Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Omni pražení nebo omni roast: Co to je a má to smysl?

Ladislav Király Od Ladislav Király
31. března 2021
omni praženie omni roast

Omni praženie alebo omni roast. Prezradíme vám, o čo vlastne ide a či je to dobrá alternatíva.

Share on FacebookShare on Twitter

Jedním z nejdůležitějších okamžiků života kávového zrnka je jeho pražení. Právě díky tomuto procesu se z něj dostávají nuance, které v sobě má, a vyzdvihují se jeho jedinečné kvality. Pokud má pražič potřebné vědomosti, cit a zkušenosti, může finálnímu produktu přidat značnou nadhodnotu. Přispěje k tomu omni pražení?

V zájmu toho, aby kávu co nejlépe vyladil ke způsobu pozdější finální přípravy nápoje, je velmi rozšířené pražení na espresso nebo na filtr. Espresso je zavedená klasika, která se oblibě těší dlouhá léta. Filtr je modernější alternativa, která z kávy dokáže vytáhnout zcela jiné přednosti.

Pražení na espresso je tmavší, na filtr světlejší

Lepší pražiči mají v nabídce často dva druhy pražení; jedno na espresso (o něco tmavší) a jedno na filtr (o něco světlejší). Existuje však i jiná varianta označovaná jako omni pražení. Jeho zastánci se snaží hledat jakousi zlatou střední cestu, díky které by kávu upražili univerzálně a barista by z ní dokázal dostat maximum při jakémkoli způsobu přípravy.

Kvalita kávy má určité parametry. Káva by měla vyjadřovat charakteristiky místa jejího původu a teroáru, měla by mít zřejmé chuťové profily, které je možné odlišit, a neměla by být příliš světlá a enormně kyselá, ale ani příliš tmavá a spálená.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Zohlednit je však třeba i jiné věci: espresso z kávy dostane mnohem více kyselosti a světle pražená káva může být při tomto způsobu přípravy nesnesitelně kyselá. Kromě toho by espresso mělo být bohatší a hustší. Filtr umí z kávy vytáhnout něco zcela jiného, káva může být delikátnější, komplexnější a čistší.

Může se omni pražení vyrovnat specializovanému?

Každý pražič má svůj recept na to, jak se dopracuje k nejlepšímu finálnímu výsledku. Zvolí správný profil pražení, díky kterému postupně zvýrazňuje vlastnosti kávového zrnka. Ale může být univerzální omni pražení stejně dobré jako specializované pražení na filtr či espresso? Nabídne při různých způsobech přípravy stejný zážitek a kvalitu?

S touto otázkou jsme oslovili pražiče výběrové kávy Miroslava Boltvana. Myšlenka omni roastu se mu příliš nezdála. „Upřímně řečeno, kávu jsem nikdy nechtěl pražit se záměrem, aby byla vhodná současně na espresso i filtr,“ řekl odborník ze společnosti Barista Coffee Roasters pro Blog o kávě.

„Omni pražení jsem nikdy nebral moc vážně“

„Kávu vždy pražím s nějakým záměrem. Jednoduše dopředu vím, jestli ji chci mít na filtr nebo na espresso. Myšlenku omni roastu jsem nikdy nebral moc vážně, protože podle mě se takovým pražením nedosáhne maximum ani při jedné přípravě. Takové je moje přesvědčení. Finální přípravou se dá ovlivnit velmi mnoho, ale podle mě to už nemůže být ono.“

Espresso a filtr jsou jednoduše výrazně odlišné světy, které mají svá specifika. „Při espressu většina lidí hledá vyvážené chutě a při filtru zase více ovocné. Omni pražením toho nedosáhnete. Párkrát jsem to ze zvědavosti zkoušel, ale káva nakonec nebyla dobrá ani na espresso a ani na filtr,“ prozradil Miro Boltvan.

Vyhrává specializovaný postup pražení

Když jsme dále zjišťovali a zkoumali jsme odlišnosti týkající se pražení na jednotlivé způsoby přípravy, dostali jsme další zajímavé odpovědi.

„Zkusím to vysvětlit zeširoka. Celý příběh pražení má několik fází. Nejdříve nabíjení, tedy okamžik, kdy zrno dávám do pražičky. Následuje sušení a potom Maillardova reakce, kdy vlastně zrno začíná měnit barvu – cukry karamelizují. Potom následuje první praskání a po něm development zrna. No a sušení, Maillardova reakce i development jsou trochu jiné při espressu a i při filtru. Omni roastem to podle mě nemůžeme zvládnout úplně nejlépe, jak by se dalo,“ dodal Miroslav Boltvan pro Blog o kávě.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: omni praženípražení kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
najlepšie citáty o káve

Citáty o kávě

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL