V létě tradičně klesá spotřeba kávy. Teplé, respektive horké kávové nápoje při stoupajících teplotách až tak nelákají, což je zcela přirozené. Možná ani nevíte, ale existuje i velké množství studených kávových alternativ. Představujeme vám nejoblíbenější letní kávové drinky.
„Ano, spotřeba kávy v létě klesá a pozoruji to i na sobě,“ řekl pražič Ready After Coffee Simon Melišek v rozhovoru pro Blog o kávě. „V létě totiž teplé nebo horké kávové nápoje nechutnají ani mně. Stejně tak k nim neustále hledám alternativy, kterých je naštěstí několik.“
Teoreticky se dá říct, že letních kávových drinků je nekonečné množství. Se všemi je totiž možné experimentovat, měnit složení či poměry jednotlivých součástí. O to je to pak větší zábava.
Coffee lemonade, espresso tonic, cold brew
„Jedním z nejstarších drinků je coffee lemonade, což je kombinace filtrované kávy a pomerančového džusu v poměru 1:1. Je to opravdu velmi dobré a osvěžující. Dalším drinkem, který je dnes velmi populární, je espresso tonic. S ním můžeme jakkoli experimentovat, protože espresso lze vyměnit za filtrovanou kávu nebo za cold brew.“
„Když už jsme u cold brew, tak i ten sám o sobě patří mezi letní kávové drinky. Je to vlastně káva macerovaná za studena. Nejdříve si ji nameleme pořádně nahrubo, asi nejhruběji, jak je možné – velikost možná kamenné soli. Takto namletou kávu zalijeme studenou vodou a dáme ji do ledničky louhovat podle receptu od 12 do 24 hodin,“ pokračoval Simon Melišek.

Simon mi vzápětí prozradil, že on má nejraději 24hodinovou recepturu, přičemž poměr kávy a vody volí 1:10 nebo 1:12. „Když kávu z ledničky vyndáme, tak ji je třeba ještě přefiltrovat a oddělit usazeninu, ale to je vše. Příprava je tedy jednoduchá. Já na ni používám Asobu, kterou i prodáváme. Ta je vyrobená přímo na filtrování cold brew.“
Cold drip, espresso affogato, ledová káva
Nuže a za zmínku stojí i cold drip. „Ten je už o něco složitější. Vezme se led, případně studená voda, a nechá se pomalu kapat na kávu, která se následně přefiltruje. Cold drip dokáže z kávy dostat neskutečnou sladkost, na rozdíl například od cold brew, které stahuje hořkost i aciditu a vytahuje ovocnost.“
„Další klasikou je espresso affogato, což je vlastně espresso se zmrzlinou. Své místo má i ledová káva, tedy plná sklenice ledu zalitá mlékem a následně horkým espressem. Používá se i espresso na ledu; do malého espresso šálku vložíte kostku ledu a na to pustíte espresso,“ vyjmenoval Simon Melišek nejoblíbenější letní kávové drinky.

Jaké letní kávové drinky chutnají Simonovi?
A co má nejraději on sám? Na co vsadí v případě, že si chce během letního horkého dne opravdu dopřát?
„Já mám nejraději espresso tonic, ale rád si do něj dávám i grepový sirup, který také prodáváme,“ odpověděl. „Postup přípravy je tedy takový, že nejdříve dám do sklenice grepový sirup, po kterém následuje led, tonic a zalijeme to espressem. V létě si kromě toho připravuji i cold brew. Udělám si ho více najednou, což je velká výhoda. Občas jsem zkoušel i cold drip, který je super, ale nemám na to potřebné vybavení. Na druhé straně mi ke kávě nepasuje mléko, takže ledovou kávu moc nemusím.“
PS: Pokud budete doma experimentovat s přípravou letních kávových drinků, dejte fotku na Instagram a označte nás jako @blogokave.






