Svět výběrové kávy je plný pestrých káv, kvalitních zrn a komplexních chutí. Každá káva má svůj specifický charakter a skrývá osobitý příběh. Přesto se občas stane, že při testování narazím na něco, co je skutečně výjimečné. A přesně o takový zážitek bych se s vámi chtěl podělit.
Postarala se o něj světle pražená kávová novinka Kolumbie Buenos Aires Sidra Bourbon od pražírny Kávoholik. Ta dokázala vystoupit z řady skvělých káv, které testuji. A proto byste si ji neměli nechat ujít ani vy. Chcete důkaz? Pojďte ji se mnou ochutnat.

Bourbon Sidra
Odrůda Bourbon Sidra je relativně nová hybridní linie odrůdy Bourbon, která vznikla s cílem zkombinovat vynikající sladkost oblíbené odrůdy bourbon s chuťovou zajímavostí, svěžestí a komplexností odrůdy sidra. Na trhu se nejčastěji vyskytuje v kolumbijských mikrolotech. Je vyhledávaná kávovými nadšenci, ale i soutěžními baristy. Tuto oblibu si získala právě díky výrazné sladkosti propojené s ovocností a chuťovou elegancí.
Bourbon Sidra od pražírny Kávoholik vyrostla ve vysokých nadmořských výškách. Mikroklima 1800 metrů vysokých kolumbijských hor zajišťuje ideální podmínky pro pěstování arabiky. Díky nižší průměrné roční teplotě zde třešně kávovníku dozrávají déle. To má za výsledek zrna s vyšším obsahem cukrů a aromatických látek.

Finca Buenos Aires není ve světě výběrovky žádný nováček. Kávy z této farmy a zpracovatelské stanice se objevují v nabídce těch nejlepších tuzemských, ale i zahraničních pražíren. Už jen díky těmto „papírovým předpokladům“ vypadá nejnovější Kolumbie od Kávoholika neuvěřitelně lákavě. Ale jaká je praxe? Co dělá tuto kávu tak výjimečnou?
Káva, která se odlišuje
Pokud bych měl shrnout tuto kávu jedním slovem, bylo by to slovo „odlišnost“. Odlišnost v tom nejlepším slova smyslu.
Káva je pražená světle, a proto je ideální pro přípravu filtrované kávy. Osloví vás však ještě před samotnou přípravou. Její vůně je totiž neuvěřitelně výrazná a charakteristická. Působí až bonbónově sladce a bonbónově ovocně. K těmto tónům se přidává jemná kakaovost a náznaky skořice.

Chuťový zážitek, na který nezapomenete
Nadupaná vůně kávy se velmi dobře odráží i v chuti filtrované kávy. Ta je komplexní a krásně se vyvíjí na jednotlivých teplotních stupních. Za horka v kávě dominuje sladká broskev, mléčná čokoláda a špetka skořice. Chladnutím se k broskvi přidává zralé tropické ovoce a zvýrazňuje se acidita. Za studena už broskev připomíná broskvový ledový čaj, velmi jasně rozeznáte maracuju a v chuti pocítíte i kokos. Kokos se projevuje dokonce i v dochuti kávy. Ta je mimořádně dlouhá, kokosovo-ovocná a s náznakem skořice. Plné tělo a bohatá textura už jen dotváří celkově bohatý zážitek, který káva zanechává.
Upřímně, tohle je jedna z nejlepších káv na filtr, kterou na aktuálním trhu najdete. Pokud vyhledáváte charakteristické chuťové profily a výrazné a plné kávy, budete z ní padat.
Recepty na přípravu
Chcete si ji připravit co nejlépe? Rád se s vámi podělím hned o dva recepty na filtr. Kávu jsem totiž připravoval pomocí dvou dripperů. Dripper Solo s plochým dnem z kávy vytáhne více sladkosti a plnější chutě, zatímco kónické Hario V60 vynikne v čistotě chutí a výraznější ovocnosti. Je jen na vás a na tom, jaký typ dripperu vlastníte, kterým receptem se inspirujete.

Recept na filtr (dripper s plochým dnem)
16 g kávy
15 kliků Comandante (středně jemná hrubost mletí)
240 ml vody (92 °C)
Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:15
Tímto způsobem dosáhnete plného a sladkého šálku s výraznými tóny broskví a tropického ovoce.

Recept na filtr (kónický dripper)
16 g kávy
22 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
240 ml vody (92 °C)
Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, jemné zamíchání dripperem)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:40
Kónické Hario V60 při tomto receptu zvýrazní čistotu chutí a jejich transparentnost. Dosáhnete ovocnějšího šálku plného tropických tónů.

Absolutní topka
Colombia Buenos Aires Bourbon Sidra od Kávoholika je jednoznačně topka na filtr pro závěr tohoto roku. Pokud chcete rozvonět celý svůj byt a zažít výbuch sladkosti a ovocnosti, tuto kávu najdete na eshopu pražírny Kávoholik kavoholik.sk. Při nákupu můžete využít slevový kód BLOGOKAVECZ10 a ušetřit tak na této nebo i jiných kávách od jedné z předních slovenských pražíren.







