Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Lavazza Qualità Oro: Nejlepší supermarketová káva?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. dubna 2025
Lavazza Qualità Oro
Share on FacebookShare on Twitter

Stoprocentní arabiku s označením Qualità Oro od značky Lavazza jsme před pár rokmi označili za jednu z nejchutnějších káv, které dostanete v běžném supermarketu. Lavazza Oro slibuje světlejší pražení, nižší chuťovou intenzitu a čistou chuť arabiky. Jsou její zrna skutečně kvalitnější než u ostatních káv? Posvítili jsme si na to v rámci analýzy defektů.

Lavazza uvádí, že jejich Qualità Oro je ideální pro přípravu „černé“ kávy, je pražená světleji a má rafinovanou chuť. Je to směs zrn arabiky ze Střední a Jižní Ameriky, která by měla rozehrát symfonii ve vašem šálku. Co se týka chuťových deskriptorů, v Lavazze se uskromnili s označeními: „sladká a aromatická s květinovými tóny“ a jednoslovným popisem těla kávy – střední. Na poměry komoditních káv to však stále považujeme za poměrně detailní popis chutí.

Lavazza Qualità Oro - obal

Proč je světlé pražení lepší

A co zrno? Jako první si určitě všimnete stupeň pražení. Oproti většině komerčních káv je výrazně světlejší. Proč je světlejší pražení lepší než to tmavé? Světlý stupeň pražení ponechává v zrnách mnohem více původních aromatických a chuťových kvalit, které jsou pro každou kávu charakteristické. Ve světle pražené kávě nejlépe postřehnete, zda je káva skutečně kvalitní a zajímavá nebo ne. Na druhé straně, tmavé pražení zakrývá původní chutě a nahrazuje je tóny pražení. V skratce, pokud chcete pražit kávu světle, musíte pracovat s kvalitní surovinou. To, zda je zrno Qualità Oro skutečně lepší, můžete zjistit jednoduchou analýzou defektů, kterou jsme za vás tentokrát udělali my, no doma si ji můžete zkusit i sami.

Lavazza Qualità Oro - zrná

Analýza defektů

Při analýze jsme pracovali s 250-gramovou vzorkou kávy Lavazza Qualità Oro, v které jsme se zaměřili na takzvané defektní zrná. Defekty v kávě jsou způsobené nesprávným sběrem, selekcí, zpracováním či skladováním. Projevují se vizuálně, ale i chuťově a aromaticky. Posvítili jsme si na čtyři hlavní skupiny defektů: quakre (nedozrálé zrná, které rozeznáte díky světlejší barvě), mechanicky poškozené zrná (zlomené, nalomené či rozdrcené zrná), mušle (genetická vada, díky které mají zrná tvar připomínající mušle) a zrná napadnuté hmyzem (rozoznáte podle dierek po škodcovi). Čím méně takovýchto zrn najdete, tím kvalitnější kávu testujete.

Lavazza Qualità Oro - quakery
Kôpka quakerov.

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškozené zrná: 9,4 g = 3,76 %
Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
Zrná napadnuté hmyzem: 1,8 g = 0,72 %
Celkový obsah defektů: 20,7 g = 8,28 %
Zrná bez defektů: 229,3 g = 91,72 %

Lavazza Qualità Oro - zrná poškozené hmyzem
Zrna poškozená hmyzem.

Množství defektů v hodnocených kávách:

13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro.

Lavazza Qualità Oro - mušle
Mušle.

Oproti předešlým testovaným supermarketovým kávam má Qualità Oro od Lavazzy poměrně nízký obsah defektů. Nejvíc se na něm podílejí mechanicky poškozené zrná a quakre, zatímco mušlí a zrn napadnutých hmyzem objevujeme velmi málo. Tyto výsledky napovídají, že Qualità Oro by měla skutečně obsahovat kvalitnější kávu s lépe zpracovaným, přetříděným a skladovaným zrnem. To by se mělo odrazit i na její chuti.

Jak Lavazza Oro voní a chutná?

Aróma Lavazza Qualità Oro je jemná a málo charakteristická. I napriek tomu v ní cítit štipku sladkých orechov a nepatrný náznak citrusovej ovocnosti.

Lavazza Qualità Oro - mechanicky poškozené zrná
Mechanicky poškozená zrna.

Kávu jsme pro vás otestovali ve formě espressa. V tom je už na první doušek cítit světlejší pražení. To má za následek jemnější a lahodnější chutě jako u většiny káv z podobné cenové kategorie. V kávě je přítomná jemná citrusová acidita, oříšková sladkost a středně intenzivní hořkost. Tělo kávy je lehčí, čajové. To, co Lavazza Oro nabízí, se nedá ani zdaleka označit za katastrofu, no v jejích chutích stále cítit, že jde o komoditní kávu (i když vyšší kvality). Její chutě a vůně jsou méně výrazné, méně exponované, poměrně jednoduché a málo komplexní. To se však od této kvalitativní úrovně dá očekávat. Oproti většině komoditních směsí pražených na tmavo je tento počin od Lavazzy velkým krokem vpřed.

Lavazza Qualità Oro - příprava espressa

Supermarketový strop

Pokud vám překáží tmavé pražení, hořké chutě a dymová aróma, no stále chcete ostať při supermarketových kávach, Lavazza Oro je správná cesta. Světlé pražení a vyšší kvalita zrna se odráží v lahodnější chuti s náznaky ovocnosti a oříškové sladkosti. Toto je správná cesta Lavazza!

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: recenze kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
kávovníkové čerešne

Jak probíhá zpracování kávy? Podívejte se na toto krásné video

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL