Po velkém testu výběrových, ale i komoditních, kapslí, přicházím s novou náloží informací k dalším kávovým kapslím. Tentokrát jsem si posvítil na všechny kapsle značky Nespresso, které se nám podařilo objednat. Dohromady jde o 40 různých balení, které naši redakci vyšly na více než 220 eur. Ale co už neuděláme pro tuto vášeň.
Na úvod prozradím, že kapsle byly mimořádně různorodé. V nabídce Nespresso jsme našli klasické italské kávy, speciální single origin edice, světleji pražené kávy, bezkofeinové kávy, ale i kapsle imitující filtrovanou kávu. Vzhledem k širokému spektru produktů jsem předpokládal, že každý konzument si najde něco, co mu bude jako ušité na míru.
Je to však skutečně tak? Jsou Nespresso kapsle opravdu chuťově pestré a chutné? Všechny jsem poctivě ochutnal, napsal o nich pár řádků a rozdělil je do kvalitativních kategorií.

Jak probíhal test kapslí Nespresso Original?
Celý proces trval poměrně dlouho, protože ochutnat 40 různých káv, posoudit je, ohodnotit a zařadit do kvalitativní kategorie, není tak jednoduché. Hrozí předávkování kofeinem, které by zhoršilo senzorické schopnosti.
Pro potřeby testu jsem používal dva různé kapslové kávovary, přičemž každý typ kapslí jsem ochutnal na obou. Tím prvním byl klasický kávovar Delonghi Nespresso, tím druhým špičkový Morning umožňující nastavovat recepty a upravovat parametry přípravy nápoje.
Zde je třeba poznamenat, že kávovar Morning má ve své aplikaci uložené recepty pro většinu kapslí od značky Nespresso. Díky tomu jsem je mohl ochutnat přesně tak, jak si to jejich výrobci představují.
V případě kapslí, které byly určeny pro konzumaci s mlékem nebo ledem, jsem ochutnal i kávu samotnou a i její verzi s mlékem, popřípadě na ledě. Každé kapsli jsem následně věnoval několik vět. Prvních pár vět vždy obsahuje informace o kávě, které jsem našel na jejím obalu.

Upozornění na začátek
Dát tyto kapsle do stejného žebříčku, jako výběrové kapsle Nespresso, které jsme už testovali, nebylo možné. Je mezi nimi poměrně výrazný kvalitativní rozdíl a produkty Nespresso Original by se u výběrových kapslí neprosadily. Jsou to dva odlišné světy, které nelze míchat.
I proto jsem v tomto případě zvolil jiné hodnocení, které nelze nijak přirovnávat k předcházející recenzi kapslí nacházející se v článku s názvem „Velký test: Která pražírna má nejlepší kapsle Nespresso?“ Obecně však věřím, že tento test vám poskytne užitečný průřez širokým spektrem káv od giganta ve světě kapslí a vy si jeho základě vyberete tu správnou, která vám sedne.
Kapsle Nespresso jsem rozdělil do čtyř kvalitativních tříd:
1: Zajímavé a chutné kávy
2: Příjemné a nadprůměrné kávy
3: Průměrné a podprůměrné kávy
4: Kávy, které rozhodně nedoporučuji
Slovní zhodnocení jednotlivých kapslí Nespresso Original:
Galapagos (kvalitativní třída 3)
Na obalu speciální edice kapslí najdete kromě jiného i informace o původu kávy. Byla vypěstována na sopečné půdě souostroví Galapágy. V chuti kávy by měly převládat sladké cereálie a sušenky. Kromě toho obal zmiňuje nádech hořkosti kakaa, který zvýrazňuje pražený charakter této kávy. No, a tato slova přesně reflektují realitu. První, co jsem pocítil, byly cereálie a potom ne úplně příjemnou hořkou dochuť. Od kapslí s titulem Speciální bych očekával více. Na druhé straně chutnají přesně tak, jak Nespresso slibuje, což je vlastně pozitivum.

Paris espresso (3)
Arabika z Latinské Ameriky a robusta z Vietnamu s intenzitou 6 z 13. Obal znovu popisuje cereální tóny. Káva je chuťově nepříjemná, hořká, plochá, s cereáliemi v pozadí a výraznou hořkostí, která převažuje i v dochuti. V Paříži mají podle Nespresso podle všeho rádi mléko a cukr. Mám však i pozitivum: v tomto konkrétním případě musím ocenit design obalu i kapslí.

Corto (4)
Obal mě už předem varoval, že jde o silný nápoj z africké robusty a arabiky, vhodný hlavně do mléka. Potvrdilo se. Jako čisté espresso jde o fakt velmi těžký nápoj. Chutná spáleně, gumově, dřevitě a velmi výrazně. Dochuť je extrémně hořká a dlouhotrvající. Sahám tedy po mléku, které však nepomáhá. Nepříjemná dochuť spálené gumy dominuje i mléčnému nápoji. Tyto kapsle jednoznačně nedoporučuji kvůli příliš tmavému pražení a s tím spojenými nepříjemnými chutěmi.

Tokyo lungo (2)
Etiopská a mexická arabika s květinovými tóny a špetkou acidity. Zní to zajímavě, ale z připraveného lunga mám smíšené pocity. V chuti je reálně cítit špetku acidity a květinovosti, které však střídá zvláštní dřevitost až kartónovost vytvářející zvláštní pocit na jazyku. Přítomnost acidity a květinovosti však hodnotím pozitivně. Projeví se hlavně v případě, když kapsle připravíte jako espresso. V lungu se jednoznačně ztratí a výsledný nápoj je poměrně plochý a prázdný. Pozitivní chutě naopak vystoupí v koncentrovanějším a kratším espressu.

Hawaii Kona (3)
Další ze specialit značky Nespresso. Káva vypěstovaná na svazích Mauna Loa s oříškovou chutí a kulatou, hedvábnou strukturou. V chuti však dominuje pražení. Espresso nabízí i špetku pražených mandlí či lískových ořechů, které však proráží chuť samotného pražení. V dochuti znovu cítit hlavně pražení, které není obzvlášť nepříjemné, avšak od speciální edice by člověk čekal mnohem více líbivé chutě.

Rio de Janeiro espresso (4)
Směs arabiky, která pochází výhradně z Brazílie. Slibuje intenzitu 9 z 13 a dřevité a bylinné tóny. Espresso z této kávy má těžké tělo, je chuťově plné, no chutě jsou těžké a dřevité. Znovu sahám po mléku. V mléčném nápoji je hořkost trochu potlačená, no dřevitost až zemitost vytvářejí výraznou dochuť. Brazilská káva ví určitě nabídnout i více.

Filter style intense (4)
Pomocí těchto kapslí si můžete připravit nápoj, který by měl připomínat filtrovanou kávu. Tímto se od tradičních jednoznačně odlišují. Před přípravou musíte kapsli nejprve zbavit speciální membrány, pod kterou se skrývá perforovaná membrána. Filter style intense slibuje hřejivé cereální a silné pražené tóny. To jsem už někde slyšel. Na klasickém Nespresso kávovaru připravíte filter style kapsle stlačením espresso módu a po ukončení programu spustíte program lungo. Vůně nápoje je zemitá, nepříjemná a stejnými slovy bych opísal i chuť. Velmi trpká a hořká, zemitá a bramborová, akoby jste zakousli do čerstvě vykopaného bramboru zašpiněného od zeminy.

Filter style mild (4)
Druhé kapsle určené pro přípravu „filtru“ slibují lehké tělo a tóny jasmínu a květů pomeranče s broskvovou aciditou a lehkými cereálními tóny (znovu). Aróma této kávy je oveľa lehčí a příjemnější než v případě Filter style intense. Chuti však bohužel znovu dominuje zvláštní hořkost a cereálnost. Někde vzadu se objevuje i malá špetka acidity, která se však velmi těžko identifikuje, protože ji proráží množství nepříjemných vjemů. Tyto kapsle se určitě přibližují filtrované kávě více než Filter style intense, avšak jen velmi velmi podprůměrnému filtru připravenému z málo kvalitní suroviny.

Caramel crème brûlée (2)
Arabika z Latinské Ameriky, jejíž pražené chuťové tóny zjemňuje přidaný karamel. Jedná se tedy o ochucené kapsle. Karamel a jakási koláčovost je výrazně přítomná už v aróme. V chuti nejprve pocítíte výrazné pražené tóny kávy a karamel nastupuje až později, dominuje v dochuti a na jazyku zůstává ještě dlouhou chvíli. Takový šálek si přímo žádá přidat lžičku či dvě cukru. Ne úplně s cílem potlačit hořkost, spíše s cílem dotvořit zmiňovanou „koláčovost“. Vnímám to jako šikovný způsob jak Nespresso zakrylo chuť kávy v těchto kapslích. Paradoxně mi to vyhovuje. Samozřejmě se při těchto kapslích vůbec nemůžeme bavit o chuti a kvalitě samotné kávy ale aróma, která je v tomto případě do kávy přidaná, se k samotné kávě velmi dobře hodí.

Vanilla Èclair (4)
Druhé ze skupiny ochucených kapslí se skládají z arabiky z Latinské Ameriky a vanilkové arómy. Vanilku je výrazně cítit v aróme i v chuti. Aróma vanilky bohužel působí trochu uměle. Přítomnost dodané arómy však znovu šikovně zakrývá negativní chutě kávy. Osobně mi vanilková aróma sedla o něco méně než karamelová, a proto bych preferoval karamelové kapsle před těmi vanilkovými. Co však třeba podotknout je, že rovnako ako karamelová, tak aj vanilková aróma, velmi příjemně vynikli v spojení s mlékem.

Esperanza de Colombia (2)
Kapsle ze speciální edice Reviving origins zaměřené na obnovu kávových oblastí a podporu místních farmářů konečně slibují ovocné tóny a intenzitu 5 z 13. Konkrétně se jedná o oblasti Caqueta a El Rosario na předhůří And v Kolumbii, které v důsledku nepokojů a konfliktů zůstávají, co se týka pěstování kávy, nevyužité (palec hore za transparentnost). V nápoji je skutečně přítomná broskvová ovocnost. Káva má smetanové tělo. Tam však pozitiva končí. Znovu je tu přítomná hořčí dochuť, která to ve výsledku celé kazí.

Peru organic (2)
Tyto kapsle jsou naplněné kávou vypěstovanou v peruánských Andách, která je držitelem certifikátu Organic. Káva je pěstovaná udržitelným a šetrným způsobem, což vnímám velmi pozitivně. Z obalu mě však znovu straší slovíčko OBILNINY. Kromě obilnin však Nespresso zmiňuje i ovocné tóny, které se v nápoji skutečně projeví. V chuti je znovu cítit příjemná acidita a ovocnost, kterou pociťuji na jazyku jako první. Ta je později nahrazena nepříjemnou hořkostí. Organický certifikát a náznaky zajímavých chutí však považuji za pozitiva.

India (4)
Zrna robusty pocházející z Indie, které se nacházejí v kapslích, byly sušené za pomoci monzunového větru. To napomáhá rozvinutí kořenistých a těžkých chuťových tónů této kávy. Na škále intenzity si India zasloužila 11 z 13 bodů. Nic pozitivní se v tomto případě v nápoji najít nedá. Už vůně je neskutečně nepříjemná, spáleninovo-gumová. Chuť je extrémně hořká, těžká, s olejovým tělem. Jednoduše ne. Jedny z nejhorších kapslí, které Nespresso nabízí.

Ethiopia (1)
Sucho zpracované zrná arabiky vypěstované v Etiopii dostaly čtyři body intenzity (z 13). Přiznám se, že při ochutnání této Etiopie jsem si zakřičel KONEČNĚ. Konečně jsem v kapslích od Nespresso pocítil zajímavé chutě, které nejsou úplně potlačené pražením. V chuti je možné najít karamelovou sladkost a květinové tóny doprovázené ovocností lesního ovoce. Dochuť je mírně hořká, méně nepříjemná. Velmi podařené.

Freddo intenso (4)
Kapsle Freddo Intenso jsou speciálně navržené pro přípravu kávy na led. Obsahují arabiku z Peru a Indonézie. V Nespresse je praží tmavě a prý přesně tak, ako se to hodí na led. Tu bych přidal velký úsměv. Vkládám led do dekantéru, těším se na ledovou kávu a zrazu – bum – dekantér praskol. Snad to bude stát za takovou oběť. Ale bohužel. Chuť je hořká, akoby zatuchlá. Nic pozitivní nenacházím. Káva je bez duše, nezajímavá a hořká.

Ristretto decaffeinato (1)
Bezkofeinová verze toho, co by podle Nespresso mělo reprezentovat šálek italské kávy. Na stupnici intenzity reprezentuje tato káva stupeň 10 (z 13). Chuťově mě káva překvapila. Slibuje intenzivní tóny pražení, no ve skutečnosti je velmi jemná. V chuti cítit tabák a pražené ořechy. Dochuť není nepříjemná, dokonce v ní cítit sladkost mandlí. Tělo kávy je středně těžké až těžké. Chuťově konzervativní, no velmi vyvážená a sladká káva.

Ristretto (1)
Kofeinová verze ristretta od Nespresso je popsána prakticky rovnako ako bezkofeinová. Jediný rozdíl by měl být v přítomnosti kofeinu. Káva je tak, ako aj pri bezkofeinové verzi, poměrně příjemná. Na rozdíl od toho, co naznačuje popis kávy, nepůsobí přepraženě. V chuti taktéž dominuje tabák a ořechová sladkost, tělo je středně těžké. Dochuť není bůhvíjak příjemná, ale není ani nepříjemná. Tato káva skvěle funguje s mlékem. Pro konzervativního konzumenta kávy jsou tyto kapsle jako stvořené.

Cocoa truffle (2)
Třetí kapsle ze série ochucených arabík z Latinské Ameriky jsou tentokrát obohacené o kakaovou arómu. Kakao nastupuje spolu s chutí kávy a obě chutě se slévají – v případě vanilky a karamelu arómy nastupovaly až po chuti kávy a byly dobře oddělitelné. Pravdupovediac, nevím se rozhodnout, zda na mě tento nápoj působí pozitivně nebo negativně. Kladně hodnotím soulad chutí kakaa a kávy a negativně jakousi zvláštní pachuť, která chutě doprovází.

Livanto (2)
Středně pražená směs brazilských, kolumbijských a guatemalských káv s, cituji, „klasickými cereálními a karamelovými tóny“ na stupni intenzity 6. Světlejší pražení se projevuje i v chuti samotného nápoje. Káva má lehčí tělo, chutě jsou lehčí a méně agresivní. V nápoji ucítíte karamelovou sladkost s tóny pražení v pozadí. Dochuť je i díky světlejšímu pražení méně hořkastá a kratší trvajúca.

Kazaar (4)
Káva inspirovaná městem Palermo. Tmavě pražená s vysokým obsahem robusty, výjimečně intenzivní, sirupová, dřevitá, kořenistá s velmi tmavou a bohatou cremou a intenzitou 12 z 13. Chvíli mi trvalo nabrat odvahu a vložit kapsli do stroje. Káva chutná přesně tak, ako Nespresso na svých obalech píše, což znovu hodnotím pozitivně. Všechny ty slova by se však daly přeložit jako extrémně koncentrovaná dávka nepříjemné a výrazné hořkosti, po které mi pokřivilo celou tvář. Ak takový nápoj někdo pije bez kvanta mléka a cukru, tak ho upřímně obdivuji.

Vienna lungo (4)
Lungo na vídeňský styl je naplněné světleji pražnou arabikou z Kolumbie a Brazílie. Div se světu, vídeňské lungo má také chutnat cereálně s intenzitou 6 z 13. Káva je chuťově prázdná, plochá, chuťově připomíná obilniny, nenajdete v ní žádnou ovocnost či příjemnou sladkost.

Arpeggio decaffeinato (4)
Kapsle inspirované Florencií mají spojovat ovocné tóny oblíbené na severu Itálie a kakaové tóny z jihu. Realita je spíše na straně kakaa. V kávě je cítit tmavší pražení (intenzita 9 z 13), a to v chuti dominuje. S přimhouřeným okem tam to kakao najdete, žádná ovocnost však přítomná není. Chuť je plochá, tělo středně těžké a dochuť hořká.

Arpeggio (4)
Kofeinová verze Arpeggia je chuťově o něco plnější, no chuti dominují výrazně hořké chuťové tóny připomínající tabák a dřevo. Kávě dominuje pražení a kromě něho se v její chuti prakticky nic příjemné či zajímavé neobjevuje.

Volluto decaffeinato (1)
Světlé pražená (intenzita 4 z 13) brazilská a kolumbijská arabika zbavená kofeinu, pri které můžete díky světlému pražení pocítit sušenky a CEREÁLIE, spolu s ovocnými tóny. Káva je lehká a svěží. V chuti se reálně objevují sušenky (já bych je přirovnal k vánočním kořenistým sušenkám) a v pozadí ovocnost připomínající meruňky. V kávě se nevyskytuje takmer žádná hořkost, dochuť kávy je příjemná, sušenková. Velmi podařený šálek kávy, který by nemusel zklamat ani náročnějšího konzumenta.

Volluto (1)
Volluto s obsahem kofeinu taktéž představuje blend brazilské a kolumbijské arabiky pražené světleji (intenzita 4 z 13) s cereálními a ovocnými tóny. V nápoji působí o něco těžší ako jeho bezkofeinový bratr. Převládají spíše sušenkové tóny ako ty ovocné, no káva je znovu příjemně sladká, takmer bez hořkosti.

Indonesia (2)
Tyto kapsle jsou naplněny arabikou z Indonésie zpracovanou metodou wet hulled, což v překladu znamená, že jsou kávovníkové třešně po sběru mechanicky zbavovány slupek i dužiny a následně sušeny. Indonésie se na stupnici intenzity pohybuje na čísle 8. V chuti je cítit tabák, tělo je středně těžké a dochuť není nijak nepříjemná. Aciditu v této kávě nenajdete žádnou, no pro milovníky konzervativní kávy by mohla být tato kapsle potěšením.

Milano intenso (2)
Směs arabik převážně z Latinské Ameriky slibuje chuť tmavé čokolády a CEREÁLIÍ v rovnováze s džemovými ovocnými tóny a špetkou koření. Přiznám se, že džemové ovocné tóny jsem nenašel, i když jsem se všemožně snažil. Kávě znovu dominují zvláštní zadýmené cornflakes. Velmi všední a nezapamatovatelné kapsle, v rámci Nespresso kapslí průměrné.

Cape Town lungo (4)
Kapské město kdysi představovalo mezizastávku lodí, které vezly kávu vypěstovanou v Asii do evropských přístavů. Proto jsou tyto kapsle naplněny směsí indické arabiky a robusty. Slibují vysokou intenzitu (10 z 13) a silné dřevité tóny a tóny pražení. To se odráží i v šálku. Chuť je kouřová, dřevitá, tělo je těžké a dochuť nahořklá. Realita znovu odráží popis kávy na obale. Když vám vyhovují přesně takovéto chutě, káva vás určitě nezklame.

Stockholm lungo (2)
Kapsle imitující švédskou kávovou kulturu mají připomínat kávu, kterou si běžně užívají obyvatelé města Stockholm. Monzunová Indie a arabika z Kolumbie o intenzitě 8 z 13, mají představovat intenzivní, sladkou šálku kávy se špetkou hořkosti. Já jsem v šálku našel špetku máslového croissantu, který střídá slibovaná hořkost. Stockholmské lungo je chuťově vcelku příjemné, v kávě najdete kopec hořkosti, no ta neproráží všechno ostatní, co káva nabízí.

Nicaragua (1)
Arabika z Nikaraguy byla v tomto případě zpracována metodou black honey, díky čemuž nabyla sladké CEREÁLNÍ tóny. Na stupnici intenzity se nachází na stupni 5 (z 13). Nápoj je poměrně sladký, marcipánový, s chlebovým podtónem a chlebovou dochutí. Ve výsledku jde o poměrně příjemnou, sladkou kávu s malým množstvím rušivých elementů.

Shanghai lungo (1)
Za mě mají tyto kapsle nejslibnější popis. Směs arabiky z Keni, Číny a Indonésie, pražených světle (5 z 13) s chuťovou paletou plnou bobulového ovoce a příjemné acidity. Jako lungo mě tyto kapsle zklamaly, protože chuťově bylo lungo ploché, nevýrazné a prázdné. Rozhodl jsem se však připravit je jako espresso. A to už byla jiná báseň. Fakt příjemná, sladká, ovocná káva s chutí lesního ovoce, bez nepříjemných vjemů, se smetanovým tělem a karamelovou dochutí. Skvělé, tyto kapsle by se neztratili ani mezi výběrovými kapslemi, které jsme testovali v předešlém kapsulovém testu.

Roma (2)
Středně až tmavo pražená (8 z 13) směs arabiky z Brazílie a Mexika s vybalancovanou intenzivní dřevitostí a aciditou inspirovaná hlavním městem Itálie. Realita naplňuje očekávání, káva je poměrně vybalancovaná, žádná z chutí nepotlačuje a neproráží ty ostatní, dřevitost není ohlušující a v pozadí je cítit sladkost pečiva. Aciditu v kávě nenacházím žádnou. Konzervativní, no vybalancovaná šálka kávy.

Capriccio (2)
Jedna z prvních kapslí firmy Nespresso, které receptura pochází ještě z roku 1986. Světle pražené arabiky z Brazílie a Kolumbie spolu se špetkou vysoce kvalitní robusty vytvářejí bohatý profil s příjemnou aciditou a CEREÁLNÍMI tóny o intenzitě 5 z 13. Capriccio je v šálku velmi neutrální, žádná z chutí výrazněji nevystupuje. Je poměrně sladké a s nízkou hořkostí, no bez zajímavých chuťových tónů.

Cosi (2)
Cosi je další z nejstarších kapslí od firmy Nespresso. Světle pražená, sladká a CEREÁLNÍ arabika z Kostariky a Keni. V roce 2015 byla jejich receptura přehodnocena na základě feedbacku od konzumentů, kterým nevyhovoval silný citrónový charakter, který vystřídala spíš ovocnost červeného ovoce s méně výraznými citrusovými tóny. Nápoj je do jisté míry ovocný, ale ovocnost je málo výrazná, potlačená. Spíš jsem v kávě pocítil sladké pečivo (asi nejvíc připomínající croissant). Dochuť je mírně hořká, ale jinak jsou to kapsle, které neurazí ani náročnějšího konzumenta.

Venezia (4)
Historie Benátek jako přístavu po staletí spjatého s dovozem káv z celého světa v jedné kávové kapsuli, která je naplněna arabikou z Kolumbie a Brazílie upraženou na intenzitu 8 z 13 s vyváženými karamelovými tóny a těžkým tělem. To, co však v reále z benátských kapslí vyteče, je dominantně hořké, dřevité a těžké. Sladkost v mojí šálce úplně absentovala. Káva působila těžce a zanechávala trpký pocit na jazyku a balvan na žaludku.

Buenos Aires Lungo (2)
CEREÁLNÍ a popcornová arabika z Kolumbie doplněná o robustu z Ugandy o intenzitě 4 z 13. Očekával jsem, že robusta bude v chuti výraznější a do nápoje přinese těžké chuťové tóny. To se však v praxi neděje a nápoj je i díky světlejšímu pražení poměrně lehký a sladký. Mně nejvíc připomněl chuť sladkého müsli s jemnou hořkostí v dochuti.

Istanbul espresso (3)
Mandle, ovoce a intenzivní chuť pražení najdete v popisu směsi etiopské arabiky a indické robusty nazvané Istanbul espresso. Pražení je tmavší o intenzitě 8 z 13. Chuti dominuje hořkost indické robusty, spoza které se snaží alespoň částečně vykouknout ovocné tóny etiopské arabiky. Hořkost bohužel přehlušuje všechno ostatní, a proto je chuť poměrně nepříjemná a nevybalancovaná.

Colombia (2)
Při sběru kolumbijské arabiky od Nespressa si dávají farmáři v Kolumbii obzvlášť na čas a všechny třešně sbírají až ve chvíli, kdy jsou dozrálé. Nespresso následně kávu praží středně tmavo, na stupnici intenzity 6 z 13. V chuti se celkem příjemně doplňuje jemná hroznová acidita s praženými chutěmi. Ve výsledku poměrně šťavnatá a chutná káva s příjemnou texturou.

Napoli (4)
Kapsle inspirované městem Neapol dosáhly na stupnici intenzity doposud nejvyšší hodnotu, a to 13 z 13. Jde tedy o velmi tmavé pražení, s pomocí kterého Nespresso dosáhlo směs slibující extrémně těžké tělo a příjemnou hořkou dochuť. Přiznám se, že jde asi o nejhořčí kávu, jakou jsem kdy pil. Je srovnatelná s dark roastem od Starbucksu, který jsme nedávno recenzovali. Ak se máte alespoň trochu rádi, tyto kapsle na míle obcházejte.

Scuro (3)
Scuro je směs kolumbijských a etiopských arabik navržená tak, aby se dokonale hodila k mléku. V mléku by mělo Scuro vyniknout svými cereálními a oříškovými tóny. Samé o sobě bych kapsle Scuro zařadil mezi průměrné Nespresso kapsle. V chuti cítit hlavně pražení a pražené ořechy. S mlékem však Scuro velmi dobře ladí, dodá mléku příjemnou oříškovou chuť. V spojení s ovseným mlékem mi však trochu prekážela zvláštní „začmudená“ dochuť, která v nápoji vznikla.

Sumář:
1: Top, zajímavé a chutné kávy
Shanghai lungo
Ethiopia
Ristretto decaffeinato
Ristretto
Volluto decaffeinato
Volluto
Nicaragua
2: Příjemné a nadprůměrné kávy
Tokyo lungo
Caramel Crème Brûlée
Esperanza de Colombia
Peru organic
Cocoa truffle
Livanto
Indonesia
Milano Intenso
Stockholm lungo
Roma
Capriccio
Cosi
Buenos Aires lungo
Colombia
3: Průměrné a podprůměrné kávy
Scuro
Galapagos
Hawaii Kona
Paris espresso
Filter style Mild
Vanilla Èclair
Vienna lungo
Arpeggio decaffeinato
Arpeggio
Cape Town lungo
Istanbul espresso
4: Kávy, které rozhodně nedoporučuji
Corto
Rio De Janeiro espresso
Filter style Intense
India
Freddo Intenso
Kazaar
Venezia
Napoli
Mezi kapsulami Nespresso original nejvíc zazářily tyto dvě: 1. Shanghai lungo, 2. Ethiopia . V případě těchto dvou kapslí si dovolím tvrdit, že by obstojně zabojovaly i v testu s výběrovými kapslemi. Jde o velmi zajímavé kapsle plné sladkých a ovocných chutí. Pro nás tento test vyhrávají.
Když máte jakékoliv otázky, ptejte se v diskuzi pod článkem, případně mi napište na Instagrame na @chlorofilip.







