
Rozhodli jste se, že si do domácnosti zakoupíte pákový espresso kávovar? Za klasickým espressem připravovaným pomocí páky je obrovské kouzlo, ale i mnoho otázek. Ve spolupráci s předním výrobcem pákových kávovarů do domácností, společností De’Longhi, jsme pro vás připravili několik otázek a odpovědí, které vám mohou pomoci při výběru kávovaru, ale i při přípravě espressa.
Připravím pomocí pákového kávovaru lepší kávu než na automatickém kávovaru?
Ano. Avšak, používání pákového kávovaru si vyžaduje větší množství vědomostí a zkušeností s přípravou espressa. Zatímco automatický kávovar za vás vykoná veškerou důležitou práci, pákové espresso vám neodpustí žádné chyby. Nevyhnete se nastavení receptu, poctivé přípravě kávového puku či upravovování receptů podle potřeby různých káv. Manuální nastavování proměnných vám však otevře širší nabídku možností, kterými ovlivníte extrakci a výslednou chuť kávy. Proto si před koupí pákového kávovaru dobře promyslete, zda se chcete do espressa ponořit skutečně až po uši.

Co je to portafilter?
Ten největší rozdíl mezi automatickým a pákovým kávovarem, který si všimnete už na první pohled, je přítomnost takzvaného portafiltru. Portafilter je součást pákového kávovaru skládající se z rukojeti (páky) a části, do které zapadá sítko na kávu. S portafiltrem budete pracovat při přípravě každé jedné kávy a stane se tak srdcem vašeho kávovaru. Najdete ho například v La Specialista Maestro.
K čemu slouží sítko portafiltru?
Nejdůležitější součástí každého portafiltru je sítko. V sítku probíhá extrakce namleté kávy, do které je pumpována horká voda z bojleru kávovaru. Sítko je většinou vyrobené z kovového materiálu a na jeho spodní stěně se nachází množství malých otvorů sloužících jako kovový filtr. Existuje množství typů a druhů sítek. Nejčastěji se setkáte s klasickým a dvojitým sítkem, ty však mohou mít různou kapacitu. Sítka se taktéž dělí na sítka s přetlakovým ventilem a bez přetlakového ventilu. Přetlakový ventil napomáhá rovnoměrnější extrakci a minimalizuje chybovost při nesprávné hrubosti mletí. Pokud však chcete dosáhnout nejkvalitnější extrakce, sáhněte po sítku bez přetlakového ventilu.

Je rozměr sítka u všech kávovarů stejný?
Rozměr portafiltrů a sítek jednotlivých kávovarů se může lišit. Pokud se rozhodnete pro koupi nového sítka nebo jakéhokoliv příslušenství ke kávovaru, předem si zjistěte rozměr vašeho portafiltru. Pákové kávovary od De’Longhi pracují s portafiltrem, jehož otvor má průměr 53 milimetrů. Tomuto rozměru by měl odpovídat i váš nový distributor či tamper.
Co je to hlava kávovaru?
Hlavou kávovaru se nazývá místo, do kterého zasouváte svůj portafilter. V jejím středu je sprcha kávovaru, která rovnoměrně distribuuje vodu. Hlava kávovaru se stará o ohřátí portafiltru a tepelnou stabilitu. Udržujte ji čistou a starejte se o těsnění, které se v ní nacházejí. Jen tak prodloužíte životnost vašeho kávovaru.

Co to je kávový puk?
Na první poslech trochu vtipné pojmenování. Kávový puk nemá nic společného s hokejem. Puk označuje masu namleté kávy, která se ocitne v sítku portafiltru. Díky tvaru sítka se po utlačení kávový puk tvarem podobá tomu hokejovému. Při přípravě pákového espressa je velmi důležitá správná předpříprava kávového puku. Namletá káva by měla být v sítku rozmístěna co nejrovnoměrněji, díky čemuž bude rovnoměrná i její extrakce.
Jak silně bych měl kávu utlačit tamperem?
Součástí přípravy kávového puku je i takzvané tampování. Tampování představuje utlačení kávy pomocí tampera, což přispívá k homogénnosti kávového puku. Při tampování dostanete z namletých zrníček kávy vzduch a kávu úplně utlačíte, čímž zabráníte vzniku tunelů. V určitém bodě z zrníček vytlačíte veškerý vzduch a více ho nezůstane. V tomto bodě už můžete tlačit jakkoliv silně, kávu více neutlačíte. Proto se nemusíte příliš namáhat a přesilovat své zápěstí. Kávu utlačujte do momentu, kdy přestanete cítit, že vám povoluje. To s přehledem stačí. Dbejte hlavně na to, abyste kávu utlačovali ve vodorovné hladině a její plocha byla pěkně rovná. Vyšší modely pákových kávovarů od značky De „Longhi jako například De“ Longhi La Specialista Maestro nabízejí technologii automatického tampování. Pokud se tedy tampování bojíte, existuje řešení, které vám pomůže.

Jakou vodu lít do kávovaru?
Nejen chuť kávy, ale i výdrž kávovaru, ve velké míře závisí na kvalitě vody. Příliš tvrdá voda může škodit vnitřnostem kávovaru a zanášet je vodním kamenem. Na chuti espressa se zase projeví ve formě potlačenější acidity. Vodu, kterou krmíte kávovar, buď předem přefiltrujte, nebo ji přímo v zásobníku kávovaru změkčujte pomocí přibaleného změkčovače vody. Nemusíte to však dělat stále. Pokud máte to štěstí a vaše voda není tvrdá, upravovat ji nijak zásadně nemusíte. V De´Longhi eshopu najdete i tester na tvrdost vody.
K čemu slouží parní tryska?
Většina pákových kávovarů je vybavených parní tryskou. Ta slouží k napěňování mléka. Pracuje s párou, která vzniká ohříváním vody v bojleru kávovaru. Správné napěnění si vyžaduje určité zručnosti, no naučí se ho rozhodně každý. Techniku napěňování jsme popsali ve starším článku ve spolupráci s De „Longhi zvaném ‚Jak správně napěnit mléko do kávy?‘. Parní trysky kávovarů De“ Longhi jsou skutečně výkonné a velmi šikovné. Dokonalou texturu mléka vytvoříte i na levnějších modelech, což považujeme za obrovské plus.

Jak velké má být espresso?
Odpověď na tuto otázku není úplně jednoduchá. Objem výsledného espressa do velké míry závisí na kapacitě vašeho sítka a velikosti vstupní dávky. Objem espressa by se měl rovnat dvojnásobku až dva a půl násobku vstupní dávky. Když pracujete s 15gramovým sítkem, výsledné espresso by mělo mít přibližně 30 mililitrů. To hovoříme o moderním espressu. V minulosti se však pracovalo i s jiným, výrazně vyšším, poměrem.
Káva z páky sotva kape, co mám udělat?
Tato situace nastává v případě, že kávu jste namleli příliš najemno nebo jste jí namleli příliš mnoho. Káva brání průtoku vody a z výpustu portafiltru nevytéká žádná tekutina. Proto zvolte hrubší mletí nebo menší množství namleté kávy. Snažte se o to, aby vaše espresso protékalo po dobu 25 až 30 sekund.

Káva teče proudem, kde je chyba?
Espresso by nemělo téct ani příliš rychle. Když jste kávu namleli příliš nahrubo nebo jste jí namleli málo, vaše espresso proteče rychle a bude příliš kyselé. Zvolte jemnější mletí nebo větší množství kávy.
Jaký je ideální recept pro espresso?
Všeobecný recept pro všechny kávy neexistuje. Snažte se o to, aby se espresso ocitlo ve vašem šálku o přibližně 25 až 30 sekund od spuštění extrakce. Zároveň by mělo splňovat podmínku, že by jeho výsledný objem neměl být více než dva a půl násobně větší než vstupní gramáž kávy.
Včera se moje káva chovala v páce jinak, co se stalo?
Každá káva se časem mění a vyvíjí. Příliš čerstvá káva má v sobě množství plynů, které se postupně uvolňují. Káva se tak může chovat jinak. Na přípravu espressa mají vliv i vnější podmínky jako vlhkost, teplota či tlak ovzduší. Když váš osvědčený recept ze dne na den přestane fungovat, nezděste se. Je to běžná věc. Upravte mletí nebo vstupní dávku kávy.

Jaké mléko mám používat pro přípravu mléčných nápojů?
Když se pustíte do přípravy mléčných nápojů jako cappuccino či latte, nezapomeňte ani na mléko. Nejvhodnější mléko je plnotučné kravské mléko nebo baristické alternativní mléka. Pro správnou texturu mléčné pěny je důležitý dostatečný obsah tuků. Při napěňování vám navíc pomůže, pokud použijete vychlazené mléko. Nízká počáteční teplota vám zajistí dostatečné časové okno pro napěňování.
Jak se mám o svůj pákový kávovar správně starat?
Péče o pákový kávovar je extrémně důležitá. Vyvarujte se zanášení vodním kamenem, vodu změkčujte nebo kávovar pravidelně odvápňujte. Doporučujeme používat originální příslušenství ke kávovaru, v případě De´Longhi kávovarů vodní filtr, čistič na kávovary Eco MultiClean a odvápňovač EcoDecalk. Starejte se o vnější povrchy, těsnění a samotný portafilter, hlavu kávovaru a sítko. Používejte baristický čisticí prostředek a z času na čas propláchněte pomocí slepého sítka i vnitřnosti kávovaru. Jen tak zajistíte bezpečný a dlouhodobý chod kávovaru. Největší pozor si dávejte na parní trysku či automatický napěňovací systém. Všechny součástky, které přicházejí do kontaktu s mlékem, jsou náchylné na tvorbu plísní a jiných choroboplodných zárodků. Tyto části čistěte a proplachujte po každém použití.

Zodpověděli jsme na vaše otázky? Věříme, že ano.
Pákový kávovar je v každém případě skvělý pomocník do domácnosti, musíte se mu však věnovat a nad kávou přemýšlet. Kávovary od značky De’Longhi nabízejí množství vychytávek, které vám ulehčí práci a pochopení světa espressa.






