Ve svém okolí byste asi velmi těžko našli člověka, který nikdy nepil cappuccino. Existuje takový? Nicméně jako barista jsem se velmi často setkával s názory typu: Já cappuccino ani jiné mléčné nápoje nepiju. Piju už jen čisté espresso, jsem na vyšší úrovni! Respektive něco takového. Samozřejmě, pít kávu bez mléka je nejlepší způsob, jak odhalovat kouzlo a krásu rozmanitých chutí a vůní. Ale na druhou stranu, proč si občas nedopřát spojení mléka a chutného espressa? Právě kombinace těchto dvou surovin může vytvořit zajímavé chuťové variace. Mám pro vás tři recepty na nejlepší cappuccino.

Co je to cappuccino?
Cappuccino představuje nápoj sestávající ze singleshotu espressa a napěněného mléka. Výsledný objem nápoje by se měl pohybovat někde v rozmezí mezi 150 a 180 ml.
Na nejlepší cappuccino budete potřebovat kromě technických dovedností při přípravě espressa a napěňování mléka i dvě další, podle možnosti co nejkvalitnější, suroviny – mléko a kávu. S kávou, ale i s mlékem, se dá při cappuccinu do sytosti vyhrát. Cappuccino tak zdaleka nemusí být nuda.
Když nám do labu přišla obrovská zásilka káv z pražírny Coffeein, rozhodl jsem se, že mezi nimi najdu ty nejlepší na cappuccino. Připravil jsem pro vás tři nadupaná cappuccina, která vám určitě udělají radost.
Můj tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Zásobte se kvalitní kávou.

Cappuccino a míchání mlék
Mléko tvoří většinu celkového objemu cappuccina. Právě proto bychom neměli podceňovat jeho kvalitu a chuť. Při přípravě tří ukázkových kapučín jsem používal dvě různá mléka. Obě by se dala zařadit mezi špičku toho, co u nás v supermarketech běžně seženete.
Prvním mlékem je Rajo Barista, které v našem nedávném mléčném testu s názvem „Z kterého mléka si připravíte nejlepší cappuccino?“ obstálo nejlépe. Proto bylo pro tento pokus jednoznačnou volbou. Rajo Barista dokáže vytvářet velmi pěknou a dlouhotrvající strukturu mikropěny a kromě toho skvěle chutná.
I když je Rajo Barista i samo o sobě poměrně sladké, cappuccino by si žádalo ještě víc sladkosti. Sladkost mléka tak zpříjemní a vyzdvihne chutě espressa. Právě proto jsem pro každé z tří ultimátních kapučín míchal Rajo Barista s plnotučným bezlaktózovým mlékem taktéž od značky Rajo. A ne, s touto značkou nemáme žádnou spolupráci. Ale klidně by se mohli ozvat, haha.
Bezlaktózové mléko vyniká svojí sladkostí, ale problém nastává v momentě, kdy je ho už příliš mnoho. Cappuccino jen s bezlaktózovým mlékem může chutnat až příliš sladce. Nicméně smícháním bezlaktózového a klasického mléka můžete dosáhnout ten správný balanc. Optimálně namíchané mléko a vhodně zvolená káva mohou společně vytvořit úžasný chuťový zážitek.

Jaká káva se nejvíc hodí do mléka?
Během svého „baristování“ jsem se setkával se dvěma typy lidí:
První skupina preferovala cappuccino se sladkými, oříškovo-čokoládovými kávami. Nejčastěji jsem připravoval cappuccino z brazilských káv a káv z jiných zemí Jižní a Střední Ameriky. Sladké kávy s chuťovými prvky čokolády a oříšků se s mlékem jednoduše neperou. Cappuccino chutná v takovém případě povětšinou sladce, čokoládově, nutelově.
Druhá skupina lidí si do cappuccina vždy vybírala co nejuletenější a nejovocnější espressa. Experimenty s ovocnými kávami mohly dopadnout dvojím způsobem: buď si káva s mlékem sedly jako hrnec na zadek, nebo se jejich chutě bily.
Řekl bych, že když se chcete pouštět do experimentování s ovocnými kávami, držte se jedné rady. Promyté kávy, a hlavně ty africké, se v mléku často ztratí. Nejlepší a nejzajímavější chutě dosáhnete pomocí káv, které jsou chuťově plné a výrazné. Proto doporučuji používat kávy zpracované naturální metodou, popřípadě metodou honey a experimentálními metodami. Takto zpracované kávy mají těžší tělo a výraznější chutě.
Tři naturálky od Coffeeinu
Pro ultimátní cappuccino jsem vybral tři chuťově plné kávy z české pražírny Coffeein. Všechny tři kávy jsem nakombinoval s mlékem tak, aby byly jejich chutě v cappuccinu co nejvíc vyzdvižené. A vyšlo to výborně.
1. Brazil Cerrado Diamond Pulped Natural – Sladké, oříškové cappuccino

Recept espresso na La Marzocco Linea Micra:
16 g vstup (single 8 g)
32 g výstup (single 16 g)
čas extrakce 25 s
teplota vody 93°C
Recept mléko:
80 % Rajo Barista
20 % Rajo bezlaktózové mléko

První cappuccino je zástupcem „klasičtější“ cesty přípravy. Brazil Cerrado Diamond od Coffeeinu je konzervativnější kávou s nízkou aciditou a vysokou sladkostí. V chuti samotného espressa převládá hořká čokoláda, oříšky a kakao. Už espresso samo o sobě je výrazně sladké.
Právě kvůli tomu jsem zvolil mix mléka, ve kterém převládá klasické mléko nad bezlaktózovým. Menší podíl bezlaktózového mléka vyzdvihne sladkost kávy, ale nezastíní ji. V cappuccinu tak najdete množství roztopené mléčné čokolády a oříškového mléka.
2. Honduras Jerusalén Geisha Natural – Ovocný jogurt v šálku cappuccina

Recept espresso:
16,5 g vstup (single 8,25 g)
34 g výstup (single 17 g)
čas extrakce 26 s
Teplota vody 94°C
Recept mléko:
60 % Rajo Barista
40 % Rajo bezlaktózové mléko

Druhé ultimátní cappuccino v sobě ukrývá 92bodovou Geishu z Hondurasu. Geisha je jednou z nejkvalitnějších a nejvzácnějších odrůd arabiky. Espresso roast z naturálně zpracovaných zrn Geishe svými chutěmi skvěle ladí se sladším mixem mlék.
Čtyřicet procent bezlaktózového mléka vytvoří dostatečnou sladkost tak, aby v cappuccinu vyniklo sušené ovoce, které se v Geishi ukrývá. Lyofilizované maliny a sušené meruňky spolu s mlékem vytvoří dojem, že se vám na jazyku rozplývá sladký ovocný jogurt. Sladkost mléka vyrovnává jemnou aciditu kávy, díky čemuž cappuccino určitě sedne i konzervativnějšímu kávomilovi.
3. Vietnam Lang Biang Natural Anaerobic – Divočina z filter roastu

Recept Espresso:
16 g vstup (single 8 g)
36 g výstup (single 18 g)
čas extrakce 30 s
Teplota vody 97 °C
Recept mléko:
50 % Rajo Barista
50 % Rajo bezlaktózové mléko

Poslední z ultimátních kapučín je rozhodně to nejuletenější. Toto cappuccino bude nejvíc sedět těm největším kávovým experimentátorům. Ukrývá se v něm totižto espresso připravené z filter roastu experimentálně zpracovaného Vietnamu. Pro správnou extrakci světlejšího roastu budete potřebovat víc energie. Proto doporučuji prodloužit čas extrakce a zvýšit teplotu extrakce. Z fermentovaného Vietnamu tak vytáhnete funky espresso plné sušených švestek, červeného hrozna a melasy spolu s kapkou rumu.
Espresso se v mléku bude chovat jako chuťová bomba. Celé mléko rozvoní ovocnými a rumovými tóny, které se rozhodně neztratí.
Fermentovanému Vietnamu jsem ušil na míru nejsladší mix mlék, který doplní výrazné chutě espressa. Celé cappuccino tak představuje silný a dlouhotrvající chuťový zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Můj tip: na eshopu coffeein.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10. Zásobte se kvalitní kávou.







