Jděte na některý kávový e-shop a pořiďte si svou dávku kyseliny chlorogenové! Hmmm? Ptáte se, co to tu plácáme a jestli jsme se úplně zbláznili? Tak pojďme pěkně popořadě. Co je kyselina chlorogenová a jak nám může pomoct?
Je obecně známo, že v kávě se nacházejí tzv. polyfenoly. Podle odborné definice, kterou si vypůjčíme z Wikipedie, je to „skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách, které jsou charakterizovány přítomností více než jedné fenolové jednotky nebo stavebního bloku v molekule“.
Je třeba zmínit, že hlavními zdroji polyfenolů jsou bobulové plody, ale i čaj, pivo, hroznové víno, olivový olej, kakao, čokoláda, vlašské ořechy, arašídy, granátové jablko a samozřejmě káva.
Kyselina chlorogenová jako důležitá součást kávy
Nás pochopitelně zajímá hlavně poslední jmenovaný plod, přičemž primárním polyfenolem nacházejícím se v kávě je kyselina chlorogenová. A ta má pro naše tělo mnoho výhod, o kterých jste možná ani netušili.
„V šálku kávy se nachází široké spektrum přirozeně se vyskytujících kyselin, ale nejdominantnější je kyselina chlorogenová,“ píše stránka nutritionadvance.com. „Skutečnost je taková, že tuto složku obsahuje mnoho různých plodů, ale v kávě je její koncentrace výrazně vyšší než v jakékoli jiné potravině.“
Jaká káva obsahuje nejvíce kyseliny chlorogenové?
V této souvislosti je třeba říci, že nejvíce kyseliny chlorogenové obsahuje zelená káva. Procesem pražení se zmíněná kyselina ztrácí a její množství může v závislosti na stupni pražení klesnout o 50 až 95 %.
Avšak běžní kávomilci do svého těla denně dostanou více než gram kyseliny chlorogenové, což je pro vyvolání jejích pozitivních účinků více než dost.
Kyselina chlorogenová napomáhá regulaci cukru v krvi
Studie ukázala, že už jeden gram kyseliny chlorogenové výrazně snížil úroveň množství glukózy a inzulínu. Efekt byl přitom znatelný už během patnácti minut. Dlouhodobé užívání kyseliny chlorogenové v množství jednoho gramu denně dokáže zlepšit metabolizaci glukózy i lipidů. Současně přitom zeslabuje účinek komplikací spojených s cukrovkou.
Jinak řečeno: kyselina chlorogenová se stará o to, že po jídle vám v krvi zůstane nižší hodnota cukru. Tato skutečnost se postará o snížení rizika rozvoje diabetu, případně přeměny cukru v krvi na tělesný tuk.
Pomoc v boji s onemocněními srdce a arteriosklerózou
Arteriosklerózu známe pravděpodobně všichni. Je to degenerativní onemocnění tepen krevního řečiště, které způsobuje zúžení a v nejhorším případě až úplné uzavření průřezu postižených artérií. Tato choroba patří mezi největší „zabijáky“ moderního světa a svým životním stylem k jejímu rozmachu zdárně přispíváme.
Káva je však v tomto směru nápomocná a opět za to může právě kyselina chlorogenová. Studie ukázaly, že konzumace kávy s vysokým obsahem této kyseliny (slaběji pražených zrn) výrazně zlepší tok krve a endoteliální funkce. Důsledky byly přitom pozorovány už při zkonzumování jednoho jediného šálku.
Jaké jsou to endoteliální funkce?
Vraťme se ještě k zajímavému slovu „endoteliální“. Endotel nebo endotel je podle Wikipedie jednovrstevný epitel (vrstva buněk) vystýlající vnitřní povrch krevních a lymfatických cév a srdce. Endoteliální dysfunkce je zase neschopnost cév rozšířit se, což může vést k nepříjemným problémům a například i zmíněné arterioskleróze.
„Dobré fungování těchto buněk je kriticky důležité a endoteliální dysfunkce může vést ke zničení buněk,“ informuje autor studie a vystudovaný nutriční expert Michael Joseph. „Zánět a následné konsekventní endoteliální poškození buněk vede k nástupu arteriosklerózy. Avšak naší stravou, zvyky a celkovým životním stylem víme sehrát roli v tom, abychom naše endotel udrželi zdravý.“
K odměření zmíněného efektu slouží hodnoty FMD (flow-mediated dilation), které nám ukážou, o kolik se céva rozšíří v případě, když v ní stoupne průtok. Výsledky studií naznačují, že ani 900 miligramů kyseliny chlorogenové neukázalo významný vliv na FMD, avšak pokud je káva bohatší na její obsah (více než 1 000 miligramů), tak hodinu až dvě po jejím vypití se „výrazně zlepšily hodnoty FMD“. To znamená, že kyselina chlorogenová dokáže zlepšit průtok cév a endoteliální funkce.
Kyselina chlorogenová pomáhá hubnout
U tohoto tématu jde hlavně o to, že kyselina chlorogenová dokáže zvýšit spotřebu glukózy, což je vysvětlením vlivu na pokles váhy.
Vědci provedli několik studií na lidech, ale i na myších, přičemž všechny tuto skutečnost potvrdily. Shodli se v tom, že kyselina chlorogenová dokáže vyvážit množství cukru v krvi a na druhé straně působí i jako spalovač tuku.
Pokud se o hubnutí pomocí kávy chcete dozvědět ještě více, přejděte na rubriku káva a hubnutí.
Kyselina chlorogenová může pomoct s úpravou krevního tlaku
V tomto směru bylo provedeno několik průzkumů a studií, avšak výsledky jsou různé. Jedna věc však platí: pokud má mít káva vliv na snížení krevního tlaku, tak je to hlavně káva zelená.
„U lidí, kteří požívali černou kávu, byl vliv malý, ale u těch, kteří požívali zelenou, byl značný,“ uvádí publikace Nutrition Advance. „Výzkumníci usuzují, že o rozdíl mezi výsledky u těchto dvou typů káv se postaral právě vyšší obsah kyseliny chlorogenové v zelené kávě.“
Férově připomeňme, že o účincích kávy na krevní tlak se spekuluje už dlouho a těžko přijít k jednotnému závěru. V konečném důsledku je pravděpodobně ideální, aby si to každý konzument odpozoroval na sobě samém.
Závěr: Káva pomůže, ale není rozhodující
Nutriční odborníci unisono uznávají, že káva je v mnoha směrech zdraví prospěšná a vypadá to tak, že kyselina chlorogenová má nezaplatitelné účinky. Současně však konstatují i jinou věc: „Při optimalizaci celkového zdraví, případně procesu hubnutí, se nemůžete spoléhat jen na kávu: na prvním místě je strava a životní styl!“
U některých ze zmíněných bodů jsou účinky kávy výraznější, jinde jsou slabší a vědci zatím nedospěli k obecné shodě. „Káva je v každém případě zdravá a velmi chutná. Pravděpodobně je nejlepší užívat si ji a potenciální zdravotní benefity brát jako bonus,“ dodal Michael Joseph.






