Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Největší chyby při přípravě filtrované kávy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. října 2024
najväčšie chyby pri príprave filtrovanej kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Šálek filtrované kávy je pro mnoho lidí stále velkou záhadou. Svou čistotou a jemnými a vyváženými chutěmi dokáže skalní fanoušky espressa doslova překvapit. Na její přípravu nepotřebujete drahé kávovary, ale o to více je náchylná na správné postupy, znalosti a techniky. Pokud s filtrovanou kávou začínáte, tento článek je právě pro vás. Ve spolupráci s pražírnou Be:Café jsme připravili přehled nejčastějších chyb, kterých byste se měli vyvarovat.

Jak si vybrat správnou kávu?

Káva pražená na filtr je zpravidla o něco světlejší než ta na espresso. Světlejší pražení odkrývá množství původních chutí, které by delším časem v pražírně zmizely, případně by je zakryly chutě pražení. Pokud tedy hledáte vhodnou kávu, sáhněte po kávách označených jako filter roast, light roast nebo po kávě pražené na filtr.

Keňa od BeCafé - pražení na filtr

V nabídce pražírny Be:Café jich najdete mnoho. Mezi naše oblíbence patří kávy Colombia El Carmen Carlos Martinez či Kenya AA TOP Kerugoya. Avšak je jen na vás, kterou si vyberete. Při výběru se dívejte na zemi původu, zpracování a chuťový profil. Tyto tři nápovědy vám nejjednodušeji poskytnou obraz o tom, jak bude káva chutnat.

Náš tip: při nákupu na becafe.sk využijte slevový kód BLOGOKAVE10 a ušetříte.

Chyby, na které se zaměříme, se týkají všech metod přípravy filtrované kávy. Způsobů přípravy je mnoho a každý má své vlastní plusy a mínusy. Jednotlivým dripperům a příslušenství se však budeme věnovat až v budoucích článcích.

Kenya Kerugoya od BeCafé - zrna
Zrna kávy pražené na filtr jsou poměrně světlá.

1. Nesprávný poměr kávy a vody (RATIO)

Se slovem „ratio“ se určitě setkáte, pokud si budete číst články z našeho či jiných blogů. Ratio představuje poměr vody k množství namleté kávy. Pokud se setkáte s hodnotou 1:10, bude to znamenat, že na jeden gram kávy připadá 10 gramů vody. Ratio je jedním z klíčových faktorů, který ovlivní chuť vaší kávy, a proto byste na něj neměli zapomínat. K tomu, abyste tento poměr dokázali odhadnout, budete potřebovat váhu. Váha slouží k odvážení vstupní dávky kávy a stejně tak množství vody, kterou ji budete zalévat. Pokud jste si mysleli, že to půjde bez váhy, tak na to rychle zapomeňte. Baristická váha je klíčem k chutné filtrované kávě.

Co se stane, když použijete nesprávný poměr? Pokud kávu zalijete nedostatečným množstvím vody, může být chuťově příliš výrazná a zároveň málo vyextrahovaná. Chutě tak budou ostré a nevyvážené. Naopak, pokud použijete velké množství vody, káva se v ní ztratí a bude nevýrazná a plochá.

Jaké je tedy správné ratio? Univerzální odpověď neexistuje, ale poměr 1:15 funguje pro většinu káv. Doporučujeme vycházet právě z patnácti gramů vody na gram kávy a následně si poměr upravovat podle vašich preferencí a potřeb.

Kenya Kerugoya od BeCafé - zrna kávy plovoucí na vodě
Poměr kávy a vody je přibližně takový. Samozřejmě, nemletá káva se nevyextrahuje.

2. Nesprávná hrubost mletí

Většina článků vám poradí, že při filtrované kávě byste měli mlít hrubší než při espressu. To je pravda. Při přípravě filtru je voda s kávou v mnohem delším styku než při espressu. Pokud byste kávu mleli příliš najemno, voda jí bude protékat dlouho a vytáhne z ní množství nepříjemných chutí a dost hořkosti. Proto se svůj mlýnek snažte nastavit tak, aby se celkový čas extrakce pohyboval někde v rozmezí dvou až tří minut. Takto se přiblížíte k chutné kávě a vyhnete se zbytečným nezdarům. Následně můžete mletí jemně vylaďovat tak, abyste ho přizpůsobili konkrétní kávě.

S mletím se nebojte experimentovat. Je to jedna z nejdůležitějších proměnných, která ovlivní chuť kávy. Zároveň nemějte strach investovat do kvalitního mlýnku. Kvalita mletí je pro chuť naprosto klíčová. Mnoho začátečníků se této investice bojí a začíná s mlýnky, které jsou jednoduše nedostačující. Magická hranice se u ručních mlýnků začíná někde v rozmezí 80 až 100 eur. Za tuto cenu už seženete kvalitní kousek, který vám navíc vystačí na několik let.

namletá káva na přípravu filtrované kávy
Při přípravě filtrované kávy se používá hrubší mletí.

3. Konvice a teplota vody

Pro většinu metod přípravy filtrované kávy je klíčová konvice s takzvaným husím krkem. Husí krk umožňuje přesnější a konstantnější zalévání kávy horkou vodou. Profesionální konvice s husím krkem a nastavitelnou teplotou vody však může být pořádně drahá.

Pokud se chcete této investici vyhnout, poohlédněte se po metodách, které si husí krk nevyžadují. Mezi nejčastější patří AeroPress. Nastavitelná teplota také není pro začátek nezbytná. V mnoha materiálech se můžete setkat s informací, že příliš vysoká teplota vody způsobuje hořkost a „spálení“ kávy. To není pravda. Vařící vodou kávu nemůžete spálit. Sto stupňů Celsia není dostatek na to, abyste něco „přepálili“. Nebojte se používat vařící vodu. Bod varu může být velmi dobrý indikátor toho, že každou kávu zaléváte stejnou teplotou i bez toho, abyste měli konvici s teploměrem. Když se vám káva bude zdát hořká, můžete upravit hrubost mletí a zkrátit její extrakci.

Velmi dobrou alternativou pro začátečníky jsou konvice s husím krkem určené pro ohřev vody na sporáku. Ty stojí mnohem méně a určitě si s nimi vystačíte. Pokud se budete v budoucnosti chtít ponořit hlouběji, investujete do profesionální konvice s nastavitelnou teplotou vody. Teplota vody je dobrý nástroj na malé úpravy v chuti, avšak velké změny s ní nenaděláte. Proto na ni ze začátku nemusíte klást až tak velký důraz. Svůj postup v ohřevu a zalévání se však snažte replikovat co nejkonzistentněji.

konvice s husím krkem vhodná na přípravu filtrované kávy
Konvice s husím krkem.

4. Mletá a stará káva

Káva, stejně jako jiné potraviny, stárne. Pokud chcete svou filtrovanou kávu posunout na vyšší úroveň, kupujte čerstvou kávu. Pražírna Be:Café vám kávu zašle vždy do několika dnů od pražení. Filtrovaná káva je nejchutnější tehdy, když ji připravujete ze zrn starých týden až měsíc od pražení. Prvních pár dní od pražení je často chuťově nevyvážená a obsahuje chuť pražení.

Na druhé straně, stará káva je zvětralá a ochuzená o většinu aromat a chutí. Proto se vždy snažte kupovat čerstvou kávu a hlavně kávu, která není pomletá. Po namletí se celý proces stárnutí rapidně zrychlí a káva degraduje v průběhu několika hodin. Hodně začátečníků si nechává kávu namlít v kavárně, případně v pražírně. Tomu se raději vyhněte a investujte do mlýnku.

Hario Switch - mletá káva
Kávu si namelte až těsně před přípravou.

5. Kopírování receptů z internetu

Na našem, ale i jiných blozích, najdete množství receptů pro přípravu filtrované kávy. Ty mohou být velmi dobrým odrazovým můstkem, ale nikdy je neberte jako něco neměnného a svatého. Nezapomínejte na to, že doma máte pravděpodobně jinou vodu, mlýnek či kávu než autor receptu. Inspirujte se, ale když vám v kávě něco nesedí, nebojte se upravovat jednotlivé parametry. Kávu se vždy snažte připravit tak, aby chutnala hlavně vám.

Pokud preferujete jiskřivější aciditu, nebojte se to přiznat. Pokud máte rádi výraznější hořkost, kávu můžete mírně přeextrahovat a nikdo vám v tom nezabrání. Recepty na internetu jsou často šité na konkrétní druh kávy, a proto nikdy nebudou úplně univerzální. Stejně je to i se soutěžními a vítěznými recepty z různých baristických soutěží. Recept mistra světa u vás doma a s vaší kávou jednoduše nemusí fungovat.

Kenya Kerugoya od BeCafé - zaznamenávání si parametrů při přípravě filtrované kávy
Recepty z internetu berte jen jako orientační vodítko.

6. Nedostatečná hygiena

Tento problém snad ani nemusíme blíže rozebírat. Zapomeňte na všechny rady ohledně patiny či znečištění zařízení na přípravu kávy. Italové své moka konvičky nečistí, ale vy byste rozhodně měli. Každé příslušenství, které při přípravě kávy používáte, pravidelně čistěte. Jen tak zajistíte čistou chuť a dlouhodobou funkčnost zařízení.

Funkčnost se týká hlavně mlýnků. Pokud investujete desítky až stovky eur, nenechte váš mlýnek bez péče. Čistěte mlecí kameny a všechny rotující součástky. Zabráníte tím opotřebení a otupení mlecích kamenů. Většina výrobců ke svým mlýnkům přikládá návod na rozebrání, vyčištění a opětovné složení. Ten poctivě následujte a vaše káva se vám odvděčí.

mlýnek Comandante - nastavení
Mlýnek Comandante zdola.

Vyhněte se tomu, co ostatní přehlížejí

Příprava filtrované kávy nemusí být záhadou. Pokud pochopíte základní principy a postupy, s velkou pravděpodobností se vyhnete úplným nepovedenkům.

Jste úplný začátečník? Vyzkoušejte kávy na filtr z pražírny Be:Café, které mají skvělý poměr cena/výkon. Klikněte si na becafe.sk, proklikejte rubriku „výběrová káva“ a u jednotlivých produktů hledejte označení FILTER. Při nákupu pak uplatněte slevový kód BLOGOKAVE10.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: filtrovaná káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
ako sa vyhnúť nekvalitnej káve - pohľad na čerstvo upražené zrná

Nápověda: Jak identifikovat a rychle odhalit nekvalitní kávu

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL