je pro kávy napražené podobným stylem charakteristické.
3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť směsi La Pirata je nekonečným utrpením. Na jazyku zanechává extrémně silnou hořkost, kterou jen tak nesmyjete. Dochuť kávy La Dominica je méně nepříjemná, ale stále ne kvalitní. Projevuje se ve formě cereálií a hořkosti pražení.

Moje ochutnávka
Díky Filipe. Mrzí mě, že jsem ti musel přenechat tuto špinavou práci a že ses s takovými kávami trápil několik hodin, počítal jsi defekty, cuppoval a že jsi jimi zašpinil La Marzocco.
Já jsem obě hrozny otestoval v automatickém kávovaru. V takovém případě je taktika jasná: nejdříve ta horší káva, potom lepší. Když jsem s El Piratou přicházel k Rivelii, Janka na mě křivě pohlédla: „Néééééé, zase zasmradíš celý kávovar.“ Ano, promiň, i kuchyň, jahahahaha.
Nakonec jsem zůstal poměrně překvapený. Vzhledem k nepříjemnému puchu pražení jsem měl nulová očekávání, ale realita ochutnávky byla v konečném důsledku o něco lepší. Sice je to výrazně hořká a nudná káva bez jakékoliv přidané hodnoty, ale v recenzích jsme už měli i mnohem horší. Nepříjemná dochuť této kávy mě dost bolí, ale celkově jí dávám 2,5/10. A umím si představit, že lidé, kteří chtějí kávu bez acidity a kteří mají rádi výraznější hořkost, budou možná spokojení.

La Dominica je o něco lepší, ale situaci ve skutečnosti lépe vystihují slova „je méně špatná“. Takto nějak bych ji kvalitativně vymezil. Zajímavé chuťové tóny žádné, hořkost výrazná, přínos pro komunitu nulový. Dávám jí 3 body z 10.
Promarněná příležitost
Vždy, když celebrity představí vlastní kávu, vnímám to jako příležitost ukázat širokému spektru fanoušků, jak může chutnat dobrá káva. V tomto případě se to bohužel nepodařilo a obě kávy jsou chuťově na podobné úrovni jako to, co běžně dostanete v supermarketech. Takové ty italské kávy.

Kilo jedné stojí 32,90 € a druhé 33,90 €, přičemž my na Blogu o kávě vám kvalitnější kila často nabízíme i za méně než 25 €. Dlouhodobým příkladem takové kávy je Káva za babku od Be:Café, kterou po uplatnění kódu BLOGOKAVE10 dostanete jen za 21,15 €. A tyto Pirátovy atrapy kávy by schovala do kapsy.







