
Slyšeli jste už o kávovém nápoji s názvem Mont Blanc? Tento ikonický drink si osvojily kavárny po celém světě, ale v Česku stále není až tak známý. Mont Blanc je spojením studené kávy s nadýchanou smetanovou pěnou a kořenitostí pomerančové kůry či muškátového oříšku.
Nejlépe chutná s čerstvě připraveným cold brew, ale jeho příprava často zabere až příliš mnoho času. My jsme však při použití budgetového espresso kávovaru De’Longhi Dedica Duo neměli žádný problém. Ano, i espresso kávovar dnes dokáže připravit cold brew a dokonce za pár minut.

Chcete se dozvědět více a připravit si fotogenický a chutný Mont Blanc? Čtěte dál.
Co je vlastně Mont Blanc
Mont Blanc se zrodil v australské kavárně Good Measure a jeho kombinace cold brew, smetanové pěny, citrusové vůně a jemné kořenitosti si okamžitě podmanila kávové nadšence po celém světě. Nápoj je lahodně sladký, hořký, krémový i osvěžující zároveň.
Jeho popularita vzrostla do takové míry, že se objevil v prestižním seznamu delicious mezi nejlepšími gastro zážitky Austrálie. A co je nejlepší – díky smart technologii Cold Extraction od De’Longhi si Mont Blanc můžete dopřát bez zdlouhavé extrakce cold brew. Stačí pár minut a drink, který by vám jinak připravovali v kavárně, máte na stole.

Cold brew v pákovém kávovaru?
Ano, čtete správně. Delonghi Dedica Duo je moderní pákový kávovar, který v sobě kombinuje klasické technologie espresso kávovarů s inovativní funkcí Cold Extraction. Ta umožňuje připravit cold brew za 3 až 5 minut – tedy bez potřeby běžné několikahodinové extrakce. Výsledkem je čistá, nasládlá a jemně ovocná káva, ideální jako základ pro míchané nápoje, jakým je i Mont Blanc.

Co budete potřebovat na domácí přípravu Mont Blanc?
- cold brew z De’Longhi Dedica Duo
- cca 60 ml smetany ke šlehání (nebo alternativu dle preference)
- čerstvou pomerančovou kůru (nejlépe z chemicky neošetřeného pomeranče)
- špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (dle preference, my jsme ho při přípravě úplně vynechali)
- sladidlo (dle preference, doporučujeme med nebo cukrový sirup)
- led
- sklenici o objemu 200 – 250 ml

Postup:
- Naplňte sklenici ledem:
Vezměte servírovací sklenici, naplňte ji ledem až po okraj a přidejte sladidlo. Jeho množství je jen a jen na vás, ale my doporučujeme 1-2 cl medu. - Připravte cold brew:
Na kávovaru Dedica Arte Duo zvolte funkci „Cold Brew“ a připravte jednu porci cold brew přímo do sklenice s ledem a medem. Mont Blanc vynikne ve spojení se sladšími a chuťově plnějšími kávami (například naturálně zpracované kávy z Jižní a Střední Ameriky nebo Asie). - Připravte smetanovou pěnu:
V separátní nádobě smíchejte smetanu ke šlehání se špetkou sladidla a následně je společně vyšlehejte do pěny (spravit tak můžete i na této nové trysce na pěnění mléka od De’Longhi). Pro správnou texturu můžete použít šikovný elektrický šlehač, šejkr nebo ruční šlehač. Dejte si však pozor, abyste smetanu nepřešlehali. Neměla by být úplně tuhá. - Dozdobte:
Na vrch pěny nastrouhejte špetku pomerančové kůry, a pokud ho máte rádi, tak muškátový ořech či skořici. Koření nápoji přidá extra chuťovou vrstvu, ale i jemný podzimní „feeling“. Pokud hledáte jen čisté letní osvěžení, klidně je vynechejte. - Podávejte okamžitě:
Mont Blanc se nepromíchává – pije se tak, aby se vrstvy setkávaly až při každém doušku. Jde o kontrast chutí a textur.

Proč si ho připravit doma?
Mont Blanc je dokonalou ukázkou toho, jak flexibilní umí být káva. My jsme ho díky kávovaru De’Longhi Dedica Duo zvládli rychle, čistě a stylově. Navíc – tím, že si všechny suroviny přizpůsobíte, vytvoříte si jeho vlastní verzi. Ať už více citrusovou, sladší nebo jemně kořenitou – výběr je na vás. V každém případě vás osvěží i v nejteplejších letních dnech a otevře vám nový svět kávových nápojů.







