Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Nastavujete si v automatickém kávovaru množství vody? Měli byste

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
15. března 2025
DeLonghi Rivelia - automatický kávovar - nastavovanie množstva vody
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Espresso by mělo mít 35 mililitrů. Taková poučka k nám dlouhá léta přicházela z Itálie, ale realita taková vůbec nemusí být. Když si kávu připravujete na svém automatickém kávovaru, zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik vody stroj použije? Protože plně automatické kávovary De’Longhi nabízejí možnost změny množství vody použité při extrakci, tak jsme to vyzkoušeli. Použili jsme model De’Longhi Rivelia.

Platí, že množství vody, které kávovar při extrakci použije, dramaticky mění chuť, tělo i intenzitu espressa. Stačí příliš málo nebo příliš mnoho vody a espresso nemusí být chutné. Takže kolik vody je vlastně tak akorát, jak objem vody ovlivňuje extrakci a jak ho využít na přípravu dokonalého espressa?

Inteligentní De’Longhi Rivelia jako dokonalý příklad

V tomto testu jsme pracovali s jedním z nejnovějších přírůstků do rodiny plně automatických kávovarů od značky De „’Longhi – De“ Longhi Rivelia. Rivelia posloužil jako modelový stroj, ale množství vody použité při extrakci espressa můžete upravovat u všech plně automatických modelů od této značky.

plně automatický kávovar - DeLonghi Rivelia

Pro kávovar De’Longhi Rivelia jsou předvolené a nastavitelné hodnoty množství vody při přípravě espressa následující:

Předvolené množství vody pro espresso: 40 ml
Rozsah nastavitelného množství vody: 20 – 180 ml

Díky velkému rozsahu objemu vody, ve kterém se při nastavování espressa můžete pohybovat, máte téměř úplně rozvázané ruce. Chuť a texturu espressa díky tomu můžete vyladit doslova do detailů. Jak se však tento parametr upravuje?

Na kávovaru De’Longhi Rivelia můžete množství vody při extrakci espressa upravit prostřednictvím funkce “my” nebo manuálního nastavení osobního profilu.

nastavování množství vydané vody v automatickém kávovaru pomocí funkce MY

Postup je následující:

1. Zvolte profil, pro který chcete nastavit vlastní množství vody.
2. Stlačte osobní nastavení nápoje (např. espresso).
3. Stlačte tlačidlo “my” a potom „Začít“.
4. Ak chcete upraviť silu kávy, nastavte intenzitu alebo použite funkciu “Bean Adapt”.
5. Spustite extrakciu. Počas výdaja sledujte progresívnu lištu na displeji.
6. Když dosáhnete požadované množství vody, stlačte “Stop”.
7. Uložte nové nastavenie pre daný profil.

nastavování množství vydané vody v automatickém kávovaru

Tato hodnota zůstane uložena pro zvolený profil, takže při další přípravě espressa se automaticky použije nastavené množství vody.

Jak množství vody změní espresso?

Teď už víte, že předvolené množství vody pro kávovar De’Longhi Rivelia je 40ml. Víte i to, v jakém rozmezí ho můžete upravovat a dokonce i jakým způsobem. Jak se však tyto úpravy promítnou do finálního espressa a jak s nimi pracovat?

Vliv množství vody na extrakci espressa

Množství vody použité při přípravě espressa ovlivňuje celý průběh extrakce, což se projevuje na více výsledných parametrech nápoje. Při snižování nebo zvyšování objemu vody dochází ke změnám v intenzitě chutí, komplexnosti chutí a textuře nápoje.

DeLonghi Rivelia - vkládání nádržky s vodou

1. Intenzita chuti

Méně vody → Intenzivnější a koncentrovanější chuť.
Více vody → Jemnější a méně koncentrovaná chuť.

Voda působí jako rozpouštědlo, které ze zrníček kávy vytahuje chutě a arómy. Menší objem vody kávu naředí méně a větší zase více. Pokud se vám zdá vaše espresso příliš „slabé“ a nevýrazné, určitě zmenšete objem vody. Naopak, pokud jsou jeho chutě příliš výrazné a ostré, více vody je pomůže naředit a zpříjemnit jejich intenzitu.

2. Extrakce rozpustných látek a komplexnost chutí

Méně vody → Kratší extrakce, extrahují se hlavně prvotní chuťové složky (acidita a sladkost).
Více vody → Dlouhšia extrakcia, z kávy se uvoľňuje viac horkých a trieslovinových látok.

Množství vody neovlivňuje jen intenzitu chutí, ale i to, jakým způsobem se extrahují. Menší objem vody kávou proteče za kratší čas. Díky tomu z kávy vyextrahujete hlavně lehčeji rozpustné látky, a tedy kyseliny a cukry. Třísloviny a látky zodpovědné za vznik hořkosti se extrahují hůře, což můžete dosáhnout pomocí většího objemu vody.

extrakce kávy na automatickém kávovaru

Z toho vyplývá: Pokud je na vás espresso příliš acidní, může mu pomoci větší objem vody. Pokud je naopak příliš hořké, vyzkoušejte menší množství vody.

3. Tělo a textura espressa

Méně vody → Hustší, krémovější textura a plné tělo.
Více vody → Lehčí, řidší textura a lehčí tělo.

Objem vody neovlivňuje jen intenzitu a rozložení chutí, ale i pocit, který káva zanechává na jazyku. V kávovém světě tento pocit nejlépe vystihují slova „tělo nápoje“ a jeho „textura“. To, jaké tělo by espresso mělo mít, se nedá říct úplně univerzálně. Každá káva je jiná, jinak vypěstovaná, zpracovaná a upražená. Některé se hodí plné tělo a krémová textura, jiná má přirozeně lehčí tělo a vodovější texturu.

Množstvím vody však víte ovlivnit i tento senzorický vjem. Menší objem vody produkuje espresso s plnějším tělem a hustší texturou. Větší objem zase odlehčí tělo a zjemní texturu. Ve výsledku však záleží jen a jen na vás, jak „plné“ espresso preferujete.

automatický kávovar - různé množství vydané kávy

Všechno je propojené

Nezapomínejte na to, že všechny parametry jsou úzce propojené. Změna objemu vody ovlivňuje espresso komplexně. Pokud preferujete plné a bohaté chutě, menší množství vody vám poskytne intenzivnější zážitek a plnější tělo, ale může vést k ostřejší a nepříjemné aciditě. Pokud hledáte jemnější a méně koncentrovanou chuť, zvolte větší objem vody. V takovém případě však přijdete o texturu a tělo.

Schválně, zkoušeli jste měnit objem vody na svém plně automatickém kávovaru? Pokud ne, teď už víte jak na to. De’Longhi Rivelia, ale i ostatní plně automatické kávovary od značky De’Longhi, vám tuto změnu umožňují. I espresso z „automatu“ tak může být plné a intenzivní jako z vaší oblíbené kavárny.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
aróma kávy - vôňa kávy - káva v šálke

Vůně kávy: Jak vzniká, jak ji vnímat a jak se hodnotí?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL