Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru

Ladislav Király Od Ladislav Király
29. září 2022
Najväčšie chyby pri domácej príprave kávy v kávovare
Share on FacebookShare on Twitter

Nikdo učený z nebe nespadl. Tento citát připisovaný polskému básníkovi Julianovi Tuwimovi pasuje i k tématu, které chceme rozebrat v tomto článku. Hovoří o tom, že získání každé zručnosti si vyžaduje čas, trénink a potřebné vědomosti. Než se tak stane, člověk zpravidla udělá množství chyb, kterým by se při zpětném pohledu rád vyhnul. A jaké jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru?

Přesně takovou otázku jsme si položili spolu s našimi partnery ze společnosti De’Longhi a trpělivě jsme na ni hledali odpovědi. K reakcím jsme prostřednictvím našich účtů na Instagramu (@ladislavkiraly a @blogokave) vyzvali i vás a dopracovali jsme se k ucelenému a věříme, že i hodnotnému návodu. Přečtěte si ho.

Toto jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru.

Nemáte nastavené správné mletí

Správné nastavení mletí je pro znalce naprostá samozřejmost, pro řadového kafaře však patálie. Drtivá většina lidí neví, jak si má nastavit mletí a co by tím vlastně měla dosáhnout, takže mlýnek je v mnoha domácnostech dlouhodobě zakonzervovaný na stejné hodnotě. Není jednoduché správně to vysvětlit, ale pomůže například pozorování proudu protékající kávy. Pokud vám kávovar vydá espresso velmi rychle, například za deset sekund, určitě vsaďte na jemnější mletí. Pokud naopak káva téměř ani neteče a kávovar se s jejím vydáním „trápí“, přejděte k hrubšímu. Optimální extrakce by měla trvat někde v rozmezí 25 až 35 sekund. Téma jsme detailněji rozebrali v článku o brew ratio, který vám určitě pomůže.

De'Longhi Dinamica ECAM370.70.SB
Kávovar De’Longhi Dinamica Plus ECAM370.70.SB nabízí až 13 možností hrubosti mletí. Dokážete si ji nastavit jednoduchým otočením kolečka.

Nemáte k dispozici čerstvou kávu

Tento problém je možné rozdělit do několika bodů, protože káva může svou čerstvost ztratit více způsoby. Jednak může jít o problém s kupováním levnější komoditní kávy, u které ani nevíte, kdy byla pražená. U supermarketových káv se velmi často stává, že dlouho stojí v různých skladech a nakonec si pár týdnů nebo měsíců mohou postát i na pultu v prodejně. Káva za ten čas jednoduše zvětrá a protože na obale nevidíte datum pražení, vlastně ani nevíte, na čem jste. Další problém je v tom, že si sice koupíte čerstvou kávu, ale neskladujete ji správně, případně ji otevřete a nevypijete v průběhu několika dní.

Jednou z častých chyb je i nasypání velkého množství kávy do násypníku mlýnku. Zbytečně ji tak vystavíte kyslíku, který ji ničí. Proč si nenasypat jen tolik, kolik v daný den vypijete? Kávu jinak skladujte na suchém místě při pokojové teplotě, ideálně v balíčku uzavřeném hermetickým zipem. Pokud tedy chcete pocítit nějaké její chuťové vlastnosti a dopracovat se k potřebnému požitku. A abychom nezapomněli, velkým problémem je i kupování mleté kávy. Ta je totiž už dávno zvětralá a takovéto závažné chybě se určitě vyhněte.

Neudržujete dostatečnou hygienu kávovaru

V naší anketě, jejíž výsledky přikládáme dole pod článkem, jste hygienu mezi problémy týkající se domácí přípravy kávy v kávovaru prohlasovali dokonce na druhé místo. A měli jste pravdu, protože kávovar patří mezi místa s největším výskytem bakterií v domácnosti. Ty se v teple a vlhku vytvářejí velmi snadno a v automatických kávovarech se velmi často sbírá i plíseň. Proto je důležité nečistit je jen zvenku, ale i zevnitř.

Jeden ze starých průzkumů hovořil o tom, že kávovar je z hlediska výskytu bakterií čtvrtým nejznečištěnějším místem v domácnosti – před ním byly jen houbička nebo houba na mytí nádobí, sklenice na odkládání zubního kartáčku a miska pro pokrm domácích mazlíčků. Na 10 centimetrů čtverečních připadá v kávovaru až 50 585 mikroorganismů. A věřte tomu, že když přes tato místa protéká káva, na finální chuti to budete cítit. V tomto vlastně spočívá velká nevýhoda automatického kávovaru oproti pákovému. Do útrob pákového stroje se totiž nic nedostává a udržování hygieny je mnohem jednodušší. Na závěr ještě jedna věc: nezapomínejte ani na pravidelné odvápňování kávovaru.

Náš tip: Pokud máte kávovar značky De’Longhi, pro jeho správnou údržbu používejte vždy jen originální produkty De’Longhi jako odvápňovač či vodní filtr.

Neuvědomujete si důležitost vody

Když si klasické espresso „rozměníte na drobné“, přijdete na to, že je téměř výlučně tvořené vodou. Podíl vody v espressu představuje přes 90 procent a je tedy naprosto jasné, že voda je mimořádně důležitá. Úplným základem by měla být alespoň běžná filtrace, která vodu zbaví nečistot přicházejících z potrubí. Pokud se však chcete dopracovat k ještě kvalitnější vodě, měli byste zajít ještě dál a upravovat například i tvrdost vody. Celá tato oblast je věda sama o sobě a nejlépe uděláte tehdy, pokud vsadíte na pomoc odborníků. Ti vám pomohou zhodnotit vodu ve vaší domácnosti a doporučit řešení.

Výrobce kávovarů De’Longhi vám umí pomoci vodním filtrem, který jednoduše vložíte do nádobky s vodou. Dvakrát sterilizovaný filtr s iontoměničovými pryskyřicemi a aktivním uhlím pomáhá bojovat proti vodnímu kameni, což vede k lepší kvalitě kávy a prodloužení životnosti kávovarů. Současně tak zlepšíte výkon vašeho stroje.

Nemáte nastavenou správnou teplotu vody

Ne všechny kávovary nabízejí možnost nastavování teploty vody, ale pokud ano, určitě si s tímto nastavením pohrajte. Zrno světleji pražené kávy je všeobecně tvrdší a hustší, takže se extrahuje o něco hůře. I proto se při slaběji pražené kávě zvykne osvědčit používání vyšší teploty vody. Naopak, při tmavších „roastech“ můžete jít do nižší teploty. Ta by měla být postačující na to, aby z nich dostala maximum. Při hraní si s teplotami určitě myslete i na předehřátí příslušenství. Kávovary jsou v tomto směru různé: některé dokážou velmi dobře ohřát i samotnou páku a stejně tak porcelánové šálky, které můžete mít položené navrchu.

U některých potřebujete přes páku jednou nebo dvakrát prohnat horkou vodu, aby se páka optimálně předehřála a šálky si ohřát samostatně. Následující rada sice nebude příliš efektivní ani ekologická, ale při automatickém kávovaru je dobré první připravenou kávu vylít. Díky tomu se útroby stroje pročistí od kávové sedliny a nečistot, které tam mohly stát už déle a současně se vše předehřeje.

De'Longhi Primadonna Soul
Plnoautomatický kávovar PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB nabízí tři možnosti nastavení teploty vody.

Nekupujete si kvalitní kávu

Ať to vyzní jakkoliv tvrdě, je to tak. V našich končinách z různých příčin dominuje prodej nekvalitních káv, které nenabízejí téměř žádné chuťové tóny. Tedy s výjimkou hořkosti. Jednak za to může dlouholetý zvyk, podle kterého káva má být hořká a jednak bohužel i naše finanční situace: nemůžeme si dovolit kupovat kvalitní kávy doslova s rodokmenem, které umí potěšit parádní chuťovou rozmanitostí. Jsou totiž dražší.

Problém je hlavně v tom, že v běžných obchodech a supermarketech se na dobrou kávu narazit téměř nedá. Je nutné kupovat ji ve specializovaných prodejnách, výběrových kavárnách nebo v eshopech, což je pro mnohé kafaře stále bariéra. My však věříme, že na cestu kvalitní kávy postupně zlomíme každého z vás. Velmi si přejeme, abyste jednou objevili její kouzlo, sílu a abyste začali objevovat nekonečný svět chutí a tónů, které nabízí. A možná by bylo lepší vyměnit kvantitu za střídmost. Nekupovat obrovské množství nekvalitních káv a doslova se jimi nalévat. Co tak sáhnout po kvalitě, ale naučit se vychutnávat ji?

Nedostatečně experimentujete

Dát mletou kávu na dno třicetileté Duritky, zalít horkou vodou a proces opakovat každý den, celý život. Toto je krátká ilustrace toho, co byste určitě neměli dělat. Když se zakonzervujete v jednom jediném opakujícím se procesu přípravy kávy, ochudobníte se o množství krás, které káva dokáže nabízet. Od toho klasického turka se rychle přenesme ke kávovarům, protože přesně o nich je tento článek: experimentujte s nimi.

Zkoušejte různé kávy, různé hrubosti mletí, různé množství kávy v poměru k různému množství vody – pokud tyto možnosti samozřejmě váš kávovar nabízí. Zkoušejte naprosto všechno. Vyzkoušejte i všechny možné nápoje, které váš kávovar dokáže připravit, vyzkoušejte různé techniky pěnění mléka. Poobjevujte podle možností vše a přijďte na to, co je jako šité na míru přesně pro vás. A vzhledem k tomu, že na trhu je obrovské množství různých káv a na Slovensku a v České republice máme stovky pražíren, vám můžeme garantovat, že nudit se určitě nebudete a svůj kávový život povýšíte na zcela novou úroveň.

DeLonghi La Specialista Maestro
Pokud toužíte experimentovat, vsaďte na řadu kávovarů La Specialista od De’Longhi. La Specialista Maestro nebo La Specialista Prestigio nabízejí baristické ovládání a možnost zkoušet i latte art.

Jaké jsou největší chyby při domácí přípravě kávy v kávovaru podle vás?

Jak jsme zmiňovali už v úvodu článku, s otázkou týkající se nejčastějších chyb při přípravě kávy jsme oslovili i vás, naše čtenáře. A ne formou jednoduché ankety, ale naprosto bez jakýchkoliv indicií. Museli jste si najít chvilku, zamyslet se a napsat nám. O to víc nás těší celkový počet 170 hlasů, které jsme v takovémto ne jednoduchém průzkumu vybrali.

Nakonec to dopadlo takto:

38 hlasů – špatné nastavení mletí/stejné nastavení mletí na všechny kávy

29 hlasů – nedostatečná údržba, hygiena kávovaru a nedostatečné odvápňování

25 hlasů – nefiltrování vody/odstátá voda/tvrdá voda

15 hlasů – absence nahřátí kávovaru a příslušenství, například šálků, páky

12 hlasů – nesprávný čas/délka extrakce/poměr kávy a vody/brew ratio

11 hlasů – stará, zvětralá, dlouho otevřená káva, špatně uskladněná káva/hodně kávy v zásobníku

10 hlasů – nesprávné množství kávy/gramáž, absence vážení

10 hlasů – nekvalitní káva

6 hlasů – nekvalitní kávovar nebo mlýnek

5 hlasů – šikmé, slabé nebo špatné utlačování kávy, channeling

Méně než 5 hlasů – špatná teplota vody, nevyklepnutí páky, ponechání kávy v páce a její „zapečení“, nedomletí starého nastavení mlýnku, nevědomost při nastavování kávovaru, nezkoušení nových věcí, nevychutnávání si kávy v pokoji.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte zde a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
ako dostať z kávovaru a kávy maximum

Jak dostat z kávovaru a kávy maximum? De'Longhi Arte a Cuba od Coffeeinu

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL