Věděli jste, že si svou oblíbenou filtrovanou kávu můžete vychutnat i ve studené verzi? A vůbec to není náročné. Stačí vám AeroPress, led a káva. V článku vám přiblížíme zásady, které byste při přípravě ledového filtru měli dodržet, ukážeme vám jeho výhody a nakonec i samotný návod na přípravu. Pojďte se seznámit, toto je filtr na led.
Sto lidí, sto způsobů filtrování
Existuje velké množství způsobů, jakými lze k filtrování přistupovat. Můžete si vybrat z různých druhů příslušenství, ale zároveň si můžete hrát i se samotným způsobem extrakce kávy. Právě filtr na led je twist na klasickou filtrovanou kávu.
Bez studených drinků si je letní měsíce těžké představit. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Proč byste si svou oblíbenou kávu nemohli představit i v ledové verzi? Filtr na led může být velmi osvěžující a v kávě připravené na ledu se zároveň skrývají úplně odlišné chuťové prvky než v teplém filtru.

Výhody filtru na led
- Jeho příprava je rychlejší, nemusíte čekat několik hodin jako v případě cold brew. Filtr na led je hotový do několika minut.
- Pokud vám vadí typická „cold brew chuť“, filtr na led je právě pro vás. Nenajdete v něm žádné nežádoucí chutě způsobené delší přípravou.
- Existuje mnoho způsobů, jakými si můžete filtr na led připravit. Máte tedy obrovský prostor pro experimentování.
- Filtr na led je stále čerstvý a připravovaný v malých množstvích.
Jakou kávu zvolit?
V první řadě budete potřebovat zrnka upražená světleji, tedy kávu vhodnou pro přípravu filtru. To, zda sáhnete po promyté, naturální nebo experimentálně zpracované kávě, je jen na vás. Nám se osvědčily výraznější kávy, jejichž chutě se ve studené verzi neztratí.

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu
Nedávno nám v Labe Blogu o kávě přistál balíček od pražírny Coffeein. Coffeein zařadil do své nabídky čtyři novinky – Vietnam Lang Biang zpracovaný čtyřmi různými způsoby. Na výběr máte Vietnam Lang Biang Double Washed, Pink Honey, Extended Natural nebo Anaerobic Natural. Pokud na ledu preferujete pořádně výrazné chutě, vyberte si Vietnam Lang Biang Pink Honey.
Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.
Ledový Vietnam přes AeroPress
Existuje mnoho různých způsobů přípravy filtru na led. My v redakci Blogu o kávě nedáme dopustit na přípravu filtru na led pomocí AeroPressu. Jeho příprava je rychlá a nepotřebujete k němu množství příslušenství. Stačí vám mlýnek, konvice, káva, led a libovolný dekantér.
Možná se ptáte, proč právě AeroPress. Je to z důvodu, že použitím obrácené metody můžete připravit kávový koncentrát, nad kterým máte absolutní kontrolu. Ten následně stačí rozředit ledem a filtr na led je na světě.

Důležitý poměr vody a ledu
Aby váš filtr na led nebyl příliš rozředěný, doporučujeme si rozdělit celkový objem vody na dvě části. První část bude tvořena horkou vodou, kterou budete zalévat namletou kávu v AeroPressu. Její objem bude tvořit 60% celkového objemu nápoje. Zbývajících 40% doplníte ledovými kostkami, které vložíte přímo do dekantéru, do kterého budete kávu protlačovat. V jednoduchosti to znamená, že pokud použijete 16 gramů kávy, v AeroPressu připravíte koncentrát s množstvím 140 ml a do dekantéru vložíte 100 g ledu. Dodržíte tím poměr 1:15-16, zaužívaný při přípravě filtrované kávy.

Filtr na led – příprava:
- Do dekantéru si připravte 100 gramů ledu.
- 18 gramů Vietnamu Lang Biang Pink Honey si namelte středně jemně. Na Comandante doporučujeme 18 kliků a na Fellow Ode 4 kliky, což odpovídá cca 500 mikronům.
- Připravte si svůj AeroPress. Používat budete obrácenou metodu. Píst zasuňte a ponechte dostatek místa pro extrakci kávy. Potom ho postavte na váhu tak, abyste do komory mohli nasypat namletou kávu.
- Namletá zrna zalijte 40 mililitry vody a pořádně promíchejte lžičkou. Blooming nechte odstát 40 sekund.
- Po 40 sekundách přichází druhý nálev s objemem vody 100 mililitrů. Ten prudce nalijte na zrna a znovu důkladně promíchejte lžičkou.
- AeroPress uzavřete sítkem se dvěma filtračními papíry, které jste si předtím propláchli vodou.
- Kávu nechte extrahovat po dobu 2 minut.
- AeroPress obraťte a položte na dekantér s ledem. Kávu protlačujte po dobu 30 sekund. Teplá káva z AeroPressu bude postupně rozpouštět studené ledové kostky, které ji budou ochlazovat. Tím vznikne studená filtrovaná káva.
Finální filtr na led
Takto připravený filtr na led je plný výrazných chutí. Vůbec se nemusíte obávat jakési „vodnatosti“. Ve studeném Vietnamu Lang Biang Pink Honey se značně zvýrazní ovocnost zastoupená bobulovým ovocem. V dochuti pocítíte sladký karamel a čokoládový milkshake. Textura kávy je velmi příjemná, hladká, tělo je středně těžké. Díky svému zpracování je káva výrazně sladká i v ledové verzi.
Díky koncentrátu z AeroPressu už váš filtr na led nikdy nebude vodnatý. Je jen na vás, jak moc si koncentrát rozředíte ledovými kostkami.
Náš tip: při koupi kávy Vietnam Lang Biang Pink Honey na coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.







