Šálek filtrované kávy je pro mnoho lidí stále velkou záhadou. Svou čistotou a jemnými a vyváženými chutěmi dokáže skalní fanoušky espressa doslova překvapit. Na její přípravu nepotřebujete drahé kávovary, ale o to více je náchylná na správné postupy, znalosti a techniky. Pokud s filtrovanou kávou začínáte, tento článek je právě pro vás. Ve spolupráci s pražírnou Be:Café jsme připravili přehled nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat.
Jak si vybrat správnou kávu?
Káva pražená na filtr je zpravidla o něco světlejší než ta na espresso. Světlejší pražení odkrývá množství původních chutí, které by delším časem v pražírně zmizely, případně by je zakryly chutě pražení. Pokud tedy hledáte vhodnou kávu, sáhněte po kávách označených jako filter roast, light roast nebo po kávě pražené na filtr.

V nabídce pražírny Be:Café jich najdete mnoho. Mezi naše oblíbence patří kávy Colombia El Carmen Carlos Martinez či Kenya AA TOP Kerugoya. Avšak je jen na vás, kterou si vyberete. Při výběru se dívejte na zemi původu, zpracování a chuťový profil. Tyto tři nápovědy vám nejjednodušeji poskytnou obraz o tom, jak bude káva chutnat.
Náš tip: při nákupu na becafe.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.
Chyby, na které se zaměříme, se týkají všech metod přípravy filtrované kávy. Způsobů přípravy je mnoho a každý má své vlastní plusy a mínusy. Jednotlivým dripperům a příslušenství se však budeme věnovat až v budoucích článcích.

1. Nesprávný poměr kávy a vody (RATIO)
Se slovem „ratio“ se určitě setkáte, pokud si budete číst články z našeho či jiných blogů. Ratio představuje poměr vody k množství namleté kávy. Pokud se setkáte s hodnotou 1:10, bude to znamenat, že na jeden gram kávy připadá 10 gramů vody. Ratio je jedním z klíčových faktorů, který ovlivní chuť vaší kávy, a proto byste na něj neměli zapomínat. K tomu, abyste tento poměr dokázali odhadnout, budete potřebovat váhu. Váha slouží k odvážení vstupní dávky kávy a stejně tak množství vody, kterou ji budete zalévat. Pokud jste si mysleli, že to půjde bez váhy, tak na to rychle zapomeňte. Baristická váha je klíčem k chutné filtrované kávě.
Co se stane, když použijete nesprávný poměr? Pokud kávu zalijete nedostatečným množstvím vody, může být chuťově příliš výrazná a zároveň málo vyextrahovaná. Chutě tak budou ostré a nevyvážené. Naopak, pokud použijete velké množství vody, káva se v ní ztratí a bude nevýrazná a plochá.
Jaké je tedy správné ratio? Univerzální odpověď neexistuje, ale poměr 1:15 funguje pro většinu káv. Doporučujeme vycházet právě z patnácti gramů vody na gram kávy a následně si poměr upravovat podle vašich preferencí a potřeb.

2. Nesprávná hrubost mletí
Většina článků vám poradí, že při filtrované kávě byste měli mlít hrubší než při espressu. To je pravda. Při přípravě filtru je voda s kávou v mnohem delším styku než při espressu. Pokud byste kávu mleli příliš najemno, voda jí bude protékat dlouho a vytáhne z ní množství nepříjemných chutí a dost hořkosti. Proto se svůj mlýnek snažte nastavit tak, aby se celkový čas extrakce pohyboval někde v rozmezí dvou až tří minut. Takto se přiblížíte k chutné kávě a vyhnete se zbytečným nezdarům. Následně můžete mletí jemně vylaďovat tak, abyste ho přizpůsobili konkrétní kávě.
S mletím se nebojte experimentovat. Je to jedna z nejdůležitějších proměnných, která ovlivní chuť kávy. Zároveň nemějte strach investovat do kvalitního mlýnku. Kvalita mletí je pro chuť naprosto klíčová. Mnoho začátečníků se této investice bojí a začíná s mlýnky, které jsou jednoduše nedostačující. Magická hranice se u ručních mlýnků začíná někde v rozmezí 80 až 100 eur. Za tuto cenu už seženete kvalitní kousek, který vám navíc vystačí na několik let.

3. Konvice a teplota vody
Pro většinu metod přípravy filtrované kávy je klíčová konvice s takzvaným husím krkem. Husí krk umožňuje přesnější a konstantnější zalévání kávy horkou vodou. Profesionální konvice s husím krkem a nastavitelnou teplotou vody však může být pořádně drahá.
Pokud se chcete této investici vyhnout, poohlédněte se po metodách, které si husí krk nevyžadují. Mezi nejčastější patří AeroPress. Nastavitelná teplota také není pro začátek nezbytná. V mnoha materiálech se můžete setkat s informací, že příliš vysoká teplota vody způsobuje hořkost a „spálení“ kávy. To není pravda. Vařící vodou kávu nemůžete spálit. Sto stupňů Celsia není dostatek na to, abyste něco „přepálili“. Nebojte se používat vařící vodu. Bod varu může být velmi dobrý indikátor toho, že každou kávu zaléváte stejnou teplotou i bez toho, abyste měli konvici s teploměrem. Když se vám káva bude zdát hořká, můžete upravit hrubost mletí a zkrátit její extrakci.
Velmi dobrou alternativou pro začátečníky jsou konvice s husím krkem určené pro ohřev vody na sporáku. Ty stojí mnohem méně a určitě si s nimi vystačíte. Pokud se budete v budoucnosti chtít ponořit hlouběji, investujete do profesionální konvice s nastavitelnou teplotou vody. Teplota vody je dobrý nástroj na malé úpravy v chuti, avšak velké změny s ní nenaděláte. Proto na ni ze začátku nemusíte klást až tak velký důraz. Svůj postup v ohřevu a zalévání se však snažte replikovat co nejkonzistentněji.

4. Mletá a stará káva
Káva, stejně jako jiné potraviny, stárne. Pokud chcete svou filtrovanou kávu posunout na vyšší úroveň, kupujte čerstvou kávu. Pražírna Be:Café vám kávu zašle vždy do několika dnů od pražení. Filtrovaná káva je nejchutnější tehdy, když ji připravujete ze zrn starých týden až měsíc od pražení. Prvních pár dní od pražení je často chuťově nevyvážená a obsahuje chuť pražení.
Na druhé straně, stará káva je zvětralá a ochuzená o většinu aromat a chutí. Proto se vždy snažte kupovat čerstvou kávu a hlavně kávu, která není pomletá. Po namletí se celý proces stárnutí rapidně zrychlí a káva degraduje v průběhu několika hodin. Hodně začátečníků si nechává kávu namlít v kavárně, případně v pražírně. Tomu se raději vyhněte a investujte do mlýnku.

5. Kopírování receptů z internetu
Na našem, ale i jiných blozích, najdete množství receptů pro přípravu filtrované kávy. Ty mohou být velmi dobrým odrazovým můstkem, ale nikdy je neberte jako něco neměnného a svatého. Nezapomínejte na to, že doma máte pravděpodobně jinou vodu, mlýnek či kávu než autor receptu. Inspirujte se, ale když vám v kávě něco nesedí, nebojte se upravovat jednotlivé parametry. Kávu se vždy snažte připravit tak, aby chutnala hlavně vám.
Pokud preferujete jiskřivější aciditu, nebojte se to přiznat. Pokud máte rádi výraznější hořkost, kávu můžete mírně přeextrahovat a nikdo vám v tom nezabrání. Recepty na internetu jsou často šité na konkrétní druh kávy, a proto nikdy nebudou úplně univerzální. Stejně je to i se soutěžními a vítěznými recepty z různých baristických soutěží. Recept mistra světa u vás doma a s vaší kávou jednoduše nemusí fungovat.

6. Nedostatečná hygiena
Tento problém snad ani nemusíme blíže rozebírat. Zapomeňte na všechny rady ohledně patiny či znečištění zařízení na přípravu kávy. Italové své moka konvičky nečistí, ale vy byste rozhodně měli. Každé příslušenství, které při přípravě kávy používáte, pravidelně čistěte. Jen tak zajistíte čistou chuť a dlouhodobou funkčnost zařízení.
Funkčnost se týká hlavně mlýnků. Pokud investujete desítky až stovky eur, nenechte váš mlýnek bez péče. Čistěte mlecí kameny a všechny rotující součástky. Zabráníte tím opotřebení a otupení mlecích kamenů. Většina výrobců ke svým mlýnkům přikládá návod na rozebrání, vyčištění a opětovné složení. Ten poctivě následujte a vaše káva se vám odvděčí.

Vyhněte se tomu, co ostatní přehlížejí
Příprava filtrované kávy nemusí být záhadou. Pokud pochopíte základní principy a postupy, s velkou pravděpodobností se vyhnete úplným nepovedenkům.
Jste úplný začátečník? Vyzkoušejte kávy na filtr z pražírny Be:Café, které mají skvělý poměr cena/výkon. Klikněte si na becafe.sk, proklikejte rubriku „výběrová káva“ a u jednotlivých produktů hledejte označení FILTER. Při nákupu pak uplatněte slevový kód BLOGOKAVE10.






