Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Může se káva zkazit?

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. června 2020
Test starej kávy po záruke - môže sa káva pokaziť?

Toto je káva pripravená zo štvorročných zŕn. Zaujíma vás, či je vôbec "pitná"? Otestovali sme to.

Share on FacebookShare on Twitter

Koupíte si kávu a s velkou pravděpodobností ji v průběhu několika dní vypijete. Vychutnáte si ji, naplno si ji užijete a hotovo. Ale co když těch balení dostanete víc, případně se vám některé zapotroší a jednoduše na něj zapomenete? Může se káva zkazit? Dá se pít káva po záruce?

Všeobecný trend je zřejmý; kávu je třeba vypít co nejdříve po upražení, protože tehdy má nejlepší vlastnosti. Některé kvalitní obaly ji udrží v téměř stoprocentní formě i poměrně dlouho, no tu se už najdou fajnšmekři, podle kterých to například po několika měsících už není ono. A asi mají pravdu.

Náš tip: kupujte čerstvou kávu z řemeslných pražíren, klikněte sem a najdete slevové kódy.

Káva vydrží velmi dlouho

Je jasné, že včasným vypitím kávy nic nezkazíte. Ale můžete něco pokazit tím, pokud na ni zapomenete? Může se káva zkazit? Dá se pít káva po záruce? Některé produkty spadající do kuchyňské oblasti musíme spotřebovat velmi rychle, ale na kávě přece jen nebadať téměř žádné znaky stárnutí. A věřte nebo ne, více zdrojů se shoduje na tom, že káva je v pořádku i po velmi dlouhé době.

„Káva, ať už ve formě celého zrna, pomletého, případně už v šálku, obsahuje několik tisíc různých složek včetně uhlohydrátů, aminokyselin či lipidů,“ píše stránka hilinecoffee.com. „Plynutím času tyto směsi podléhají fyzickým a chemickým změnám, upravuje se jejich aroma a rovněž i chuť tak surového materiálu, jakož i finálního produktu.“

Trvanlivost kávy těžko přesně vymezit

OK, to je v pořádku a je to i celkem zřejmé. Chuť se bude mírně měnit, ale může se káva zkazit? Zdroje se shodují na tom, že může. Ale po pořádně dlouhém čase, který paušálně neumíme vymezit. Přece jen je to přírodní produkt, který musí nějakým způsobem stárnout, případně se rozkládat.

„To, jak dlouho káva vydrží, závisí od formy, v jaké je a rovněž i od toho, kde je skladovaná a jak je skladovaná. Pokud vám jde o chuť, tak nejlépe uděláte, pokud ji budete skladovat ve vzduchotěsném obalu na chladném, suchém a tmavém místě.“

Instantní káva prý vydrží i dvacet let

„Pokud je skladovaná takto, dokáže i mletá káva vydržet o několik měsíců déle, než je její finální datum spotřeby, zrnková i devět měsíců po termínu a instantní i dvacet let,“ konstatuje zmíněný zdroj, podle kterého by byly tyto časové okamžiky v případě uskladnění kávy v mrazničce ještě prodlouženy, ale to by už nebylo ono.

Mráz by mohl celkem zničit její chuťový profil a už byste dokázali připravit jen fádní a nezajímavý nápoj.

Dobře skladovaná káva se prý nezkazí

Nad tím, zda se káva může zkazit, se zamýšlel i Michael Shewmake z Atlas Coffee Clubu. „Odpověď je ne, káva se ve skutečnosti nezkazí,“ tvrdí ve svém blogu. „No pokud by mletá káva, případně zrna navlhly, tak ano, zkazí se a už by je nebylo možné použít.“

„Káva je suché balené jídlo a podobně, jako při většině suchých tovarů, neexistuje žádný pevně stanovený datum finální spotřeby,“ pokračoval Shewmake, podle kterého je třeba dbát jen na správné skladování. Tedy podle možností o něco nižší, než pokojová teplota, tma a sucho, případně dóza na uskladnění kávy.

Stará káva po záruce ztrácí ideální vlastnosti

Zmíněný odborník však vzápětí přinesl i „špatné zprávy“. Káva se po datumu spotřeby podle něj přece jen může znehodnocovat „a pokud nebyla skladovaná správně, ztrácí svou vůni a čerstvost. Milovníci kávy si přitom velmi zakládají právě na kvalitě, čerstvosti a chuti.“

Nic tedy netřeba přehánět a kávu podle možnosti spotřebovat co nejdříve. Tím určitě nic nezkazíte. My jsme se na věc dívali opravdu extrémně, vždyť nač by si někdo nechával kávu tak dlouho? Nemá to žádný význam a je třeba ji vypít co nejdříve.

Trvanlivost kávy řešil i web „doesitgobad.com“

Abychom problém posoudili ještě lépe, prohlédli jsme mnoho dalších internetových zdrojů. Zajímavá je stránka doesitgobad.com, což v překladu znamená „zkazí se to?“ Její autoři se věnují právě otázce toho, co jak dlouho vydrží.

Při kávě se shodují na tom, co jsme už zmínili. Pokud je skladovaná v suchu a v tmě, zvládne toho velmi mnoho. „Avšak pokud jsou zrna skladované až příliš dlouho, zvyknou ztrácet svou chuť a aroma, a to v tom případě, že jsou ve vzduchotěsném obalu,“ konstatuje autor Marcin Skrzypiec. „To znamená, že čím dříve upražené zrna využijete, tím lepší káva bude.“

Běžný člověk možná rozdíl ani nepocítí

„Pro optimální svěžest většina zdrojů doporučuje spotřebování zrn skladovaných v komoře do jednoho měsíce a v mrazničce do tří až šesti měsíců. Ale jak jsem zmínil, tyto termíny se týkají jen zachování špičkové kvality. Pokud nejste největší kávový snob, tak asi nepozorujete rozdíl mezi zrny, které byly upražené před měsícem a před půl rokem, případně rokem.“

„Každé balení zrnkové kávy by mělo mít datum, který indikuje, do kdy zůstane v nejvyšší kvalitě. Zrna by však měla být bezpečná i celé měsíce, případně roky po daném datumu. Pokud jste je tedy skladovali správně,“ dodal Skrzypiec.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu, klikněte tu a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva po zárucetest kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
cupping a tasting kávy

Jak probíhá cupping kávy, tedy hodnocení její kvality?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL