Káva je pro mnohé z nás „životabudičem“, bez kterého si nedokážeme představit začátek dne. A vlastně nejen ten: pravidelně ji využíváme jako zdroj potřebné energie, který nás provází i během pracovních chvil nebo setkání. Je zřejmé, že má několik pozitivních vlivů a dokonce může prodloužit život. Avšak ne u každého způsobu přípravy. Který je nejzdravější způsob přípravy kávy?
V magazínu European Journal of Preventive Cardiology se objevily výsledky studie, která se zabývala nejzdravějšími způsoby přípravy kávy. Ukázalo se, že konzument udělá nejlépe tehdy, pokud použije filtr.
Nejzdravější způsob přípravy kávy? Filtr!
„Nefiltrovaná káva obsahuje složky, které zvyšují cholesterol,“ řekl autor studie Dag Thelle působící na Univerzitě v Göteborgu. „Použitím filtru tento problém odstraníte a infarkty a předčasná úmrtí jsou méně pravděpodobná. Naše studie ukázala silné a přesvědčivé důkazy týkající se propojení metod přípravy kávy, infarktů a dlouhověkosti.“
To není moc dobrá zpráva pro ty kávomily, kteří mají rádi například tureckou kávu, ale například ani pro fanoušky french pressu.
Cafestol a kahweol dělají neplechu
„Nefiltrovaná káva, například řecká a turecká, případně i káva z french pressu, obsahuje větší množství cafestolu a kahweolu, tedy chemikálií nacházejících se v olejových kapičkách plovoucích na kávě, avšak i v sedimentu,“ uvedla odbornice CNN na zdraví a výživu Lisa Drayerová.
„Studie ukázaly, že tyto látky dokážou zvýšit množství triacylglycerolu a stejně tak LDL cholesterolu. Držte se tedy filtrované kávy a například papírového filtru, který používáte při klasickém ‚dripu‘. Může vám pomoci tyto chemikálie zachytit,“ dodala.
Nejzdravější způsob přípravy kávy: studie z Norska
Studie byla založena na obrovském vzorku 508 747 obyvatel Norska; mělo jít o zdravé muže a ženy ve věku od 20 do 79 let. Účastníci byli pozorováni v letech 1985 až 2003 a uváděli i informace o tom, jaké množství kávy jakého způsobu přípravy pijí.
Kromě toho hlásili i to, zda patří mezi kuřáky, kolik váží, jakým fyzickým aktivitám se věnují, jaké mají vzdělání, krevní tlak či cholesterol.
Až 59 procent účastníků upřednostňovalo filtrovanou kávu, dvacet procent nefiltrovanou, devět procent pilo oba typy kávy a dvanáct procent nepilo kávu vůbec. Do konce pozorovaného období, tedy do roku 2003, zemřelo celkem 46 341 účastníků, z nichž 12 621 přišlo o život v důsledku kardiovaskulárních problémů a 6 202 z nich kvůli infarktu.
Pití kávy není nebezpečné, právě naopak
Když si pak výzkumníci posvítili na kávové zvyklosti účastníků, zpozorovali velmi zajímavé skutečnosti. Ukázalo se, že pití kávy vůbec není nebezpečné, právě naopak: ti účastníci, kteří pili filtrovanou kávu, snížili riziko úmrtí oproti těm, kteří kávu nepili vůbec, až o patnáct procent. Vypadá to tak, že za to mohly antioxidanty a polyfenoly, které jsou v kávě zastoupeny v hojném množství.
Nejnižší úmrtnost byla mezi lidmi, kteří denně vypili jeden až čtyři šálky filtrované kávy. Což je zajímavé, ani pití nefiltrované kávy nezvyšovalo riziko úmrtí oproti lidem, kteří kávu nepili vůbec; jedinou výjimkou byla skupina mužů nad 60 let, kde nefiltrovaná káva zvyšovala možnost kardiovaskulárních problémů.
Máte vysoký cholesterol? Raději vsaďte na filtr.
Avšak k tomu, aby bylo možné vyvodit stoprocentní závěry, bude potřeba provést několik výzkumů, které se nebudou týkat jen norské populace. Potom budeme moci přijít na to, který je nejzdravější způsob přípravy kávy.
„Lidé, kteří mají vysoký cholesterol a chtějí s tím něco udělat, by se mohli zdržet nefiltrované kávy,“ poznamenal Thelle. „Nálezy, že ti, kteří pili filtrovanou kávu, si vedli lépe než ti, kteří kávu nepili vůbec, nemohou být vysvětleny žádnou z jiných proměnných, jako například věk, pohlaví nebo životní návyky. Myslíme si tedy, že naše pozorování jsou pravdivá.“







