Popradská káva Extra Speciál. Pravděpodobně nejznámější káva v naší zemi, která mnohé z nás provází od útlého dětství. Její vůni a chuť zná asi každý. Jak však taková káva obstojí v přísné recenzi Blogu o kávě? Je skutečně extra speciální, nebo její úspěch spočívá jen v tradici a nostalgii? Pojďme si ji zhodnotit krok za krokem.
Slovenská káva odevšad
V nejmenovaném supermarketu jsme sehnali 250gramový balíček zrnkové kávy Extra Speciál za téměř šest eur. Výrobce dodal jen několik informací. Podle etikety se Extra Speciál na Slovensku vyrábí už přes 60 let, a to podle tradiční receptury, která je od nepaměti spojená s popradským závodem. Kávu tvoří zrnka 100procentní arabiky z oblastí Střední a Jižní Ameriky, Indie či Afriky. To zahrnuje téměř všechny části zeměkoule, které jsou vhodné pro pěstování kávovníků.

Málo informací
Podle Popradské kávy by měl být Extra Speciál jemný, bez zbytečné hořkosti a s intenzivním aroma. Chutná výborně ve formě espressa, ale i v moka konvičce. Kávu v Popradu praží na stupeň označený jako „střední“ a pro přípravu doporučují použít minimálně sedm gramů kávy na jeden šálek. Poslední informaci, kterou svým zákazníkům skrze etiketu Popradská káva sdílí, je datum spotřeby. A to je vše. Chybí údaje o zpracování kávy, konkrétních zemích původu, datu sběru či datu pražení. Přesuňme se k ochutnávce.

Test kvality, arómy a chuti
Popradskou kávu Extra Speciál budeme hodnotit ze tří hledisek. Zaměříme se na vizuální stránku kávy, a tedy kvalitu zrna a jeho pražení, následně se budeme věnovat aromatickým vlastnostem kávy a na závěr ji ochutnáme a popíšeme její chuťové kvality.
Pražení
Stupeň pražení u Extra Speciál skutečně není nejtmavší. Zrno je zbarvené do pěkné tmavohnědé barvy. To odpovídá konzervativnějšímu pražení na espresso, které by mělo potlačit aciditu a vyzdvihnout sladkost kávy. Zrna však vykazují jistý stupeň olejnatosti. Některá mají na povrchu olejů více, některá méně.

Oleje neznamenají nic dobrého. Indikují delší čas v pražičce, za který se zevnitř zrna dostaly na jeho povrch. Dostaly se do styku se vzduchem, který nastartoval procesy oxidace. Ty jsou zodpovědné za vznik nepříjemné hořkosti a chemických chutí. Pocítíme je i v Extra Speciálu? To se dozvíte už za chvilku.
Kvalita nebo odpad?
Co se týče kvality zrna, Extra Speciál je směsí různorodých zrnek, které s největší pravděpodobností zahrnují různé odrůdy a zpracování. Mezi zrnky se nachází viditelné množství defektů. Objevujeme mušle, polámaná zrna, quakry či defekty způsobené pražením jako spálené plošky na povrchu nebo porušený povrch zrn.
Míra defektnosti této kávy však není vysoká. V zástupu komoditních espresso směsí by se mohla zařadit někam do středu. Zrno nepůsobí ani příliš nekvalitním dojmem, ale na kvality výběrové kávy logicky sahat nemůže.

Výrazná vůně
Jak slibuje etiketa, vůně Extra Speciálu je skutečně intenzivní. Aroma v balíku je výrazné a stejnou sílu si zachovává i při mletí a přípravě kávy. Nacházíme v ní hlavně pečené tóny připomínající pečivo, které jsou obohacené o jemnou zakouřenost a dřevitost.
Vůně Extra Speciálu se nedá označit za nepříjemnou, ale od zajímavých a líbivých tónů má daleko. Naznačuje, že v kávě najdeme jen konzervativní chutě, mezi kterými budou dominovat ty hořké a pečené.
Chuť
Hodnocení samotné chuti legendárního Extra Speciálu od Popradské kávy jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost
Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Extra Speciál je dominantně překlopený na stranu hořkosti. Ta tvoří většinu vjemů, které vám espresso z této kávy nabídne. Hořkost vyvažuje jemná sladkost, která by se dala přirovnat k hnědému cukru a karamelu. Aciditu nenacházíme téměř žádnou, což je na škodu. V espressu tak převládá hořkost pečené kůrky chleba, dřevitost a jemná sladkost.
2. Tělo
Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Extra Speciálu má středně těžké až těžké tělo, které by se dalo přirovnat ke smetaně až sirupu. Je hutné a „mouthfeel“, který zanechává, je příjemný. Právě tělo hodnotíme za nejvýraznější „plus“ Extra Speciálu. Konzervativnímu espressu se hodí hutné chutě a těžší tělo.

3. Dochuť
Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Extra Speciálu není nic extra. Je sice dlouhotrvající, ale nepůsobí příjemně. V ústech a hrdle zanechává suchost a hořkost. Pečené tóny na jazyku zůstávají ještě hodnou chvíli a hořkost není příjemná – karamelová, ale spíše pálivá a agresivní. Káva si tak žádá zjemnění mlékem či cukrem.
Tradice a nostalgie nad kvalitu
Legenda Extra Speciál má na slovenském trhu výsostné místo. Naše recenze však naznačuje, že Popradská káva těží spíše z tradice a nostalgie. Extra Speciál zaostává v informování zákazníka a stejně tak v chuťové a aromatické rovině. Neobjevili jsme v ní nic extra a ani nic speciálního. Zařazujeme ji tak do šedého průměru mezi komoditními směsmi praženými na espresso.







