Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Odborník z Kofipacku: Malé pražírny potřebují jiné obaly než velké

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. května 2025
obaly na kávu - Kofipack
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Malé pražírny kávy si vystačí s o něco jednoduššími obaly než velké. Může za to skutečnost, že káva z řemeslných pražíren má často dobu spotřeby jen šest měsíců, přičemž káva od velkých korporátních značek dva roky. Obaly komoditních káv by proto měly být „vyzbrojeny“ i metalickou vrstvou. V rozhovoru pro Blog o kávě to řekl jednatel kofipack.com Jakub Kolínek, jehož společnost se věnuje výrobě obalů hlavně pro pražírny kávy a čokoládovny.

Jakub Kolínek se v segmentu obalů pohybuje od roku 2016, v minulosti působil jako obalový specialista ve firmách Sonnentor, Ambiente nebo Villgain. Položili jsme mu několik otázek týkajících se obalů a zeptali jsme se i na to, kolik stojí mega, luxusní a magický obal, kterým se rád chlubí Versace.

Jakub Kolínek - Kofipack
Jakub Kolínek z Kofipacku.

Představme si situaci, že si založím pražírnu kávy. Všechno mám připravené a právě jsem ve fázi rozhodování, do čeho budu kávu balit. Jaké jsou základní možnosti?

JK: Existuje množství různých typů obalů. Jsou obaly se zipem, bez zipu, jsou sáčky různých tvarů. Nelze uniformně doporučit jeden jediný. První otázka by podle mě měla stát tak, že jaká bude minimální trvanlivost kávy.

Proč?

JK: Od toho se totiž odvíjí obal. Pokud máte kávu, na kterou chcete dát spotřebu do šesti měsíců od data pražení, tak můžete klidně použít obaly bez metalické vrstvy. Když to bude více než šest měsíců, je lepší zvolit obal, který má uvnitř metalickou vrstvu. Káva se sice ani v jednom případě nezkazí, ale ovlivní to její aroma. Obal by měl být ideálně třívrstvý a s jednocestným ventilem.

Starbucks Dark Roast - pohled do vnitřku obalu
Tento obal má zevnitř i metalickou vrstvu.

Kterou možnost byste doporučili zvolit vy? Je některá možnost vhodnější pro menší a jiná zase pro větší pražírnu?

JK: Toto přímo navazuje na předcházející odpověď. U malých pražíren je běžnou praxí používat obaly bez metalické vrstvy. Také jsou to třívrstvé obaly, ideální pro spotřebu do 6 měsíců od data pražení. U větších pražíren, kde je vyšší minimální doba trvanlivosti, bych je nedoporučoval.

Předpokládám, že u větších pražíren narážíme na různé komerční nebo komoditní značky, jejichž kávy mohou stát ve skladech nebo na pultech klidně i rok, než se prodají. Tyto značky tedy mají obaly s metalickou vrstvou?

JK: Ano, přesně tak. U větších pražíren je standardem použití metalické vrstvy, případně hliníku uvnitř sáčku. Vzhledem k delší skladovací době si nemohou dovolit riskovat propustnost UV světla.

průsvitný obal kávy

Na vaší stránce kofipack.com jsem viděl i informace o úplně průsvitném sáčku. Proč takový sáček není dobrá volba?

JK: Přímé UV záření může způsobit degradaci některých látek v kávových zrnech, například antioxidantů a aromatických složek. To může následně ovlivnit vůni a kvalitu kávy. Transparentní obal bych z tohoto důvodu nedoporučoval. Tedy jedině tak při rychlé spotřebě.

Nedávno jsme na našich sociálních sítích uveřejňovali TOTO video. Slovenská celebrita označovaná jako Versace promoval obal své kávy jako mega luxusní. Jaký je to sáček?

JK: Jde o obal bez metalické vrstvy, což však neznamená, že je špatný. Používá ho hodně pražíren. Na pohled to vypadá na třívrstvý plastový sáček z polyetylénu a EVOH fólií. EVOH je čirá fólie s výbornými bariérovými vlastnostmi.

Versaceho káva - káva s nádechem moře

Kolik přibližně stojí jeden kus takového sáčku při objednávce například 5 000 kusů? A kolik je cena obalu s metalickou vrstvou?

JK: Cenové rozdíly při použití metalické vrstvy, případně bez ní, jsou minimální. Pohybujeme se tu okolo částky 8 Kč/obal (v přepočtu podle aktuálního kurzu 32 centů) včetně kávového ventilu (bez potisku). U celopotištěného obalu je cena vyšší, ale vždy záleží od množství a použití tiskové technologie.

Co říkáte na různé formy „ekologických“ nebo recyklovatelných obalů? Které jsou nejlepší?

JK: Nejlepší obal je žádný obal. Ale vážně: toto téma je na hlubší diskusi. Můj názor je však takový, že ekologický obal neexistuje. Ano, můžeme se bavit o recyklovatelných obalech, případně o biologicky rozložitelných. Musíme se však ptát, co se s obaly děje po roztřídění do správných kontejnerů. Skončí opravdu na recyklační lince? Zrecyklují se nebo skončí v lepším případě ve spalovně? Rozloží se kompostovatelné obaly skutečně biologicky? Nevznikají tak mikroplasty, které se dále dostávají do půdy? Otazníků je velmi mnoho.

Kofipack - obaly pro Coffeespot
Obal Kofipacku pro pražírnu Coffeespot.

Myslíte si tedy, že recyklovatelné obaly nemají smysl?

JK: Ne, to nechci říct. Někde se začít musí a čím více recyklovatelných obalů se bude vyrábět a nabízet, tím rychlejší může být cesta k celkové udržitelnosti. V roce 2030 nás navíc čeká gamechanger v podobě nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2025/40, které nařizuje, že všechny obaly uvedené na trh musí být recyklovatelné a označené recyklačními symboly pro správné třídění. Určitě je to krok vpřed k sjednocení obalových materiálů do mono struktur a snížení ekologického dopadu. Musíme však udělat i to B a využít potenciál recyklovatelných materiálů. U kávových obalech to však zatím nevidím.

Ještě bych přidal jednu marketingovou otázku. Může být kvalita zpracování obalu a jeho design důležitější než samotná káva?

JK: Při prvním kontaktu určitě, protože lidé mají rádi pěkné věci a vybíráme přece očima. Většina pražíren však určitě chce, aby se lidé vraceli pro chuťové zážitky. Pokud je obal dobrý, ale káva ne, asi bych si další koupi rozmyslel.

Kofipack - obal kávy

Na kterých sociálních sítích vás zákazníci mohou sledovat?

JK: Zákazníci nás mohou sledovat na Instagramu @kofi_pack, případně se mohou zastavit u nás v Otrokovicích (město nedaleko Zlína), kde máme výrobu.

O kofipack s.r.o.

Firma kofipack s.r.o. vznikla s myšlenkou pomoci pražírnám a čokoládovnám s brandingem obalů, a to včetně designu. Není to jen o sáčcích, do nabídky totiž patří i tašky, kelímky, potravinářský balicí papír. Všechno na jednom místě, s vlastním potiskem od malých množství.

K zákazníkům kofipack s.r.o. nepatří jen pražírny a čokoládovny, ale i výrobci proteinů nebo čajů. Mezi nejznámější zákazníky patří čokoládovna Herůfek, případně pražírny DotCoffee nebo Coffeespot. Více informací naleznete na kofipack.com.

Kofipack - obal pro čokoládovnu Herufek
Obal Kofipacku pro čokoládovnu Herůfek.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: obal kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Cold Brew Tonic

Cold Brew Tonic: Rychlé letní osvěžení s De’Longhi

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL