Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

La Specialista Opera: Nový pákový kávovar od De’Longhi přináší skvělé vychytávky

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
25. listopadu 2024
DeLonghi La Specialista Opera
Share on FacebookShare on Twitter

Kvalitní espresso z pákového kávovaru může být hotová věda. Vyžaduje správné nastavení kávovaru, ale i zručnosti, které musíte nabýt. Společnost De „Longhi je dlouhodobě známá tím, že přináší technologie a vychytávky, které vám se správnou přípravou kávy pomohou. Nuž a nejnovější pákový kávovar, který na český trh dorazil jen nedávno, tento trend jednoznačně potvrzuje. De“ Longhi La Specialista Opera v sobě ukrývá několik novinek, které vám ulehčí cestu za dokonalým espressem, a které nás při jeho testování příjemně překvapily.

Když si právě v těchto chvílích vybíráte kávovar do domácnosti, jste na správném místě. O De’Longhi La Specialista Opera jsme za vás zjistili vše podstatné a kávovar jsme pořádně prověřili.

La Specialista Opera od DeLonghi
De’Longhi La Specialista Opera.

Klasický design a kvalita

Při Opeře De’Longhi vsadilo na svůj klasický design. Elegantní tvary, příjemné materiály a kompaktní velikost v sobě ukrývají vše, co potřebujete pro přípravu espressa a jiných kávových nápojů. Stroj se díky své kompaktnosti bez problémů vejde na kuchyňskou linku či pracovní stůl. La Specialista Opera disponuje vestavěným mlýnkem s automatickou tampingovou stanicí (technologie Smart Tamping), takže nebudete muset hledat místo pro separátní mlýnek či tampovací podložku.

Vylepšený mlýnek

La Specialista Opera je vybavena hned několika novinkami, které ji posouvají o krok bližší k bezchybné kávě. Prvním vylepšením je „upgrade“ mlýnku. Když občas zápasíte se správným nastavením hrubosti mletí a zdá se vám, že vám mlýnek nenabízí dostatek volnosti, při Opeře se to nestane. Vylepšený mlýnek pracuje se stupnicí, která zahrnuje až 15 nastavení hrubosti mletí. Díky jemnějším změnám mezi jednotlivými „kliky“ budete schopni své espresso vyladit do jemnějších detailů.

DeLonghi La Specialista Opera - nastavení mlýnku
Mlýnek s 15 nastaveními hrubosti mletí.

Detailnější ladění receptů

Kvalitnější mlýnek nás při testu velmi potěšil. Operu to posouvá blíže k modernějším kávám od lokálních pražíren, které jsou často světlejší pražené. Takto pražené kávy si vyžadují přesnější nastavení hrubosti mletí. La Specialista Opera jsme otestovali na konzervativnější, ale i moderně pražené kávě.

Obě kávy jsme byli schopni vyladit téměř k dokonalosti. Toto vylepšení pocítíte hlavně v tom případě, pokud s kávou rádi experimentujete a zkoušíte různá zrna a krajiny původu.

DeLonghi La Specialista Opera - příprava dvou espress

Šikovné mletí a tampování

Z mlýnku putuje káva přímo do portafiltru. Ten velmi přesně zapadá na své místo a nemusíte se bát, že by během mletí vypadl. Mletím a přípravou puku vás samotná La Specialista Opera velmi pěkně provede. Dá vám možnost, zda chcete mlít množství pro klasické nebo pro dvojité espresso. Pro obě nastavení si následně zvolíte přesnou dávku namleté kávy (DOSE), která poputuje přímo do sítka portafiltra.

V posledním kroku využijete zabudovaný automatický tamper (Inteligentní stlačovací stanice). Technologie Smart Tamping vám zaručí konzistentní tlak a vždy vodorovné utláčování kávy bez toho, abyste nadělali nepořádek.

DeLonghi La Specialista Opera - Smart Tamping
Takto se pracuje s inteligentním tampováním.

Smart Tamping je výborná vychytávka, která zvyšuje konzistentnost vámi připravených espress a pomáhá v domácnostech s více členy. Přece jen, každý z nás utlačuje kávu trochu jinak, má jinou sílu či techniku. Díky stanici Smart Tamping jsou tyto rozdíly úplně vymazané. Kávu utampujete zatlačením páky na levém boku kávovaru, páku zdvihnete do původní polohy a můžete se přesunout k extrakci.

Tepelná stabilita a dynamická preinfúze

I samotná příprava espressa si při La Specialista Opera prošla několika vylepšeními. Prvním je takzvané dynamické předspaření nebo preinfúze. Kávovar se při preinfúzi přizpůsobí hustotě namleté kávy, kterou ještě před samotnou extrakcí navlhčí tak, aby byla extrakce co nejrovnoměrnější. Kromě toho je La Specialista Opera mnohem více tepelně stabilní. Obsahuje takzvané PID, které kontroluje teplotu vody v bojleru a zabezpečuje mnohem vyšší tepelnou stabilitu. Při přípravě budete mít na výběr tři tepelné stupně, které můžete obměňovat v závislosti od použité kávy.

DeLonghi La Specialista Opera - vše připraveno na extrakci
Tuto jsme vsadili na druhý tepelný stupeň.

Připravený za pár sekund

Voda v bojleru je navíc ohřívána velmi rychle. La Specialista Opera obsahuje bojler s technologií termobloku. Díky termobloku je Opera připravena na extrakci za méně než třicet sekund. Nemusíte tak myslet na včasné probuzení kávovaru a dlouhé čekání na předehřátí celého systému. Termoblok má ještě jednu výhodu. Vodní pára a voda používaná pro přípravu espressa jsou v částečně oddělených kompartmentech, díky čemuž můžete připravovat espresso a napěňovat mléko simultánně.

Při přípravě espressa nemůžeme zapomenout na vylepšené sítka a portafilter, kterými De’Longhi tento stroj vybavili. Kvalitnější sítko znamená rovnoměrnější extrakci, bez čeho se při přípravě dokonalého espressa neobejdete.

DeLonghi La Specialista Opera - sítka
Vylepšené sítka potěšily.

Bombová tryska

Jelikož jsme načrtli téma napěňování mléka, podívejme se na trysku nové Opery. Ta je jednoduše bombová. Při testování ostatních kávovarů z řady La Specialista jsme byli s tryskami spokojeni. S tryskou La Specialista Opera nebudete spokojeni, budete nadšeni. Tryska si prošla vizuálními, ale i funkčními změnami. Je větší, silnější a nepálí. Do trysky je vháněna pára pod větším tlakem, díky čemuž napěníte mléko mnohem jednodušeji.

Při testování jsme si s tryskou La Specialista Opera sedli na první dobrou. Pracuje se s ní velmi jednoduše a rychle. Pára proudí do mléka pod dostatečným tlakem na to, abyste byli schopni vytvořit dokonalou mikropěnu. Díky správné mikropěně budete moci i doma zkoušet latte art a zlepšovat se v něm.

DeLonghi La Specialista Opera - tryska
Tryska je oproti předcházejícím modelům větší a silnější.

Už se nepopálíte

Druhým příjemným překvapením vylepšené trysky je to, že je tepelně izolovaná. Při manipulaci s ní se už nebude muset bát, že se škaredě popálíte. I po několikanásobném napěňování mléka se nám nestalo, že by se tryska ohřála natolik, aby nás popálila. Díky tomu ji můžete chytat za kteroukoliv část a neskončíte s ranami na rukách.

Tepelná izolace navíc zabezpečí to, že se mléko nebude k povrchu trysky přiskvařovat. Po každém napěňování stačí trysku profouknout a utřít vlhkou hadříčkou bez náročného oškrabávání přichyceného mléka.

DeLonghi La Specialista Opera - detail trysky

Staré a nové nápoje

De „Longhi La Specialista Opera“ není jen takový obyčejný pákový kávovar. Kromě klasických nápojů jako espresso, dvojité espresso, americano či dlouhá černá káva vám připraví i dvě novinky, které jsou exkluzivní jen pro kávovary DeLonghi. Cold Brew a Espresso Cool oceníte hlavně v teplých letních měsících, jelikož se jedná o osvěžující ledové nápoje. Příprava „koldbrúčka“ a ledového espressa přitom při pákových kávovarech není žádná samozřejmost.

DeLonghi La Specialista Opera - výběr typů nápojů
Krásný výběr.

Studená extrakce a cold brew

V některých kávovarech De „Longhi se před časem objevila technologie Cold extraction, čiliže technologie studené extrakce. Při přípravě cold brew pomocí této technologie prochází kávovým pukem voda pokojové teploty, která je pumpovaná pod nižším tlakem jako při běžném espressu. V portafiltru espresso kávovaru tak může vzniknout cold brew, které se vyrovná i tomu klasicky připravenému. Přípravě cold brew pomocí strojů od De“ Longhi jsme věnovali samostatný článek, který najdete TU.

Ve zkratce to však znamená, že pomocí vaší nové La Specialista Opera budete schopni připravit lahodné cold brew za méně než pět minut. Nám se osvědčilo cold brew z ovocných káv, no pokud máte rádi tmavší roasty, nebojte se ho kombinovat s mlékem.

DeLonghi La Specialista Opera - příprava ledové kávy
Příprava cold brew.

Espresso na led? Váš nový oblíbený nápoj

Druhou novinkou mezi nápoji je Espresso Cool. Není to jen běžné espresso, které pustíte na led. Espresso Cool je taktéž připravované při nižší teplotě. Díky tomu může téct přímo na led bez toho, aby led příliš roztápělo a tím se nařeďovalo. V tomto případě není teplota extrakce až tak nízká jako při cold brew, no je citelně nižší jako při přípravě klasického espressa. A skutečně to funguje.

Vlažné espresso uvolní z ledu méně vody a výsledný nápoj je hustší a výraznější. Pokud použijete přetlakové sítko, které vám De’Longhi přibalí, studené espresso bude mít pěknou cremu i bez přítomnosti vysokého tlaku při extrakci.

ledové espresso připravené na DeLonghi La Specialista Opera
Espresso Cool.

Shrnutí

La Specialista Opera od De’Longhi je komplexní stroj, který ukrývá vše, co potřebujete pro přípravu kvalitního espressa. Novinky a vylepšení, kterými ho v De’Longhi vybavili, dávají smysl. V De’Longhi vyladili slabiny, které měly předešlé modely a z Opery udělali nadupanou konkurenci pro ostatní pákové kávovary na trhu.

La Specialista Opera vám nabídne intuitivní a konzistentní přípravu kávového puku díky kvalitnějšímu mlýnku a automatické tampovací stanici. Zabezpečí rovnoměrnou extrakci kávy a vysokou tepelnou stabilitu a fanoušky mléčných nápojů potěší vytuningovaná parní tryska. Příjemným osvěžením jsou i ledové letní nápoje Cold Brew a Espresso Cool.

nápoje připravené na DeLonghi La Specialista Opera
Několik různých nápojů, které jsme za pomoci Opery připravili.

Negativa se při Opeře hledají jen těžko. Její cenovka se pohybuje v okolí 800 eur, což je za kávovar se vestavěným mlýnkem a kopou vychytávek bezkonkurenční cena.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
cappuccino a teplota mlieka

Analýza: Proč extra horké cappuccino nemůže chutnat dobře?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL