Koupíte si kávu a s velkou pravděpodobností ji v průběhu několika dní vypijete. Vychutnáte si ji, naplno si ji užijete a hotovo. Ale co když těch balení dostanete víc, případně se vám některé zapotroší a jednoduše na něj zapomenete? Může se káva zkazit? Dá se pít káva po záruce?
Všeobecný trend je zřejmý; kávu je třeba vypít co nejdříve po upražení, protože tehdy má nejlepší vlastnosti. Některé kvalitní obaly ji udrží v téměř stoprocentní formě i poměrně dlouho, no tu se už najdou fajnšmekři, podle kterých to například po několika měsících už není ono. A asi mají pravdu.
Náš tip: kupujte čerstvou kávu z řemeslných pražíren, klikněte sem a najdete slevové kódy.
Káva vydrží velmi dlouho
Je jasné, že včasným vypitím kávy nic nezkazíte. Ale můžete něco pokazit tím, pokud na ni zapomenete? Může se káva zkazit? Dá se pít káva po záruce? Některé produkty spadající do kuchyňské oblasti musíme spotřebovat velmi rychle, ale na kávě přece jen nebadať téměř žádné znaky stárnutí. A věřte nebo ne, více zdrojů se shoduje na tom, že káva je v pořádku i po velmi dlouhé době.
„Káva, ať už ve formě celého zrna, pomletého, případně už v šálku, obsahuje několik tisíc různých složek včetně uhlohydrátů, aminokyselin či lipidů,“ píše stránka hilinecoffee.com. „Plynutím času tyto směsi podléhají fyzickým a chemickým změnám, upravuje se jejich aroma a rovněž i chuť tak surového materiálu, jakož i finálního produktu.“
Trvanlivost kávy těžko přesně vymezit
OK, to je v pořádku a je to i celkem zřejmé. Chuť se bude mírně měnit, ale může se káva zkazit? Zdroje se shodují na tom, že může. Ale po pořádně dlouhém čase, který paušálně neumíme vymezit. Přece jen je to přírodní produkt, který musí nějakým způsobem stárnout, případně se rozkládat.
„To, jak dlouho káva vydrží, závisí od formy, v jaké je a rovněž i od toho, kde je skladovaná a jak je skladovaná. Pokud vám jde o chuť, tak nejlépe uděláte, pokud ji budete skladovat ve vzduchotěsném obalu na chladném, suchém a tmavém místě.“
Instantní káva prý vydrží i dvacet let
„Pokud je skladovaná takto, dokáže i mletá káva vydržet o několik měsíců déle, než je její finální datum spotřeby, zrnková i devět měsíců po termínu a instantní i dvacet let,“ konstatuje zmíněný zdroj, podle kterého by byly tyto časové okamžiky v případě uskladnění kávy v mrazničce ještě prodlouženy, ale to by už nebylo ono.
Mráz by mohl celkem zničit její chuťový profil a už byste dokázali připravit jen fádní a nezajímavý nápoj.
Dobře skladovaná káva se prý nezkazí
Nad tím, zda se káva může zkazit, se zamýšlel i Michael Shewmake z Atlas Coffee Clubu. „Odpověď je ne, káva se ve skutečnosti nezkazí,“ tvrdí ve svém blogu. „No pokud by mletá káva, případně zrna navlhly, tak ano, zkazí se a už by je nebylo možné použít.“
„Káva je suché balené jídlo a podobně, jako při většině suchých tovarů, neexistuje žádný pevně stanovený datum finální spotřeby,“ pokračoval Shewmake, podle kterého je třeba dbát jen na správné skladování. Tedy podle možností o něco nižší, než pokojová teplota, tma a sucho, případně dóza na uskladnění kávy.
Stará káva po záruce ztrácí ideální vlastnosti
Zmíněný odborník však vzápětí přinesl i „špatné zprávy“. Káva se po datumu spotřeby podle něj přece jen může znehodnocovat „a pokud nebyla skladovaná správně, ztrácí svou vůni a čerstvost. Milovníci kávy si přitom velmi zakládají právě na kvalitě, čerstvosti a chuti.“
Nic tedy netřeba přehánět a kávu podle možnosti spotřebovat co nejdříve. Tím určitě nic nezkazíte. My jsme se na věc dívali opravdu extrémně, vždyť nač by si někdo nechával kávu tak dlouho? Nemá to žádný význam a je třeba ji vypít co nejdříve.
Trvanlivost kávy řešil i web „doesitgobad.com“
Abychom problém posoudili ještě lépe, prohlédli jsme mnoho dalších internetových zdrojů. Zajímavá je stránka doesitgobad.com, což v překladu znamená „zkazí se to?“ Její autoři se věnují právě otázce toho, co jak dlouho vydrží.
Při kávě se shodují na tom, co jsme už zmínili. Pokud je skladovaná v suchu a v tmě, zvládne toho velmi mnoho. „Avšak pokud jsou zrna skladované až příliš dlouho, zvyknou ztrácet svou chuť a aroma, a to v tom případě, že jsou ve vzduchotěsném obalu,“ konstatuje autor Marcin Skrzypiec. „To znamená, že čím dříve upražené zrna využijete, tím lepší káva bude.“
Běžný člověk možná rozdíl ani nepocítí
„Pro optimální svěžest většina zdrojů doporučuje spotřebování zrn skladovaných v komoře do jednoho měsíce a v mrazničce do tří až šesti měsíců. Ale jak jsem zmínil, tyto termíny se týkají jen zachování špičkové kvality. Pokud nejste největší kávový snob, tak asi nepozorujete rozdíl mezi zrny, které byly upražené před měsícem a před půl rokem, případně rokem.“
„Každé balení zrnkové kávy by mělo mít datum, který indikuje, do kdy zůstane v nejvyšší kvalitě. Zrna by však měla být bezpečná i celé měsíce, případně roky po daném datumu. Pokud jste je tedy skladovali správně,“ dodal Skrzypiec.







