
Espresso by mělo mít 35 mililitrů. Taková poučka k nám dlouhá léta přicházela z Itálie, ale realita taková vůbec nemusí být. Když si kávu připravujete na svém automatickém kávovaru, zamýšleli jste se někdy nad tím, kolik vody stroj použije? Protože plně automatické kávovary De’Longhi nabízejí možnost změny množství vody použité při extrakci, tak jsme to vyzkoušeli. Použili jsme model De’Longhi Rivelia.
Platí, že množství vody, které kávovar při extrakci použije, dramaticky mění chuť, tělo i intenzitu espressa. Stačí příliš málo nebo příliš mnoho vody a espresso nemusí být chutné. Takže kolik vody je vlastně tak akorát, jak objem vody ovlivňuje extrakci a jak ho využít na přípravu dokonalého espressa?
Inteligentní De’Longhi Rivelia jako dokonalý příklad
V tomto testu jsme pracovali s jedním z nejnovějších přírůstků do rodiny plně automatických kávovarů od značky De „’Longhi – De“ Longhi Rivelia. Rivelia posloužil jako modelový stroj, ale množství vody použité při extrakci espressa můžete upravovat u všech plně automatických modelů od této značky.

Pro kávovar De’Longhi Rivelia jsou předvolené a nastavitelné hodnoty množství vody při přípravě espressa následující:
Předvolené množství vody pro espresso: 40 ml
Rozsah nastavitelného množství vody: 20 – 180 ml
Díky velkému rozsahu objemu vody, ve kterém se při nastavování espressa můžete pohybovat, máte téměř úplně rozvázané ruce. Chuť a texturu espressa díky tomu můžete vyladit doslova do detailů. Jak se však tento parametr upravuje?
Na kávovaru De’Longhi Rivelia můžete množství vody při extrakci espressa upravit prostřednictvím funkce “my” nebo manuálního nastavení osobního profilu.

Postup je následující:
1. Zvolte profil, pro který chcete nastavit vlastní množství vody.
2. Stlačte osobní nastavení nápoje (např. espresso).
3. Stlačte tlačidlo “my” a potom „Začít“.
4. Ak chcete upraviť silu kávy, nastavte intenzitu alebo použite funkciu “Bean Adapt”.
5. Spustite extrakciu. Počas výdaja sledujte progresívnu lištu na displeji.
6. Když dosáhnete požadované množství vody, stlačte “Stop”.
7. Uložte nové nastavenie pre daný profil.

Tato hodnota zůstane uložena pro zvolený profil, takže při další přípravě espressa se automaticky použije nastavené množství vody.
Jak množství vody změní espresso?
Teď už víte, že předvolené množství vody pro kávovar De’Longhi Rivelia je 40ml. Víte i to, v jakém rozmezí ho můžete upravovat a dokonce i jakým způsobem. Jak se však tyto úpravy promítnou do finálního espressa a jak s nimi pracovat?
Vliv množství vody na extrakci espressa
Množství vody použité při přípravě espressa ovlivňuje celý průběh extrakce, což se projevuje na více výsledných parametrech nápoje. Při snižování nebo zvyšování objemu vody dochází ke změnám v intenzitě chutí, komplexnosti chutí a textuře nápoje.

1. Intenzita chuti
Méně vody → Intenzivnější a koncentrovanější chuť.
Více vody → Jemnější a méně koncentrovaná chuť.
Voda působí jako rozpouštědlo, které ze zrníček kávy vytahuje chutě a arómy. Menší objem vody kávu naředí méně a větší zase více. Pokud se vám zdá vaše espresso příliš „slabé“ a nevýrazné, určitě zmenšete objem vody. Naopak, pokud jsou jeho chutě příliš výrazné a ostré, více vody je pomůže naředit a zpříjemnit jejich intenzitu.
2. Extrakce rozpustných látek a komplexnost chutí
Méně vody → Kratší extrakce, extrahují se hlavně prvotní chuťové složky (acidita a sladkost).
Více vody → Dlouhšia extrakcia, z kávy se uvoľňuje viac horkých a trieslovinových látok.
Množství vody neovlivňuje jen intenzitu chutí, ale i to, jakým způsobem se extrahují. Menší objem vody kávou proteče za kratší čas. Díky tomu z kávy vyextrahujete hlavně lehčeji rozpustné látky, a tedy kyseliny a cukry. Třísloviny a látky zodpovědné za vznik hořkosti se extrahují hůře, což můžete dosáhnout pomocí většího objemu vody.

Z toho vyplývá: Pokud je na vás espresso příliš acidní, může mu pomoci větší objem vody. Pokud je naopak příliš hořké, vyzkoušejte menší množství vody.
3. Tělo a textura espressa
Méně vody → Hustší, krémovější textura a plné tělo.
Více vody → Lehčí, řidší textura a lehčí tělo.
Objem vody neovlivňuje jen intenzitu a rozložení chutí, ale i pocit, který káva zanechává na jazyku. V kávovém světě tento pocit nejlépe vystihují slova „tělo nápoje“ a jeho „textura“. To, jaké tělo by espresso mělo mít, se nedá říct úplně univerzálně. Každá káva je jiná, jinak vypěstovaná, zpracovaná a upražená. Některé se hodí plné tělo a krémová textura, jiná má přirozeně lehčí tělo a vodovější texturu.
Množstvím vody však víte ovlivnit i tento senzorický vjem. Menší objem vody produkuje espresso s plnějším tělem a hustší texturou. Větší objem zase odlehčí tělo a zjemní texturu. Ve výsledku však záleží jen a jen na vás, jak „plné“ espresso preferujete.

Všechno je propojené
Nezapomínejte na to, že všechny parametry jsou úzce propojené. Změna objemu vody ovlivňuje espresso komplexně. Pokud preferujete plné a bohaté chutě, menší množství vody vám poskytne intenzivnější zážitek a plnější tělo, ale může vést k ostřejší a nepříjemné aciditě. Pokud hledáte jemnější a méně koncentrovanou chuť, zvolte větší objem vody. V takovém případě však přijdete o texturu a tělo.
Schválně, zkoušeli jste měnit objem vody na svém plně automatickém kávovaru? Pokud ne, teď už víte jak na to. De’Longhi Rivelia, ale i ostatní plně automatické kávovary od značky De’Longhi, vám tuto změnu umožňují. I espresso z „automatu“ tak může být plné a intenzivní jako z vaší oblíbené kavárny.







