Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Old-school vs. moderní cappuccino: Jak se změnil jeden z nejznámějších kávových nápojů?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. července 2025
moderné cappuccino - test s lyžičkou
Share on FacebookShare on Twitter

Cappuccino. Název, který zná snad každý, kdo si alespoň jednou sedl do kavárny. Jeden z nejtradičnějších kávových nápojů si za desítky let své existence prošel obrovským vývojem. Dnes se můžete setkat s několika verzemi cappuccina, které se často dramaticky liší. Záleží na tom, jestli si dáte cappuccino z tradiční kavárny nebo moderní třetí vlnové kavárny s výběrovou kávou.

Jaké jsou základní rozdíly mezi „old-school“ cappuccinem a moderním cappuccinem? Je některé z nich skutečně lepší?

1. Mléko a mléčná pěna

Old-school cappuccino

Tradiční cappuccina se vyznačují přesným poměrem 1:1:1 – espresso, horké mléko a mléčná pěna. Jde o nápoj s větším objemem (často okolo 180–200 ml) a výraznou vrstvou suché, vzdušné a hutné mléčné pěny. Vrstva pěny je výrazně silnější, barista do mléka vžene mnohem více vzduchu. Mléčná pěna se tradičně do šálku přidává pomocí lžičky a tvoří nejvrchnější vrstvu nápoje.

Ne nadarmo se v mnoha kavárnách podává posypané kakaem či se skořicí navrchu.

Moderní cappuccino

“Třetivlnné” cappuccino z kaváren s výběrovou kávou je často menší nápoj s objemem 150 ml nebo méně. Mléko se napění na mikropěnu – krémovou, lesklou a jemnou. Při nalévání se mikropěna integruje do espressa a celý nápoj se tak promíchá, což ho dělá chuťově konzistentnějším. Pěna není samostatná „vrstva“, ale součást nápoje.

cappuccino - labuť

Poměr je obvykle 1:2 až 1:3 – jedno espresso (okolo 20 g) a zbytek mléko s mikropěnou. Chuť je výraznější, komplexnější – mléko slouží ke zvýraznění chuti kávy, ne k jejímu překrytí.

2. Káva

Old-school cappuccino

V klasickém cappuccinu je káva často tmavěji pražená, výjimkou nejsou ani směsi arabiky a robusty. Káva hraje v nápoji roli „silného základu“ s hořkostí, která se zmírní mlékem. Kvalita samotného espressa v tomto případě není často středobodem pozornosti.

Moderní cappuccino

Moderní cappuccino sází na výběrové kávě, často světleji pražené a precizně extrahované. Smyslem není skrýt kávu pod mlékem, ale nechat ji vyniknout. Sladkost mléka a jemná pěna mají chuť podpořit, ne přehlušit.

moderní cappuccino - lžička spadla do šálku

3. Estetika a prezentace

Old-school cappuccino

Klasická prezentace – velký šálek, silnější pěna, posypané kakaem či skořicí. Působí rustikálně, trochu domácky a je jednodušší na přípravu.

Moderní cappuccino

Čistý design, minimalistický šálek, žádný kakaový či skořicový prášek. Výraznou roli hraje latte art (obrazy nakreslené na povrchu). Moderní kapučíno působí elegantně a uhlazeně.

Jak dlouho cappuccino udrží lžičku?

Jako názornou ukázku pro porovnání klasického a moderního cappuccina jsme si pro vás natočili jednoduché video. Jak dlouho udrží pěna obou kapučín lžičku položenou na jejím povrchu? Tenká vrstva mikropěny moderního cappuccina prohraje boj s lžičkou už po pár sekundách. Old-school cappuccino ji však udrží i několik minut. Vždyť se na to sami podívejte:

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

A post shared by Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Dvě verze, obě s výhodami i nevýhodami

Cappuccino je ukázkou toho, jak se svět kávy každým rokem vyvíjí. Z „pěnového“ nápoje se stal chuťově sofistikovaný drink, který odhaluje krásu kávy a technickou zručnost baristy.

Old-school verze však stále žije – hlavně v klasických kavárnách, italských restauracích nebo domácnostech. Mnoha lidem vyhovuje právě jeho hutná a nadýchaná mléčná pěna.

No pokud milujete výběrovou kávu, zřejmě oceníte moderní přístup, který z cappuccina dělá chuťově bohatý a vyrovnaný zážitek, který možná ztrácí na hutnosti, ale o to více vyniká v samotné chuti.

PS: cappuccino připravujte z kvalitní výběrové kávy, klikněte zde a najdete slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren.

old school cappuccino a test lžičkou
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: cappuccino
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
Etiópia Halo Beriti Natural Premium od BeCafé

Etiopie Halo Beriti Natural Premium od Be:Café: Nebezpečně sladká káva

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL