Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Druhy kávových nápojů

Filtr na led: Návod na přípravu sladké a nevodnaté kávy

Gabriela Drenková Od Gabriela Drenková
25. června 2024
filter na ľad
Share on FacebookShare on Twitter

Věděli jste, že si svou oblíbenou filtrovanou kávu můžete vychutnat i ve studené verzi? A vůbec to není náročné. Stačí vám AeroPress, led a káva. V článku vám přiblížíme zásady, které byste při přípravě ledového filtru měli dodržet, ukážeme vám jeho výhody a nakonec i samotný návod na přípravu. Pojďte se seznámit, toto je filtr na led.

Sto lidí, sto způsobů filtrování

Existuje velké množství způsobů, jakými lze k filtrování přistupovat. Můžete si vybrat z různých druhů příslušenství, ale zároveň si můžete hrát i se samotným způsobem extrakce kávy. Právě filtr na led je twist na klasickou filtrovanou kávu.

Bez studených drinků si je letní měsíce těžké představit. Výjimkou nejsou ani kávové nápoje. Proč byste si svou oblíbenou kávu nemohli představit i v ledové verzi? Filtr na led může být velmi osvěžující a v kávě připravené na ledu se zároveň skrývají úplně odlišné chuťové prvky než v teplém filtru.

filtr na led - hotový nápoj v dekantéru

Výhody filtru na led

  • Jeho příprava je rychlejší, nemusíte čekat několik hodin jako v případě cold brew. Filtr na led je hotový do několika minut.
  • Pokud vám vadí typická „cold brew chuť“, filtr na led je právě pro vás. Nenajdete v něm žádné nežádoucí chutě způsobené delší přípravou.
  • Existuje mnoho způsobů, jakými si můžete filtr na led připravit. Máte tedy obrovský prostor pro experimentování.
  • Filtr na led je stále čerstvý a připravovaný v malých množstvích.

Jakou kávu zvolit?

V první řadě budete potřebovat zrnka upražená světleji, tedy kávu vhodnou pro přípravu filtru. To, zda sáhnete po promyté, naturální nebo experimentálně zpracované kávě, je jen na vás. Nám se osvědčily výraznější kávy, jejichž chutě se ve studené verzi neztratí.

Coffeein Vietnam Lang Biang Pink Honey - pohled na obal

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Nedávno nám v Labe Blogu o kávě přistál balíček od pražírny Coffeein. Coffeein zařadil do své nabídky čtyři novinky – Vietnam Lang Biang zpracovaný čtyřmi různými způsoby. Na výběr máte Vietnam Lang Biang Double Washed, Pink Honey, Extended Natural nebo Anaerobic Natural. Pokud na ledu preferujete pořádně výrazné chutě, vyberte si Vietnam Lang Biang Pink Honey.

Náš tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Ledový Vietnam přes AeroPress

Existuje mnoho různých způsobů přípravy filtru na led. My v redakci Blogu o kávě nedáme dopustit na přípravu filtru na led pomocí AeroPressu. Jeho příprava je rychlá a nepotřebujete k němu množství příslušenství. Stačí vám mlýnek, konvice, káva, led a libovolný dekantér.

Možná se ptáte, proč právě AeroPress. Je to z důvodu, že použitím obrácené metody můžete připravit kávový koncentrát, nad kterým máte absolutní kontrolu. Ten následně stačí rozředit ledem a filtr na led je na světě.

filtr na led - příprava s pomocí AeroPressu

Důležitý poměr vody a ledu

Aby váš filtr na led nebyl příliš rozředěný, doporučujeme si rozdělit celkový objem vody na dvě části. První část bude tvořena horkou vodou, kterou budete zalévat namletou kávu v AeroPressu. Její objem bude tvořit 60% celkového objemu nápoje. Zbývajících 40% doplníte ledovými kostkami, které vložíte přímo do dekantéru, do kterého budete kávu protlačovat. V jednoduchosti to znamená, že pokud použijete 16 gramů kávy, v AeroPressu připravíte koncentrát s množstvím 140 ml a do dekantéru vložíte 100 g ledu. Dodržíte tím poměr 1:15-16, zaužívaný při přípravě filtrované kávy.

filtr na led - připravené kostky ledu

Filtr na led – příprava:

  1. Do dekantéru si připravte 100 gramů ledu.
  2. 18 gramů Vietnamu Lang Biang Pink Honey si namelte středně jemně. Na Comandante doporučujeme 18 kliků a na Fellow Ode 4 kliky, což odpovídá cca 500 mikronům.
  3. Připravte si svůj AeroPress. Používat budete obrácenou metodu. Píst zasuňte a ponechte dostatek místa pro extrakci kávy. Potom ho postavte na váhu tak, abyste do komory mohli nasypat namletou kávu.
  4. Namletá zrna zalijte 40 mililitry vody a pořádně promíchejte lžičkou. Blooming nechte odstát 40 sekund.
  5. Po 40 sekundách přichází druhý nálev s objemem vody 100 mililitrů. Ten prudce nalijte na zrna a znovu důkladně promíchejte lžičkou.
  6. AeroPress uzavřete sítkem se dvěma filtračními papíry, které jste si předtím propláchli vodou.
  7. Kávu nechte extrahovat po dobu 2 minut.
  8. AeroPress obraťte a položte na dekantér s ledem. Kávu protlačujte po dobu 30 sekund. Teplá káva z AeroPressu bude postupně rozpouštět studené ledové kostky, které ji budou ochlazovat. Tím vznikne studená filtrovaná káva.
Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený ★ BLOGOKÁVE ★ (@blogokave)

Finální filtr na led

Takto připravený filtr na led je plný výrazných chutí. Vůbec se nemusíte obávat jakési „vodnatosti“. Ve studeném Vietnamu Lang Biang Pink Honey se značně zvýrazní ovocnost zastoupená bobulovým ovocem. V dochuti pocítíte sladký karamel a čokoládový milkshake. Textura kávy je velmi příjemná, hladká, tělo je středně těžké. Díky svému zpracování je káva výrazně sladká i v ledové verzi.

Díky koncentrátu z AeroPressu už váš filtr na led nikdy nebude vodnatý. Je jen na vás, jak moc si koncentrát rozředíte ledovými kostkami.

Náš tip: při koupi kávy Vietnam Lang Biang Pink Honey na coffeein.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10.

filtr na led - hotový nápoj
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávové nápoje
Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Ahojte, moje meno je Gabriela. Pred niekoľkými rokmi som prvýkrát ochutnala filtrovanú kávu a odvtedy som sa jej nevzdala. Raz za čas ma môžete nájsť za barom v Košiciach, avšak primárne sa venujem Blogu. Prečítať si odo mňa môžete články týkajúce sa alternatívnej prípravy kávy, kávových trendov a iných výstrelkov. Okrem kávy občas filozofujem na FF UPJŠ, čítam knihy a venujem sa psovi.

Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Coffeein Nový Standard - príprava kávy na kávovare DeLonghi

Nový Standard: Coffeein představil obměnu legendární kávy

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL