Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Který je nejzdravější způsob přípravy kávy?

Ladislav Király Od Ladislav Király
23. dubna 2020
najzdravší spôsob prípravy kávy

Vedeli ste o tom, že keď kávu preženiete cez papierový filter, spravíte najlepšie? Ten totiž zadrží všetky škodliviny, ktoré nepotrebujete. (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Káva je pro mnohé z nás „životabudičem“, bez kterého si nedokážeme představit začátek dne. A vlastně nejen ten: pravidelně ji využíváme jako zdroj potřebné energie, který nás provází i během pracovních chvil nebo setkání. Je zřejmé, že má několik pozitivních vlivů a dokonce může prodloužit život. Avšak ne u každého způsobu přípravy. Který je nejzdravější způsob přípravy kávy?

V magazínu European Journal of Preventive Cardiology se objevily výsledky studie, která se zabývala nejzdravějšími způsoby přípravy kávy. Ukázalo se, že konzument udělá nejlépe tehdy, pokud použije filtr.

Nejzdravější způsob přípravy kávy? Filtr!

„Nefiltrovaná káva obsahuje složky, které zvyšují cholesterol,“ řekl autor studie Dag Thelle působící na Univerzitě v Göteborgu. „Použitím filtru tento problém odstraníte a infarkty a předčasná úmrtí jsou méně pravděpodobná. Naše studie ukázala silné a přesvědčivé důkazy týkající se propojení metod přípravy kávy, infarktů a dlouhověkosti.“

To není moc dobrá zpráva pro ty kávomily, kteří mají rádi například tureckou kávu, ale například ani pro fanoušky french pressu.

Cafestol a kahweol dělají neplechu

„Nefiltrovaná káva, například řecká a turecká, případně i káva z french pressu, obsahuje větší množství cafestolu a kahweolu, tedy chemikálií nacházejících se v olejových kapičkách plovoucích na kávě, avšak i v sedimentu,“ uvedla odbornice CNN na zdraví a výživu Lisa Drayerová.

„Studie ukázaly, že tyto látky dokážou zvýšit množství triacylglycerolu a stejně tak LDL cholesterolu. Držte se tedy filtrované kávy a například papírového filtru, který používáte při klasickém ‚dripu‘. Může vám pomoci tyto chemikálie zachytit,“ dodala.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

Nejzdravější způsob přípravy kávy: studie z Norska

Studie byla založena na obrovském vzorku 508 747 obyvatel Norska; mělo jít o zdravé muže a ženy ve věku od 20 do 79 let. Účastníci byli pozorováni v letech 1985 až 2003 a uváděli i informace o tom, jaké množství kávy jakého způsobu přípravy pijí.

Kromě toho hlásili i to, zda patří mezi kuřáky, kolik váží, jakým fyzickým aktivitám se věnují, jaké mají vzdělání, krevní tlak či cholesterol.

Až 59 procent účastníků upřednostňovalo filtrovanou kávu, dvacet procent nefiltrovanou, devět procent pilo oba typy kávy a dvanáct procent nepilo kávu vůbec. Do konce pozorovaného období, tedy do roku 2003, zemřelo celkem 46 341 účastníků, z nichž 12 621 přišlo o život v důsledku kardiovaskulárních problémů a 6 202 z nich kvůli infarktu.

Pití kávy není nebezpečné, právě naopak

Když si pak výzkumníci posvítili na kávové zvyklosti účastníků, zpozorovali velmi zajímavé skutečnosti. Ukázalo se, že pití kávy vůbec není nebezpečné, právě naopak: ti účastníci, kteří pili filtrovanou kávu, snížili riziko úmrtí oproti těm, kteří kávu nepili vůbec, až o patnáct procent. Vypadá to tak, že za to mohly antioxidanty a polyfenoly, které jsou v kávě zastoupeny v hojném množství.

Nejnižší úmrtnost byla mezi lidmi, kteří denně vypili jeden až čtyři šálky filtrované kávy. Což je zajímavé, ani pití nefiltrované kávy nezvyšovalo riziko úmrtí oproti lidem, kteří kávu nepili vůbec; jedinou výjimkou byla skupina mužů nad 60 let, kde nefiltrovaná káva zvyšovala možnost kardiovaskulárních problémů.

Máte vysoký cholesterol? Raději vsaďte na filtr.

Avšak k tomu, aby bylo možné vyvodit stoprocentní závěry, bude potřeba provést několik výzkumů, které se nebudou týkat jen norské populace. Potom budeme moci přijít na to, který je nejzdravější způsob přípravy kávy.

„Lidé, kteří mají vysoký cholesterol a chtějí s tím něco udělat, by se mohli zdržet nefiltrované kávy,“ poznamenal Thelle. „Nálezy, že ti, kteří pili filtrovanou kávu, si vedli lépe než ti, kteří kávu nepili vůbec, nemohou být vysvětleny žádnou z jiných proměnných, jako například věk, pohlaví nebo životní návyky. Myslíme si tedy, že naše pozorování jsou pravdivá.“

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrovaná kávakáva a zdravíPozitivní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Voda ku káve

Proč se ke kávě podává voda? Je to přežitek?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL