Už jste slyšeli o tom, že i kávu si můžete vydražit v aukci? Takový kousek se podařilo ulovit slovenské pražírně kávy Be:Café. Jde o kávu Kolumbie Finca La Cañada, kterou jsme ochutnali v pražení na filtr. Je tak dobrá, že byste si ji neměli nechat ujít.
Pokud jste o tom náhodou neslyšeli, nejlepší kávy, které farmáři vypěstují, často umisťují do takzvaných kávových aukcí. Ty vlastně zastřešují aktuální kávový výkvět pěstitelského regionu či země. Pražírny se těchto aukcí mohou zúčastnit a uchvátit si kávu, která je osloví nejvíce.

Kolumbijská aukce
A přesně to udělali v Be:Café, když se zapojili do aukce La Mejor Taza de Huila. Tato každoroční událost v kolumbijském regionu Huila spojuje desítky farmářů a odborníků na hodnocení kvality kávy, aby vybrali to nejlepší, co region nabízí.
Z 300 zúčastněných vzorků se káva od farmářky Aleydy Canacue Chala z rodinné farmy Finca La Cañada umístila na 10. místě. A právě tuto výjimečnou promytou Geshu se Be:Café rozhodlo vydražit a přinést pro vás na Slovensko.

Už jen tento fakt napovídá, že společně ochutnáme něco jedinečného a skutečně výjimečného.
Tropické překvapení a mimořádná květinovost
Na této kávě mě už při prvním kontaktu zaujala její komplexnost a lahodnost. Ačkoli jde o promyté zpracování, její chutě jsou výrazné, plné a vrstvené.
Ve vůni dominuje sladké tropické ovoce a jasná květinovost – jakoby jste si přivoněli k jasmínovému čaji. Na jazyku se káva rozvíjí v několika vlnách – za horka je sladká a jemná, tropickou ovocnost jí dodává chuť žlutého melounu. Chladnutím káva nabírá na svěžesti a aciditě a meloun se mění na ananas. Ovoce po celou dobu doprovází výrazná sladkost třtinového cukru, krásná květinovost připomínající jasmín a jen nepatrná karamelová hořkost.

Tělo kávy je po celou dobu lehké až středně těžké, s delikátní hedvábnou texturou. Dochuť je dlouhá, florální, s chutí připomínající jasmínový zelený čaj. Kolumbie Finca La Cañada splňuje všechny podmínky k tomu, aby byla ideálem kávové krásy. Nabízí chuťovou harmonii a komplexnost, lahodnou texturu a dlouhatánskou květinovou dochuť. Pokud vás zaujala, zkuste si ji připravit pomocí tohoto receptu:
Recept na V60
18 g kávy
240 ml vody (89 °C)
Středně hrubé mletí (28 kliků na Comandante)

Nálevy:
- 0:00–0:30: 50 ml (prudký krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
- 0:30–1:00: do 140 ml (krouživý nálev, promíchejte celým dripperem)
- 1:00–1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
- 1:15–1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Celkový čas extrakce: cca 2:30
Pojďte nakoupit
Navzdory tomu, že jde o špičkovou kávu světové úrovně, Be:Café ji nabízí za velmi přijatelnou cenu. Na e-shopu becafe.sk můžete navíc použít i slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte 10 %.








