Pátek, 14 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Na dobrou kávu čekal 47 let, pak jí úplně propadl: Inspirativní příběh Rada ze Žarnovice

Ladislav Király Od Ladislav Király
1. října 2025
Radoslav Hrčka s Peru od READY AFTER
Share on FacebookShare on Twitter

Ke kvalitní kávě se dostal až ve 47 letech a úplně ho to pohltilo. Takový je případ chlápka jménem Radoslav Hrčka (@krko47) pocházejícího ze Žarnovice. Kávu přitom pil celý život, ale jen komoditní. Za strop kávového světa považoval značku Lavazza a vůbec netušil, že existuje i úplně jiná kávová dimenze.

„Kávu jsem registroval od malička a viděl jsem ji pít své rodiče,“ zavzpomínal Rado v rozhovoru pro Blog o kávě. „Tehdy jsem se divil, jak můžou pít něco tak hnusného a hořkého. Byl jsem přesvědčený o tom, že já kávu pít nikdy nebudu. Pak, v době dospívání, jsem ale viděl, že ji pijí i ostatní vrstevníci, a protože jsem nechtěl vyčnívat z davu, přidal jsem se.“

Frčela klasická zalévaná (turek do skla) se dvěma cukry. Ze dvou cukrů byl v Radově případě později jeden a nakonec si na hořkost tak zvykl, že ji zvládal i bez cukru. „Později nastala ve způsobu přípravy kávy u nás doma změna. Koupili jsme si plnoautomatický kávovar De’Longhi a začali jsme testovat. Do kalendáře jsme si zapisovali, která káva nám chutná a která ne, přičemž za nejlepší výběr jsem považoval Lavazzu,“ zasmál se Rado Hrčka.

Ladislav Király a Radoslav Hrčka
Ladislav Király a Radoslav Hrčka

VC Francie a Blog o kávě

Náhoda však chtěla, že Velkou cenu Francie F1 pro rok 2021 komentoval autor tohoto blogu. „F1 je mojí vášní a když jsem na spolukomentátorské židli zaregistroval jistého Ladislava Királyho, podíval jsem se na jeho web blogokave.sk. V tom okamžiku jsem zjistil, že o kávě vlastně vůbec nic nevím a tady se začala moje cesta za poznáváním opravdové kávy. Měl jsem téměř 47 let.“

Na Blogu o kávě jsme s podporou řemeslných pražíren v té době teprve začínali. Ochutnávali jsme různé kávy a zapisovali postřehy. „Zaujalo mě to a rozhodl jsem se objednat si první takovou kávu,“ zavzpomínal Rado. „Volba padla na Coffeein a chtěl jsem zkusit, jestli je to oproti kávám, které jsme pili do té doby, opravdu takový rozdíl. A najednou to přišlo. Uvědomil jsem si, že káva opravdu nemusí být jen hořká a černá a může mít různé chutě.“

Radoslav Hrčka – káva a F1
Káva a Formule 1.

Po žebříku rychle nahoru

Po Coffeeinu následovaly pražírny jako READY AFTER, Be:Café, Goriffee, Coffia, Mlsnacava a nebylo cesty zpět. „Po pomyslném kávovém žebříku jsem vystoupal velmi rychle, podle mě jsem šel po dvou stupíncích. Zálibu jsem našel v ovocnějších a acidnějších kávách. Tuto kávu jsem pak nabízel i nejbližší rodině a známým, přičemž dcera s přítelem tomu propadli stejně jako já!“

Radovi se na dobrou kávu podařilo zlomit i kolegu, který pil kávu z kávomatu s cukrem i salkem. Dnes už kupuje Coffeein a pro sebe i manželku připravuje french press. „Považuju to za úspěch a zároveň důkaz, že šíření kávové osvěty má smysl.“

Radoslav Hrčka – sbírka obalů káv
Částečná sbírka obalů z káv, které už Rado ochutnal.

Hra s veličinami

Radoslav Hrčka se do kávového světa postupně dostává čím dál hlouběji. Protože mu chutnají acidnější kávy, experimentuje i s alternativními přípravami jako V60, ale baví ho i cold brew. „Jsem rád, když si můžu hrát s veličinami jako hrubost mletí, teplota vody, poměr kávy a vody,“ konstatoval. „V konečném důsledku to velmi výrazně mění chutě nápoje navzdory tomu, že použiju stejnou kávu.“

„Začínal jsem s běžnou kuchyňskou váhou, mlýnkem Hario a stopkami v mobilu, ale postupem času jsem i díky dárkům, které jsem dostal, přešel na mlýnek Comandante C40, baristickou váhu se stopkami, konvici s teploměrem a husím krkem a filtrační konvici na vodu. S tímto vybavením umím kromě kvalitní kávy nabídnout i vizuální zážitek z přípravy.“

Radoslav Hrčka – příprava Peach Please od Goriffee
Káva Peach Please od Goriffee.

Vzdělávání a tipy na kavárny

Rado však nezahálí a dál se vzdělává. „Vědomosti si rozšiřuju například na kávových festivalech spojených s přednáškami, kde se setkávám s komunitou stejně smýšlejících lidí a rozšiřuju si obzory. Se zetěm jsme měli zaplacený i baristický kurz v pražírně Coffia u pana Michala Maliarika, ale bohužel, tragické úmrtí tohoto kávového mága nám tento krok neumožnilo dokončit. Je to velká škoda.“

„Při mých cestách po Slovensku se snažím pravidelně navštěvovat kavárny s výběrovou kávou – ideálně pokud mají v nabídce i alternativní přípravy. Moje oblíbená kavárna je Michelle coffee ve Zvolenu, ale skvělou nabídku mají i ve Staré Škole v Banské Štiavnici. Zvlášť bych vyzdvihl Moment Caffé bar v mojí rodné Žarnovici, kde se nebáli jít proti proudu a nabízejí kávu ze slovenské pražírny Goriffee a zvyšují tak povědomí o kvalitní kávě. Doufám, že takových kaváren bude přibývat a věřím, že i díky tomuto mému příběhu se najdou noví milovníci kvalitní kávy z našich domácích pražíren,“ dodal Radoslav Hrčka.

Náš tip: Chcete poznat svět, kterému náš respondent propadl? Klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy .

Radoslav Hrčka a Peter Szabó
Radoslav Hrčka a Peťo Szabó z Coffeeinu.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
Kávoholik Buenos Aires Bourbon Sidra

Kolumbie Buenos Aires Bourbon Sidra od Kávoholika: Jedna z nejlepších káv na trhu

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Repete - caffe Repete

Rodinná pražírna Repete: Káva ze zámku Police pražená na fluidním loži

13. listopadu 2025
pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL