
Nikdo učený z nebe nespadl. Tento citát připisovaný polskému básníkovi Julianovi Tuwimovi pasuje i k tématu, které chceme rozebrat v tomto článku. Hovoří o tom, že získání každé zručnosti si vyžaduje čas, trénink a potřebné vědomosti. Než se tak stane, člověk zpravidla udělá množství chyb, kterým by se při zpětném pohledu rád vyhnul. A jaké jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru?
Přesně takovou otázku jsme si položili spolu s našimi partnery ze společnosti De’Longhi a trpělivě jsme na ni hledali odpovědi. K reakcím jsme prostřednictvím našich účtů na Instagramu (@ladislavkiraly a @blogokave) vyzvali i vás a dopracovali jsme se k ucelenému a věříme, že i hodnotnému návodu. Přečtěte si ho.
Toto jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru.
Nemáte nastavené správné mletí
Správné nastavení mletí je pro znalce naprostá samozřejmost, pro řadového kafaře však patálie. Drtivá většina lidí neví, jak si má nastavit mletí a co by tím vlastně měla dosáhnout, takže mlýnek je v mnoha domácnostech dlouhodobě zakonzervovaný na stejné hodnotě. Není jednoduché správně to vysvětlit, ale pomůže například pozorování proudu protékající kávy. Pokud vám kávovar vydá espresso velmi rychle, například za deset sekund, určitě vsaďte na jemnější mletí. Pokud naopak káva téměř ani neteče a kávovar se s jejím vydáním „trápí“, přejděte k hrubšímu. Optimální extrakce by měla trvat někde v rozmezí 25 až 35 sekund. Téma jsme detailněji rozebrali v článku o brew ratio, který vám určitě pomůže.

Nemáte k dispozici čerstvou kávu
Tento problém je možné rozdělit do několika bodů, protože káva může svou čerstvost ztratit více způsoby. Jednak může jít o problém s kupováním levnější komoditní kávy, u které ani nevíte, kdy byla pražená. U supermarketových káv se velmi často stává, že dlouho stojí v různých skladech a nakonec si pár týdnů nebo měsíců mohou postát i na pultu v prodejně. Káva za ten čas jednoduše zvětrá a protože na obale nevidíte datum pražení, vlastně ani nevíte, na čem jste. Další problém je v tom, že si sice koupíte čerstvou kávu, ale neskladujete ji správně, případně ji otevřete a nevypijete v průběhu několika dní.
Jednou z častých chyb je i nasypání velkého množství kávy do násypníku mlýnku. Zbytečně ji tak vystavíte kyslíku, který ji ničí. Proč si nenasypat jen tolik, kolik v daný den vypijete? Kávu jinak skladujte na suchém místě při pokojové teplotě, ideálně v balíčku uzavřeném hermetickým zipem. Pokud tedy chcete pocítit nějaké její chuťové vlastnosti a dopracovat se k potřebnému požitku. A abychom nezapomněli, velkým problémem je i kupování mleté kávy. Ta je totiž už dávno zvětralá a takovéto závažné chybě se určitě vyhněte.
Neudržujete dostatečnou hygienu kávovaru
V naší anketě, jejíž výsledky přikládáme dole pod článkem, jste hygienu mezi problémy týkající se domácí přípravy kávy v kávovaru prohlasovali dokonce na druhé místo. A měli jste pravdu, protože kávovar patří mezi místa s největším výskytem bakterií v domácnosti. Ty se v teple a vlhku vytvářejí velmi snadno a v automatických kávovarech se velmi často sbírá i plíseň. Proto je důležité nečistit je jen zvenku, ale i zevnitř.
Jeden ze starých průzkumů hovořil o tom, že kávovar je z hlediska výskytu bakterií čtvrtým nejznečištěnějším místem v domácnosti – před ním byly jen houbička nebo houba na mytí nádobí, sklenice na odkládání zubního kartáčku a miska pro pokrm domácích mazlíčků. Na 10 centimetrů čtverečních připadá v kávovaru až 50 585 mikroorganismů. A věřte tomu, že když přes tato místa protéká káva, na finální chuti to budete cítit. V tomto vlastně spočívá velká nevýhoda automatického kávovaru oproti pákovému. Do útrob pákového stroje se totiž nic nedostává a udržování hygieny je mnohem jednodušší. Na závěr ještě jedna věc: nezapomínejte ani na pravidelné odvápňování kávovaru.
Náš tip: Pokud máte kávovar značky De’Longhi, pro jeho správnou údržbu používejte vždy jen originální produkty De’Longhi jako odvápňovač či vodní filtr.
Neuvědomujete si důležitost vody
Když si klasické espresso „rozměníte na drobné“, přijdete na to, že je téměř výlučně tvořené vodou. Podíl vody v espressu představuje přes 90 procent a je tedy naprosto jasné, že voda je mimořádně důležitá. Úplným základem by měla být alespoň běžná filtrace, která vodu zbaví nečistot přicházejících z potrubí. Pokud se však chcete dopracovat k ještě kvalitnější vodě, měli byste zajít ještě dál a upravovat například i tvrdost vody. Celá tato oblast je věda sama o sobě a nejlépe uděláte tehdy, pokud vsadíte na pomoc odborníků. Ti vám pomohou zhodnotit vodu ve vaší domácnosti a doporučit řešení.
Výrobce kávovarů De’Longhi vám umí pomoci vodním filtrem, který jednoduše vložíte do nádobky s vodou. Dvakrát sterilizovaný filtr s iontoměničovými pryskyřicemi a aktivním uhlím pomáhá bojovat proti vodnímu kameni, což vede k lepší kvalitě kávy a prodloužení životnosti kávovarů. Současně tak zlepšíte výkon vašeho stroje.
Nemáte nastavenou správnou teplotu vody
Ne všechny kávovary nabízejí možnost nastavování teploty vody, ale pokud ano, určitě si s tímto nastavením pohrajte. Zrno světleji pražené kávy je všeobecně tvrdší a hustší, takže se extrahuje o něco hůře. I proto se při slaběji pražené kávě zvykne osvědčit používání vyšší teploty vody. Naopak, při tmavších „roastech“ můžete jít do nižší teploty. Ta by měla být postačující na to, aby z nich dostala maximum. Při hraní si s teplotami určitě myslete i na předehřátí příslušenství. Kávovary jsou v tomto směru různé: některé dokážou velmi dobře ohřát i samotnou páku a stejně tak porcelánové šálky, které můžete mít položené navrchu.
U některých potřebujete přes páku jednou nebo dvakrát prohnat horkou vodu, aby se páka optimálně předehřála a šálky si ohřát samostatně. Následující rada sice nebude příliš efektivní ani ekologická, ale při automatickém kávovaru je dobré první připravenou kávu vylít. Díky tomu se útroby stroje pročistí od kávové sedliny a nečistot, které tam mohly stát už déle a současně se vše předehřeje.

Nekupujete si kvalitní kávu
Ať to vyzní jakkoliv tvrdě, je to tak. V našich končinách z různých příčin dominuje prodej nekvalitních káv, které nenabízejí téměř žádné chuťové tóny. Tedy s výjimkou hořkosti. Jednak za to může dlouholetý zvyk, podle kterého káva má být hořká a jednak bohužel i naše finanční situace: nemůžeme si dovolit kupovat kvalitní kávy doslova s rodokmenem, které umí potěšit parádní chuťovou rozmanitostí. Jsou totiž dražší.
Problém je hlavně v tom, že v běžných obchodech a supermarketech se na dobrou kávu narazit téměř nedá. Je nutné kupovat ji ve specializovaných prodejnách, výběrových kavárnách nebo v eshopech, což je pro mnohé kafaře stále bariéra. My však věříme, že na cestu kvalitní kávy postupně zlomíme každého z vás. Velmi si přejeme, abyste jednou objevili její kouzlo, sílu a abyste začali objevovat nekonečný svět chutí a tónů, které nabízí. A možná by bylo lepší vyměnit kvantitu za střídmost. Nekupovat obrovské množství nekvalitních káv a doslova se jimi nalévat. Co tak sáhnout po kvalitě, ale naučit se vychutnávat ji?
Nedostatečně experimentujete
Dát mletou kávu na dno třicetileté Duritky, zalít horkou vodou a proces opakovat každý den, celý život. Toto je krátká ilustrace toho, co byste určitě neměli dělat. Když se zakonzervujete v jednom jediném opakujícím se procesu přípravy kávy, ochudobníte se o množství krás, které káva dokáže nabízet. Od toho klasického turka se rychle přenesme ke kávovarům, protože přesně o nich je tento článek: experimentujte s nimi.
Zkoušejte různé kávy, různé hrubosti mletí, různé množství kávy v poměru k různému množství vody – pokud tyto možnosti samozřejmě váš kávovar nabízí. Zkoušejte naprosto všechno. Vyzkoušejte i všechny možné nápoje, které váš kávovar dokáže připravit, vyzkoušejte různé techniky pěnění mléka. Poobjevujte podle možností vše a přijďte na to, co je jako šité na míru přesně pro vás. A vzhledem k tomu, že na trhu je obrovské množství různých káv a na Slovensku a v České republice máme stovky pražíren, vám můžeme garantovat, že nudit se určitě nebudete a svůj kávový život povýšíte na zcela novou úroveň.

Jaké jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru podle vás?
Jak jsme zmiňovali už v úvodu článku, s otázkou týkající se nejčastějších chyb při přípravě kávy jsme oslovili i vás, naše čtenáře. A ne formou jednoduché ankety, ale naprosto bez jakýchkoliv indicií. Museli jste si najít chvilku, zamyslet se a napsat nám. O to víc nás těší celkový počet 170 hlasů, které jsme v takovémto ne jednoduchém průzkumu vybrali.
Nakonec to dopadlo takto:
38 hlasů – špatné nastavení mletí/stejné nastavení mletí na všechny kávy
29 hlasů – nedostatečná údržba, hygiena kávovaru a nedostatečné odvápňování
25 hlasů – nefiltrování vody/odstátá voda/tvrdá voda
15 hlasů – absence nahřátí kávovaru a příslušenství, například šálků, páky
12 hlasů – nesprávný čas/délka extrakce/poměr kávy a vody/brew ratio
11 hlasů – stará, zvětralá, dlouho otevřená káva, špatně uskladněná káva/hodně kávy v zásobníku
10 hlasů – nesprávné množství kávy/gramáž, absence vážení
10 hlasů – nekvalitní káva
6 hlasů – nekvalitní kávovar nebo mlýnek
5 hlasů – šikmé, slabé nebo špatné utlačování kávy, channeling
Méně než 5 hlasů – špatná teplota vody, nevyklepnutí páky, ponechání kávy v páce a její „zapečení“, nedomletí starého nastavení mlýnku, nevědomost při nastavování kávovaru, nezkoušení nových věcí, nevychutnávání si kávy v pokoji.






