Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Kolik dní po pražení nepít kávu?

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. února 2022
koľko po pražení nepiť kávu
Share on FacebookShare on Twitter

Oslovili jsme odborníky pracující s kávou a zjišťovali jsme takovou věc. Kolik dní po pražení nepít kávu? Proč by to okamžitě po upražení nebylo ono? Jak dlouho si máme počkat? Tady jsou odpovědi.

Miroslav Boltvan, Barista Coffee Roasters:

„U filtrované kávy je třeba počkat sedm až dvanáct dní po pražení, u pražení na espresso je třeba počkat alespoň patnáct dní od pražení. Tehdy by káva měla mít nejlepší chuťové vlastnosti. Hodně lidí chce pít co nejčerstvější kávu, ale není to dobré. Takto by z ní totiž nezískali úplně nejlepší chuť a dá se říct, že by si ji nedokázali maximálně vychutnat. A proč je to tak? V zrnu během pražení probíhají chemické reakce a tvoří se plyny, které ze zrnek unikají ještě několik dní po pražení. Při přípravě by pak z kávy unikalo hodně oxidu uhličitého a například při přípravě espressa bychom to viděli hned na začátku extrakce, když by nám vytékala hustá créma s velkými bublinkami. U filtrovaných káv se CO2 zbavujeme bloomingem. Ve skutečnosti je to tak, že při kontaktu kávy s vodou vytvoří oxid uhličitý jakousi vrstvu kolem zrníček kávy a brání optimálnímu extrahování.“

Marek Benikovský, Aurelica:

„V zásadě platí, že káva je čerstvě po upražení ještě velmi ‚divoká‘ a je v ní hodně CO2. Univerzální odpověď na tuto otázku asi neexistuje. V posledním čase existují trendy, že káva se má konzumovat co nejčerstvější – no v závislosti na účelu pití si určitě třeba počkat. Takže kolik dní po pražení nepít kávu? Minimálně týden. Káva na filtr umí být dobrá velmi dlouho – pil jsem skvělou, která měla téměř půl roku. Řeknu to takto: naším úkolem je dodat zákazníkovi co nejčerstvější zrno a pak je na něm, jak a kdy ho spotřebuje.“

Simon Melišek, Ready After Coffee:

„Každý říká jinak. Podle někoho by se měla začít pít od sedmého dne po pražení, podle někoho až od desátého. V globále můžeme říct, že nejlepší je od toho sedmého dne a trvá to možná do dvou měsíců. Potom už káva začíná stále víc ztrácet kvalitu. Každá pražírna si to v podstatě stanovila jinak a všiml jsem si, že lidé se i hádají, jestli je to od pátého, šestého nebo sedmého dne. Když jsme to testovali u nás v pražírně, viděli jsme, že chutě se každým dnem rozvíjely a nejintenzivnější byly právě kolem sedmého dne. V prvních dnech z kávy vychází hodně CO2 a chutě se zvýrazňují doslova každým dnem.“

„Po zmiňovaných dvou měsících už káva výrazně ztrácí kvalitu a je jakoby prázdnější. No a čím dál jsme od pražení, tím je prázdnější a prázdnější. To nejlepší z ní už vyprchalo. Osobně bych navrhl, aby si to zákazníci udělali sami doma. Ať si z nějaké kávy vyberou 30 gramů, nechají si ji odstát půl roku a udělají ji. Bude celkem jiná než dvoutýdenní.“

Luka Ondrišák, Divine Spices:

„Z mojí zkušenosti s výběrovou kávou bych to zhodnotil tak, že kromě stupně pražení a tvrdosti kávy (density), je velkým faktorem i způsob zpracování. Klasické washed promývané způsoby piju i pátý den. Suché způsoby zpracování a honey alespoň sedmý. Velmi fascinující jsou pro mě inovativní způsoby zpracování jako karbonická, anaerobní a laktická macerace, kterým se intenzivně věnujeme. Tady už člověk musí být velmi, velmi trpělivý. Už jsem se poučil a vím, že vždy musím počkat i těch 20 dní od pražení. Dřív než patnáctý den je nikdy nepiju.“

„Mám zkušenost s natural anaerobic kávou z východní Jávy, kterou dovážíme do EU. Vím, že je velmi sladučká s výraznými tóny, je tropicko ovocná. Pil jsem ji sedmý den a sladkost i ovocnost byly nečekaně mírné. Bylo to úplně jiné, než mělo být. Lokální kamarádi pražiči, kteří praží už kolem čtrnácti let, se mi pak jen smáli, že jsem nedočkavý. Počkal jsem tedy ještě týden či dva a voila… hned to bylo ono. Nádherná komplexní ovocná a sladučká chuť.“

Peter Szabó, Coffeein:

„Na espresso je optimální okno na pití od sedmého do třicátého dne od upražení. Záleží však i na skladování kávy, protože jinak se chová 30denní zavřená káva a jinak ta, která už byla otevřená a je jen někde pohozená. Na filtr je to podobné, ale pil jsem už i skvělé filtry, které měly víc než 50 dní. V tom případě se mi zdá, že plyny, které potlačují některé jiné chutě, se dostanou pryč a v kávě nám to odkryje nové chutě. Doslova to řeknu tak, že čerstvostí kávy by byly zamaskované. Celkově je to u jednotlivých druhů kávy různé a pro získání přesnějších informací by bylo potřebné udělat výzkum.“

Lukáš Kubíny, Illimité:

„Za těch pár let, co s kávou dělám, jsem si našel určitý vzorec. Na filtr je káva klidně dobrá po nějakém pátém až sedmém dni od pražení. Dřív bych nedoporučoval, protože koncentrace CO2 je tam ještě relativně vysoká. U espressa je to trochu komplikovanější, protože tam na to ovlivňuje i skutečnost, jak je káva zpracovaná. Při mokrém zpracování je káva podle mých zkušeností pitná po nějakém druhém či třetím týdnu od pražení, u naturálního nebo různých karbonických anaerobních maceracích je ideální počkat si i tři či čtyři týdny od pražení. Co se týká profilu pražení, tak u světlejšího pražení je třeba počkat o něco déle. Světleji pražená káva totiž uvolňuje CO2 o něco pomaleji.“

Peter Farkaš, Red Fawn Coffee:

„Kávu doporučujeme nechat odležet deset až dvacet dní, aby se mohla naplno chuťově rozvinout. Kávy testujeme několik dní po pražení. První kontrolou je cupping, potom následují testy jednotlivých způsobů přípravy – espresso a filtr. Na základě toho doporučujeme počkat optimálně deset až čtrnáct dní na filtr a u espressa čtrnáct až dvacet dní od pražení. Takto si užijete plný potenciál kávy a nebudete plýtvat svými prostředky.“

Jozef Fekete, barista:

„Záleží i na konkrétní kávě, ale optimum je tak deset až čtrnáct dní po pražení. Já jsem to dělal tak, že jsem zkoušel konkrétní druhy – jednoduše když mi přišla nová várka kávy, tak jsem ji zkoušel sedmý, desátý či čtrnáctý den. Stále je to dost subjektivní a každý má přece jen svoje chutě, ale já jsem kávu posuzoval takto a podle mojí preference šla na mlýnek. Ale samozřejmě, někdy se stal ‚fuck up‘ a káva musela na mlýnek i po sedmi dnech. Na chuti i na práci s kávou to však bylo cítit, káva chuťově kolísala, recepty neseděly, měli jsme falešnou crému a podobně. Když se však tomu člověk věnuje delší dobu, tak i sám zpozoruje, kdy se káva ustálí a vypustí všechen nadbytečný CO2.“

Náš tip: Pokud hledáte kvalitní kávu, klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: pražení kávyzajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
brew ratio recept na dokonalú kávu

Brew ratio: Tajný recept na dokonalou kávu

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL