
Když plánujete koupi domácího kávovaru a možná vás mate široká nabídka, máme pro vás horký – a vlastně i studený – tip. Společnost De’Longhi představila vynovenou verzi své vlajkové lodi mezi domácími pákovými kávovary – La Specialista Maestro. Nový kousek zvládá kromě klasických teplých kávových nápojů připravovat i za studena extrahované drinky. Jeden stroj nabídne horkou i ledovou kávu.
Pojďme si ho představit.
Vybavení La Specialista Maestro
Nový La Specialista Maestro se vyznačuje robustním tělem a kvalitními materiály. Kávovar už na první pohled nevypadá jako žádná hračka. Tělo je zkonstruováno z kovu doplněného o kvalitní plasty. I když jde o pořádně robustní mašinu, díky šikovnému designu nezabírá zbytečně moc místa. Tento fakt určitě ocení majitelé menších kuchyní, mezi které se řadím i já.
Zásobník na vodu
V zadní části kávovaru se nachází velmi dobře přístupný zásobník na vodu. Plnění zásobníku tak můžete provádět pootevřením horního krytu a nalitím vody přímo do zásobníku. Druhou možností je zásobník z kávovaru vyjmout, naplnit a vrátit zpět. Kapacita zásobníku je dostatečně velká na to, abyste nemuseli vodu doplňovat každou chvíli. Já však doporučuji vodu pravidelně měnit a zásobník za každým umývat. Vyhnete se tak zbytečným ztrátám na kvalitě vody ve stroji a následným méně chutným nápojům. Ve vodě se kromě toho mohou množit bakterie, takže ponechání většího množství vody delší čas nedoporučuji.
Vestavěný mlýnek
La Specialista Maestro disponuje zabudovaným mlýnkem, ke kterému se dostanete z vrchní strany kávovaru. Ve vrchní stěně kávovaru je zabudovaný zásobník na kávu, který vede přímo ke kónickým mlecím kamenům. V spodní části zásobníku najdete stupnici pro nastavení hrubosti mletí. Změnu hrubosti mletí je možné provést jednoduchým posouváním otočného ovladače po stupnici. Na stupnici najdete celkově osm stupňů hrubosti mletí. Za malý mínus mlýnku považuji stupňovitost hrubosti mletí, a tedy ne její kontinuálnost. Jednotlivé změny mletí představují určité malé skoky v hrubosti. To brání při vylaďování hrubosti mletí do nejjemnějších detailů.
Pozor: Každá změna hrubosti mletí si vyžaduje odmletí alespoň jedné dávky kávy. V útrobách mlýnku totiž mohou zůstávat namleté částečky kávy o velikosti předešlé hrubosti mletí. Úspěšně se jich zbavíte jen minimálně jednou novou namletou dávkou, kterou nepoužijete na přípravu espressa. Změna hrubosti mletí se vám naplno projeví až po tomto odmletí. Vy se tak při nastavování receptu nezamotáte při různých hrubostech mletí. Každou změnu mletí si tak dobře promyslete. Ušetříte tím kávu, a tím pádem i peníze.
Při tomto vám může pomoci i úprava vstupní dávky namleté kávy (Dose). Mlýnek La Specialista Maestro totižto disponuje otočným ovladačem sloužícím pro nastavení vstupní dávky. Ovladač najdete v přední části kávovaru, hned pod zásobníkem na kávu. Pomocí něho dokážete mlýnku odevzdat informaci o tom, jaké množství kávy by měl do páky namlít. Teoreticky tak můžete nastavit nižší množství a odmlelíte jen toto.
Když potom ladíte recept a najdete správnou vstupní dávku kávy, mlýnek ji při dalším mletí automaticky zopakuje. Maličkými zmenami vstupní dávky můžete doladit i ty nejmenší chuťové nedostatky nápoje.
Smart Tamping – inteligentní utlačovací stanice
Obrovským plusem La Specialista Maestro je to, jak celý proces mletí a tampování probíhá. Po tom, co nastavíte hrubost mletí a vstupní dávku kávy, stačí páku zasunout do tampovací stanice. Mlýnek spustí mletí přímo do páky. V případě, že nemá dostatek kávy, vopred vás upozorní pomocí červené kontrolky zrnka. Vy tak stíháte proces zachránit dosypaním další kávy. Ideální kontrolka pro zapomnětlivce.
Když máte kávu namletou v páce, na displeji příslušejícím mlýnku zhasne světýlko „grinding“ (mletí) a rozbliká se světýlko „tamping“ (tampování/utlačování). Tamping nikdy nebyl jednodušší. Nemusíte vlastnit žádný tamper ani tampovací podložku. Nemusíte se bát, že kávu v páce utampujete nerovnoměrně. La Specialista Maestro disponuje inteligentní utlačovací stanicí označovanou i jako „Smart tamping“. Na levé stěně kávovaru se nachází velká páka, která slouží na tampování. Páku po dokončení mletí jednoduše stlačíte směrem dolů a tamper zabudovaný přímo v mlýnku kávu utlačí. Technologie je velmi konzistentní. Kávu utampujete pokaždé stejnou silou a rovnoměrně. Pro nejlepší výsledky doporučuji tampovat dvěma stlačeními páky až dolů. Následně portafilter vyberte z tampovací stanice ještě během toho, co držíte tampovací páku stlačenou.
Tip: I v případě La Specialista Maestro můžete provádět přípravu kávového puku před tampováním. Když vlastníte WDT nebo jiné distributory, stačí portafilter po namletí vyjmout z tampovací stanice, provést přípravu puku a vrátit ho zpět. Kávovar si zapamatuje, v které fázi přípravy kávy se nacházíte a bude vás dál provázet tampováním: víte ho však provést i „naprázdno“ a automaticky se posunete do další fáze přípravy kávy.
Mimochodem, příslušenství sloužícímu ke zlepšení přípravy kávového puku a následně i samotného espressa jsme se věnovali i v samostatném článku. Najdete ho pod názvem „Jak zlepšit přípravu espressa?“

Portafilter a hlava kávovaru
Co by to byl za pákový kávovar, kdyby neměl portafilter? Portafilter La Specialista Maestro je z kvalitních materiálů, je těžký a dobře padne do ruky. De’Longhi vám k portafiltru přibalí hned dvě sítka. Sítko pro přípravu dvojitého espressa a sítko pro přípravu jedné dávky espressa. Doporučuji využívat výhradně dvojité sítko. Jeho anatomie zabezpečuje rovnoměrnější extrakci kávového puku. V dvojitém sítku budete zaručeně dosahovat chutnějších a chuťově vyrovnanějších espress.
Pozor: Když používáte dvojité sítko a dvojitou dávku kávy, nezapomeňte stlačit tlačítko „2x“ na ovládacím panelu kávovaru. Tlačítko slouží pro upravení množství vody použité pro extrakci dvojité dávky espressa.
Portafilter držíte v ruce. Zasouváte ho do mlýnku. Tampujete. Nezbývá vám už nic jiného, než umístit portafilter s připraveným kávovým pukem do hlavy kávovaru.
Tip: Před každým použitím kávovaru doporučuji propláchnout hlavu a sprchu kávovaru pomocí tlačítka určeného pro proplachování. Zbavíte se tak zbytečných nečistot a navíc hlavu kávovaru předehřejete a teplotně zastabilizujete.
Po zasunutí portafiltra do hlavy vyberte nápoj, který chcete připravovat. Na výběr jich je hned několik, ale já tentokrát volím espresso. Při extrakci máte na výběr z několika teplotních stupňů použité vody. Teplotu vody můžete znovu jednoduše upravovat pomocí příslušného tlačítka. Pro světlé pražení doporučuji nejvyšší teplotu, pro tmavé zase nejnižší. Posledním krokem při přípravě je stlačení tlačítka pro začátek extrakce.
La Specialista Maestro začíná extrakci krátkou předextrakcí při nižším tlaku a následnou extrakcí pomocí vyššího tlaku.
Barometr
Tlak v páce můžete během extrakce sledovat jednoduše, na barometru. Barometr je umístěný v úplném středu ovládacího panelu kávovaru. Ručička vám bude během celé extrakce napovídat, co se děje uvnitř páky. Pokud tlak vystoupá do příliš vysokých hodnot a kávovar kávu nedokáže protlačit, kvůli bezpečnosti extrakci předčasně ukončí. V takovém případě musíte upravit svůj recept (hrubší mletí / menší vstupní dávka). V opačném případě se může stát, že tlak nenabere dostatečné hodnoty. Voda tehdy doslova proletí kávovým pukem. V takovýchto podmínkách z kávy nedostanete všechny ty příjemné chutě, které v sobě ukrývá. Pomůže vám jemnější mletí nebo větší vstupní dávka kávy. Přítomnost barometru hodnotím velmi pozitivně. Ručička barometra vám pomůže lépe pochopit proces extrakce a „poradí“ vám při nastavování vašeho receptu.

Odkapávací miska a vyklápěcí plošinka pro šálky
V spodní části kávovaru najdete ne velmi zajímavou, no o to důležitější část: odkapávací misku. Ta velmi efektivně zachytává veškerý odpad. Ať už je to voda, kterou promýváte hlavu kávovaru nebo částečky namleté kávy opadávající z mlýnku, miska se o to postará. Disponuje i šikovným červeným „plovákem“, který slouží pro indikaci jejího naplnění. Když je miska plná vody, plovák vyplave a dá vám tak na známost, že potřebuje vyčistit. Celou misku víte jednoduše zpředu vysunout a umýt ji v umyvadle.
Kromě samotné tácky je pod hlavou kávovaru umístěna vyklápěcí plošinka pro šálky. Ta po vyklopení slouží pro bližší umístění šálků k výpustem portafiltra. Espresso díky tomu nedopadá do šálku až z takové výšky. To zabezpečí méně „fŕkancov“ a hezčí cremu. Já jsem La Specialista Maestro využíval dvěma způsoby. V případě, že jsem nepoužíval váhu pro měření výstupu kávy, šálky jsem umístnil na vyklápěcí plošinku. Když jsem však chtěl monitorovat každou jednu proměnnou, používal jsem váhu, kterou jsem umístnil přímo na odkapávací misku. V podstatě je to jen a jen na vás. La Specialista Maestro vám poskytne dostatek prostoru pro veškeré vaše příslušenství a i pro ty největší šálky a „to-go“ hrnky.
Systém pěnění mléka
Pro milovníky mléčných kávových nápojů přináší La Specialista Maestro dvě možnosti pěnění mléka.
1. Automatický systém napěňování
Prvním způsobem je automatické napěňování. Poslouží hlavně těm méně zkušeným milovníkům kávy. Automatický systém napěňování naplníte mlékem, připojíte ho k La Specialista Maestro a na displeji zvolíte mléčný nápoj, který chcete připravovat. Kávovar po zasunutí portafiltra a systému napěňování provede všechno důležité za vás. Je však důležité zvolit správný objem šálku či poháru. Pro automatické, ale i manuální, napěňování doporučuji používat plnotučné kravské mléko nebo kvalitní alternativní mléka určené pro baristické potřeby.
2. Manuální napěňování pomocí trysky
Kromě automatického systému napěňování se na pravé straně kávovaru nachází i parní tryska. Tryska se spouští pomocí otočného kolečka na pravé stěně kávovaru. Trysku můžete polohovat podle vašich potřeb. Ale pozor: tryskou manipulujte jen za pomoci černé plastové ochrany trysky. Ta vás ochrání před popálením horkou tryskou. Na levém displeji, který vás provází mletím, najdete kromě jiného i kontrolku, na které je vyobrazena pára. Právě tato kontrolka indikuje to, jestli je váš kávovar připravený na napěňování. Když bliká, musíte počkat, dokud nezačne svítit nepřetržitě.
Tryska má dostatečný výkon na to, abyste dosahovali výsledky jako v kavárně. Má pomalejší rozběh, no po pár sekundách nabere sílu a vy můžete vesele napěňovat.

Tip: Správné napěnění mléka je poměrně náročné. Správnou techniku (nejen) pro domácí kávovary jsme popsali na kávovaru De’Longhi La Specialista Arte. Techniku a informace z článku využijete stejně i při La Specialista Maestro: Jak správně napěnit mléko do kávy?
Pomocí trysky můžete dosáhnout krásné struktury mikropěny. A pomocí mikropěny si můžete připravit moderní mléčné nápoje a cibriť si svou techniku latte artu.
Oba způsoby napěňování na La Specialista Maestro fungují přesně tak, jak by měly. Tryska La Specialista Maestro má o něco slabší sílu než kavárenské stroje, což však nemusí být nevýhodou. Napěňování sice trvá o něco déle, ale začátečníkovi může poskytnout více času a prostoru. Během delšího trvání napěňování tak může lépe vnímat, co se v konvičce s mlékem děje. Se správnou technikou dosáhnete na vlas stejný výsledek jako ve vaší kavárně.
Chci upozornit, že oba napěňovací systémy si vyžadují pravidelné čištění a starostlivost. Trysku jednoduše profoukněte a dočista utřete před i po každém napěňování. Automatický napěňovací systém doporučuji pořádně umýt před a po každé sérii napěňování. Jen tak se vyhnete nepříjemným chutím a patogenům, které vznikají při zkažení mléka.
Jak chutnají teplé nápoje z La Specialista Maestro?
Postupně jsme si představili všechny komponenty, které využijete při přípravě teplých kávových nápojů na La Specialista Maestro. Jak však tyto nápoje chutnají?
La Specialista Maestro dokáže odvést velmi dobrou práci a při přípravě nápojů vás bude provázet, no velká část celku je jen na vás. La Specialista Maestro je pákový kávovar, a tak budete muset nastavení receptu a přípravu espressa či jiných nápojů provést vy.
Velmi důležitou proměnnou při přípravě nápojů bude káva samotná. De’Longhi La Specialista Maestro velmi dobře zvládá i moderní výběrové espressa. Nebojte se tak experimentovat a dopřejte mu i ty nejlepší zrnka. S každou kávou se musíte pořádně pohrát. Nebojte se upravovat hrubost mletí a vstupní dávku kávy.
Program My
Poslední důležitou proměnnou, která ovlivní chuť vašeho nápoje, je množství vody použité při extrakci. Množství vody má přímý vliv na výsledný objem nápoje. Objem jednotlivých nápojů můžete jednoduše upravovat pomocí tlačítka „My“. Program My si inteligentně zapamatuje váš preferovaný výsledný objem nápoje. Následně ho bude opakovaně používat i při dalších přípravách.
Tip: Větší množství vody použité pro extrakci může pomoci při světlých moderních espressech. Za pomoci větší masy horké vody jednodušeji vydolujete ovocné a sladké chutě i z těch nejsvětlejších roastů. Vyhnete se tak nepříjemně ostré aciditě, avšak na úkor těla a struktury kávy.
Největší novinka vynoveného La Specialista Maestro – Technologie studené extrakce
Obrovskou vychytávkou nového La Specialista Maestro je schopnost přípravy cold brew. Cold brew je nápoj, při kterém je káva na rozdíl od většiny nápojů extrahovaná za pomoci studené vody. Voda, která není zahřátá, však v sobě neukrývá ani zdaleka tolik energie jako horká voda. Právě kvůli tomu extrakce za studena probíhá běžně po dobu několika hodin.
Technologie studené extrakce od De’Longhi využívá dva triky, pomocí kterých dokáže z kávy extrahovat chutě ovela rychleji i bez ohřátí vody. Nemusíte tedy čekat 10 až 24 hodin jako při klasické přípravě cold brew.

Trik č. 1 Jemné (espresso) mletí
Při běžné přípravě cold brew se využívá hlavně pořádně hrubé mletí. De’Longhi však k přípravě cold brew pristupuje úplně z opačné strany. Cold brew je v De’Longhi La Specialista Maestro připravované velmi podobně jako klasické espresso. Káva je namletá přímo do portafiltra a extrahovaná uvnitř páky – v sítku. Co je takisto stejné, je mletí. Jemné mletí má za následek větší styčnou plochu kávy a vody v páce. Díky tomu je extrakce kávy urychlená a zjednodušená.
Trik č. 2 Pomale pumpování vody přes kávový puk (pod sníženým tlakem)
Ve většině běžných případů se při přípravě cold brew nevyužívá žádný tlak. Avšak zvýšený tlak napomáhá extrakci kávy, a to ne jen při espresse. La Specialista Maestro využívá tlak při extrakci za studena podobně jako při extrakci za horka. Jediným rozdílem je to, že tlak využívaný při studené extrakci dosahuje ovela nižších hodnot jako při horké. Voda je tak kávovým pukem pumpovaná pomaleji, po dobu několika minut.
Díky těmto dvěma trikům si v La Specialista Maestro připravíte cold brew, které je prakticky na nerozeznání od cold brew, na jaké jste zvyklí. A to za pár minut. Stačí namlít kávu, utampovat, vložit páku do stroje a zvolit program pro cold brew.
Tip: Technologii studené extrakce a cold brew v La Specialista Maestro jsme se věnovali i v osobitném článku s názvem „La Specialista Maestro: Ako De’Longhi heklo prípravu cold brew?“. V článku se kromě detailnějších informací o technologii studené extrakce dočítate i o užitečných radách týkajících se přípravy cold brew v pákovém La Specialista Maestro. Najdete tam dokonce i důvod, proč mi cold brew z La Specialista Maestro chutnalo víc než klasické cold brew.
Pro koho je nový De’Longhi La Specialista Maestro?
La Specialista Maestro je díky svým funkcím a schopnostem velmi všestranným strojem. Zvládá přípravu komoditní, ale i výběrové kávy. Nezáleží na tom, jaký typ kávíčkáře jste, La Specialista Maestro vám poslouží spolehlivě a dobře.
De’Longhi La Specialista Maestro díky zabudovanému mlýnku a tampovacímu mechanismu představuje prakticky celou espresso stanici v těle jednoho kávovaru. V podstatě nepotřebujete na své kuchyňské lince nebo v domácí kavárně nic navíc. Vše potřebné pro přípravu espressa, mléčných nápojů a cold brew najdete v samotném La Specialista Maestro. Ve výsledku vám tak jeden robustní stroj na lince ušetří spoustu místa.

Kompaktnost a inteligence jako výhoda
Kompaktnost a inteligence De’Longhi La Specialista Maestro mohou být výhodou hlavně pro začínající a “líné” (omlouvám se za výraz) kávomily. Konzistentně chutné výsledky totiž můžete díky La Specialista Maestro dosahovat i bez speciálních dovedností či zkušeností. Na druhou stranu si s tímto kávovarem určitě vyhraje i zkušenější a náročnější zákazník. I přes zabudovaný tampovací mechanismus totiž La Specialista Maestro nijak nebrání v dodatečné přípravě puku, vážení vstupu a výstupu kávy.
Velmi oceňuji přítomnost automatického mechanismu napěňování mléka a manuální trysky zároveň. V mléčných nápojích se tak najde i zručnější a odvážnější „latte artista“, ale dařit se bude i konzervativnějšímu kávomilovi zvyklému na více oldschoolové mléčné nápoje. Obě možnosti napěňování jsou navíc dostatečně výkonné a spolehlivé.
Jak je to už u kávovarů značky De’Longhi zvykem, nesmím zapomenout vyzdvihnout program My. “Customizace” programů pro jednotlivé nápoje je skvělým doplňkem všech strojů, které tento program obsahují. La Specialista Maestro není výjimkou. Díky programu My si každý z vás může velmi jednoduše upravit množství vody použité pro extrakci daného nápoje. La Specialista Maestro tak následně velmi konzistentně použije stejné množství vody při dalších připravovaných nápojích. Díky tomu může konzistentně dosahovat chutnějších nápojů i kávomil, který se nechce zdržovat vážením vstupu a výstupu každého nápoje.
Technologie studené extrakce v pákovém kávovaru
Poslední vychytávkou, kterou bych rád vyzdvihl, je technologie studené extrakce. S přípravou cold brew v pákovém kávovaru jsem se dosud nikdy nesetkal. I přes počáteční pochybnosti mě La Specialista Maestro vyvedl z omylu. Cold brew z La Specialista Maestro je skvělým letním nápojem, který se minimálně vyrovná klasickému cold brew. Při použití kvalitních zrn se připravte na extrémně chutné a osvěžující cold brew. La Specialista Maestro tak v létě nebude smutně stát a čekat, až se znovu ochladí a vy dostanete chuť na teplé kávové nápoje.
Díky všem těmto vychytávkám se při přípravě kávy na De’Longhi La Specialista Maestro neztratí ani méně zkušený domácí barista. Na druhou stranu si se strojem určitě vyhraje i ten nejnáročnější. La Specialista Maestro si tak ode mě vysloužil přívlastek – Spolehlivý stroj pro každého a do každého počasí.
Pokud uvažujete o koupi tohoto stroje a máte další otázky, jsem tu pro vás na mém instagramovém profilu @chlorofilip.
Náš tip: krmte svůj kávovar kvalitním zrnem – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.






