Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Mise Starbucks: Jak dopadly ochutnávky káv ve slavné síti?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
19. listopadu 2023
Starbucks - recenzia nápojov
Share on FacebookShare on Twitter

Americké toulky party baristů Blogu o kávě pokračují. Po nedávné misi za americkými špiony a 5G kávou do McCafé jste nás zaspamovali zprávami. Množství z vás nás posílalo na další podobně laděnou výpravu, konkrétně do Starbucks. A my jsme vás poslechli.

Starbucks je po McCafé dalším gigantem zpoza velké louže, který otestoval naše mlsné jazýčky a citlivá bříška. Je třeba říct, že na rozdíl od Fresh Corner (Slovnaft) a McCafé (McDonald’s) je Starbucks provozovna, která se primárně zaměřuje na přípravu kávy. I proto jsme se tam vydali s většími očekáváními a vyššími nároky.

K nám do Košic dorazil Starbucks až v průběhu letošního roku. V obchodním centru Aupark otevřeli poměrně malou a útulnou provozovnu, která od začátku neměla nouzi o návštěvnost. Se Starbucksem přišel do Košic závan západu a americké kávové kultury. Je však Starbucks stejně dobrý, jako je populární?

Starbucks – pohled na nabídku

Atmosféra ve Starbucks

Musíme uznat, že v něčem je Starbucks skutečně špičkový. Tím něčím je atmosféra. Košická provozovna na nás už od prvního momentu zapůsobila příjemným designem, skvělým playlistem a profesionálním personálem. Odevšad se na nás valily úsměvy personálu, příjemné vůně, tóny pohodové muziky a zvuky přípravy kávy. Bez ohledu na to, jak dopadnou následující minuty, ve kterých spolu s námi ochutnáte několik nápojů amerického giganta, schopnost vytváření atmosféry Starbucks zvládá na jedničku.

Nabízené nápoje

Při návštěvách provozoven společně prověříme několik kávových nápojů. Mezi nápoji se vždy objeví dvojité espresso, které nám poskytne nejčistší pohled na kávu připravovanou v provozovně. Výjimkou nebyl ani Starbucks. Kromě espressa jsme ve Starbucks zahlédli i možnost filtrované kávy, které jsme neodolali. Další z nápojů, do kterých se pravidelně pouštíme, jsou základní mléčné nápoje a sezónní nápoje se sirupy (pokud je provozovny nabízejí). Starbucks je známý svými mléčnými a sirupovými kávami a o to větší zvědavost v nás kvetla.

Starbucks – stroj na překapávanou kávu – batch brew maker

Jak „velké“ má být cappuccino?

Co nám už na první pohled nepadlo do oka, je možnost výběru velikostí mléčných nápojů. Cappuccino tall, grande a venti je z našeho pohledu jednoduše blud. Omlouváme se za výraz, ale cappuccino je cappuccinem právě díky určitému poměru kávy a mléka a díky určité technice přípravy. I proto jsme do naší ochutnávky vybrali namísto cappuccina flat white. Ten ve Starbucks nabízejí jen v jedné velikosti, což považujeme za správné.

Rychlá příprava a profesionální přístup

Po složitém prostudování stálé a sezónní nabídky kavárny Starbucks a příjemném rozhovoru s obsluhou jsme si objednali čtyři nápoje. Usadili jsme se a chvíli počkali, než baristka zahlásí naše jméno. I přesto, že kromě nás sedělo v kavárně množství dalších lidí, jsme nápoje dostali za chviličku. Rychlost přípravy a servis, ve kterém jsme nápoje dostali, tak hodnotíme na jedničku. Jak nám chutnalo, vám prozradíme v následujících řádcích.

Starbucks – pohled na zrna kávy

Dvojité espresso (Filip)

Po McCafé a Fresh Corneru jsme po objednání dvojitého espressa poprvé dostali něco, co se espressu skutečně podobalo. Káva už na první pohled nevypadala vodnatě a zředěně. Espresso mělo příjemně vypadající cremu a já jsem se vlastně těšil na jeho ochutnávku.

Avšak čím víc se espresso blížilo k mým ústům, tím víc klesalo moje prvotní nadšení. Jako první mě zarazila vůně espressa. Aroma mi nelichotivě vráželo do nosu a mé čichové buňky spouštěly červené kontrolky s označením „nepij to“. Skládala se z výrazných prvků tmavého pražení a nepříjemného gumového zápachu. Kontrolky jsem nouzově vypnul a z espressa se napil. První doušek byl výbuchem hořkosti. Má ústa zaplavila silná hořkost, která na pár sekund absolutně znecitlivěla všechny chuťové buňky. Druhý doušek jsem takticky odložil až do momentu, kdy jsem se psychicky a fyzicky vzpamatoval z toho prvního. Tady jsem už v espressu začal rozeznávat několik chuťových prvků a vnímat jeho strukturu.

Starbucks – double shot a batch brew

Začněme pozitivy. Nejpříjemnější vlastnost espressa od Starbucksu byla jeho struktura. Espresso bylo hutné, mělo smetanové tělo a na jazyku se velmi příjemně rozlévalo. Nebylo vodnaté a pocit z něj mi z jazyka nezmizel tak rychle jako při našich předešlých kávových toulkách.

Takto hezky se však už nedá mluvit o jeho chutích. Tmavý roast a pravděpodobně ne nejkvalitnější zrno měly za následek velmi vysokou hořkost, a ta potlačovala minimální sladkost, kterou jsem v espressu našel. Ze sladkých prvků se v espressu od Starbucksu objevují vlašské ořechy a mandle. Hořkost by se dala přirovnat ke spálené kůrce chleba a výrazné „gumovitosti“. Jak se asi dalo čekat, ovocnost a aciditu ve Starbucks nehledejte. Upřímně, já jsem takové espresso dopít nedokázal bez cukru ani s cukrem.

doubleshot ve Starbucks

Překapávaná káva / Batch brew (Filip)

Druhým čistě kávovým nápojem, který nás v nabídce Starbucks zaujal, byla překapávaná káva. Za barem jsme uviděli „batch brew maker“ nebo česky překapávač na kávu. Tabulka s nápisem: „Pike place roast – Medium roast“ naznačovala, že Starbucks používá pro přípravu filtrované kávy v porovnání s espressem úplně jiný, světlejší roast.

Při objednávce jsme zvolili menší velikost. I menší velikost nápoje však znamenala poměrně velký hrnek plný kofeinu. Batch jsem dostal horký, a tak chvíli trvalo, než jsem si byl schopen z kávy usrknout. Chuť a vůně mě příjemně překvapily. Oproti espressu to ani zdaleka nebyla taková tragédie.

Starbucks – doubleshot a batch brew shora

Ve vůni jsem našel oříšky a kakao, což se přeneslo i do chutí. V kávě převládla oříšková sladkost a kakao v dochuti. Nepříjemných chutí v kávě nebylo mnoho. Dochuť kávy byla na můj vkus hořčí, ale ne nesnesitelná. Tělo kávy zase lehčí, ale ne příliš vodnaté. Hlavním kamenem úrazu překapávané kávy ze Starbucks byla její fádnost a nudnost. V kávě jsem jednoduše nenašel nic, co by mi říkalo: „Dej si ještě jeden hlt!“

Proto jsem nebyl schopen dopít už i tak velké množství batchu, který mi barista ve Starbucks načepoval. Sladkost a jemná hořkost si jednoduše žádala alespoň špetku acidity, která by ostatní chutě oživila a ozvláštnila. Přirovnal bych to k pocitu, kdy se vám k obědu žádá nějaký kompot, salát nebo čalamáda, které dotvoří jídlo svou aciditou. Ale odhlédnuto od fádnosti se batch ze Starbucks zařadil mezi to lepší, co jsme v kavárně amerického giganta ochutnali.

batch brew ve Starbucks

Flat White (Gabriela)

Poté, co obsluha zavolala mé jméno, jsem si rychle utíkala vzít svůj nápoj. Když jsem dorazila k pultu, zůstala jsem opravdu zaskočená. Na pultu mě čekal krásný flat white jako z učebnice. Dostali jsme ho naservírovaný v krásném šálku s velmi povedeným latte artem. Říká se, že oči jedí první. To jednoznačně platí i u nápojů. Chutně vypadající nápoj je určitě lákavější, než když vám mléko jen tak vlijí do double shotu espressa. Samotná barva kávy nevypadala být příliš tmavá, a tak jsme doufali, že espresso nebude přeextrahované.

flat white ve Starbucks
flat white ve Starbucks – detail mikropěny

Když jsme vzali šálek do ruky, zdálo se nám, že flat white je teplejší, než by měl být. Nebyl tak horký jako v McCafé, avšak i ve Starbucks by se na teplotě dalo zapracovat. Množství mléčné mikropěny bylo akorát a latte art způsobil, že mléko bylo vynikajícně promíchané s espressem. Velmi nás překvapilo, že samotný flat white vůbec nebyl špatný. Ano, byl o něco hořčí, avšak je vhodný pro milovníky čokoládovo-oříškových mléčných kávových nápojů. My v redakci Blogu o kávě nevyhledáváme hořké chutě v mléčných drincích. Přesto musíme uznat, že šlo o poměrně dobré flat white. Avšak dobré je jen na trojku.

prázdný šálek po flat white

Pumpkin Cream Cold Brew (Gabriela)

Do Starbucks jsme šli s jasnou vizí, že musíme ochutnat i Pumpkin Cream Cold Brew. Nedávno jsme se tento ikonický podzimní drink pokusili napodobit: přečtěte si článek o Pumpkin Cream Iced Filter. Proto jsme byli velmi zvědaví, zda jsme naším receptem trefili recept Starbucksu.

Nápoj jsme dostali do vysokého průhledného poháru, ve kterém bylo cca 2 dcl cold brew s ledem a na vrchu sladká nažloutlá dýňová pěna. Vrstva pěny se postupně začala ponořovat do cold brew. Škoda, že se pěna ponořovala opravdu rychle, a tak nám nezbylo dostatečné množství času na ochutnání samotného cold brew. Avšak před úplným promícháním jsme mohli cítit samotnou chuť kávy. Cold brew bylo na náš vkus příliš hořké a bez jakékoli ovocnosti. Ochutnali jsme i samotnou pěnu. Čekali jsme, že chuť dýně nebo koření bude výraznější. Na náš vkus byla velmi málo dýňová a přebíjela ji neidentifikovatelná sladkost.

Po smíchání jsme dostali sladký mléčný nápoj připomínající ledové latte s jemnou kořenitostí v pozadí. Musíme říct, že naše verze Pumpkin Cream Cold Brew byla jednoznačně povedenější a Starbucksu doporučujeme zajistit si sirupy od Vlčích sirupů, které jejich drinkům dodají pořádnou dávku sladkosti, kořenitosti, a v případě Pumpkin Spice i výraznou chuť dýně.

Pumpkin Cream Cold Brew – Starbucks

Bonus: Starbucks Colombia instantní káva

Během čekání ve frontě jsme si prohlíželi Starbucks. Do tohoto podniku nechodíme, a tak jsme uchváceně hleděli na poličky. Najednou nám zrak padl na bílo-hnědou krabičku. Medium Roast Coffee. Colombia. Až jsme přestali dýchat. To je přece instantní 100% arabika z Kolumbie! Tu musíme mít! Ihned jsme si jeden balíček koupili.

Starbucks – instantní káva – Colombia

Nemohli jsme se dočkat, až přijdeme domů a tuto chuťovku si připravíme. O kávě v sáčku moc nevíme. Doslova jen to, že jde o středně praženou kávu, stoprocentní arabiku z Kolumbie. Malý sáček jsme chytře otevřeli a jeho obsah nasypali do šálku. Kávový prášek jsme podle instrukcí zalili 230 ml horké vody.

Starbucks – instantní káva

Když nápoj vychladl, nabrali jsme dostatek odvahy se napít. Nabyli jsme však pocit, že to, co pijeme, je hořká voda a ne káva. Nápoj byl mdlý, bez chuti. Nejvýraznější chuťová vlastnost byla hořká dochuť. Kromě ní jsme v kávě nenašli žádné chuťové prvky.

Starbucks – instantní káva – zalévání

Je Starbucks kavárna nebo životní styl?

Starbucks je první plnohodnotná kavárna z naší výpravné série. A je to rozhodně cítit. Oproti McCafé a Fresh Corneru jsme se konečně v kavárně cítili příjemně. Prostředí, personál a servis na nás zapůsobily skvělým dojmem.

Na druhé straně, nápoje měly své silnější i slabší stránky. Káva, kterou ve Starbucks pro přípravu jednotlivých nápojů používají, je jednoznačně tou nejslabší stránkou.

Tady nastává otázka: „Jak může být Starbucks tak úspěšný, když používá k ničemu zrna?“ Odpovědí je pravděpodobně marketing, příjemný design, zaškolený personál, útulné prostředí a hlavně hektolitry mléka a sirupu, které zákazníci v kavárnách vypijí. Samotná káva hraje podle nás ve Starbucks jen druhotnou roli. Na prvním místě je životní styl a ne kvalita produktu.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Starbucks – naše objednávka
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: starbucks
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Gabriela Drenková

Gabriela Drenková

Následující článek
ECM Classika PID II a Eureka Mignon Specialita

ECM Classika a Eureka Mignon: Kombo pro skvělé domácí espresso

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL