Peter Szabó z pražírny kávy Coffeein dosáhl doposud největšího úspěchu své kariéry. Vyhrál slovenský šampionát pražičů Slovak Roasting Masters, který se v březnu 2025 uskutečnil v Košicích.
V rámci soutěže zastřešené festivalem Káva Čaj Čokoláda dostali pražiči k dispozici stejnou kávu, kterou měli napražit nejlépe, jak dokážou. Vzorek poslali do soutěže, aby se následně hodnotili navzájem a naslepo. Po sečtení bodů se na prvním místě objevilo jméno Peter Szabó.
Náš tip:Coffeein právě spustil neuvěřitelnou velikonoční akci – klikněte ZDE a zjistěte více.
Slovenského pražířského šampiona Petra Szaba jsme vyzpovídali.
Jak dlouho před soutěží jsi dostal soutěžní kávu a jaká konkrétní káva to byla?
Kávu jsem dostal 7.března kolem oběda, tedy dva týdny před soutěží, a ihned jsem se pustil do jejího pražení. Zrovna jsem měl zahřátou moji malou profilovací pražičku, protože jsem pražil jiné vzorky, takže nebylo na co čekat. Jednalo se o mokro zpracované Mexiko s podnázvem „mad mash“ ohodnocené na 85 bodů SCA.
Díky textovým informacím, které jsi o kávě dostal, víš posoudit, jak ji třeba pražit? Případně si prohlédneš zrna a máš představu? Nebo jak to vlastně je?
Organizátor soutěže nám poslal základní informace o kávě, takže to začalo jejich nastudováním. Následně jsem otevřel sáček s kávou a přivoněl si k ní (to dělám u každé kávy). Už prvotní aroma zelené kávy ví prozradit hodně o možných defektech, ale i čerstvosti, případně kvalitě zrna. Jednalo se o klasickou washedku, takže jsem zvolil agresivnější profil pražení, který mám na mokro zpracované kávy.
Dělal jsi před prvním pražením i nějakou selekci zrn?
Před prvním pražením jsem defekty neselektoval a kávu jsem pražil tak, jak přišla.

Vzpomínal jsi profilovací pražičku. Jaká konkrétní pražička to je?
Na pražení vzorků používám ROEST, což je malá pražička na vzorky vyrobená v Norsku. Protože naše hlavní pražička je 15kilovka (na jednu várku se na ní praží 15 kilogramů kávy, pozn. red.) a na soutěž jsem dostal jen 5 kilogramů kávy, tak jsem ani neměl jinou možnost, než ji pražit na ROESTu.
Vydařil se ti už první roast?
Ne (smích). První pražení mi extrémně „crashlo“ a během prvního cracku začala rapidně padat teplota. Tohle jsem absolutně nečekal. Byl jsem přesvědčen o tom, že můj profil na „washedky“ je blbuvzdorný a víceméně (s malými úpravami) pasuje na každou mokro zpracovanou kávu. Musel jsem si tedy začít hrát s profilem a upravit ho tak, abych masivní odliv energie během prvního pukaní nějak vykryl. Podařilo se mi to asi na čtvrtý či pátý pokus. Potom jsem už našel profil, který dané kávě seděl. Následně jsem udělal čtyři pražení od světlejšího po tmavší.
Jednu z těchto vzorků sis potom vybral na soutěž?
Soutěžní pražení jsem dělal až o dva dny později, v neděli. Byl to krásný den, v pražírně jsem byl s přítelkyní Ivkou a společně jsme spekulovali. Ivka dvakrát vyhrála baristickou soutěž na festivalu Two Coffee Champs a má opravdu skvělou senzoriku, takže mi pomáhala s výběrem správného odstínu pražení z těch čtyř, které jsem si připravil.
Udělali jsme cupping a vybrali správnou vzorku, přičemž oba jsme se shodli na té stejné. Následně jsem si pustil hudbu a pustil se do práce na soutěžní vzorce. Pražičku jsem pořádně zahřál asi pěti jinými praženími a šel jsem na to. V tomto případě jsem už samozřejmě udělal selekci zeleného zrna a vybral jsem všechny defekty, které jsem našel. Po pražení jsem povybíral i defekty z pražené kávy, ať už quakery, mušle, případně jiná poškození. Kávu jsem zároveň zbavil i příliš malých a příliš velkých zrn.

Udělal jsem dvě pražení po 100 gramů, přičemž káva během pražení ztratila 12,2 procenta vlhkosti, takže z obou pražení jsem dostal 87,8 gramu. Obě tyto várky jsem promíchal, dal do sáčku a kávou ještě pořádně zatřásl – zbavil jsem ji tak jemné šupiny, která se nachází hlavně v mokro zpracovaných kávách. Balíček jsem uzavřel a dal na tmavé místo. Kávu jsem tedy pražil dvanáct dní před soutěží.
Jak probíhala samotná soutěž? Umíš ve zkratce popsat pravidla a průběh?
Zúčastnění pražiči měli dodat minimálně sto gramů napražené kávy. Ochutnávka probíhala přímo na soutěži, a to formou slepého cuppingu. Vzorky jsou v takovém případě označené jen kódy, takže nikdo netuší, koho kávu hodnotí. Káva se boduje v pěti parametrech, jejichž sečtení přinese výsledné skóre dané kávy. No a hodnocení všech porotců se zprůměruje.
Ty jsi na soutěž poslal jen vzorek, ale osobně jsi nepřišel. Nemrzí tě to teď?
Měli jsme extrémně hektický rok 2024 a rozhodli jsme se, že v roce 2025 si dáme volno od všech kávových festivalů. Miluju jejich atmosféru, ale toto rozhodnutí jsem musel udělat v zájmu mého a Ivčina „work-life balance“. Kromě toho nás tento rok čeká jeden mega projekt a veškerou energii i zdroje potřebujeme tam. Víc o něm prozradím až později.
Jak dlouho se už věnuješ pražení?
Pražit jsem začal ještě v roce 2013 na huky500, což byla 500gramová pražička. Všechno jsem si tehdy zapisoval manuálně na papír. V roce 2015 jsem přešel na 5kilovku ze Srbska, a to byl tedy pořádný brutál. Když šla pražička, tak byl takový hluk, že nebylo slyšet ani vlastní myšlenky. Stále jsem ještě fungoval na styl pero a papír + senzorika. V roce 2017 jsme přešli na stroj Coffeetool z Řecka a až tam jsem poprvé uviděl proces pražení digitalizovaný díky displeji. Dnes pražím na 15-ce IMF, která je propojená s programem na pražení Cropster – tohle je už jednoduše úplně jiná liga.

Máš představu o tom, kolik tun kávy jsi za ty roky upražil?
Tohle věruže nevím, protože při pražení se střídám s mým bratrancem, který je náš hlavní pražič. Já u všech káv nastavuju profily a on potom jde podle nich, případně je podle potřeby upravuje. Já pražím hlavně výběrovky na moderní espresso a filtr, přičemž tyto kávy netvoří většinu naší produkce. Za těch dvanáct let, co pražím kávu, jsou to však tak či onak desítky tun.
Co podle tebe tohle vítězství udělá s Coffeeinem? Jak na to lidé zareagují? Očekáváš nárůst prodeje kávy?
Nevím, jestli to přímo pomůže prodeji kávy, ale minimálně nám to posílí značku a její vnímání. V marketingu jsme dlouhodobě poměrně silní a tento titul podle mě potvrzuje, že tohle všechno není jen o marketingu, ale i o kvalitní práci za pražičkou. Pro naše zákazníky je to potvrzením toho, že kávu nakupují od nejlepších, a pro potenciální zákazníky by to mohl být impuls na ochutnání naší kávy. Kdoví, možná nás někdo doposud mohl mít negativně zaškatulkovaných, ale tohle vítězství by mohlo tyto představy rozbít. Uvidíme.
S kávou pracuješ už víc než deset let. Je tento úspěch jakýmsi největším zadostiučiněním v tvé kariéře? Cítíš po něm takovou vnitřní spokojenost, že jsi udělal správné rozhodnutí, když jsi se do kávy pustil a že jsi svým způsobem potáhl celou slovenskou scénu nahoru?
Ano. Jde o největší úspěch v mém profesním životě. Vítězství mi potvrdilo to, v co věřím už 16 či 17 let: že vytrvalou a každodenní prací se dá dosáhnout všechno, co si v životě zaumíníme. Například i stát se nejlepším pražičem kávy na Slovensku.
Na coffeein.sk aktuálně platí velikonoční akce ŠIBI RYBY
- při nákupu nad 42 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar
- při nákupu nad 60 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy
- při nákupu nad 100 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy + dárek 100g oříšků + Coffeein merch
- při nákupu nad 120 eur: doprava zdarma + zařazení do soutěže o kávovar + dárek 3×50 gramů kávy + dárek 100g oříšků + Coffeein merch + 200g kávy.
- na coffeein.sk platí slevový kód BLOGOKAVE10
- na coffeein.sk platí garance vrácení peněz.








