Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávový blogger

Nekupujte kávu v supermarketech. Řeknu vám, proč je to velká chyba

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. října 2023
nekupujte kávu v supermarketoch

Foto: Adam Lukac / Pexels

Share on FacebookShare on Twitter

Supermarkety a běžné obchody s potravinami mají smysl. Bez problémů v nich nakoupíte základní potřeby jako chléb, mléko, vejce a podobně. Ano, i kávu, ale její kupování v supermarketech je podle mě velká chyba. Pokusím se vám vysvětlit, proč byste v obchodě kávu kupovat neměli a proč byste si ji měli objednávat přes specializované eshopy.

V supermarketech je nekvalitní káva

Ano, nekvalitní. I když na pultech prodejen najdete mnoho známých značek, kvalitní káva se tam nachází jen velmi výjimečně. Silné značky (ano, i ta, která vás právě napadla) to dělají šikovně: nakoupí levné zrno, upraží ho, zabalí do poutavého marketingu a běžný zákazník si pak myslí, že nakoupil kvalitu. Jenže nenakoupil.

Zkuste se podívat na obaly těch káv. Co se z nich dozvíte? Já vám to povím: v podstatě nic. Možná tak to, zda jde o arabiku nebo robustu. Neznáte však region pěstování, přesný původ kávy, neznáte odrůdu a neznáte ani způsob jejího zpracování.

V takovém případě si můžete být jisti jednou věcí: jde jen o kávu nízké komoditní kvality a v balíku se nachází všechno možné. Megamix různých odrůd různých zpracování z různých koutů světa. Taková zrna pak známé značky přepraží (lépe řečeno spálí) a vystaví na pultech.

Není káva jako káva

My tady na Blogu o kávě píšeme o pražírnách kávy, které to dělají jinak. Nakupují kvalitní zrno s původem a osobitým charakterem. Například v závislosti na tom, o jakou odrůdu kávovníku jde, v jaké půdě a v jaké nadmořské výšce vyrůstal, jak byla zrna jeho třešní zpracována. To vše dává kávě charakter, který bychom měli chtít zachovat.

Etiopská káva pěstovaná v nadmořské výšce 2 200 metrů musí chutnat jinak než brazilská káva z výšky 800 metrů nad mořem. A geisha musí chutnat jinak než caturra. Kdybychom si za příklad vzali sféru jablek, tak jablka Granny Smith také nekupujete v jedné hromadě s jonatánkami. A dalšími třiceti pěti odrůdami.

Jsme fanoušci výběrové kávy. Výběrová káva je o výběrovém přístupu ve všech článcích dodavatelského řetězce. Začíná to ručním sběrem, pokračuje tříděním zrn, kvalitním zpracováním, exportem a končí citlivým pražením, správným zabalením a lokální distribucí.

Proč se pražírnám supermarkety nevyplatí

Kvalitní kávu, která by splňovala podmínky výběrovosti, v supermarketech v podstatě nenajdete. A když se to některé pražírně v malém množství případů náhodou i podařilo, není to pro ni žádné terno. Obchodním řetězcům totiž musela nabídnout obrovskou slevu ve výši minimálně 40 až 50 procent. V zájmu toho, aby byla na očích, se tedy zřekla v podstatě celého zisku.

Pražírny produkující komoditní kávu na to mají, protože nakupují levné zrno. Pražírny pracující s výběrovou kávou jsou maržově omezenější. I proto kašlete na nakupování kávy v supermarketech a upřednostněte eshopy. Fakt.

Faktor Slovensko

Kromě toho jde při nakupování kávy ještě o jednu zásadní věc. Pravděpodobně nevíte, ale až 80 procent kávy prodané na Slovensku bylo praženo v zahraničí. Zjednodušeně řečeno: peníze doslova na fůrách vyvážíme do zahraničí a živíme firmy, které nechtějí produkovat dobrou kávu.

Zkuste někdy ochutnat kávu z malých slovenských řemeslných pražíren a pochopíte, o čem jsem tady psal. Kromě maximálního kávového požitku podpoříte i slovenské podnikatele, kteří díky vám dokážou zaměstnat další lidi, lépe je zaplatí a z toho všeho bude mít vícenásobný užitek i stát jako takový.

Abyste to měli co nejsnadnější, zařídil jsem pro vás slevové kódy na kávu z řemeslných pražíren. Je mnohem lepší než ta supermarketová. Ochutnejte a dejte mi vědět, zda jsem měl pravdu.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
refraktometer Difluid

Jak funguje refraktometr Difluid? Otestovali jsme malou kávovou laboratoř

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL