V indonéském národním kole mistrovství v přípravě filtrované kávy (Brewers Cup) se udála zajímavá věc. Soutěžící Amadeo Yurcel se do finálové šestice dostal s pomocí netradičního dripperu: kávu filtroval přes trychtýř z řetězce IKEA.
Úspěch s takto neortodoxním přístupem spustil mezi kávovými nadšenci vlnu zájmu. Může být z trychtýře IKEA UPPFYLLD, který u nás stojí jen 50 centů, skutečně plnohodnotný dripper? Otestoval jsem ho na kávě ze slovenské pražírny Alter-Nativ – Kolumbia Caturra 86.

Tak trochu recese
Amadeo spolu se svým týmem použití trychtýře velmi dobře vysvětlili v příspěvcích na sociálních sítích. Na kávovou scénu neustále přicházejí nové a nové modely dripperů, které však často stojí několik desítek eur.
Indonéští baristé na to ne vždy mají a podle jejich slov vrážejí do příslušenství značnou část svého příjmu jen proto, aby se mohli zúčastnit baristických soutěží. No a při procházce obchodním domem IKEA vznikl nápad, který hraničí s recesí.

Trychtýř IKEA UPPFYLLD se svým tvarem podobá na dripper s názvem UFO. Má téměř 70stupňový sklon stěn a je vyrobený z plastu, který by měl zvládnout teplotu až 100 stupňů Celsia a je vhodný pro práci s potravinami. Proč by se tedy z obyčejného 50centového trychtýře nemohl stát vítězný dripper?
Vhodné filtrační papíry
Jak jsem zmiňoval výše, sklon stěn trychtýře IKEA UPPFYLLD je přibližně 70 stupňů. Oproti nejčastěji používanému dripperu Hario V60 (se 60stupňovým sklonem), je tak mírně mělčí a širší.

Papíry do „véšesťdesátky“ do něj nesedí ideálně, a proto máte dvě možnosti. Buď použít skládací papíry od značky Sibarist nebo filtrační papír vhodný pro drippery s plochým dnem o velikosti 155 (podle Kalita Wave 155). Já jsem měl při testu po ruce právě papíry pro Kalita Wave 155, které do IKEA UPPFYLLD sedly jako ulité.
Kolumbia Caturra 86 od Alter-Nativ
Pokud máte správný filtrační papír, nic vám nebrání v přeměně trychtýře na dripper. Vezměte svou oblíbenou kávu a vzhůru do přípravy. Já jsem použil výbornou Kolumbii od pražírny Alter-Nativ.

Odrůdu caturra vypěstovali farmáři z farmy Terra Verde v regionu Huila. Následně ji zpracovali plně promytou metodou a v Alter-Nativ upražili světle – na filtr. V chuťovém profilu by mělo být ovoce physalis, cukrová třtina a bobulovité plody.
Můj tip: při nákupu na eshopu avcoffee.sk použijte slevový kód BLOGOKAVE10.
Větší úhel sklonu stěn předurčuje IKEA UPPFYLLD pro vyšší vstupní dávky kávy. Proto jsem při přípravě využil až 20 gramů kávy. Pokud byste chtěli tento pokus zopakovat, přikládám vám detailní recept pro přípravu.

Recept Caturra 86 IKEA UPPFYLLD
20 gramů kávy
24 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
300 ml přefiltrované vody (92 stupňů Celsia)
Nálevy:
0:00-0:30 60 ml (krouživý nálev a zamíchání)
0:30-1:00 do 160 ml (krouživý nálev)
1:00-1:15 do 220 ml (krouživý nálev)
1:15-1:30 do 300 ml (krouživý nálev)
Výsledný čas extrakce cca 2:25

Plnohodnotný dripper
IKEA UPPFYLLD se absolutně nijak neliší od většiny dripperů určených pro přípravu kávy. Káva, kterou jsem z něj ochutnal, je sladká, vyvážená a komplexní. Ve výsledném nápoji jsem skutečně našel bobulovité ovoce, sladkost třtinového cukru a špetku jablečné acidity.
Ať už chcete ušetřit nebo jste se rozhodli experimentovat, trychtýř IKEA UPPFYLLD prohlašuji za plnohodnotný dripper a nemůžu se dočkat, až ho využiju znovu. A abych nezapomněl, přípravu Kolumbie Caturra 86 od Alter-Nativ jsem zachytil i na videu:
Kávu Kolumbia Caturra 86, ale i mnoho dalších zajímavých kousků, najdete na eshopu www.avcoffee.sk. Při nákupu použijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.







