Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. října 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Screenshot

Share on FacebookShare on Twitter

Svoji kávu má už i slovenský zápasník Samuel „Pirát“ Krištofič. Dokonce dvě. Klasik by řekl, že jsou jako dvě hrozny: jedna hrozná i druhá hrozná. Po jejich ochutnání a zrecenzování máme silný pocit, že v těch legendárních pezinských horách, které Pirát označil jako místo pěstování jeho kávy, musí být tajné naleziště černého uhlí.

Tento příběh byl epický od samého začátku. Když Pirát představil své dvě kávy – El Pirata a La Dominica – přišly mi od vás zprávy. Nebylo jich stovky jako u průměrného slovenského influencera, ale jen dvě. Ale i tak jsem konal.

Rychle jsem se rozhodl a ještě 29. září jsem provedl objednávku obou káv. Druhá strana však v rozhodnosti, zda mi je poslat nebo neposlat, až tak rychlá nebyla. Kávy k nám do vášnivé redakce Blogu o kávě nakonec dorazily až 16. října, tedy po dlouhých sedmnácti dnech. Ale vždyť má zlomenou ruku a nemohl pražit, psali jste mi. No dobře.

La Dominica a El Pirata od Piráta

Pirátovo video

Ve chvíli, kdy píšu tato slova, má Pirát na Instagramu 159 000 fanoušků. Tedy fakt dost. Bylo tedy zřejmé, že na propagaci kávy využije tento zdroj a publikované video mě zaujalo. Při nahrávání byl po vzoru Malťana Versaceho téměř nahý a měl jen spodky. Asi nějaký nový trend.

„Jajajajajaj, tato robusta ve vysokohorských pezinských horách sbíraná. To je nádhera,“ uvedl Pirát v přiložené nahrávce a vzápětí pokračoval: „Jajaj, slyšíš ta zrna jak cvakají v tom keramickém mlýnku? Na vlnách chutí se nech unášet, 25:75, tři druhy robusty zamíchané.“

Ale vždyť se na to podívejte sami:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Já jsem si následně koupil značkové rekvizity a nejzajímavější pasáže videa se pokusil zreplikovat. Zda se mi to povedlo, posuďte sami:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Otevření balíčků

Ale žerty stranou, teď vážně. Před prvním otevřením balíčků jsem byl napjatý. Ve skutečnosti nikdy nevím, do jaké kvality druhá strana šla a co mě čeká. Na obalu jsem navíc viděl, že káva je pražená na Slovensku, konkrétně v Pezinku. Cítil jsem tedy potenciál a doufal jsem, že šli po kvalitě.

Odtrhl jsem zip na balení El Pirata a bim bam bum najednou jsem dostal facku, direkt, hák a i dobře mířený high kick. K.O. v prvním kole. A to jen z aroma. Následně jsem přešel k La Dominice, u které to bylo o něco lepší. Avšak i tato káva byla už na první přičichnutí přepražená. Škoda.

El Pirata od Piráta - zrno

Obě kávy jsem následně posunul na odborný test baristovi a pražiči Filipovi Lörincovi (@chlorofilip), který si detailně posvítil na pražení, spočítal defekty a sepsal své cupping notes. Tady to je:

Pražení

Obě kávy jsou pražené více méně podobně. Tedy podobně konzervativně. Velká zrna arabiky La Dominica jsou o něco světlejší než zrna směsi El Pirata. V obou však najdete zrnka s olejovými skvrnkami na povrchu. A i když povrch zrn není zbarvený do černa, aroma napovídá, že jsou napražené až velmi konzervativně a tmavě.

La Dominica od Piráta - zrnka

Analýza defektů zrn káv La Dominica a El Pirata od Pirat Crew

Tentokrát jsme analyzovali 220gramové vzorky kávy (celý obsah balení), ve kterých jsme identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Výsledky analýzy defektů – El Pirata

Vzorek: 220 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 7,0 g = 3,18 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 2,2 g = 1,00 %
  • Mušle (genetická vada): 0,8 g = 0,36 %
  • Zrna napadená hmyzem: 0,3 g = 0,14 %

Celkový obsah defektů: 10,3 g = 4,68 %
Zrna bez defektů: 209,7 g = 95,32 %

El Pirata od Piráta - detail zrn

Výsledky analýzy defektů – La Dominica

Vzorek: 220 g = 100 %

  • Quakery (nedozrálá zrna): 4,2 g = 1,91 %
  • Mechanicky poškozená zrna: 1,2 g = 0,55 %
  • Mušle (genetická vada): 2,8 g = 1,27 %
  • Zrna napadená hmyzem: 0,0 g = 0,00 %

Celkový obsah defektů: 8,2 g = 3,73 %
Zrna bez defektů: 211,8 g = 96,27 %

La Dominica od Piráta - zrno

Co říkají tato čísla?

Obě kávy se vtěsnaly pod hranici pěti procent, což je pro Piráta dobrá zpráva. Základem jeho káv je poměrně kvalitně přetříděné zrno. Směs La Pirata vykazuje o něco vyšší chybovost než čistá arabika La Dominica. Zrno této pirátské směsi je také méně uniformní, mírně strakaté a obsahuje více quakerů.

V balíku kávy La Dominica najdete velmi pěkná, uniformní, velká zrna s nízkým obsahem defektů. Základem obou káv tedy pravděpodobně není nekvalitní a levné zrno.

Množství defektů, které jsme našli v ostatních kávách, najdete v části DEFEKTY nacházející se v horním menu tohoto webu.

El Pirata od Piráta - mletá káva

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Aroma

Obě kávy jsou velmi dobrou ukázkou toho, že i kvalitnější zrno se dá pokazit. A to příliš tmavým pražením. To je cítit už při prvním přičichnutí. Vůně obou káv je ostrá, výrazná, s citelnými tóny charakteristickými pro příliš tmavé kávy. El Pirata voní doslova odpudivě, zakouřeně a spáleně. La Dominica je o něco jemnější a méně ostrá.

La Dominica od Piráta - mletí kávy

Chuť

Hodnocení chuti jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Směs El Pirata ani arabika La Dominica kolem komplexního chuťového zážitku ani nešly. V chuti obou káv dominuje hořkost pražení a kouřové tóny. V kávě La Dominica najdete i špetku oříškové sladkosti, ale až když si odmyslíte nános hořkosti, který vás „zasáhne“ jako první. Aciditu v žádné z káv nehledejte. Nenajdete ji.

La Dominica od Piráta - mletí kávy

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Obě kávy mají středně těžké až těžké tělo a až olejovitou texturu. To je pro kávy napražené podobným stylem charakteristické.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť směsi La Pirata je nekonečným utrpením. Na jazyku zanechává extrémně silnou hořkost, kterou jen tak nesmyjete. Dochuť kávy La Dominica je méně nepříjemná, ale stále ne kvalitní. Projevuje se ve formě cereálií a hořkosti pražení.

El Pirata od Piráta - příprava espressa

Moje ochutnávka

Díky Filipe. Mrzí mě, že jsem ti musel přenechat tuto špinavou práci a že ses s takovými kávami trápil několik hodin, počítal jsi defekty, cuppoval a že jsi jimi zašpinil La Marzocco.

Já jsem obě hrozny otestoval v automatickém kávovaru. V takovém případě je taktika jasná: nejdříve ta horší káva, potom lepší. Když jsem s El Piratou přicházel k Rivelii, Janka na mě křivě pohlédla: „Néééééé, zase zasmradíš celý kávovar.“ Ano, promiň, i kuchyň, jahahahaha.

Nakonec jsem zůstal poměrně překvapený. Vzhledem k nepříjemnému puchu pražení jsem měl nulová očekávání, ale realita ochutnávky byla v konečném důsledku o něco lepší. Sice je to výrazně hořká a nudná káva bez jakékoliv přidané hodnoty, ale v recenzích jsme už měli i mnohem horší. Nepříjemná dochuť této kávy mě dost bolí, ale celkově jí dávám 2,5/10. A umím si představit, že lidé, kteří chtějí kávu bez acidity a kteří mají rádi výraznější hořkost, budou možná spokojení.

La Dominica od Piráta - espresso

La Dominica je o něco lepší, ale situaci ve skutečnosti lépe vystihují slova „je méně špatná“. Takto nějak bych ji kvalitativně vymezil. Zajímavé chuťové tóny žádné, hořkost výrazná, přínos pro komunitu nulový. Dávám jí 3 body z 10.

Promarněná příležitost

Vždy, když celebrity představí vlastní kávu, vnímám to jako příležitost ukázat širokému spektru fanoušků, jak může chutnat dobrá káva. V tomto případě se to bohužel nepodařilo a obě kávy jsou chuťově na podobné úrovni jako to, co běžně dostanete v supermarketech. Takové ty italské kávy.

El Pirata od Piráta - espresso

Kilo jedné stojí 32,90 € a druhé 33,90 €, přičemž my na Blogu o kávě vám kvalitnější kila často nabízíme i za méně než 25 €. Dlouhodobým příkladem takové kávy je Káva za babku od Be:Café, kterou po uplatnění kódu BLOGOKAVE10 dostanete jen za 21,15 €. A tyto Pirátovy atrapy kávy by schovala do kapsy.

Zasloužíte si pít kvalitní kávu. Klikněte SEM a zobrazí se vám slevové kódy do ověřených pražíren kávy .

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL