Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Legendární Extra Speciál od Popradské: Nejlepší káva na trhu, šedý průměr nebo odpad?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
17. prosince 2024
Popradská káva Extra Špeciál
Share on FacebookShare on Twitter

Popradská káva Extra Speciál. Pravděpodobně nejznámější káva v naší zemi, která mnohé z nás provází od útlého dětství. Její vůni a chuť zná asi každý. Jak však taková káva obstojí v přísné recenzi Blogu o kávě? Je skutečně extra speciální, nebo její úspěch spočívá jen v tradici a nostalgii? Pojďme si ji zhodnotit krok za krokem.

Slovenská káva odevšad

V nejmenovaném supermarketu jsme sehnali 250gramový balíček zrnkové kávy Extra Speciál za téměř šest eur. Výrobce dodal jen několik informací. Podle etikety se Extra Speciál na Slovensku vyrábí už přes 60 let, a to podle tradiční receptury, která je od nepaměti spojená s popradským závodem. Kávu tvoří zrnka 100procentní arabiky z oblastí Střední a Jižní Ameriky, Indie či Afriky. To zahrnuje téměř všechny části zeměkoule, které jsou vhodné pro pěstování kávovníků.

Popradská káva Extra Speciál - zrna

Málo informací

Podle Popradské kávy by měl být Extra Speciál jemný, bez zbytečné hořkosti a s intenzivním aroma. Chutná výborně ve formě espressa, ale i v moka konvičce. Kávu v Popradu praží na stupeň označený jako „střední“ a pro přípravu doporučují použít minimálně sedm gramů kávy na jeden šálek. Poslední informaci, kterou svým zákazníkům skrze etiketu Popradská káva sdílí, je datum spotřeby. A to je vše. Chybí údaje o zpracování kávy, konkrétních zemích původu, datu sběru či datu pražení. Přesuňme se k ochutnávce.

Popradská káva Extra Speciál - zadní strana obalu

Test kvality, arómy a chuti

Popradskou kávu Extra Speciál budeme hodnotit ze tří hledisek. Zaměříme se na vizuální stránku kávy, a tedy kvalitu zrna a jeho pražení, následně se budeme věnovat aromatickým vlastnostem kávy a na závěr ji ochutnáme a popíšeme její chuťové kvality.

Pražení

Stupeň pražení u Extra Speciál skutečně není nejtmavší. Zrno je zbarvené do pěkné tmavohnědé barvy. To odpovídá konzervativnějšímu pražení na espresso, které by mělo potlačit aciditu a vyzdvihnout sladkost kávy. Zrna však vykazují jistý stupeň olejnatosti. Některá mají na povrchu olejů více, některá méně.

Popradská káva Extra Speciál - detail zrn

Oleje neznamenají nic dobrého. Indikují delší čas v pražičce, za který se zevnitř zrna dostaly na jeho povrch. Dostaly se do styku se vzduchem, který nastartoval procesy oxidace. Ty jsou zodpovědné za vznik nepříjemné hořkosti a chemických chutí. Pocítíme je i v Extra Speciálu? To se dozvíte už za chvilku.

Kvalita nebo odpad?

Co se týče kvality zrna, Extra Speciál je směsí různorodých zrnek, které s největší pravděpodobností zahrnují různé odrůdy a zpracování. Mezi zrnky se nachází viditelné množství defektů. Objevujeme mušle, polámaná zrna, quakry či defekty způsobené pražením jako spálené plošky na povrchu nebo porušený povrch zrn.

Míra defektnosti této kávy však není vysoká. V zástupu komoditních espresso směsí by se mohla zařadit někam do středu. Zrno nepůsobí ani příliš nekvalitním dojmem, ale na kvality výběrové kávy logicky sahat nemůže.

Popradská káva Extra Speciál - mušle

Výrazná vůně

Jak slibuje etiketa, vůně Extra Speciálu je skutečně intenzivní. Aroma v balíku je výrazné a stejnou sílu si zachovává i při mletí a přípravě kávy. Nacházíme v ní hlavně pečené tóny připomínající pečivo, které jsou obohacené o jemnou zakouřenost a dřevitost.

Vůně Extra Speciálu se nedá označit za nepříjemnou, ale od zajímavých a líbivých tónů má daleko. Naznačuje, že v kávě najdeme jen konzervativní chutě, mezi kterými budou dominovat ty hořké a pečené.

Chuť

Hodnocení samotné chuti legendárního Extra Speciálu od Popradské kávy jsme rozdělili do tří podkategorií.

Popradská káva Extra Speciál - espresso

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. Extra Speciál je dominantně překlopený na stranu hořkosti. Ta tvoří většinu vjemů, které vám espresso z této kávy nabídne. Hořkost vyvažuje jemná sladkost, která by se dala přirovnat k hnědému cukru a karamelu. Aciditu nenacházíme téměř žádnou, což je na škodu. V espressu tak převládá hořkost pečené kůrky chleba, dřevitost a jemná sladkost.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Extra Speciálu má středně těžké až těžké tělo, které by se dalo přirovnat ke smetaně až sirupu. Je hutné a „mouthfeel“, který zanechává, je příjemný. Právě tělo hodnotíme za nejvýraznější „plus“ Extra Speciálu. Konzervativnímu espressu se hodí hutné chutě a těžší tělo.

espresso - Popradská káva Extra Speciál

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť Extra Speciálu není nic extra. Je sice dlouhotrvající, ale nepůsobí příjemně. V ústech a hrdle zanechává suchost a hořkost. Pečené tóny na jazyku zůstávají ještě hodnou chvíli a hořkost není příjemná – karamelová, ale spíše pálivá a agresivní. Káva si tak žádá zjemnění mlékem či cukrem.

Tradice a nostalgie nad kvalitu

Legenda Extra Speciál má na slovenském trhu výsostné místo. Naše recenze však naznačuje, že Popradská káva těží spíše z tradice a nostalgie. Extra Speciál zaostává v informování zákazníka a stejně tak v chuťové a aromatické rovině. Neobjevili jsme v ní nic extra a ani nic speciálního. Zařazujeme ji tak do šedého průměru mezi komoditními směsmi praženými na espresso.

Popradská káva Extra Speciál - obal
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Popradská káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
môže káva zapáchať ako ryby

Rybí káva: Proč může káva zapáchat jako ryby?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL