
Pokud jste pravidelným čtenářem našeho blogu, určitě jste si všimli novinky od společnosti De’Longhi. Jde o plnoautomatický kávovar De’Longhi Eletta Explore, který je schopen připravovat množství kávových nápojů a mezi nimi i cold brew. My jsme se rozhodli najít nejlepší cold brew na De’Longhi Eletta Explore. Která káva nám ho nabídla?
Cold brew jednoduše představuje za studena extrahovanou kávu, která je u milovníka kávy neodmyslitelnou součástí léta. Příprava cold brew však v běžných podmínkách trvá i několik hodin. Pokud neradi čekáte, Eletta Explore vám nabízí řešení. Díky jemnému mletí, přítomnosti tlaku (ne tak vysokého jako při přípravě espressa) a pomalému průtoku chladné vody kávovým pukem, připraví Eletta Explore kvalitní cold brew už za několik minut. Stačí do ní nasypat kávová zrna, do sklenice připravit kostky ledu a navolit možnost přípravy cold brew.
Eletta Explore disponuje dvěma možnostmi intenzity cold brew: klasickým a intenzivnějším. Klasické cold brew pracuje s cca 11,5 gramy kávy a intenzivní až s 13 gramy. Je jen na vás a vašich preferencích, po jak moc koncentrovaném nápoji toužíte.
Repertoár Eletty Explore však nedisponuje jen klasickým cold brew. Pokud máte chuť na studený mléčný drink, připravte si mléčné nápoje na bázi cold brew (například Cold brew cappuccino a Cold brew Latte). Pokud chcete experimentovat s jinými kávovými drinky, objevujte recepty v aplikaci Coffee Link. V takovém případě zvolte možnost „Cold brew to mix“ a nechte se inspirovat aplikací. A v případě, že vás čeká dlouhý den nebo očekáváte návštěvu, Eletta Explore vám dokáže připravit i větší dávku cold brew do karafy.
Megatest: Která ze 14 pražíren má nejlepší kávu na cold brew?
Bylo nám jasné, že cold brew bude mít v letním období velký potenciál a inovativní funkce Eletta Explore se může hodit. Slovenským pražírnám kávy jsme dali příležitost dodat nám kávu, která by mohla v testu cold brew uspět. Přihlásilo se jich mnoho a některé jsme dodatečně nominovali i my s vlastním výběrem z jejich nabídky. Bez jejich vědomí.
Vnímali jsme to takto: všechny kávy připravíme jako cold brew a rozhodneme, které nám chutnají nejvíce. Do tohoto měření sil se zapojilo celkem čtrnáct slovenských pražíren kávy. To pro nás znamenalo dvě věci: hodně dobré kávy a až příliš mnoho kofeinu :).
Náš tip: Podporujte řemeslné pražírny kávy. V horním menu webu najdete rubriku SLEVOVÉ KÓDY s aktuálně platnými slevami.

Které pražírny se zapojily?
Na tomto místě bychom rádi poděkovali pražírnám Barista Coffee Roasters, Be:Café, Coffeein, Coffia, Čierna Perla, Diamond’s Roastery, Goriffee, Hipster Coffee, INCUPLE, Kávoholik, LOT Roastery, Melody Roastery, Ready After a Severan, které se do megatestu zapojily a doručily nám své kávy. Díky nim Eletta Explore šlapala hned několik dní a my jsme ochutnávali jedno cold brew za druhým.
Všech čtrnáct káv jsme testovali v intervalu tří dnů. Mezi každou kávou jsme mlýnek dostatečně vymleli, pročistili a prohnali jím několik dávek nové kávy. To by mělo dostatečně zabránit kontaminaci a promíchávání jednotlivých vzorků. Kávy jsme testovali v náhodném pořadí s jasným cílem sestavit finální žebříček a určit nejlepší trojici.
Jak chutnalo cold brew na Elettě Explore?
Hned na začátku bychom rádi poznamenali, že kávy, které se k nám dostaly, byly na velmi vysoké úrovni. Ve všech případech šlo o výběrové kávy pražené moderně a světle, tak, aby v kávě vynikly její vlastnosti nabyté při pěstování a zpracování.
Eletta Explore si s nimi poradila velmi dobře. Ve většině případů jsme používali hrubost mletí na stupnici 2 a klasickou intenzitu cold brew. Takto připravené nápoje byly ovocné, plné chutí, osvěžující a sladké. Všechna cold brew chutnala velmi dobře. Jednu pecku střídala druhá a navíc velmi dobře extrahovaná.
Eletta Explore si skvěle poradila s fermentovanými i promytými kávami. Stejně dobře pracovala s africkými, americkými i asijskými kávami. Proto jsme se rozhodli zařadit všechny testované kávy do kategorie „výborné“. Přesto jsme z káv vybrali nejlepší trojici. Ta je už postavena jen na osobních preferencích.
Každé kávě níže věnujeme krátký odstavec, ve kterém vám popíšeme mimo jiné i to, jak na cold brew chutnala. A na závěr se dozvíte, které tři kávy si u nás zasloužily místo na pomyslných stupíncích vítězů.
Be:Café – Coldbrew Blend vol.2
Začněme pražírnou Be:Café. Ta vsadila na blend tří káv. Konkrétně Brazil Fazenda Sertao (odrůda Yellow Bourbon zpracovaná naturálně), Kenya Mount Kenya Bloom Project (promyté zpracování) a Colombia Finca la Gabriela (zpracovaná naturálně a následně zrající v sudu od rumu). Kávy byly namíchány v poměru 40/40/20. Právě 20 procent Kolumbie zrající v rumovém sudu dodává tomuto blendu neskutečný šmrnc. Rum je v chuti jednoznačně přítomen, ale není natolik výrazný, aby prorazil čokoládu a jemnou citrusovou ovocnost. Cold brew tak působí vyváženě, ale zároveň velmi funky.

Barista Coffee Roasters – Ethiopia Refisa Nensebo
Etiopie od Baristy z Lučence je absolutním opakem předešlého blendu od Be:Café. Jde o plně promyté etiopské odrůdy Heirloom vypěstované ve vysokých nadmořských výškách. To má za následek, že cold brew připravené z této kávy působí lehce, čistě a osvěžujícím dojmem. V chuti najdete množství květin a ovocnost bobulového ovoce.

Coffeein – Papua New Guinea Baroida
Reprezentant Asie od pražírny Coffeein pochází ze země Papua Nová Guinea. Zrna odrůd Arusha, Bourbon, Mundo Novo a Typica byla vypěstována v nadmořské výšce 1700 až 1900 m n. m. a následně byla zpracována naturální metodou. Cold brew se vyznačovalo extrémně příjemným krémovým „mouthfeel“. V chuti dominovala vanilka a mandarinky s černým čajem v pozadí. Chutě působily příjemně jemně a vyváženě. Skvělá Asie!

Coffia – Colombia El Rubi Papayo
Další ovocná pecka, tentokrát odrůda Papayo vypěstovaná farmářem jménem Heiner Lazo a zpracovaná metodou honey. Na cold brew se Kolumbie od Coffie projevila hlavně chutěmi třešní a řeckého jogurtu. Třešně a jogurt spolu vytvořily krásně osvěžující a chuťově plné cold brew se smetanovým tělem a nekonečně sladkou dochutí.

Černá Perla – Kenya Berco
Zástupce pražírny Černá Perla byl vypěstován v africké Keni. Zrna odrůd SL28 a SL34 byla zpracována promytou metodou, což jim dodává chuťovou čistotu a jasnost chutí. Jde o jedno z nejkyselejších cold brew z našeho výběru. Pocítíte v něm citrusovou aciditu a špetku cherry rajčat (nelžu, vážně je tam cítíme a je to skvělé). Káva je osvěžující a lehká. Tohle jednoduše chcete popíjet během horkých dnů.

Diamond’s Roastery – Burundi Masha Honey
Spolu s Diamond’s Roastery znovu nahlédneme do Afriky. Tentokrát do Burundi, kde byla tato káva vypěstována. Jde o odrůdu Red Bourbon zpracovanou metodou honey. Znovu se jedná o poměrně kyselé cold brew. Acidita je citrusová, svěží. Spolu s citrusovou aciditou je v kávě hromada květin a špetka broskví. I v tomto případě tedy očekávejte ovocné až limonádové cold brew.

Goriffee – Burundi Izuba
Další skvělé Burundi, tentokrát od kluků z Goriffee. V tomto případě jde taktéž o kávu odrůdy Bourbon, avšak zpracovanou anaerobní fermentací. To dodává cold brew jakýsi funky faktor. Cold brew nápadně připomíná kolu. Dokonce jsme v kávě cítili i jakousi perlivost na stěnách ústní dutiny, což ještě více umocňovalo kolový zážitek. Kromě koly v kávě očekávejte ovocnost bobulového ovoce a sladkou vanilkovou dochuť. Fakt velmi zajímavé a netradiční cold brew.

Hipster Coffee – Colombia
Hipster coffee je jedním z nováčků na slovenské kávové scéně. Na základě zrn, která nám zaslali, však jako nováčci nepůsobí. Káva odrůdy Pink Bourbon vypěstovaná farmářkou Veronicou Gaviria prošla 24hodinovou fermentací a následným sušením na afrických postelích. Fermentace se v kávě projevuje neskutečně výraznými tóny perlivého vína a červeného hrozna. V tomto případě už cold brew připomíná spíše vinný střik v létě na terase než samotnou kávu.

INCUPLE – Ethiopia Guji Arsosala
Etiopský heirloom od pražírny INCUPLE pochází z nadmořské výšky 2200 až 2300 m n. m. a byl zpracován naturální metodou. Fakt vysoká nadmořská výška, ve které byla tato káva vypěstována, jí dodává neskutečnou komplexnost a chuťovou vyváženost. Cold brew připomíná sladký a vychlazený jahodový jogurtový nápoj s dlouhatánskou dochutí připomínající třtinový cukr.

Kávoholik – Ethiopia Hamasho
Z farmy Hamasho nám pražírna Kávoholik přinesla naturální etiopský Heirloom. Ten byl vypěstován v nadmořské výšce 2360 m n. m., což stejně jako v případě Etiopie od INCUPLE, kávě dodává komplexnost a sladkost. Cold brew připomíná černý ovocný ledový čaj (Nestea, Lipton). Z ovoce v kávě nejvíce dominoval bergamot a ananas. Skvělé, sladké, ovocné a čajové cold brew.

LOT Roastery – Colombia Nestor Lasso
Jak nejmenovaný bloger říká: „káva by měla připomínat procházku rozkvetlou loukou či ovocným sadem“. Tato káva však žádnou procházkou není. Připomíná spíše divokou jízdu sportovním autem, při které nečekaně narazíte do tržiště s tropickým ovocem. Cold brew vás vůbec nebude šetřit, z každé strany pocítíte hromady tropického ovoce a sladkých marshmallow. Jednoduše divočina. A mimochodem jde o odrůdu Red Bourbon zpracovanou naturální metodou.

Melody Roastery – Colombia La Granada
(Nově) košickou pražírnu Melody Roastery reprezentuje promytý Pink Bourbon z farmy La Granada. Cold brew z této Kolumbie vyniká svou čistotou a vyvážeností chutí. V chuti jsme pociťovali hlavně švestky a fialky. Ty spolu krásně ladily, působily jasně a čistě. Cold brew bylo chuťově plné se smetanovým tělem a příjemnou květinovou dochutí.

Ready After – Nicaragua Finca Aurora Anaerobic
Jediného zástupce Nikaraguy z testovaných káv nám přinesla pražírna Ready After. Odrůdu Caturra vypěstoval farmář Enrique Ferrufino v nadmořské výšce 1200 až 1400 m n. m. a zrna následně zpracoval metodou anaerobní fermentace. V tomto případě však fermentace neměla za následek vznik výrazných alkoholových chutí. V cold brew dominovala chuť kandovaného pomeranče a sladké bílé čokolády. Nápoj působil sladce a příjemně lehce.

Severan – Ethiopia Beriso
Podobně jako Hipster Coffee, Severan představuje jednu z méně známých pražíren. Severan v tomto případě reprezentuje naturálně zpracovaná Etiopie Beriso. Odrůdy JARC, 74110, 74112 a 74158 vypěstoval farmář Belayneh Beriso, podle kterého káva nese své jméno. Jako jediná z testovaných káv je pražená jako omni roast (vhodná na přípravu espressa, ale i filtrované kávy). To se mírně odráží i v cold brew, které je o něco více čokoládové než ostatní kávy. I přesto však jde o aromatický, švestkově čokoládový nápoj, který by mohl více vyhovovat těm z vás, kteří preferují méně acidní kávy.

TOP 3
Jak jsme zmiňovali, všechny kávy byly na velmi vysoké, ale hlavně velmi podobné úrovni. Za každou jednu z nich bychom se dokázali postavit a doporučit ji pro přípravu na De’Longhi Eletta Explore. Se zmiňovaným kávovarem jsme si užili výjimečné chuťové zážitky, ale u tří káv jsme se olizovali nejvíce.
3. místo OVOCNOST – LOT Roastery – Colombia Nestor Lasso
Skvělé spojení pro dosažení výbuchu tropických a ovocných chutí, které vám odpálí dekl.
2. místo STRUKTURA – Coffeein – Papua New Guinea Baroida
Papua Nová Guinea od Coffeeinu si nás získala svou krémovou strukturou a vanilkovou sladkostí doplněnou o mandarinkovou ovocnost.
1. místo ČISTOTA – Melody Roastery – Colombia La Granada
Nejlepší cold brew na De’Longhi Eletta Explore nám nabídla a vítězem se stává Kolumbie z pražírny Melody Roastery. Hlavním důvodem, proč ji umisťujeme tak vysoko, je její chuťová čistota. Oproti všem těm ovocným bombám a bouřím chutí působila promytá Kolumbie od Melody jako čistý a vyleštěný diamant. Právě to nám aktuálně na cold brew připraveném na De’Longhi Eletta Explore sedlo nejvíce. Jednoznačně doporučujeme vyzkoušet.
Avšak pozor! První tři příčky považujeme za vysloveně subjektivní. Budeme rádi, když vyzkoušíte právě ty kávy, které vám podle popisu vyhovují nejvíce a podělíte se s námi o váš žebříček. Budeme se těšit na každou reakci.







