Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Nejlepší cappuccino: Tři recepty, které musíte vyzkoušet

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
31. října 2023
ako si pripraviť najlepšie cappuccino
Share on FacebookShare on Twitter

Ve svém okolí byste asi velmi těžko našli člověka, který nikdy nepil cappuccino. Existuje takový? Nicméně jako barista jsem se velmi často setkával s názory typu: Já cappuccino ani jiné mléčné nápoje nepiju. Piju už jen čisté espresso, jsem na vyšší úrovni! Respektive něco takového. Samozřejmě, pít kávu bez mléka je nejlepší způsob, jak odhalovat kouzlo a krásu rozmanitých chutí a vůní. Ale na druhou stranu, proč si občas nedopřát spojení mléka a chutného espressa? Právě kombinace těchto dvou surovin může vytvořit zajímavé chuťové variace. Mám pro vás tři recepty na nejlepší cappuccino.

nejlepší cappuccino – káva Coffeein a mléko Rajo

Co je to cappuccino?

Cappuccino představuje nápoj sestávající ze singleshotu espressa a napěněného mléka. Výsledný objem nápoje by se měl pohybovat někde v rozmezí mezi 150 a 180 ml.

Na nejlepší cappuccino budete potřebovat kromě technických dovedností při přípravě espressa a napěňování mléka i dvě další, podle možnosti co nejkvalitnější, suroviny – mléko a kávu. S kávou, ale i s mlékem, se dá při cappuccinu do sytosti vyhrát. Cappuccino tak zdaleka nemusí být nuda.

Když nám do labu přišla obrovská zásilka káv z pražírny Coffeein, rozhodl jsem se, že mezi nimi najdu ty nejlepší na cappuccino. Připravil jsem pro vás tři nadupaná cappuccina, která vám určitě udělají radost.

Můj tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Zásobte se kvalitní kávou.

nejlepší cappuccino – test Blogu o kávě

Cappuccino a míchání mlék

Mléko tvoří většinu celkového objemu cappuccina. Právě proto bychom neměli podceňovat jeho kvalitu a chuť. Při přípravě tří ukázkových kapučín jsem používal dvě různá mléka. Obě by se dala zařadit mezi špičku toho, co u nás v supermarketech běžně seženete.

Prvním mlékem je Rajo Barista, které v našem nedávném mléčném testu s názvem „Z kterého mléka si připravíte nejlepší cappuccino?“ obstálo nejlépe. Proto bylo pro tento pokus jednoznačnou volbou. Rajo Barista dokáže vytvářet velmi pěknou a dlouhotrvající strukturu mikropěny a kromě toho skvěle chutná.

I když je Rajo Barista i samo o sobě poměrně sladké, cappuccino by si žádalo ještě víc sladkosti. Sladkost mléka tak zpříjemní a vyzdvihne chutě espressa. Právě proto jsem pro každé z tří ultimátních kapučín míchal Rajo Barista s plnotučným bezlaktózovým mlékem taktéž od značky Rajo. A ne, s touto značkou nemáme žádnou spolupráci. Ale klidně by se mohli ozvat, haha.

Bezlaktózové mléko vyniká svojí sladkostí, ale problém nastává v momentě, kdy je ho už příliš mnoho. Cappuccino jen s bezlaktózovým mlékem může chutnat až příliš sladce. Nicméně smícháním bezlaktózového a klasického mléka můžete dosáhnout ten správný balanc. Optimálně namíchané mléko a vhodně zvolená káva mohou společně vytvořit úžasný chuťový zážitek.

mléko Rajo – vážení před napěňováním

Jaká káva se nejvíc hodí do mléka?

Během svého „baristování“ jsem se setkával se dvěma typy lidí:

První skupina preferovala cappuccino se sladkými, oříškovo-čokoládovými kávami. Nejčastěji jsem připravoval cappuccino z brazilských káv a káv z jiných zemí Jižní a Střední Ameriky. Sladké kávy s chuťovými prvky čokolády a oříšků se s mlékem jednoduše neperou. Cappuccino chutná v takovém případě povětšinou sladce, čokoládově, nutelově.

Druhá skupina lidí si do cappuccina vždy vybírala co nejuletenější a nejovocnější espressa. Experimenty s ovocnými kávami mohly dopadnout dvojím způsobem: buď si káva s mlékem sedly jako hrnec na zadek, nebo se jejich chutě bily.

Řekl bych, že když se chcete pouštět do experimentování s ovocnými kávami, držte se jedné rady. Promyté kávy, a hlavně ty africké, se v mléku často ztratí. Nejlepší a nejzajímavější chutě dosáhnete pomocí káv, které jsou chuťově plné a výrazné. Proto doporučuji používat kávy zpracované naturální metodou, popřípadě metodou honey a experimentálními metodami. Takto zpracované kávy mají těžší tělo a výraznější chutě.

Tři naturálky od Coffeeinu

Pro ultimátní cappuccino jsem vybral tři chuťově plné kávy z české pražírny Coffeein. Všechny tři kávy jsem nakombinoval s mlékem tak, aby byly jejich chutě v cappuccinu co nejvíc vyzdvižené. A vyšlo to výborně.

1. Brazil Cerrado Diamond Pulped Natural – Sladké, oříškové cappuccino

Coffeein Brazil Cerrado Diamond

Recept espresso na La Marzocco Linea Micra:
16 g vstup (single 8 g)
32 g výstup (single 16 g)
čas extrakce 25 s
teplota vody 93°C

Recept mléko:
80 % Rajo Barista
20 % Rajo bezlaktózové mléko

cappuccino z kávy Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu

První cappuccino je zástupcem „klasičtější“ cesty přípravy. Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu je konzervativnější kávou s nízkou aciditou a vysokou sladkostí. V chuti samotného espressa převládá hořká čokoláda, oříšky a kakao. Už espresso samo o sobě je výrazně sladké.

Právě kvůli tomu jsem zvolil mix mléka, ve kterém převládá klasické mléko nad bezlaktózovým. Menší podíl bezlaktózového mléka vyzdvihne sladkost kávy, ale nezastíní ji. V cappuccinu tak najdete množství roztopené mléčné čokolády a oříškového mléka.

2. Honduras Jerusalén Geisha Natural – Ovocný jogurt v šálku cappuccina

Coffeein Honduras Jerusalén Geisha

Recept espresso:
16,5 g vstup (single 8,25 g)
34 g výstup (single 17 g)
čas extrakce 26 s
Teplota vody 94°C

Recept mléko:
60 % Rajo Barista
40 % Rajo bezlaktózové mléko

cappuccino z kávy Honduras Jerusalén Geisha od Coffeeinu

Druhé ultimátní cappuccino v sobě ukrývá 92bodovou Geishu z Hondurasu. Geisha je jednou z nejkvalitnějších a nejvzácnějších odrůd arabiky. Espresso roast z naturálně zpracovaných zrn Geishe svými chutěmi skvěle ladí se sladším mixem mlék.

Čtyřicet procent bezlaktózového mléka vytvoří dostatečnou sladkost tak, aby v cappuccinu vyniklo sušené ovoce, které se v Geishi ukrývá. Lyofilizované maliny a sušené meruňky spolu s mlékem vytvoří dojem, že se vám na jazyku rozplývá sladký ovocný jogurt. Sladkost mléka vyrovnává jemnou aciditu kávy, díky čemuž cappuccino určitě sedne i konzervativnějšímu kávomilovi.

3. Vietnam Lang Biang Natural Anaerobic – Divočina z filter roastu

Coffeein Vietnam Lang Biang

Recept Espresso:
16 g vstup (single 8 g)
36 g výstup (single 18 g)
čas extrakce 30 s
Teplota vody 97 °C

Recept mléko:
50 % Rajo Barista
50 % Rajo bezlaktózové mléko

cappuccino z kávy Vietnam Lang Biang od Coffeeinu

Poslední z ultimátních kapučín je rozhodně to nejuletenější. Toto cappuccino bude nejvíc sedět těm největším kávovým experimentátorům. Ukrývá se v něm totižto espresso připravené z filter roastu experimentálně zpracovaného Vietnamu. Pro správnou extrakci světlejšího roastu budete potřebovat víc energie. Proto doporučuji prodloužit čas extrakce a zvýšit teplotu extrakce. Z fermentovaného Vietnamu tak vytáhnete funky espresso plné sušených švestek, červeného hrozna a melasy spolu s kapkou rumu.

Espresso se v mléku bude chovat jako chuťová bomba. Celé mléko rozvoní ovocnými a rumovými tóny, které se rozhodně neztratí.

Fermentovanému Vietnamu jsem ušil na míru nejsladší mix mlék, který doplní výrazné chutě espressa. Celé cappuccino tak představuje silný a dlouhotrvající chuťový zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Můj tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Zásobte se kvalitní kávou.

nejlepší cappuccino
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cappuccino
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
cestovný kávovar Outin Nano

Outin Nano: Nejlepší cestovní kávovar současnosti?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL