Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Moč voní jako káva. Je to problém?

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. května 2021
moč vonia ako káva

Stretli ste sa niekedy s tým, že vám moč vonia (páchne, smrdí) ako káva? Možno to po prečítaní tohto článku začnete testovať... :)

Share on FacebookShare on Twitter

„Moč mi voní jako káva / moč mi smrdí jako káva.“ S takovým „problémem“ se setkalo už více kavárenských povalečů a podle dostupných informací je to celkem normální. Když člověk vypije hodně kávy, část z ní tělo přirozeně vyloučí a může dojít ke zmíněnému efektu.

Potvrdil to i gastroenterolog Sameer Islam působící v americkém Texasu. „V zásadě se tak děje proto, že vylučujete kávu,“ uvedl v rozhovoru pro stránku menshealth.com. „Močení je způsob, kterým se tělo prostřednictvím ledvin zbavuje přebytečných produktů z vaší krve. Právě tento odpad dává moči jeho osobitý zápach. Pokud jíte a pijete určité věci, včetně kávy, tak to může změnit pach vašeho moči.“

Neabsorbovaná káva je vylučována močí

„Existuje jen určité omezené množství kávy, které můžeme vypít a tělo ho absorbuje. Zbytek této kávy a rovněž i jakékoli nadbytečné tekutiny jsou vylučovány prostřednictvím moči. Pokud vypijete hodně čehokoli, tak to vymočíte.“

Káva obsahuje mnoho tajemných ingrediencí, které jí dodávají jednak typickou vůni, ale jednak i zdravotní výhody. Započítat zde můžeme antioxidanty jako polyfenoly, konkrétně například kyselinu hydroxyškoricovou. „Když se tyto látky v těle rozloží, stanou se z nich přebytečné produkty označované jako metabolity. Uvolní se prostřednictvím moči a způsobují, že ten potom cítit podobně jako kávu.“

Dehydrovaný člověk pocítí výraznější efekt

Některé zdroje hovoří i o tom, že kofein působí diureticky, tedy močopudně. Ne každý odborník se s tímto tvrzením ztotožňuje, avšak podle Sameera Islama je to tak. „Když je člověk dehydrovaný, jeho moč je koncentrovanější a pach metabilotů výraznější,“ konstatoval. „Kofein kromě toho brání vstřebávání iontů sodíku, takže v krevním oběhu budete mít více sodíku. Díky tomu bude moč opět o něco koncentrovanější a bude výrazněji páchnout.“

Dobrá zpráva je ta, že pokud někdo na sobě zpozoruje takovýto efekt, nemusí se ničeho bát. Není to nic špatného a jde jen o celkem přirozený proces. „Avšak může to být znak toho, že pijete velmi hodně kávy. Přebytek kávy a kofeinu se projevuje i jinými způsoby. Například nervozitou, znepokojením, úzkostí, bolestí hlavy či nespavostí. V tom případě může být nejlepší omezit její spotřebu.“

Kolik kávy je třeba vypít?

Kolik kávy potřebujeme vypít na to, abychom pocítili, že nám moč voní jako káva? „Každý je jiný,“ odvětil Sameer Islam. „U někoho to může být i jeden šálek kávy, u někoho jiného více. Jde i o to, kolik máte v těle tekutin. Vaše tělo udělá maximum pro to, aby udrželo hydrataci organismu a pokud je dehydrované, ponechá si více tekutin. Moč by byl v tom případě koncentrovanější a více by páchl.“

Zajímavá informace hovoří o tom, že efekt může být pozorován i při bezkofeinové kávě. „Ano, může. Jde o ingredience nacházející se v kávě, které tento pach způsobují. Výhodou bezkofeinové kávy však může být skutečnost, že po ní nepocítíte močopudné účinky kofeinu, takže nebudete tak hodně močit,“ dodal Islam, který je specialistou na diagnostikování a léčbu chorob trávicího traktu.

Náš tip: Kupujte kvalitní kávu, zasloužíte si ji. Nabízíme vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy – klikněte zde.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: moč voní jako kávazajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Ako dlho telo odbúrava a vyplavuje kofeín?

Za jak dlouho dokáže tělo odbourat kofein?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL