Jak poznáte nekvalitní kávu? „No přece tak, že mi nechutná!“ Když jste odpověděli takto, tak jste neodpověděli zcela správně. Chuť je totiž subjektivní, ale při měření kvality kávy existují i jiná kritéria, která vám mohou něco napovědět. V tomto článku vám dáme tipy na pár věcí, kterých byste si měli všímat.
Původ kávy
Vezměte do ruky obal kávy, kterou máte doma (nebo po které pokukujete v obchodě) a hledejte dostupné informace. Co všechno o dané kávě dokážete zjistit?
Je na ní uvedena země původu? Pokud ano, je to malé plus, i když dost zanedbatelné. Když z obalu nevyčtete i konkrétní region, konkrétní farmu a ideálně i jméno farmáře nebo zpracovatele, není to ono. Hledejte kávu pocházející z co nejmenšího území. Jen v takovém případě totiž může mít osobitý charakter.

Druh kávovníku
Mnoho lidí si stále myslí, že káva jako káva. Ať jsou v balíčku jakákoli zrna, tak je to přece káva, ne? Toto je však obrovský omyl, protože kávovník jako takový má více než stovku druhů. Nejznámější jsou arabika (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora), ale některé slovenské pražírny v nedávné době nabízely i liberiku-excelsu.
Všechny tyto druhy jsou chuťově výrazně odlišné. Robusta má dvakrát až třikrát více kofeinu než arabika, a proto je hořčejší. Liberika je z hlediska kofeinu ještě slabší než arabika. Producent kvalitní kávy vám prozradí, co do balíčku nabalil. Producent nekvality to asi ani sám neví.

Konkrétní odrůda
Aby toho nebylo málo, tak všechny druhy kávovníku mají mnoho odrůd. Například arabika jich má stovky, přičemž nejznámější jsou typica, bourbon, caturra, catuai, geisha, mundo novo, pacamara a další. Zrna všech těchto odrůd mají jiné vlastnosti a chutnají jinak.
Dobře to můžeme přirovnat například k jablkům. Není jablko jako jablko. Kdysi v televizi běžel seriál pro děti o odrůdách Renetka a Jonatánka, ale existují i jablka Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn a mnohé další.
Každá odrůda má jiné chuťové nuance. Když si chcete vychutnat kvalitní kávu, v balíčku by ideálně měla být jen jediná odrůda. Když na obalu není uvedena, pravděpodobně jich tam jsou desítky nebo stovky. Tedy mix všeho možného i nemožného.

Metoda zpracování
Plody kávovníku se zpracovávají různými metodami. I když znáte jméno konkrétní farmy v konkrétní zemi a konkrétní odrůdu kávovníku, tak finální chuť kávy se bude lišit podle metody, jakou byla zrna zpracována.
Existují tři základní metody zpracování kávy: suchá, mokrá a honey. Kromě toho existuje mnoho různých experimentálních metod, které si hledají své místo na trhu. Jedno a to samé zrno díky nim může chutnat velmi rozdílně.
Na obalu kvalitní kávy určitě najdete informaci o metodě zpracování. Když na vámi vyhlédnuté kávě chybí, tak ji ani nekupujte: bude to jen megamix všech možných zrn různých zpracování bez špetky charakteru.

Kde koupit kvalitní kávu?
Teď už pravděpodobně docela dobře chápete, že není káva jako káva. Když si koupíte balíček, na kterém chybí výše zmíněné informace, jde jen o směs všeho možného. Ano, i taková káva vám dodá kofein, ale to je bohužel vše.
Jedinečné vlastnosti zrna konkrétní odrůdy a konkrétního zpracování pocházejícího z konkrétního regionu a z konkrétního terroir se při smíchání s množstvím jiných zrn jiných typů vytratí. V menších pražírnách kávy je dokonalá informovanost o nabízeném zrnu samozřejmostí, u velkých značek je to naopak naprosté tabu.
Blog o kávě dlouhodobě monitoruje pražírny kávy a snaží se vás nasměrovat k těm, které produkují kvalitní kávu. Aby se vám nakupovalo snadněji, do vybraných pražíren vám nabízíme i slevové kódy – klikněte sem a podívejte se na aktuální nabídku.







