
Které běžně dostupné mléko se nejvíce hodí do cappuccina? Který obchodní řetězec nabízí mléko nejvyšší kvality? Zvítězí klasická kravská mléka, nebo se jim vyrovnají i jejich alternativy? Odpovědi na tyto, ale i mnohé další otázky se dozvíte v našem testu. Z jakého mléka si připravíte nejlepší cappuccino?
Nový De’Longhi La Specialista Maestro
Běžně dostupné mléka jsem testoval na kávovaru značky De „Longhi“. Model La Specialista Maestro je vlajkovou lodí mezi pákovými kávovary značky DeLonghi. Známý výrobce teprve nedávno představil vynovenou verzi, která mimo jiné dokáže extrahovat kávu za studena. V domácím pákovém kávovaru tak připravíte kromě chutného espressa a mléčných nápojů například i cold brew.
Tip: Pokud vás La Specialista Maestro zaujal, podrobili jsme ho detailnímu testu a testu přípravy cold brew. Články naleznete pod názvy „Náš test: Co nabízí zbrusu nový De ‚Longhi La Specialista Maestro?‘“ a „La Specialista Maestro: Jak De“ Longhi hacknul přípravu cold brew.

Schopnost pěnění La Specialista Maestro
La Specialista Maestro disponuje dvěma systémy pěnění. Automatickým a manuálním. Pomocí automatického systému vám samo La Specialista Maestro připraví chutné mléčné nápoje. Vy jen jednoduše vyberete požadovaný nápoj a stisknete tlačítko přípravy. Druhou možností (tou zábavnější) je manuální pěnění pomocí parní trysky. Díky parní trysce budete schopni dosáhnout krásné struktury mikropěny. Mikropěna je základem pro latte art a estetický vzhled nápoje. Tryska La Specialista Maestro nabízí dostatečný výkon na to, abyste dosáhli skvělého a chutného cappuccina nebo jiné mléčné kávové drinky. Avšak pozor, správné pěnění mléka vyžaduje trénink a zručnosti.
Tip: Techniku pěnění jsme rozebrali v článku s názvem „Jak správně napěnit mléko do kávy?“

Velký mléčný souboj
Po několika podnětech z vašich řad jsem se rozhodl posvítit si na běžně dostupná mléka různých značek. Do souboje mlék jsme zapojili pět klasických kravských mléka pěti značek z různých obchodních řetězců a tři alternativní mléka tří značek. Cíl byl jednoduchý: najít mléko, díky kterému si pochutnám na tom nejlepším cappuccinu. Každé mléko jsem ochutnal třikrát – poprvé za studena, podruhé po napěnění a nakonec ve spojení s espressem, čehož výsledkem je cappuccino. Do hodnocení jsem kromě chuti zařadil i dva důležité faktory:
- Jakou strukturu dokáže mléko vytvořit a jak dobře se s ním pracuje.
- Jak jednoduše probíhá kreslení použitím daného mléka.
Všech osm mlék jsem několikrát otestoval. Popri tom jsem ochutnal značné množství cappuccín. Doma to raději nezkoušejte. Můj žaludek při testu mírně protestoval ;).

Výsledkem testování bylo osm cappuccin, z nichž každé reprezentovalo jednotlivé značky a typy mlék.
Seznam zapojených mlék a alternativních mlék:
- Tami – Tatranské mléko plnotučné
- Pilos – Mléko plnotučné
- K-Classic – Plnotučné mléko
- Tesco – Čerstvé plnotučné mléko
- Rajo – Barista plnotučné mléko
- Vemondo – Bio organic oat (ovesný nápoj)
- K-Classic – Barista hafer drink (ovesný nápoj)
- Oatly – Oat drink (ovesný nápoj)

Jak mléka dopadla?
1. Tami – Tatranské mléko plnotučné
Mléko od Tami představuje absolutní standard toho, co od plnotučného trvanlivého mléka ze supermarketu očekávám. S mlékem se pracovalo na jedničku. Struktura, kterou mléko dosahovalo, byla hustá, smetanová, na jazyku působila velmi příjemně a plno. Chuť mléka by však mohla být lepší. Oproti některým jiným mlékům, mléko od Tami mírně zaostávalo v sladkosti. V cappuccine nechalo velmi pěkně vyniknout chutě kávy, no sladkost cappuccina mohla být vyšší. Při správném napěnění se s mlékem kreslilo výborně. V latte arte tak Tami nijak vážně nezaostávalo.
Body:
Struktura 9/10
Latte art 9/10
Chuť 8/10

2. Pilos – Mléko plnotučné
Značka Pilos představuje značku mléčných výrobků řetězce Lidl. Plnotučné mléko od Pilos znovu naplnilo základní požadavky pro přípravu kvalitního cappuccina. Pěnění na trysce probíhalo hladce. Výsledná struktura byla krásně sametová a hustá. Oproti mléku Tami vynikalo vyšší sladkostí. Cappuccino tak nabídlo kromě chutí kávy i výraznou mléčnou sladkost. Co se týka latte artu, s mlékem se pracovalo vynikajícím způsobem, vzory vytvářelo velmi pěkně. Posledním plusem je doba, po kterou si mléko udrželo strukturu mikropěny. Poté, co jsem cappuccino odložil bokem, velmi dlouho nedegradovalo. I díky tomu získává bodík navíc v hodnocení struktury.
Body:
Struktura 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10

3. K-Classic – Plnotučné mléko
Mléko značky K-Classic, která patří německému obchodnímu řetězci Kaufland, obstálo v testu velmi podobně jako mléko značky Pilos. Ve všech kategoriích se chovalo prakticky identicky jako mléko Pilos. Po detailnějším prozkoumání etikety jsem zjistil, že mléko pro K-Classic a Pilos vyrábí jeden a ten istý výrobce. Oboje mléka si tak ode mě vysloužili identické ohodnocení.
Body:
Struktura 10/10
Latte art 10/10
Chuť 9/10

4. Tesco – Čerstvé plnotučné mléko
Mléko od řetězce Tesco jsem podrobil úplně stejné zkoušce. Pěnění probíhalo zlehka. Struktura, kterou mléko vytvářelo, byla sametová a smetanová. Chuťově však působilo prázdněji než dvojice mlék Pilos a K-Classic. Sladkost mléka byla citelně nižší, porovnatelná s mlékem Tami. Co se týka kreslení, díky velmi dobré trysce La Specialista Maestro jsem s mlékem z Tesca dokázal nakreslit fakt pěkné obrazce. Za největší slabinu mléka tedy považuji jeho chuť, která je však stále příjemná a sladká.
Body:
Struktura 10/10
Latte art 10/10
Chuť 8/10

5. Rajo – Barista plnotučné mléko
Jediné z kravských mlék v našem testu, které nese přívlastek baristické, vyrábí slovenská firma Rajo. Práce s Rajo Barista probíhá hladce, mléko vytváří dokonalou smetanovou až jogurtovou strukturu. Kreslení je stejně jednoduché jako pěnění. Za nejsilnější stránku Rajo Barista však pokládám jeho chuť. Cappuccino, ale i samotné mléko, nabídlo mezi testovanými mléky nejvyšší sladkost. To se samozřejmě odrazilo na jeho bodovém hodnocení. Jako jediné mléko v testu si ode mě vysloužilo plný počet bodů v každé kategorii. Skvělý produkt nejen pro baristy.
Body:
Struktura 10/10
Latte Art 10/10
Chuť 10/10

6. Vemondo – Bio organic oat (ovesný nápoj)
První z mléčných alternativ zapojených do testu, je ovesný nápoj od značky supermarketu Lidl – Vemondo. Vemondo zastřešuje veganské a vegetariánské produkty sítě Lidl. Ovesný nápoj Vemondo představuje nejlevnější mléčnou alternativu v tomto souboji. Cena se odrazila i ve výsledné kvalitě. Nápoj není nijak specificky určený pro baristické účely, což jsem jasně pociťoval i při práci. Nápoj má nízkou tepelnou kapacitu, je poměrně vodový a řídký. To mělo za následek krátký časový úsek, během kterého jsem měl možnost mléko naplnit. Struktura, kterou se mi pomocí trysky podařilo vytvořit, byla vodnatější. Vzduchové bublinky v tomto mléku byly o něco větší než při kravských mlécích. I přes nedostatky ve struktuře se mi do cappuccina podařilo nakreslit obrazec podobný tulipánu.
Tu bych chtěl pochválit kávovar La Specialista Maestro, který se s nebaristickým ovesným mlékem pěkně popasoval. Avšak ani zdaleka se mi nepodařilo nakreslit takové obrazce jako v ostatních případech. Mikropěna navíc ztrácela strukturu poměrně rychle. Nejméně zdárně se ovesný nápoj Vemondo popasoval s kategorií chuti. Sám o sobě chutnal relativně příjemně. Spojení s kávou však hodnotím velmi negativně. Chutě kávy a ovesného nápoje se bily, v chuti cappuccina bylo cítit nepříjemnou slanost a cappuccino tak skončilo v dřezu.
Body:
Struktura 4/10
Latte art 4/10
Chuť 3/10

7. K-Classic – Barista hafer drink (ovesný nápoj)
Mléčná alternativa od Kauflandu jako první nese přívlastek „baristický“. Je tedy určena pro pěnění a kombinování s kávou. Pěnění bylo oproti nápoju Vemondo citelně lehčí a jednodušší. Nápoj mi poskytl více času na dostatečné napěnění a vytvořil krajší strukturu mikropěny. Úspěšnější bylo i jeho využití při latte arte. V porovnání s kravskými mléky se při kreslení choval ovesný nápoj trošičku jinak. Pro pohodlné kreslení si vyžadoval větší objem vzduchu, a tím pádem větší objem pěny. Díky kvalitní trysce La Specialista Maestro to nebyl žádný problém a výsledky byly skvělé. Struktura mikropěny se v cappuccine udržela o mnoho déle než v případě Vemondo. Kámen úrazu nastal při ochutnání. Chuťově to jednoduše nebylo ono. Cappuccino obsahovalo zvláštní slanost. Chutě kávy a mléčné alternativy se bily, no ne tak dramaticky jako v předešlém případě. Od baristické alternativy bych očekával lepší vyladění chutí.
Body:
Struktura 7/10
Latte art 7/10
Chuť 5/10

8. Oatly – Oat drink (ovesný nápoj)
Posledním zápasníkem mléčného souboje je ovesná alternativa mléka od firmy Oatly. Ovesný nápoj od Oatly má svou cenovku posazenou výše než všichni ostatní účastníci testu. Vyplatí se do něj investovat? Při pěnění jsem pociťoval rozdíl oproti kravským mlékům. Správnou technikou jsem však dokázal dosáhnout konzistentně kvalitní struktury mikropěny. V cappuccine působilo Oatly lehčí než kravské mléka, no strukturu mělo sametovou a příjemnou. Kreslení s Oatly je porovnatelné s kravskými mléky. Oproti ostatním alternativním mlékům vyniká Oatly v chuti. Chuťově je Oatly neskutečně dobře vyladěné. S kávou ladí extrémně dobře. V mléku necítit ani náznak slanosti, je sladké a příjemné. Navíc, díky lehčí struktuře nenechá cappuccino z Oatly tíživý pocit na žaludku, který se může objevit po vypití cappuccina z kravského mléka.
Body:
Struktura 9/10
Latte art 9/10
Chuť 9/10

La Specialista Maestro a dva mléční vítězové
K mému překvapení se mi podařilo ze všech osmi mlék vykouzlit celkem kvalitní cappuccina. S La Specialista Maestro se mi pracovalo velmi dobře i při méně kvalitních alternativních mlécích.
Souboj má dva vítěze. Mezi kravskými mléky si nejlépe počínalo mléko Rajo Barista. Mezi kravskými mléky, které jsem do testu vybral, byly relativně malé rozdíly, no Rajo barista nabídlo nejkomplexnější a nejsladší chuťový zážitek.
Bitku alternativních mlék vyhrává ovesný nápoj od Oatly. Oatly poskytlo kvalitní strukturu, jednoduché kreslení a skvělou chuť. Hlavně po chuťové stránce strčilo své soupeře do kapsy. V porovnání s kravskými mléky jde hlavně o subjektivní preference. Oatly vytváří lehčí cappuccina, které se zdají být rychleji stravitelné a méně zasycující. Kravské mléka zase nabízejí plnou a hustou strukturu a množství sladkosti. Osobně si v kavárně rád dám i jednu, i druhou alternativu.
Tak co? Které mléko máte nejraději vy? Máte stejný názor jako já, nebo se se mnou neshodujete? Máte jiné mléčné favority? Budu rád, pokud se o ně se mnou podělíte v komentářích.

Náš tip: při přípravě cappuccina používejte kvalitní kávu, tady najdete slevové kódy do řemeslných pražíren.






