Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Nejlepší pražič na Slovensku: Jak Peter Szabó z Coffeeinu vyhrál slovenský šampionát

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. března 2025
Peter Szabó z Coffeeinu - najlepší pražiar na Slovensku
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Peter Szabó z pražírny kávy Coffeein dosáhl doposud největšího úspěchu své kariéry. Vyhrál slovenský šampionát pražičů Slovak Roasting Masters, který se v březnu 2025 uskutečnil v Košicích.

V rámci soutěže zastřešené festivalem Káva Čaj Čokoláda dostali pražiči k dispozici stejnou kávu, kterou měli napražit nejlépe, jak dokážou. Vzorek poslali do soutěže, aby se následně hodnotili navzájem a naslepo. Po sečtení bodů se na prvním místě objevilo jméno Peter Szabó.

Náš tip:Coffeein právě spustil neuvěřitelnou velikonoční akci – klikněte ZDE a zjistěte více.

Slovenského pražířského šampiona Petra Szaba jsme vyzpovídali.

Jak dlouho před soutěží jsi dostal soutěžní kávu a jaká konkrétní káva to byla?

Kávu jsem dostal 7.března kolem oběda, tedy dva týdny před soutěží, a ihned jsem se pustil do jejího pražení. Zrovna jsem měl zahřátou moji malou profilovací pražičku, protože jsem pražil jiné vzorky, takže nebylo na co čekat. Jednalo se o mokro zpracované Mexiko s podnázvem „mad mash“ ohodnocené na 85 bodů SCA.

Díky textovým informacím, které jsi o kávě dostal, víš posoudit, jak ji třeba pražit? Případně si prohlédneš zrna a máš představu? Nebo jak to vlastně je?

Organizátor soutěže nám poslal základní informace o kávě, takže to začalo jejich nastudováním. Následně jsem otevřel sáček s kávou a přivoněl si k ní (to dělám u každé kávy). Už prvotní aroma zelené kávy ví prozradit hodně o možných defektech, ale i čerstvosti, případně kvalitě zrna. Jednalo se o klasickou washedku, takže jsem zvolil agresivnější profil pražení, který mám na mokro zpracované kávy.

Dělal jsi před prvním pražením i nějakou selekci zrn?

Před prvním pražením jsem defekty neselektoval a kávu jsem pražil tak, jak přišla.

Peter Szabó se zrnkem kávy

Vzpomínal jsi profilovací pražičku. Jaká konkrétní pražička to je?

Na pražení vzorků používám ROEST, což je malá pražička na vzorky vyrobená v Norsku. Protože naše hlavní pražička je 15kilovka (na jednu várku se na ní praží 15 kilogramů kávy, pozn. red.) a na soutěž jsem dostal jen 5 kilogramů kávy, tak jsem ani neměl jinou možnost, než ji pražit na ROESTu.

Vydařil se ti už první roast?

Ne (smích). První pražení mi extrémně „crashlo“ a během prvního cracku začala rapidně padat teplota. Tohle jsem absolutně nečekal. Byl jsem přesvědčen o tom, že můj profil na „washedky“ je blbuvzdorný a víceméně (s malými úpravami) pasuje na každou mokro zpracovanou kávu. Musel jsem si tedy začít hrát s profilem a upravit ho tak, abych masivní odliv energie během prvního pukaní nějak vykryl. Podařilo se mi to asi na čtvrtý či pátý pokus. Potom jsem už našel profil, který dané kávě seděl. Následně jsem udělal čtyři pražení od světlejšího po tmavší.

Jednu z těchto vzorků sis potom vybral na soutěž?

Soutěžní pražení jsem dělal až o dva dny později, v neděli. Byl to krásný den, v pražírně jsem byl s přítelkyní Ivkou a společně jsme spekulovali. Ivka dvakrát vyhrála baristickou soutěž na festivalu Two Coffee Champs a má opravdu skvělou senzoriku, takže mi pomáhala s výběrem správného odstínu pražení z těch čtyř, které jsem si připravil.

Udělali jsme cupping a vybrali správnou vzorku, přičemž oba jsme se shodli na té stejné. Následně jsem si pustil hudbu a pustil se do práce na soutěžní vzorce. Pražičku jsem pořádně zahřál asi pěti jinými praženími a šel jsem na to. V tomto případě jsem už samozřejmě udělal selekci zeleného zrna a vybral jsem všechny defekty, které jsem našel. Po pražení jsem povybíral i defekty z pražené kávy, ať už quakery, mušle, případně jiná poškození. Kávu jsem zároveň zbavil i příliš malých a příliš velkých zrn.

Peter Szabó sbírá kávovníkové třešně

Udělal jsem dvě pražení po 100 gramů, přičemž káva během pražení ztratila 12,2 procenta vlhkosti, takže z obou pražení jsem dostal 87,8 gramu. Obě tyto várky jsem promíchal, dal do sáčku a kávou ještě pořádně zatřásl – zbavil jsem ji tak jemné šupiny, která se nachází hlavně v mokro zpracovaných kávách. Balíček jsem uzavřel a dal na tmavé místo. Kávu jsem tedy pražil dvanáct dní před soutěží.

Jak probíhala samotná soutěž? Umíš ve zkratce popsat pravidla a průběh?

Zúčastnění pražiči měli dodat minimálně sto gramů napražené kávy. Ochutnávka probíhala přímo na soutěži, a to formou slepého cuppingu. Vzorky jsou v takovém případě označené jen kódy, takže nikdo netuší, koho kávu hodnotí. Káva se boduje v pěti parametrech, jejichž sečtení přinese výsledné skóre dané kávy. No a hodnocení všech porotců se zprůměruje.

Ty jsi na soutěž poslal jen vzorek, ale osobně jsi nepřišel. Nemrzí tě to teď?

Měli jsme extrémně hektický rok 2024 a rozhodli jsme se, že v roce 2025 si dáme volno od všech kávových festivalů. Miluju jejich atmosféru, ale toto rozhodnutí jsem musel udělat v zájmu mého a Ivčina „work-life balance“. Kromě toho nás tento rok čeká jeden mega projekt a veškerou energii i zdroje potřebujeme tam. Víc o něm prozradím až později.

Jak dlouho se už věnuješ pražení?

Pražit jsem začal ještě v roce 2013 na huky500, což byla 500gramová pražička. Všechno jsem si tehdy zapisoval manuálně na papír. V roce 2015 jsem přešel na 5kilovku ze Srbska, a to byl tedy pořádný brutál. Když šla pražička, tak byl takový hluk, že nebylo slyšet ani vlastní myšlenky. Stále jsem ještě fungoval na styl pero a papír + senzorika. V roce 2017 jsme přešli na stroj Coffeetool z Řecka a až tam jsem poprvé uviděl proces pražení digitalizovaný díky displeji. Dnes pražím na 15-ce IMF, která je propojená s programem na pražení Cropster – tohle je už jednoduše úplně jiná liga.

Peter Szabó s novou pražičkou IMF

Máš představu o tom, kolik tun kávy jsi za ty roky upražil?

Tohle věruže nevím, protože při pražení se střídám s mým bratrancem, který je náš hlavní pražič. Já u všech káv nastavuju profily a on potom jde podle nich, případně je podle potřeby upravuje. Já pražím hlavně výběrovky na moderní espresso a filtr, přičemž tyto kávy netvoří většinu naší produkce. Za těch dvanáct let, co pražím kávu, jsou to však tak či onak desítky tun.

Co podle tebe tohle vítězství udělá s Coffeeinem? Jak na to lidé zareagují? Očekáváš nárůst prodeje kávy?

Nevím, jestli to přímo pomůže prodeji kávy, ale minimálně nám to posílí značku a její vnímání. V marketingu jsme dlouhodobě poměrně silní a tento titul podle mě potvrzuje, že tohle všechno není jen o marketingu, ale i o kvalitní práci za pražičkou. Pro naše zákazníky je to potvrzením toho, že kávu nakupují od nejlepších, a pro potenciální zákazníky by to mohl být impuls na ochutnání naší kávy. Kdoví, možná nás někdo doposud mohl mít negativně zaškatulkovaných, ale tohle vítězství by mohlo tyto představy rozbít. Uvidíme.

S kávou pracuješ už víc než deset let. Je tento úspěch jakýmsi největším zadostiučiněním v tvé kariéře? Cítíš po něm takovou vnitřní spokojenost, že jsi udělal správné rozhodnutí, když jsi se do kávy pustil a že jsi svým způsobem potáhl celou slovenskou scénu nahoru?

Ano. Jde o největší úspěch v mém profesním životě. Vítězství mi potvrdilo to, v co věřím už 16 či 17 let: že vytrvalou a každodenní prací se dá dosáhnout všechno, co si v životě zaumíníme. Například i stát se nejlepším pražičem kávy na Slovensku.

Na coffeein.sk aktuálně platí velikonoční akce ŠIBI RYBY

  • při nákupu nad 42 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar
  • při nákupu nad 60 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy
  • při nákupu nad 100 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy + dárek 100g oříšků + Coffeein merch
  • při nákupu nad 120 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy + dárek 100g oříšků + Coffeein merch + 200g kávy.
  • na coffeein.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10
  • na coffeein.sk platí garance vrácení peněz.
Peter Szabó z Coffeeinu – nejlepší pražič na Slovensku
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeeinrozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
kávové puky v odpadovej nádobke DeLonghi - pleseň

Plíseň v automatickém kávovaru: Je něco takového normální?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL