Stoprocentní arabiku s označením Qualità Oro od značky Lavazza jsme před pár rokmi označili za jednu z nejchutnějších káv, které dostanete v běžném supermarketu. Lavazza Oro slibuje světlejší pražení, nižší chuťovou intenzitu a čistou chuť arabiky. Jsou její zrna skutečně kvalitnější než u ostatních káv? Posvítili jsme si na to v rámci analýzy defektů.
Lavazza uvádí, že jejich Qualità Oro je ideální pro přípravu „černé“ kávy, je pražená světleji a má rafinovanou chuť. Je to směs zrn arabiky ze Střední a Jižní Ameriky, která by měla rozehrát symfonii ve vašem šálku. Co se týka chuťových deskriptorů, v Lavazze se uskromnili s označeními: „sladká a aromatická s květinovými tóny“ a jednoslovným popisem těla kávy – střední. Na poměry komoditních káv to však stále považujeme za poměrně detailní popis chutí.

Proč je světlé pražení lepší
A co zrno? Jako první si určitě všimnete stupeň pražení. Oproti většině komerčních káv je výrazně světlejší. Proč je světlejší pražení lepší než to tmavé? Světlý stupeň pražení ponechává v zrnách mnohem více původních aromatických a chuťových kvalit, které jsou pro každou kávu charakteristické. Ve světle pražené kávě nejlépe postřehnete, zda je káva skutečně kvalitní a zajímavá nebo ne. Na druhé straně, tmavé pražení zakrývá původní chutě a nahrazuje je tóny pražení. V skratce, pokud chcete pražit kávu světle, musíte pracovat s kvalitní surovinou. To, zda je zrno Qualità Oro skutečně lepší, můžete zjistit jednoduchou analýzou defektů, kterou jsme za vás tentokrát udělali my, no doma si ji můžete zkusit i sami.

Analýza defektů
Při analýze jsme pracovali s 250-gramovou vzorkou kávy Lavazza Qualità Oro, v které jsme se zaměřili na takzvané defektní zrná. Defekty v kávě jsou způsobené nesprávným sběrem, selekcí, zpracováním či skladováním. Projevují se vizuálně, ale i chuťově a aromaticky. Posvítili jsme si na čtyři hlavní skupiny defektů: quakre (nedozrálé zrná, které rozeznáte díky světlejší barvě), mechanicky poškozené zrná (zlomené, nalomené či rozdrcené zrná), mušle (genetická vada, díky které mají zrná tvar připomínající mušle) a zrná napadnuté hmyzem (rozoznáte podle dierek po škodcovi). Čím méně takovýchto zrn najdete, tím kvalitnější kávu testujete.

Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozrálé zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškozené zrná: 9,4 g = 3,76 %
Mušle (genetická vada): 2,1 g = 0,84 %
Zrná napadnuté hmyzem: 1,8 g = 0,72 %
Celkový obsah defektů: 20,7 g = 8,28 %
Zrná bez defektů: 229,3 g = 91,72 %

Množství defektů v hodnocených kávách:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádechem moře
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style
8,28% – Lavazza Qualità Oro.

Oproti předešlým testovaným supermarketovým kávam má Qualità Oro od Lavazzy poměrně nízký obsah defektů. Nejvíc se na něm podílejí mechanicky poškozené zrná a quakre, zatímco mušlí a zrn napadnutých hmyzem objevujeme velmi málo. Tyto výsledky napovídají, že Qualità Oro by měla skutečně obsahovat kvalitnější kávu s lépe zpracovaným, přetříděným a skladovaným zrnem. To by se mělo odrazit i na její chuti.
Jak Lavazza Oro voní a chutná?
Aróma Lavazza Qualità Oro je jemná a málo charakteristická. I napriek tomu v ní cítit štipku sladkých orechov a nepatrný náznak citrusovej ovocnosti.

Kávu jsme pro vás otestovali ve formě espressa. V tom je už na první doušek cítit světlejší pražení. To má za následek jemnější a lahodnější chutě jako u většiny káv z podobné cenové kategorie. V kávě je přítomná jemná citrusová acidita, oříšková sladkost a středně intenzivní hořkost. Tělo kávy je lehčí, čajové. To, co Lavazza Oro nabízí, se nedá ani zdaleka označit za katastrofu, no v jejích chutích stále cítit, že jde o komoditní kávu (i když vyšší kvality). Její chutě a vůně jsou méně výrazné, méně exponované, poměrně jednoduché a málo komplexní. To se však od této kvalitativní úrovně dá očekávat. Oproti většině komoditních směsí pražených na tmavo je tento počin od Lavazzy velkým krokem vpřed.

Supermarketový strop
Pokud vám překáží tmavé pražení, hořké chutě a dymová aróma, no stále chcete ostať při supermarketových kávach, Lavazza Oro je správná cesta. Světlé pražení a vyšší kvalita zrna se odráží v lahodnější chuti s náznaky ovocnosti a oříškové sladkosti. Toto je správná cesta Lavazza!







