Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Kofermentovaná káva: Co to je a proč rozděluje kávový svět?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
11. června 2025
sud v ktorom vzniká jahodová káva

V takomto sude vzniká jahodová káva.

Share on FacebookShare on Twitter

Pravděpodobně jste si všimli, že v nabídce pražíren kávy se v posledních letech začala objevovat nová skupina káv, které jsou označené jako „kofermentovaná káva“. Trend kofermentů zasáhl celý svět a naboural dosavadní kávové zvyklosti a stereotypy. Přirovnání kávy k broskvovému džusu či jahodovému cheesecake najednou nabylo úplně jiný rozměr. Ovocné či kořenité tóny v kávě už nemusí být něčím, na co potřebujete vybroušené chuťové buňky. Kofermentované kávy vám tyto chutě nabídnou na stříbrném podnose.

Pojďme se společně podívat na jeden z nejkontroverznějších trendů v kávovém světě – kofermentaci. Co přesně znamená, že je káva kofermentovaná? Jak se vyrábí? A proč kolem ní vzniká tolik vášní?

Jak se vyrábí kofermentovaná káva?

Klasické způsoby zpracování kávy (např. washed, natural, honey) se spoléhají na přirozené suroviny, které vyprodukuje strom kávovníku – třešně a jejich pecky, které známe jako kávové zrno. Fermentaci a sušení tak v tomto případě neovlivňuje žádná externí surovina a káva vyprodukuje jen takové chutě, jaké se v ní přirozeně nacházejí. Výjimkou mohou být pokročilejší experimentální zpracování, do kterých farmáři nezřídka přidávají různé kultury kvasinek či jiných mikroorganismů. Tento způsob katalyzování fermentace se však za poslední roky v kávovém světě uchytil a považuje se za běžný a tolerovaný nástroj využívaný při zpracování kávy.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Zásah do fermentace kávy

Kofermentace je odlišná a rozděluje kávovou komunitu na dvě skupiny. Někdo ji akceptuje a oblibuje, jiný zase zatracuje a odsuzuje. Proč? Při kofermentaci se do procesu fermentace kávy přidávají další (přírodní) suroviny. Můžete se setkat s různým ovocem (broskve, mango, kokos, marakuja), kořením (například skořice) či bylinkami (tymián) a květinami (jasmín). Tyto ingredience se přidávají přímo do fermentačních nádob spolu s kávovníkovými třešněmi nebo slouží na vytvoření takzvané mateřské kultury, která se následně přidá ke kávě a nastartuje fermentaci. V obou případech však dojde k propojení chutí kávy a externí suroviny ještě během samotného procesu fermentace.

Výsledek je nepřehlédnutelný. Kofermenty jsou výrazně aromatické kávy s explozivním ovocným nebo kořenitým profilem, který přetrvává i po pražení. Jde o kontrolovaný zásah do chuťového charakteru kávy, který však stále zůstává v rovině přirozené fermentace, bez syntetických přísad.

Kofermentovaná káva vs. infúzovaná káva

V souvislosti s „ochucenými“ kávami se můžete setkat i s pojmem infúze. Některé zdroje považují kofermentaci a infúzi za synonyma, no podle jiných označují odlišné procesy. Podle nás je důležité tyto pojmy nezaměňovat a rozlišovat je. Infúze označuje proces, při kterém se chuť do kávy přidává až po fermentaci – často pomocí esenciálních olejů, extraktů nebo přímo přidaných arómat. Výsledek může být zajímavý, no často působí uměle.

Kofermentaci se dá označit za přírodnější – využívá celé kusy čerstvého či sušeného ovoce, slupky ovoce, čerstvé koření či bylinky nebo přírodní mikroorganismy během samotné fermentace. Proto mnozí odborníci považují kofermentaci za „čistší“ alternativu, která respektuje přirozené zpracování a fermentační proces kávy.

degustační set infúzovaných káv od AlterNativ - detail
Díky tomuto degustačnímu setu z avcoffee.sk můžete ochutnat hned pět různých ochucených káv.

Proč farmáři kofermentují?

Důvodů je více. Jedním z nejvýraznějších je vyšší prodejní cena. Kofermentované kávy mají potenciál zaujmout specializovaný trh, získat vyšší cuppingové skóre a prodat se za lepší cenu. To může být rozdíl mezi přežitím a ztrátou, zejména pokud farmář bojuje se slabou úrodou.

Po druhé – inovace. Spotřebitelé výběrové kávy jsou hladoví po nových zážitcích a farmáři, kteří dokážou přinést „něco jiného“, získávají pozornost pražíren i baristů. Díky kofermentaci mohou farmáři ukázat svůj rukopis a nabídnout chuťový zážitek, který se na trhu vymyká standardu.

Po třetí – vliv na kvalitu. Fermentací s přidáním ovoce mohou farmáři či zpracovatelské stanice ovlivnit výsledný profil kávy, sjednotit a zvýšit kvalitu mezi různými loty a využít sezónní plody ve svůj prospěch. Díky externí surovině dokážou „vytuningovat“ i méně zajímavé a méně podařené kávové loty a díky tomu zvýšit jejich kvalitu.

Co to znamená pro svět výběrové kávy?

Kofermentace se za poslední roky stala obrovským kávovým trendem. Oslovuje nejen nové zákazníky výběrové kávy, ale i ty stálé. Na druhou stranu, vznikla z ní kontroverze, která dělí celý kávový svět. Tradiční producenti a soutěže s dlouholetou historií (jako například Best of Panama) ji odmítají s tím, že jde o „zásah do DNA kávy“. Argumentují tím, že výjimečnost výběrové kávy spočívá v schopnosti získat komplexní chuť z původu a práce farmářů, ne z přidaného ovoce či koření.

V opozici jsou mladí producenti a spotřebitelé, kteří hledají výjimečné chuťové profily a nebojí se experimentů. Pro ně je kofermentace přirozeným vývojem fermentačních technik – podobně jako před pár rokmi anaerobní fermentace či karbonická macerace.

Ty Kokos z pražírny Aurelica - hotová káva
Kokosová káva Ty kokos! z pražírny Aurelica.

Otevřenost a transparentnost

Tento souboj se zdá být nevyřešitelný. V obou případech však klíčovým slovem zůstává transparentnost. Pokud pražírna i farmář otevřeně řeknou, jak byla káva zpracována, konečné rozhodnutí zůstává na zákazníkovi. A to je nakonec to nejdůležitější – vědět, co pijeme a vědět si to vědomě užít.

Kofermentovaná káva – tipy ze slovenských pražíren:

(při jejich nákupu můžete použít slevový kód BLOGOKAVE10):

Degustační set (liči, jasmín, meloun, broskev, jahoda) od Alter-Nativ

Jahodová káva Indonesia Strawberry Kiss od Barista Roasters

Broskvová káva Peach Please od Goriffee

Mangová káva ManGoGo a kokosová káva Ty kokos! od Aurelica Coffee

Kolumbia Juicy Melon a Kolumbia Banana Cake z pražírny Idylika

Jahodová káva Indonesia Bang Silalahi z pražírny Grand Roastery.

Peach Please od Goriffee - obal
Goriffee má v nabídce kávu Peach Please, jejíž složku tvoří broskvová káva.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: spracování kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

Recenze Lidl Bellarom Bio Organic: Jak dopadla nejoblíbenější káva známého řetězce?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL