Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Představení nových káv

Okno do Da Latu: Set „slovenských“ káv z Vietnamu s dripperem phin zdarma

Ladislav Király Od Ladislav Király
26. srpna 2025
tri spracovania kávy Vietnam Lang Biang a filter phin
Share on FacebookShare on Twitter
Spolupráce

Spolupráce slovenského farmáře Mariána Takáče, který pěstuje kávu ve Vietnamu, a pražírny Coffeein, je již každoroční tradicí. Letos však připravili něco navíc: kromě tří vietnamských kávových novinek si na e-shopu pražírny Coffeein můžete zakoupit zvýhodněný set Okno do Da Latu, díky kterému získáte ikonický vietnamský dripper phin zdarma.

Tento set vás vezme na cestu do srdce Da Latu, kde vietnamská kávová kultura dýchá historií, ale díky Mariánovi i každoročními inovacemi. Pojďte si se mnou tento set prohlédnout zblízka a vyzkoušet tradiční vietnamský phin.

vietnamský filtr phin - detail

Tři „vietnamy“, tři způsoby zpracování, tři odlišné chutě

Balíček spojuje tři kávy od Mariána, které pocházejí ze stejného regionu, ale každou z nich zpracoval jinou metodou. A právě to dělá set zajímavým – můžete si porovnat, jak odlišné zpracování mění výslednou chuť kávy.

Vietnam Lang Biang Anaerobic Natural

Anaerobně fermentovaný lot od Mariána má výrazné tělo a funky chutě, které od začátku prozrazují experimentální metodu zpracování. V chuti dominuje sladkost zralého červeného hrozna a tropického ovoce, doplněná jemnou alkoholovou linkou. Tyto chutě doplňuje výrazná čokoládová sladkost, která navozuje pocit, jako byste pili tekuté pralinky. Skvělá volba pro ty, kteří mají rádi intenzivní chutě s důrazem na výrazné zpracování kávy.

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu - zpracování anaerobic natural

Vietnam Lang Biang Double Washed

Tato káva vás příjemně překvapí svou šťavnatostí a jiskřivou ovocností. Její aroma je intenzivní a tělo středně těžké. Já jsem dokonce na chvíli zapochyboval o tom, zda nejde o kávu z afrického kontinentu. Chuťově připomíná naturálně zpracované etiopské kávy plné ovoce, květin a sladkosti. Najdete v ní červené bobulové plody, špetku citrusové acidity, ale i sladkost třtinového cukru. Dochuť je zase příjemně čokoládová a květinová.

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu - zpracování double washed

Vietnam Lang Biang Supernatural

Už od prvního nadechnutí mě tento lot oslovil svou vůní. Ta je velmi sladká a pronikavá, s tóny červeného hrozna a čokolády. Tělo této kávy je středně těžké, smetanové. Chuť spojuje sladké ovocné tóny hrozna s jemnou hořkostí cizeusové kůry a výraznou sladkostí čokolády. Dochuť je mimořádně sladká, připomíná bonbóny s jemně funky vinným podtónem. Lot označený jako Supernatural působí velmi bohatě a chuťově plně. Je komplexní, velmi sladký a trošičku funky.

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu - zpracování supernatural

Phin – ikona vietnamské kávové kultury

Součástí setu je i tradiční vietnamský dripper nazývaný phin. Jde o jednoduchý kovový kávovar, který se používá v domácnostech i kavárnách po celém Vietnamu. Příprava přes phin je pomalejší a vyžaduje trochu trpělivosti, ale odměnou je káva s hutným tělem a výraznou chutí.

Do phinu se tradičně používá tmavě pražená káva, velmi jemné mletí a často i kondenzované mléko, já jsem pro vás vyzkoušel modernější přístup. Použil jsem světle pražené kávy ze zvýhodněného setu a recept, který doporučuje sám pražič Peťo Szabó.

vietnamský filtr phin nasazený na dekantéru

Recept na přípravu filtrované kávy přes phin (podle Peťa Szabóa)

  • Káva: 15 g
  • Voda: 200 ml (94 – 96 °C)
  • Mletí: 18 – 22 kliků na Comandante
  • Extrakce: cca 2:40 – 3:00 min
  • Postup: 5 nálevů po 40 – 45 g vody (já jsem využíval rovných 50 gramů na každý nálev)
zalévání kávy ve filtru phin

Výsledek mě velmi překvapil. Phin neobsahuje žádný papírový či textilní filtr. Kávu filtruje jen pomocí dírek ve svém kovovém těle. I přesto do výsledné kávy nepropouští mnoho kalu a malých částeček namleté kávy a filtr z něj je poměrně čistý. Malé množství kalu jsem našel jen na úplném spodku kávy. Co dělá filtr phin velmi dobře, je zvýraznění těla a sladkosti kávy. Všechny kávy na něm chutnaly mimořádně plně a sladce. Právě toto považuji za jeho největší výhodu.

Vietnam jak se patří

Balíček Okno do Da Latu je skvělou příležitostí ochutnat, jak rozmanitě může chutnat vietnamská výběrová arabika, když pochází z rukou špičkových farmářů a pražírny. Tři různá zpracování a dárek v podobě tradičního dripperu phin nabízejí nejen skvělý zážitek, ale i malé kávové dobrodružství a objevování vietnamských tradic. Nebo naopak jejich boření světlou kávou a hrubším mletím?

Vietnam Lang Biang od Coffeeinu připravený přes filtr phin

Pokud chcete zkusit inovativní přístup k dripperu phin, vyzkoušejte set obsahující světle pražené vietnamské kávy. Pokud byste ale chtěli tradičnější a hořčí chutě, set Okno do Da Latu najdete i ve středním pražení určeném spíše na espresso. Set najdete na e-shopu coffeein.sk a se slevovým kódem BLOGOKAVE10 i trochu ušetříte.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
Etiópia Bensa Sidamo od Barista Roasters - príprava espressa

Cenová bomba od Barista Roasters: Chuťově komplexní káva za neuvěřitelné peníze

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL