Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Kyselina chlorogenová: Znáte její fantastické výhody?

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. července 2019
Kyselina chlorogénová a káva

Poznáte blahodarné vlastnosti kyseliny chlorogénovej a viete, že káva je jej vďačný zdroj? Prečítajte si náš článok a dozviete sa viac.

Share on FacebookShare on Twitter

Jděte na některý kávový e-shop a pořiďte si svou dávku kyseliny chlorogenové! Hmmm? Ptáte se, co to tu plácáme a jestli jsme se úplně zbláznili? Tak pojďme pěkně popořadě. Co je kyselina chlorogenová a jak nám může pomoct?

Je obecně známo, že v kávě se nacházejí tzv. polyfenoly. Podle odborné definice, kterou si vypůjčíme z Wikipedie, je to „skupina chemických sloučenin obsažených v rostlinách, které jsou charakterizovány přítomností více než jedné fenolové jednotky nebo stavebního bloku v molekule“.

Je třeba zmínit, že hlavními zdroji polyfenolů jsou bobulové plody, ale i čaj, pivo, hroznové víno, olivový olej, kakao, čokoláda, vlašské ořechy, arašídy, granátové jablko a samozřejmě káva.

Kyselina chlorogenová jako důležitá součást kávy

Nás pochopitelně zajímá hlavně poslední jmenovaný plod, přičemž primárním polyfenolem nacházejícím se v kávě je kyselina chlorogenová. A ta má pro naše tělo mnoho výhod, o kterých jste možná ani netušili.

„V šálku kávy se nachází široké spektrum přirozeně se vyskytujících kyselin, ale nejdominantnější je kyselina chlorogenová,“ píše stránka nutritionadvance.com. „Skutečnost je taková, že tuto složku obsahuje mnoho různých plodů, ale v kávě je její koncentrace výrazně vyšší než v jakékoli jiné potravině.“

Jaká káva obsahuje nejvíce kyseliny chlorogenové?

V této souvislosti je třeba říci, že nejvíce kyseliny chlorogenové obsahuje zelená káva. Procesem pražení se zmíněná kyselina ztrácí a její množství může v závislosti na stupni pražení klesnout o 50 až 95 %.

Avšak běžní kávomilci do svého těla denně dostanou více než gram kyseliny chlorogenové, což je pro vyvolání jejích pozitivních účinků více než dost.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Kyselina chlorogenová napomáhá regulaci cukru v krvi

Studie ukázala, že už jeden gram kyseliny chlorogenové výrazně snížil úroveň množství glukózy a inzulínu. Efekt byl přitom znatelný už během patnácti minut. Dlouhodobé užívání kyseliny chlorogenové v množství jednoho gramu denně dokáže zlepšit metabolizaci glukózy i lipidů. Současně přitom zeslabuje účinek komplikací spojených s cukrovkou.

Jinak řečeno: kyselina chlorogenová se stará o to, že po jídle vám v krvi zůstane nižší hodnota cukru. Tato skutečnost se postará o snížení rizika rozvoje diabetu, případně přeměny cukru v krvi na tělesný tuk.

Pomoc v boji s onemocněními srdce a arteriosklerózou

Arteriosklerózu známe pravděpodobně všichni. Je to degenerativní onemocnění tepen krevního řečiště, které způsobuje zúžení a v nejhorším případě až úplné uzavření průřezu postižených artérií. Tato choroba patří mezi největší „zabijáky“ moderního světa a svým životním stylem k jejímu rozmachu zdárně přispíváme.

Káva je však v tomto směru nápomocná a opět za to může právě kyselina chlorogenová. Studie ukázaly, že konzumace kávy s vysokým obsahem této kyseliny (slaběji pražených zrn) výrazně zlepší tok krve a endoteliální funkce. Důsledky byly přitom pozorovány už při zkonzumování jednoho jediného šálku.

Jaké jsou to endoteliální funkce?

Vraťme se ještě k zajímavému slovu „endoteliální“. Endotel nebo endotel je podle Wikipedie jednovrstevný epitel (vrstva buněk) vystýlající vnitřní povrch krevních a lymfatických cév a srdce. Endoteliální dysfunkce je zase neschopnost cév rozšířit se, což může vést k nepříjemným problémům a například i zmíněné arterioskleróze.

„Dobré fungování těchto buněk je kriticky důležité a endoteliální dysfunkce může vést ke zničení buněk,“ informuje autor studie a vystudovaný nutriční expert Michael Joseph. „Zánět a následné konsekventní endoteliální poškození buněk vede k nástupu arteriosklerózy. Avšak naší stravou, zvyky a celkovým životním stylem víme sehrát roli v tom, abychom naše endotel udrželi zdravý.“

K odměření zmíněného efektu slouží hodnoty FMD (flow-mediated dilation), které nám ukážou, o kolik se céva rozšíří v případě, když v ní stoupne průtok. Výsledky studií naznačují, že ani 900 miligramů kyseliny chlorogenové neukázalo významný vliv na FMD, avšak pokud je káva bohatší na její obsah (více než 1 000 miligramů), tak hodinu až dvě po jejím vypití se „výrazně zlepšily hodnoty FMD“. To znamená, že kyselina chlorogenová dokáže zlepšit průtok cév a endoteliální funkce.

Kyselina chlorogenová pomáhá hubnout

U tohoto tématu jde hlavně o to, že kyselina chlorogenová dokáže zvýšit spotřebu glukózy, což je vysvětlením vlivu na pokles váhy.

Vědci provedli několik studií na lidech, ale i na myších, přičemž všechny tuto skutečnost potvrdily. Shodli se v tom, že kyselina chlorogenová dokáže vyvážit množství cukru v krvi a na druhé straně působí i jako spalovač tuku.

Pokud se o hubnutí pomocí kávy chcete dozvědět ještě více, přejděte na rubriku káva a hubnutí.

Kyselina chlorogenová může pomoct s úpravou krevního tlaku

V tomto směru bylo provedeno několik průzkumů a studií, avšak výsledky jsou různé. Jedna věc však platí: pokud má mít káva vliv na snížení krevního tlaku, tak je to hlavně káva zelená.

„U lidí, kteří požívali černou kávu, byl vliv malý, ale u těch, kteří požívali zelenou, byl značný,“ uvádí publikace Nutrition Advance. „Výzkumníci usuzují, že o rozdíl mezi výsledky u těchto dvou typů káv se postaral právě vyšší obsah kyseliny chlorogenové v zelené kávě.“

Férově připomeňme, že o účincích kávy na krevní tlak se spekuluje už dlouho a těžko přijít k jednotnému závěru. V konečném důsledku je pravděpodobně ideální, aby si to každý konzument odpozoroval na sobě samém.

Závěr: Káva pomůže, ale není rozhodující

Nutriční odborníci unisono uznávají, že káva je v mnoha směrech zdraví prospěšná a vypadá to tak, že kyselina chlorogenová má nezaplatitelné účinky. Současně však konstatují i jinou věc: „Při optimalizaci celkového zdraví, případně procesu hubnutí, se nemůžete spoléhat jen na kávu: na prvním místě je strava a životní styl!“

U některých ze zmíněných bodů jsou účinky kávy výraznější, jinde jsou slabší a vědci zatím nedospěli k obecné shodě. „Káva je v každém případě zdravá a velmi chutná. Pravděpodobně je nejlepší užívat si ji a potenciální zdravotní benefity brát jako bonus,“ dodal Michael Joseph.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakáva a hubnutíkáva na hubnutíkyselina chlorogenováPozitivní vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
cibetka kŕmená kávou - kopi luwak

Cibetková káva: Produkt utrpení a týrání zvířat

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL