Ke kvalitní kávě se dostal až ve 47 letech a úplně ho to pohltilo. Takový je případ chlápka jménem Radoslav Hrčka (@krko47) pocházejícího ze Žarnovice. Kávu přitom pil celý život, ale jen komoditní. Za strop kávového světa považoval značku Lavazza a vůbec netušil, že existuje i úplně jiná kávová dimenze.
„Kávu jsem registroval od malička a viděl jsem ji pít své rodiče,“ zavzpomínal Rado v rozhovoru pro Blog o kávě. „Tehdy jsem se divil, jak můžou pít něco tak hnusného a hořkého. Byl jsem přesvědčený o tom, že já kávu pít nikdy nebudu. Pak, v době dospívání, jsem ale viděl, že ji pijí i ostatní vrstevníci, a protože jsem nechtěl vyčnívat z davu, přidal jsem se.“
Frčela klasická zalévaná (turek do skla) se dvěma cukry. Ze dvou cukrů byl v Radově případě později jeden a nakonec si na hořkost tak zvykl, že ji zvládal i bez cukru. „Později nastala ve způsobu přípravy kávy u nás doma změna. Koupili jsme si plnoautomatický kávovar De’Longhi a začali jsme testovat. Do kalendáře jsme si zapisovali, která káva nám chutná a která ne, přičemž za nejlepší výběr jsem považoval Lavazzu,“ zasmál se Rado Hrčka.

VC Francie a Blog o kávě
Náhoda však chtěla, že Velkou cenu Francie F1 pro rok 2021 komentoval autor tohoto blogu. „F1 je mojí vášní a když jsem na spolukomentátorské židli zaregistroval jistého Ladislava Királyho, podíval jsem se na jeho web blogokave.sk. V tom okamžiku jsem zjistil, že o kávě vlastně vůbec nic nevím a tady se začala moje cesta za poznáváním opravdové kávy. Měl jsem téměř 47 let.“
Na Blogu o kávě jsme s podporou řemeslných pražíren v té době teprve začínali. Ochutnávali jsme různé kávy a zapisovali postřehy. „Zaujalo mě to a rozhodl jsem se objednat si první takovou kávu,“ zavzpomínal Rado. „Volba padla na Coffeein a chtěl jsem zkusit, jestli je to oproti kávám, které jsme pili do té doby, opravdu takový rozdíl. A najednou to přišlo. Uvědomil jsem si, že káva opravdu nemusí být jen hořká a černá a může mít různé chutě.“

Po žebříku rychle nahoru
Po Coffeeinu následovaly pražírny jako READY AFTER, Be:Café, Goriffee, Coffia, Mlsnacava a nebylo cesty zpět. „Po pomyslném kávovém žebříku jsem vystoupal velmi rychle, podle mě jsem šel po dvou stupíncích. Zálibu jsem našel v ovocnějších a acidnějších kávách. Tuto kávu jsem pak nabízel i nejbližší rodině a známým, přičemž dcera s přítelem tomu propadli stejně jako já!“
Radovi se na dobrou kávu podařilo zlomit i kolegu, který pil kávu z kávomatu s cukrem i salkem. Dnes už kupuje Coffeein a pro sebe i manželku připravuje french press. „Považuju to za úspěch a zároveň důkaz, že šíření kávové osvěty má smysl.“

Hra s veličinami
Radoslav Hrčka se do kávového světa postupně dostává čím dál hlouběji. Protože mu chutnají acidnější kávy, experimentuje i s alternativními přípravami jako V60, ale baví ho i cold brew. „Jsem rád, když si můžu hrát s veličinami jako hrubost mletí, teplota vody, poměr kávy a vody,“ konstatoval. „V konečném důsledku to velmi výrazně mění chutě nápoje navzdory tomu, že použiju stejnou kávu.“
„Začínal jsem s běžnou kuchyňskou váhou, mlýnkem Hario a stopkami v mobilu, ale postupem času jsem i díky dárkům, které jsem dostal, přešel na mlýnek Comandante C40, baristickou váhu se stopkami, konvici s teploměrem a husím krkem a filtrační konvici na vodu. S tímto vybavením umím kromě kvalitní kávy nabídnout i vizuální zážitek z přípravy.“

Vzdělávání a tipy na kavárny
Rado však nezahálí a dál se vzdělává. „Vědomosti si rozšiřuju například na kávových festivalech spojených s přednáškami, kde se setkávám s komunitou stejně smýšlejících lidí a rozšiřuju si obzory. Se zetěm jsme měli zaplacený i baristický kurz v pražírně Coffia u pana Michala Maliarika, ale bohužel, tragické úmrtí tohoto kávového mága nám tento krok neumožnilo dokončit. Je to velká škoda.“
„Při mých cestách po Slovensku se snažím pravidelně navštěvovat kavárny s výběrovou kávou – ideálně pokud mají v nabídce i alternativní přípravy. Moje oblíbená kavárna je Michelle coffee ve Zvolenu, ale skvělou nabídku mají i ve Staré Škole v Banské Štiavnici. Zvlášť bych vyzdvihl Moment Caffé bar v mojí rodné Žarnovici, kde se nebáli jít proti proudu a nabízejí kávu ze slovenské pražírny Goriffee a zvyšují tak povědomí o kvalitní kávě. Doufám, že takových kaváren bude přibývat a věřím, že i díky tomuto mému příběhu se najdou noví milovníci kvalitní kávy z našich domácích pražíren,“ dodal Radoslav Hrčka.
Náš tip: Chcete poznat svět, kterému náš respondent propadl? Klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy .








