Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recepty

Ledové kávové nápoje: Recepty s kávami od Barista Roasters

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
29. dubna 2023
ľadové kávové nápoje - Nicaragua Colibri Azul od Barista Roasters a Espresso Orange
Share on FacebookShare on Twitter

V momentě, kdy mi dorazily novinky ze slovenské pražírny kávy Barista Coffee Roasters z Lučence, věděl jsem, co s nimi vyvedu. Pražírna vsadila na nové, pestrobarevné obaly s exotickými etiketami a mezitím se u nás v Košicích začalo trochu oteplovat. Ideální kombinace na ledové kávové nápoje, ne?

Z Lučence nám přišly celkem čtyři balíčky kávy. Všechny jsem vyzkoušel v teplé i ledové verzi a rád se s vámi podělím o dojmy a recepty. Když se inspirujete a něco vyzkoušíte, dejte mi vědět, ať už tady v diskuzi nebo na IG @chlorofilip.

Můj tip: na e-shopu baristaroasters.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Nikaragua, Panama a Peru od Barista Roasters

Panama Carmen Estate na filtr a ledový aeropress

Novinka z Panamy k nám dorazila ve dvou verzích: espresso roast a filter roast. Jde o sucho (naturálně) zpracovanou Caturru vypěstovanou v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem na farmě Carmen Estate. Jako první jsme vyzkoušeli verzi praženou na filtr.

Recept klasické přípravy za horka

Metoda: dripper Hario V60 02

Mletí: 31 kliků na mlýnku Comandante

Vstupní dávka kávy: 20 g

Celkový objem a teplota vody: 300 ml a 95 stupňů Celsia

Nálevy: celkem pět nálevů po 60 ml, každý poté, co steče ten předešlý (cca 30 sekund)

Celkový čas extrakce: 2:30 až 2:45

Káva na tomto receptu vynikala svou sladkostí. Za horka připomínala med a chladnutím se měnila na jahodový jogurt. Chutnala mi tak moc, že jsem hned po dopití jednoho filtru utíkal připravit další.

Panama Carmen Estate od Barista Roasters přes Hario V60

Recept na ledový aeropress

Metoda: aeropress (obrácená metoda)

Mletí: 18 kliků na mlýnku Comandante

Vstupní dávka kávy: 18 g

Celkový objem a teplota vody: 140 ml a 93 stupňů Celsia + 100 g ledu

Příprava: do nádoby předem připravíme cca 100 g ledu, na který protlačíme kávu z aeropressu

Nálevy v aeropressu: 40 ml blooming (ponechat 30 sekund a pořádně zamíchat míchadlem / lžičkou), 0:30 nalít do 140 ml, mírně zamíchat, nasadit sítko s filtračními papíry (dva papíry) a nechat extrahovat do 3:00, 3:00 převrátit aeropress na nádobu s ledem a tlačit pomalu (cca 45 sekund)

Celkový čas extrakce: cca 3:45

Čerstvé ledové filtry osobně preferuji mnohem více než cold brew. Přípravu pomocí obrácené metody jsem zvolil kvůli absolutní kontrole nad extrakcí kávy. Takto připravený ledový filtr pomohl vyniknout jahodám, které v chuti Panamy Carmen Estate dominují. V pozadí jsem kromě jahod jemně pociťoval sladkou mléčnou čokoládu. Chutě působily sladce a komplexně a nápoj ve výsledku připomínal jahodovou čokoládu od značky Milka.

Panama Carmen Estate od Barista Roasters přes aeropress

Panama Carmen Estate na espresso

V espresso verzi Panamy znovu dominovalo bobulové lesní ovoce (hlavně jahody), které v tomto případě doprovázely jasné a čisté broskve. Extrakce mezi 25 až 30 sekundami a poměr 1:2,5 (vstupní dávka kávy:objem výsledného espressa) měly za následek nejsladší a nejvyváženější chutě espressa. Panamu doporučuji vyzkoušet i ve dvou následujících ledových drincích, o kterých se dočtete níže.

Nikaragua Colibri Azul a Espresso Orange

Další z novinek od Barista Coffee Roasters zaujme svým původem. Jde o promytou Caturru a Catuai vypěstovanou na malých farmách obklopujících přírodní rezervaci s vysokou biodiverzitou ptačích druhů. Tato rezervace je útočištěm 250 druhů ptáků, z toho čtyř ohrožených, včetně kolibříka. Proto Nikaragua Colibri.

Samotné espresso je příjemně citrusové s dochutí černého čaje. Tělo kávy je lehčí, čajové. Káva působí svěže a lehce.

Pro tuto kávu jsem také zvolil letní ledový nápoj. Konkrétně Espresso Orange.

Jeho základní verze je poměrně jednoduchá. Na led nalijete vychlazený pomerančový džus (cca 80 – 100 ml), necháte ho pořádně zchladit a navrch nalijete single shot espressa. Nápoj vytvoří jasně oddělené barevné vrstvy, které však před konzumací doporučuji kvůli propojení chutí zamíchat. Je už jen na vás a na vašich preferencích, jaký džus a espresso zvolíte. Nikaragua perfektně ladí s kvalitním stoprocentním pomerančovým džusem. Její citrusová acidita připomínající grapefruit krásně doplňuje džus a černý čaj vytváří zajímavou dochuť. Výsledná chuť připomíná tropické ovoce a rozhodně vás osvěží během teplých jarních, ale i letních dnů.

Podle mých zkušeností je Espresso Orange drink, který lidé buď milují, nebo nesnáší. Rozhodně ho doporučuji vyzkoušet a možná vám zachutná natolik, že ho nebudete umět přestat pít. S drinkem si můžete dál hrát a povyšovat ho na vyšší úroveň (například čerstvě odšťavněnými pomeranči nebo jinými ingrediencemi). Fantazii se meze nekladou.

Espresso Orange - Nikaragua Colibri Azul od Barista Roasters

Peru La Despreciada a Espresso Tonic

Peru La Despreciada se v minulém roce umístilo na předních příčkách v peruánském Cup of Excellence. Vy tak můžete ochutnat to nejlepší, co Peru jako pěstitelská země nabízí. Naturálně zpracovaná Caturra byla vypěstována farmářem jménem Jimmy Marín Ciriaco, který aktivně šíří osvětu kolem peruánské kávy i na sociálních sítích.

V Lučenci ji upražili skvěle. Ve výsledném espressu objevíte citrusovou aciditu, ale i sladkost tropického ovoce se sladkou čokoládovou dochutí.

Peru La Despreciada od Barista Roasters

A jaký drink jsem zvolil pro toto skvělé Peru? No přece Espresso Tonic. Espresso Tonic vnímám jako neodmyslitelnou součást jara a léta. Osobně velmi rád experimentuji s kávami, které do Espresso Tonicu přidávám. Nejvíce oblíbené je spojení toniku s funky a ovocnými kávami, mezi které by se jednoznačně dalo zařadit i Peru od Barista Coffee Roasters.

Recept je znovu jednoduchý. Cca 100 ml vychlazeného toniku (doporučuji kvalitnější, méně sladký tonik) nalijete na několik kostek ledu a navrch přidáte singleshot espressa. Drink můžete dozdobit kolečkem pomeranče nebo grapefruitu. Oddělené vrstvy espressa a toniku znovu doporučuji promíchat.

Peru spolu s tonikem vytváří osvěžující a ovocný nápoj, ve kterém vyniknou citrusy a tropické ovoce kávy spolu se sladkostí a hořkostí toniku.

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek, který sdílí filip lörinc (@chlorofilip)

Pokud si chcete s Espresso Tonicem vyhrát a experimentovat, doporučuji vyzkoušet náš recept na drink Noetika. V tomto drinku spojujeme kvalitní espresso, tonik, pomerančovou šťávu a první slovenský nealko aperitiv Nochino.

Tak co, líbily se vám recepty? Dejte mi vědět. A napište mi i to, které ledové kávové nápoje jsou vaše nejoblíbenější.

Můj tip: na e-shopu baristaroasters.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Barista Coffee Roastersrecepty
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
espresso z DeLonghi Eletta Explore

Recenze: De’Longhi Eletta Explore

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL