Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Nápověda: Jak identifikovat a rychle odhalit nekvalitní kávu

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. října 2024
ako sa vyhnúť nekvalitnej káve - pohľad na čerstvo upražené zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Jak poznáte nekvalitní kávu? „No přece tak, že mi nechutná!“ Když jste odpověděli takto, tak jste neodpověděli zcela správně. Chuť je totiž subjektivní, ale při měření kvality kávy existují i jiná kritéria, která vám mohou něco napovědět. V tomto článku vám dáme tipy na pár věcí, kterých byste si měli všímat.

Původ kávy

Vezměte do ruky obal kávy, kterou máte doma (nebo po které pokukujete v obchodě) a hledejte dostupné informace. Co všechno o dané kávě dokážete zjistit?

Je na ní uvedena země původu? Pokud ano, je to malé plus, i když dost zanedbatelné. Když z obalu nevyčtete i konkrétní region, konkrétní farmu a ideálně i jméno farmáře nebo zpracovatele, není to ono. Hledejte kávu pocházející z co nejmenšího území. Jen v takovém případě totiž může mít osobitý charakter.

ruční sběr kávovníkových třešní
U kvalitní kávy je důležitý například i ruční sběr, který zajistí, že se posbíraly jen dozrálé třešně.

Druh kávovníku

Mnoho lidí si stále myslí, že káva jako káva. Ať jsou v balíčku jakákoli zrna, tak je to přece káva, ne? Toto je však obrovský omyl, protože kávovník jako takový má více než stovku druhů. Nejznámější jsou arabika (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora), ale některé slovenské pražírny v nedávné době nabízely i liberiku-excelsu.

Všechny tyto druhy jsou chuťově výrazně odlišné. Robusta má dvakrát až třikrát více kofeinu než arabika, a proto je hořčejší. Liberika je z hlediska kofeinu ještě slabší než arabika. Producent kvalitní kávy vám prozradí, co do balíčku nabalil. Producent nekvality to asi ani sám neví.

rozdíl mezi arabikou a robustou
Přímé porovnání zrn arabiky a robusty.

Konkrétní odrůda

Aby toho nebylo málo, tak všechny druhy kávovníku mají mnoho odrůd. Například arabika jich má stovky, přičemž nejznámější jsou typica, bourbon, caturra, catuai, geisha, mundo novo, pacamara a další. Zrna všech těchto odrůd mají jiné vlastnosti a chutnají jinak.

Dobře to můžeme přirovnat například k jablkům. Není jablko jako jablko. Kdysi v televizi běžel seriál pro děti o odrůdách Renetka a Jonatánka, ale existují i jablka Golden Delicious, Granny Smith, Braeburn a mnohé další.

Každá odrůda má jiné chuťové nuance. Když si chcete vychutnat kvalitní kávu, v balíčku by ideálně měla být jen jediná odrůda. Když na obalu není uvedena, pravděpodobně jich tam jsou desítky nebo stovky. Tedy mix všeho možného i nemožného.

dozrálé kávovníkové třešně
Dozrávající kávovníkové třešně.

Metoda zpracování

Plody kávovníku se zpracovávají různými metodami. I když znáte jméno konkrétní farmy v konkrétní zemi a konkrétní odrůdu kávovníku, tak finální chuť kávy se bude lišit podle metody, jakou byla zrna zpracována.

Existují tři základní metody zpracování kávy: suchá, mokrá a honey. Kromě toho existuje mnoho různých experimentálních metod, které si hledají své místo na trhu. Jedno a to samé zrno díky nim může chutnat velmi rozdílně.

Na obalu kvalitní kávy určitě najdete informaci o metodě zpracování. Když na vámi vyhlédnuté kávě chybí, tak ji ani nekupujte: bude to jen megamix všech možných zrn různých zpracování bez špetky charakteru.

zpracování kávovníkových třešní - prohrabávání třešní
Při suché metodě zpracování se kávovníkové třešně suší vcelku.

Kde koupit kvalitní kávu?

Teď už pravděpodobně docela dobře chápete, že není káva jako káva. Když si koupíte balíček, na kterém chybí výše zmíněné informace, jde jen o směs všeho možného. Ano, i taková káva vám dodá kofein, ale to je bohužel vše.

Jedinečné vlastnosti zrna konkrétní odrůdy a konkrétního zpracování pocházejícího z konkrétního regionu a z konkrétního terroir se při smíchání s množstvím jiných zrn jiných typů vytratí. V menších pražírnách kávy je dokonalá informovanost o nabízeném zrnu samozřejmostí, u velkých značek je to naopak naprosté tabu.

Blog o kávě dlouhodobě monitoruje pražírny kávy a snaží se vás nasměrovat k těm, které produkují kvalitní kávu. Aby se vám nakupovalo snadněji, do vybraných pražíren vám nabízíme i slevové kódy – klikněte sem a podívejte se na aktuální nabídku.

espresso z pákového kávovaru
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Jacobs Barista Espresso Italiano - defektné zrná

Jacobs Barista Espresso Italiano: Horor, s jakým jsem se doposud nesetkal

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL