
Kvalitní espresso z pákového kávovaru může být hotová věda. Vyžaduje správné nastavení kávovaru, ale i zručnosti, které musíte nabýt. Společnost De „Longhi je dlouhodobě známá tím, že přináší technologie a vychytávky, které vám se správnou přípravou kávy pomohou. Nuž a nejnovější pákový kávovar, který na český trh dorazil jen nedávno, tento trend jednoznačně potvrzuje. De“ Longhi La Specialista Opera v sobě ukrývá několik novinek, které vám ulehčí cestu za dokonalým espressem, a které nás při jeho testování příjemně překvapily.
Když si právě v těchto chvílích vybíráte kávovar do domácnosti, jste na správném místě. O De’Longhi La Specialista Opera jsme za vás zjistili vše podstatné a kávovar jsme pořádně prověřili.

Klasický design a kvalita
Při Opeře De’Longhi vsadilo na svůj klasický design. Elegantní tvary, příjemné materiály a kompaktní velikost v sobě ukrývají vše, co potřebujete pro přípravu espressa a jiných kávových nápojů. Stroj se díky své kompaktnosti bez problémů vejde na kuchyňskou linku či pracovní stůl. La Specialista Opera disponuje vestavěným mlýnkem s automatickou tampingovou stanicí (technologie Smart Tamping), takže nebudete muset hledat místo pro separátní mlýnek či tampovací podložku.
Vylepšený mlýnek
La Specialista Opera je vybavena hned několika novinkami, které ji posouvají o krok bližší k bezchybné kávě. Prvním vylepšením je „upgrade“ mlýnku. Když občas zápasíte se správným nastavením hrubosti mletí a zdá se vám, že vám mlýnek nenabízí dostatek volnosti, při Opeře se to nestane. Vylepšený mlýnek pracuje se stupnicí, která zahrnuje až 15 nastavení hrubosti mletí. Díky jemnějším změnám mezi jednotlivými „kliky“ budete schopni své espresso vyladit do jemnějších detailů.

Detailnější ladění receptů
Kvalitnější mlýnek nás při testu velmi potěšil. Operu to posouvá blíže k modernějším kávám od lokálních pražíren, které jsou často světlejší pražené. Takto pražené kávy si vyžadují přesnější nastavení hrubosti mletí. La Specialista Opera jsme otestovali na konzervativnější, ale i moderně pražené kávě.
Obě kávy jsme byli schopni vyladit téměř k dokonalosti. Toto vylepšení pocítíte hlavně v tom případě, pokud s kávou rádi experimentujete a zkoušíte různá zrna a krajiny původu.

Šikovné mletí a tampování
Z mlýnku putuje káva přímo do portafiltru. Ten velmi přesně zapadá na své místo a nemusíte se bát, že by během mletí vypadl. Mletím a přípravou puku vás samotná La Specialista Opera velmi pěkně provede. Dá vám možnost, zda chcete mlít množství pro klasické nebo pro dvojité espresso. Pro obě nastavení si následně zvolíte přesnou dávku namleté kávy (DOSE), která poputuje přímo do sítka portafiltra.
V posledním kroku využijete zabudovaný automatický tamper (Inteligentní stlačovací stanice). Technologie Smart Tamping vám zaručí konzistentní tlak a vždy vodorovné utláčování kávy bez toho, abyste nadělali nepořádek.

Smart Tamping je výborná vychytávka, která zvyšuje konzistentnost vámi připravených espress a pomáhá v domácnostech s více členy. Přece jen, každý z nás utlačuje kávu trochu jinak, má jinou sílu či techniku. Díky stanici Smart Tamping jsou tyto rozdíly úplně vymazané. Kávu utampujete zatlačením páky na levém boku kávovaru, páku zdvihnete do původní polohy a můžete se přesunout k extrakci.
Tepelná stabilita a dynamická preinfúze
I samotná příprava espressa si při La Specialista Opera prošla několika vylepšeními. Prvním je takzvané dynamické předspaření nebo preinfúze. Kávovar se při preinfúzi přizpůsobí hustotě namleté kávy, kterou ještě před samotnou extrakcí navlhčí tak, aby byla extrakce co nejrovnoměrnější. Kromě toho je La Specialista Opera mnohem více tepelně stabilní. Obsahuje takzvané PID, které kontroluje teplotu vody v bojleru a zabezpečuje mnohem vyšší tepelnou stabilitu. Při přípravě budete mít na výběr tři tepelné stupně, které můžete obměňovat v závislosti od použité kávy.

Připravený za pár sekund
Voda v bojleru je navíc ohřívána velmi rychle. La Specialista Opera obsahuje bojler s technologií termobloku. Díky termobloku je Opera připravena na extrakci za méně než třicet sekund. Nemusíte tak myslet na včasné probuzení kávovaru a dlouhé čekání na předehřátí celého systému. Termoblok má ještě jednu výhodu. Vodní pára a voda používaná pro přípravu espressa jsou v částečně oddělených kompartmentech, díky čemuž můžete připravovat espresso a napěňovat mléko simultánně.
Při přípravě espressa nemůžeme zapomenout na vylepšené sítka a portafilter, kterými De’Longhi tento stroj vybavili. Kvalitnější sítko znamená rovnoměrnější extrakci, bez čeho se při přípravě dokonalého espressa neobejdete.

Bombová tryska
Jelikož jsme načrtli téma napěňování mléka, podívejme se na trysku nové Opery. Ta je jednoduše bombová. Při testování ostatních kávovarů z řady La Specialista jsme byli s tryskami spokojeni. S tryskou La Specialista Opera nebudete spokojeni, budete nadšeni. Tryska si prošla vizuálními, ale i funkčními změnami. Je větší, silnější a nepálí. Do trysky je vháněna pára pod větším tlakem, díky čemuž napěníte mléko mnohem jednodušeji.
Při testování jsme si s tryskou La Specialista Opera sedli na první dobrou. Pracuje se s ní velmi jednoduše a rychle. Pára proudí do mléka pod dostatečným tlakem na to, abyste byli schopni vytvořit dokonalou mikropěnu. Díky správné mikropěně budete moci i doma zkoušet latte art a zlepšovat se v něm.

Už se nepopálíte
Druhým příjemným překvapením vylepšené trysky je to, že je tepelně izolovaná. Při manipulaci s ní se už nebude muset bát, že se škaredě popálíte. I po několikanásobném napěňování mléka se nám nestalo, že by se tryska ohřála natolik, aby nás popálila. Díky tomu ji můžete chytat za kteroukoliv část a neskončíte s ranami na rukách.
Tepelná izolace navíc zabezpečí to, že se mléko nebude k povrchu trysky přiskvařovat. Po každém napěňování stačí trysku profouknout a utřít vlhkou hadříčkou bez náročného oškrabávání přichyceného mléka.

Staré a nové nápoje
De „Longhi La Specialista Opera“ není jen takový obyčejný pákový kávovar. Kromě klasických nápojů jako espresso, dvojité espresso, americano či dlouhá černá káva vám připraví i dvě novinky, které jsou exkluzivní jen pro kávovary DeLonghi. Cold Brew a Espresso Cool oceníte hlavně v teplých letních měsících, jelikož se jedná o osvěžující ledové nápoje. Příprava „koldbrúčka“ a ledového espressa přitom při pákových kávovarech není žádná samozřejmost.

Studená extrakce a cold brew
V některých kávovarech De „Longhi se před časem objevila technologie Cold extraction, čiliže technologie studené extrakce. Při přípravě cold brew pomocí této technologie prochází kávovým pukem voda pokojové teploty, která je pumpovaná pod nižším tlakem jako při běžném espressu. V portafiltru espresso kávovaru tak může vzniknout cold brew, které se vyrovná i tomu klasicky připravenému. Přípravě cold brew pomocí strojů od De“ Longhi jsme věnovali samostatný článek, který najdete TU.
Ve zkratce to však znamená, že pomocí vaší nové La Specialista Opera budete schopni připravit lahodné cold brew za méně než pět minut. Nám se osvědčilo cold brew z ovocných káv, no pokud máte rádi tmavší roasty, nebojte se ho kombinovat s mlékem.

Espresso na led? Váš nový oblíbený nápoj
Druhou novinkou mezi nápoji je Espresso Cool. Není to jen běžné espresso, které pustíte na led. Espresso Cool je taktéž připravované při nižší teplotě. Díky tomu může téct přímo na led bez toho, aby led příliš roztápělo a tím se nařeďovalo. V tomto případě není teplota extrakce až tak nízká jako při cold brew, no je citelně nižší jako při přípravě klasického espressa. A skutečně to funguje.
Vlažné espresso uvolní z ledu méně vody a výsledný nápoj je hustší a výraznější. Pokud použijete přetlakové sítko, které vám De’Longhi přibalí, studené espresso bude mít pěknou cremu i bez přítomnosti vysokého tlaku při extrakci.

Shrnutí
La Specialista Opera od De’Longhi je komplexní stroj, který ukrývá vše, co potřebujete pro přípravu kvalitního espressa. Novinky a vylepšení, kterými ho v De’Longhi vybavili, dávají smysl. V De’Longhi vyladili slabiny, které měly předešlé modely a z Opery udělali nadupanou konkurenci pro ostatní pákové kávovary na trhu.
La Specialista Opera vám nabídne intuitivní a konzistentní přípravu kávového puku díky kvalitnějšímu mlýnku a automatické tampovací stanici. Zabezpečí rovnoměrnou extrakci kávy a vysokou tepelnou stabilitu a fanoušky mléčných nápojů potěší vytuningovaná parní tryska. Příjemným osvěžením jsou i ledové letní nápoje Cold Brew a Espresso Cool.

Negativa se při Opeře hledají jen těžko. Její cenovka se pohybuje v okolí 800 eur, což je za kávovar se vestavěným mlýnkem a kopou vychytávek bezkonkurenční cena.






