Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Kolumbie Buenos Aires Bourbon Sidra od Kávoholika: Jedna z nejlepších káv na trhu

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
1. října 2025
Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Svět výběrové kávy je plný pestrých káv, kvalitních zrn a komplexních chutí. Každá káva má svůj specifický charakter a skrývá osobitý příběh. Přesto se občas stane, že při testování narazím na něco, co je skutečně výjimečné. A přesně o takový zážitek bych se s vámi chtěl podělit.

Postarala se o něj světle pražená kávová novinka Kolumbie Buenos Aires Sidra Bourbon od pražírny Kávoholik. Ta dokázala vystoupit z řady skvělých káv, které testuji. A proto byste si ji neměli nechat ujít ani vy. Chcete důkaz? Pojďte ji se mnou ochutnat.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - obal

Bourbon Sidra

Odrůda Bourbon Sidra je relativně nová hybridní linie odrůdy Bourbon, která vznikla s cílem zkombinovat vynikající sladkost oblíbené odrůdy bourbon s chuťovou zajímavostí, svěžestí a komplexností odrůdy sidra. Na trhu se nejčastěji vyskytuje v kolumbijských mikrolotech. Je vyhledávaná kávovými nadšenci, ale i soutěžními baristy. Tuto oblibu si získala právě díky výrazné sladkosti propojené s ovocností a chuťovou elegancí.

Bourbon Sidra od pražírny Kávoholik vyrostla ve vysokých nadmořských výškách. Mikroklima 1800 metrů vysokých kolumbijských hor zajišťuje ideální podmínky pro pěstování arabiky. Díky nižší průměrné roční teplotě zde třešně kávovníku dozrávají déle. To má za výsledek zrna s vyšším obsahem cukrů a aromatických látek.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - zrno

Finca Buenos Aires není ve světě výběrovky žádný nováček. Kávy z této farmy a zpracovatelské stanice se objevují v nabídce těch nejlepších tuzemských, ale i zahraničních pražíren. Už jen díky těmto „papírovým předpokladům“ vypadá nejnovější Kolumbie od Kávoholika neuvěřitelně lákavě. Ale jaká je praxe? Co dělá tuto kávu tak výjimečnou?

Káva, která se odlišuje

Pokud bych měl shrnout tuto kávu jedním slovem, bylo by to slovo „odlišnost“. Odlišnost v tom nejlepším slova smyslu.

Káva je pražená světle, a proto je ideální pro přípravu filtrované kávy. Osloví vás však ještě před samotnou přípravou. Její vůně je totiž neuvěřitelně výrazná a charakteristická. Působí až bonbónově sladce a bonbónově ovocně. K těmto tónům se přidává jemná kakaovost a náznaky skořice.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - mletá káva

Chuťový zážitek, na který nezapomenete

Nadupaná vůně kávy se velmi dobře odráží i v chuti filtrované kávy. Ta je komplexní a krásně se vyvíjí na jednotlivých teplotních stupních. Za horka v kávě dominuje sladká broskev, mléčná čokoláda a špetka skořice. Chladnutím se k broskvi přidává zralé tropické ovoce a zvýrazňuje se acidita. Za studena už broskev připomíná broskvový ledový čaj, velmi jasně rozeznáte maracuju a v chuti pocítíte i kokos. Kokos se projevuje dokonce i v dochuti kávy. Ta je mimořádně dlouhá, kokosovo-ovocná a s náznakem skořice. Plné tělo a bohatá textura už jen dotváří celkově bohatý zážitek, který káva zanechává.

Upřímně, tohle je jedna z nejlepších káv na filtr, kterou na aktuálním trhu najdete. Pokud vyhledáváte charakteristické chuťové profily a výrazné a plné kávy, budete z ní padat.

Recepty na přípravu

Chcete si ji připravit co nejlépe? Rád se s vámi podělím hned o dva recepty na filtr. Kávu jsem totiž připravoval pomocí dvou dripperů. Dripper Solo s plochým dnem z kávy vytáhne více sladkosti a plnější chutě, zatímco kónické Hario V60 vynikne v čistotě chutí a výraznější ovocnosti. Je jen na vás a na tom, jaký typ dripperu vlastníte, kterým receptem se inspirujete.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - příprava filtrované kávy

Recept na filtr (dripper s plochým dnem)

16 g kávy
15 kliků Comandante (středně jemná hrubost mletí)
240 ml vody (92 °C)

Postup zalévání:

0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:15

Tímto způsobem dosáhnete plného a sladkého šálku s výraznými tóny broskví a tropického ovoce.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - filtrovaná káva

Recept na filtr (kónický dripper)

16 g kávy
22 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
240 ml vody (92 °C)

Postup zalévání:

0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, jemné zamíchání dripperem)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:40

Kónické Hario V60 při tomto receptu zvýrazní čistotu chutí a jejich transparentnost. Dosáhnete ovocnějšího šálku plného tropických tónů.

Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra - filtrovaná káva v šálku

Absolutní topka

Colombia Buenos Aires Bourbon Sidra od Kávoholika je jednoznačně topka na filtr pro závěr tohoto roku. Pokud chcete rozvonět celý svůj byt a zažít výbuch sladkosti a ovocnosti, tuto kávu najdete na eshopu pražírny Kávoholik kavoholik.sk. Při nákupu můžete využít slevový kód BLOGOKAVECZ10 a ušetřit tak na této nebo i jiných kávách od jedné z předních slovenských pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Kávoholik
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Idylika - Strawberry Milkshake

Ovocné novinky z pražírny Idylika: Kolumbie Strawberry Milkshake & Pink Borbon Punch

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL