V momentě, kdy mi dorazily novinky ze slovenské pražírny kávy Barista Coffee Roasters z Lučence, věděl jsem, co s nimi vyvedu. Pražírna vsadila na nové, pestrobarevné obaly s exotickými etiketami a mezitím se u nás v Košicích začalo trochu oteplovat. Ideální kombinace na ledové kávové nápoje, ne?
Z Lučence nám přišly celkem čtyři balíčky kávy. Všechny jsem vyzkoušel v teplé i ledové verzi a rád se s vámi podělím o dojmy a recepty. Když se inspirujete a něco vyzkoušíte, dejte mi vědět, ať už tady v diskuzi nebo na IG @chlorofilip.
Můj tip: na e-shopu baristaroasters.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Panama Carmen Estate na filtr a ledový aeropress
Novinka z Panamy k nám dorazila ve dvou verzích: espresso roast a filter roast. Jde o sucho (naturálně) zpracovanou Caturru vypěstovanou v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem na farmě Carmen Estate. Jako první jsme vyzkoušeli verzi praženou na filtr.
Recept klasické přípravy za horka
Metoda: dripper Hario V60 02
Mletí: 31 kliků na mlýnku Comandante
Vstupní dávka kávy: 20 g
Celkový objem a teplota vody: 300 ml a 95 stupňů Celsia
Nálevy: celkem pět nálevů po 60 ml, každý poté, co steče ten předešlý (cca 30 sekund)
Celkový čas extrakce: 2:30 až 2:45
Káva na tomto receptu vynikala svou sladkostí. Za horka připomínala med a chladnutím se měnila na jahodový jogurt. Chutnala mi tak moc, že jsem hned po dopití jednoho filtru utíkal připravit další.

Recept na ledový aeropress
Metoda: aeropress (obrácená metoda)
Mletí: 18 kliků na mlýnku Comandante
Vstupní dávka kávy: 18 g
Celkový objem a teplota vody: 140 ml a 93 stupňů Celsia + 100 g ledu
Příprava: do nádoby předem připravíme cca 100 g ledu, na který protlačíme kávu z aeropressu
Nálevy v aeropressu: 40 ml blooming (ponechat 30 sekund a pořádně zamíchat míchadlem / lžičkou), 0:30 nalít do 140 ml, mírně zamíchat, nasadit sítko s filtračními papíry (dva papíry) a nechat extrahovat do 3:00, 3:00 převrátit aeropress na nádobu s ledem a tlačit pomalu (cca 45 sekund)
Celkový čas extrakce: cca 3:45
Čerstvé ledové filtry osobně preferuji mnohem více než cold brew. Přípravu pomocí obrácené metody jsem zvolil kvůli absolutní kontrole nad extrakcí kávy. Takto připravený ledový filtr pomohl vyniknout jahodám, které v chuti Panamy Carmen Estate dominují. V pozadí jsem kromě jahod jemně pociťoval sladkou mléčnou čokoládu. Chutě působily sladce a komplexně a nápoj ve výsledku připomínal jahodovou čokoládu od značky Milka.

Panama Carmen Estate na espresso
V espresso verzi Panamy znovu dominovalo bobulové lesní ovoce (hlavně jahody), které v tomto případě doprovázely jasné a čisté broskve. Extrakce mezi 25 až 30 sekundami a poměr 1:2,5 (vstupní dávka kávy:objem výsledného espressa) měly za následek nejsladší a nejvyváženější chutě espressa. Panamu doporučuji vyzkoušet i ve dvou následujících ledových drincích, o kterých se dočtete níže.
Nikaragua Colibri Azul a Espresso Orange
Další z novinek od Barista Coffee Roasters zaujme svým původem. Jde o promytou Caturru a Catuai vypěstovanou na malých farmách obklopujících přírodní rezervaci s vysokou biodiverzitou ptačích druhů. Tato rezervace je útočištěm 250 druhů ptáků, z toho čtyř ohrožených, včetně kolibříka. Proto Nikaragua Colibri.
Samotné espresso je příjemně citrusové s dochutí černého čaje. Tělo kávy je lehčí, čajové. Káva působí svěže a lehce.
Pro tuto kávu jsem také zvolil letní ledový nápoj. Konkrétně Espresso Orange.
Jeho základní verze je poměrně jednoduchá. Na led nalijete vychlazený pomerančový džus (cca 80 – 100 ml), necháte ho pořádně zchladit a navrch nalijete single shot espressa. Nápoj vytvoří jasně oddělené barevné vrstvy, které však před konzumací doporučuji kvůli propojení chutí zamíchat. Je už jen na vás a na vašich preferencích, jaký džus a espresso zvolíte. Nikaragua perfektně ladí s kvalitním stoprocentním pomerančovým džusem. Její citrusová acidita připomínající grapefruit krásně doplňuje džus a černý čaj vytváří zajímavou dochuť. Výsledná chuť připomíná tropické ovoce a rozhodně vás osvěží během teplých jarních, ale i letních dnů.
Podle mých zkušeností je Espresso Orange drink, který lidé buď milují, nebo nesnáší. Rozhodně ho doporučuji vyzkoušet a možná vám zachutná natolik, že ho nebudete umět přestat pít. S drinkem si můžete dál hrát a povyšovat ho na vyšší úroveň (například čerstvě odšťavněnými pomeranči nebo jinými ingrediencemi). Fantazii se meze nekladou.

Peru La Despreciada a Espresso Tonic
Peru La Despreciada se v minulém roce umístilo na předních příčkách v peruánském Cup of Excellence. Vy tak můžete ochutnat to nejlepší, co Peru jako pěstitelská země nabízí. Naturálně zpracovaná Caturra byla vypěstována farmářem jménem Jimmy Marín Ciriaco, který aktivně šíří osvětu kolem peruánské kávy i na sociálních sítích.
V Lučenci ji upražili skvěle. Ve výsledném espressu objevíte citrusovou aciditu, ale i sladkost tropického ovoce se sladkou čokoládovou dochutí.

A jaký drink jsem zvolil pro toto skvělé Peru? No přece Espresso Tonic. Espresso Tonic vnímám jako neodmyslitelnou součást jara a léta. Osobně velmi rád experimentuji s kávami, které do Espresso Tonicu přidávám. Nejvíce oblíbené je spojení toniku s funky a ovocnými kávami, mezi které by se jednoznačně dalo zařadit i Peru od Barista Coffee Roasters.
Recept je znovu jednoduchý. Cca 100 ml vychlazeného toniku (doporučuji kvalitnější, méně sladký tonik) nalijete na několik kostek ledu a navrch přidáte singleshot espressa. Drink můžete dozdobit kolečkem pomeranče nebo grapefruitu. Oddělené vrstvy espressa a toniku znovu doporučuji promíchat.
Peru spolu s tonikem vytváří osvěžující a ovocný nápoj, ve kterém vyniknou citrusy a tropické ovoce kávy spolu se sladkostí a hořkostí toniku.
Pokud si chcete s Espresso Tonicem vyhrát a experimentovat, doporučuji vyzkoušet náš recept na drink Noetika. V tomto drinku spojujeme kvalitní espresso, tonik, pomerančovou šťávu a první slovenský nealko aperitiv Nochino.
Tak co, líbily se vám recepty? Dejte mi vědět. A napište mi i to, které ledové kávové nápoje jsou vaše nejoblíbenější.
Můj tip: na e-shopu baristaroasters.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.






