Spojení kávy a pomeranče se nám zalíbilo. Vypadá to, že v rubrice Kávové trendy sociálních sítí si pomalu, ale jistě děláme portfolio zvané Pomeranč na tisíc způsobů. Tentokrát vyzkoušíme jeden z nejžádanějších a nejznámějších pomerančovo-kávových drinků zvaný Orange espresso. Pozor, je vysoce návykový!
Ano, tentokrát skutečně nejde o nevídaný experiment. Tento drink jste už určitě mnozí ochutnali. Avšak ty z vás, kteří drink zatím neznají, bychom rádi inspirovali. Pojďte si přečíst článek a pusťte se do přípravy.
Orange espresso jako sluníčko ve sklenici
Mezi základní ingredience tohoto letního drinku patří pomerančový džus, espresso a led. Jeho namíchání není vůbec náročné a zvládne ho každý. Podstatné je však zvolit kávu, která se k pomerančovému drinku bude hodit, bude ho doplňovat a nebude příliš přebitá výraznou chutí pomeranče. Proto navrhujeme dvě různé alternativy, kterými se můžete vydat.
První je zvolit si sladší kávu, která má čokoládovo-oříškové tóny. Čokoláda a pomeranč jsou kombinace, kterou v gastronomii najdete velmi často. Sladkost čokolády a acidita citrusů se krásně doplňují. Přesně takto jsme se rozhodli udělat to i my. Druhá možnost je zase vybrat si kávu, která bude takzvaným ovocným šílenstvím. V tomto případě si představujeme kávu, která bude zpracována experimentální metodou, například anaerobní fermentací. Takto zpracované kávy jsou šťavnaté, ovocné, chuťově velmi výrazné a plné. Právě taková kombinace může vyústit v drink, který bude explozí chutí. Jednoznačně se nebojte experimentovat!
Takto si připravíte Orange espresso:
- Do sklenice vložte jednu větší kostku ledu, případně několik menších kostek ledu. Je důležité, aby kostek bylo dostatek, jelikož dostatečné ochlazení v kontrastu s horkým espressem zajistí vytvoření vrstev v drinku. Zároveň vám led pomůže při nalévání espressa do nápoje.
- Do sklenice nalijte předem připravený pomerančový džus. Ideální je mít džus vychlazený co nejvíce, aby vytvořil pěknou samostatnou vrstvu.
- Připravte si espresso z vámi zvolené kávy. To, zda se rozhodnete pro klasické espresso (single shot) nebo dvojité espresso (double shot), je na vás. S menším objemem kávy více vynikne chuť pomeranče, při větším objemu kávy bude její chuť v drinku výraznější.
- Espresso nalévejte velmi pomalu na kostku ledu, aby se vám vytvořila pěkná oddělená vrstva espressa. Drink tak bude působit zajímavěji a lákavěji. Doslova, jako by espresso sedělo na sluníčku 🙂
- Jako ozdobu můžete použít plátek pomeranče a mátu, případně jakékoli jiné citrusové ovoce.
Úsměv od ucha k uchu
Filipa při svých experimentech většinou využívám jako pokusného králíka. Každý výmysl ochutnává a říká svůj názor. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Připravené Orange espresso jsem mu přinesla a sledovala jeho výraz.
Postupně se mu na tváři objevil velký úsměv. „Mňam, dal bych si ještě jeden!“ prohlásil poté, co dopil drink téměř na jeden doušek. Co může být výmluvnější než prázdná sklenice?
Když tento drink vyzkoušíte i vy, vyfoťte ho, případně natočte video a označte nás přes některý z našich instagramových účtů @blogokave @ladislavkiraly @gabrielaa.d.
Fotografie z přípravy:












