Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Otázky a odpovědi: Pákový espresso kávovar

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
18. září 2024
pákový espresso kávovar DeLonghi - otázky a odpovede
Share on FacebookShare on Twitter

Rozhodli jste se, že si do domácnosti zakoupíte pákový espresso kávovar? Za klasickým espressem připravovaným pomocí páky je obrovské kouzlo, ale i mnoho otázek. Ve spolupráci s předním výrobcem pákových kávovarů do domácností, společností De’Longhi, jsme pro vás připravili několik otázek a odpovědí, které vám mohou pomoci při výběru kávovaru, ale i při přípravě espressa.

Připravím pomocí pákového kávovaru lepší kávu než na automatickém kávovaru?

Ano. Avšak, používání pákového kávovaru si vyžaduje větší množství vědomostí a zkušeností s přípravou espressa. Zatímco automatický kávovar za vás vykoná veškerou důležitou práci, pákové espresso vám neodpustí žádné chyby. Nevyhnete se nastavení receptu, poctivé přípravě kávového puku či upravovování receptů podle potřeby různých káv. Manuální nastavování proměnných vám však otevře širší nabídku možností, kterými ovlivníte extrakci a výslednou chuť kávy. Proto si před koupí pákového kávovaru dobře promyslete, zda se chcete do espressa ponořit skutečně až po uši.

příslušenství pákového kávovaru - portafilter se sítkem
Portafilter.

Co je to portafilter?

Ten největší rozdíl mezi automatickým a pákovým kávovarem, který si všimnete už na první pohled, je přítomnost takzvaného portafiltru. Portafilter je součást pákového kávovaru skládající se z rukojeti (páky) a části, do které zapadá sítko na kávu. S portafiltrem budete pracovat při přípravě každé jedné kávy a stane se tak srdcem vašeho kávovaru. Najdete ho například v La Specialista Maestro.

K čemu slouží sítko portafiltru?

Nejdůležitější součástí každého portafiltru je sítko. V sítku probíhá extrakce namleté kávy, do které je pumpována horká voda z bojleru kávovaru. Sítko je většinou vyrobené z kovového materiálu a na jeho spodní stěně se nachází množství malých otvorů sloužících jako kovový filtr. Existuje množství typů a druhů sítek. Nejčastěji se setkáte s klasickým a dvojitým sítkem, ty však mohou mít různou kapacitu. Sítka se taktéž dělí na sítka s přetlakovým ventilem a bez přetlakového ventilu. Přetlakový ventil napomáhá rovnoměrnější extrakci a minimalizuje chybovost při nesprávné hrubosti mletí. Pokud však chcete dosáhnout nejkvalitnější extrakce, sáhněte po sítku bez přetlakového ventilu.

příslušenství pákového kávovaru - sítko
Sítko.

Je rozměr sítka u všech kávovarů stejný?

Rozměr portafiltrů a sítek jednotlivých kávovarů se může lišit. Pokud se rozhodnete pro koupi nového sítka nebo jakéhokoliv příslušenství ke kávovaru, předem si zjistěte rozměr vašeho portafiltru. Pákové kávovary od De’Longhi pracují s portafiltrem, jehož otvor má průměr 53 milimetrů. Tomuto rozměru by měl odpovídat i váš nový distributor či tamper.

Co je to hlava kávovaru?

Hlavou kávovaru se nazývá místo, do kterého zasouváte svůj portafilter. V jejím středu je sprcha kávovaru, která rovnoměrně distribuuje vodu. Hlava kávovaru se stará o ohřátí portafiltru a tepelnou stabilitu. Udržujte ji čistou a starejte se o těsnění, které se v ní nacházejí. Jen tak prodloužíte životnost vašeho kávovaru.

pákový espresso kávovar DeLonghi - hlava kávovaru a sprcha
Hlava kávovaru se sprchou.

Co to je kávový puk?

Na první poslech trochu vtipné pojmenování. Kávový puk nemá nic společného s hokejem. Puk označuje masu namleté kávy, která se ocitne v sítku portafiltru. Díky tvaru sítka se po utlačení kávový puk tvarem podobá tomu hokejovému. Při přípravě pákového espressa je velmi důležitá správná předpříprava kávového puku. Namletá káva by měla být v sítku rozmístěna co nejrovnoměrněji, díky čemuž bude rovnoměrná i její extrakce.

Jak silně bych měl kávu utlačit tamperem?

Součástí přípravy kávového puku je i takzvané tampování. Tampování představuje utlačení kávy pomocí tampera, což přispívá k homogénnosti kávového puku. Při tampování dostanete z namletých zrníček kávy vzduch a kávu úplně utlačíte, čímž zabráníte vzniku tunelů. V určitém bodě z zrníček vytlačíte veškerý vzduch a více ho nezůstane. V tomto bodě už můžete tlačit jakkoliv silně, kávu více neutlačíte. Proto se nemusíte příliš namáhat a přesilovat své zápěstí. Kávu utlačujte do momentu, kdy přestanete cítit, že vám povoluje. To s přehledem stačí. Dbejte hlavně na to, abyste kávu utlačovali ve vodorovné hladině a její plocha byla pěkně rovná. Vyšší modely pákových kávovarů od značky De „Longhi jako například De“ Longhi La Specialista Maestro nabízejí technologii automatického tampování. Pokud se tedy tampování bojíte, existuje řešení, které vám pomůže.

tampování kávy v páce
Utlačování kávy v portafiltru tamperem.

Jakou vodu lít do kávovaru?

Nejen chuť kávy, ale i výdrž kávovaru, ve velké míře závisí na kvalitě vody. Příliš tvrdá voda může škodit vnitřnostem kávovaru a zanášet je vodním kamenem. Na chuti espressa se zase projeví ve formě potlačenější acidity. Vodu, kterou krmíte kávovar, buď předem přefiltrujte, nebo ji přímo v zásobníku kávovaru změkčujte pomocí přibaleného změkčovače vody. Nemusíte to však dělat stále. Pokud máte to štěstí a vaše voda není tvrdá, upravovat ji nijak zásadně nemusíte. V De´Longhi eshopu najdete i tester na tvrdost vody.

K čemu slouží parní tryska?

Většina pákových kávovarů je vybavených parní tryskou. Ta slouží k napěňování mléka. Pracuje s párou, která vzniká ohříváním vody v bojleru kávovaru. Správné napěnění si vyžaduje určité zručnosti, no naučí se ho rozhodně každý. Techniku napěňování jsme popsali ve starším článku ve spolupráci s De „Longhi zvaném ‚Jak správně napěnit mléko do kávy?‘. Parní trysky kávovarů De“ Longhi jsou skutečně výkonné a velmi šikovné. Dokonalou texturu mléka vytvoříte i na levnějších modelech, což považujeme za obrovské plus.

příslušenství kávovaru - parní dýza
Parní tryska.

Jak velké má být espresso?

Odpověď na tuto otázku není úplně jednoduchá. Objem výsledného espressa do velké míry závisí na kapacitě vašeho sítka a velikosti vstupní dávky. Objem espressa by se měl rovnat dvojnásobku až dva a půl násobku vstupní dávky. Když pracujete s 15gramovým sítkem, výsledné espresso by mělo mít přibližně 30 mililitrů. To hovoříme o moderním espressu. V minulosti se však pracovalo i s jiným, výrazně vyšším, poměrem.

Káva z páky sotva kape, co mám udělat?

Tato situace nastává v případě, že kávu jste namleli příliš najemno nebo jste jí namleli příliš mnoho. Káva brání průtoku vody a z výpustu portafiltru nevytéká žádná tekutina. Proto zvolte hrubší mletí nebo menší množství namleté kávy. Snažte se o to, aby vaše espresso protékalo po dobu 25 až 30 sekund.

příprava espressa na DeLonghi La Specialista Arte
Protékání kávy.

Káva teče proudem, kde je chyba?

Espresso by nemělo téct ani příliš rychle. Když jste kávu namleli příliš nahrubo nebo jste jí namleli málo, vaše espresso proteče rychle a bude příliš kyselé. Zvolte jemnější mletí nebo větší množství kávy.

Jaký je ideální recept pro espresso?

Všeobecný recept pro všechny kávy neexistuje. Snažte se o to, aby se espresso ocitlo ve vašem šálku o přibližně 25 až 30 sekund od spuštění extrakce. Zároveň by mělo splňovat podmínku, že by jeho výsledný objem neměl být více než dva a půl násobně větší než vstupní gramáž kávy.

Včera se moje káva chovala v páce jinak, co se stalo?

Každá káva se časem mění a vyvíjí. Příliš čerstvá káva má v sobě množství plynů, které se postupně uvolňují. Káva se tak může chovat jinak. Na přípravu espressa mají vliv i vnější podmínky jako vlhkost, teplota či tlak ovzduší. Když váš osvědčený recept ze dne na den přestane fungovat, nezděste se. Je to běžná věc. Upravte mletí nebo vstupní dávku kávy.

cappuccino a DeLonghi La Specialista Maestro

Jaké mléko mám používat pro přípravu mléčných nápojů?

Když se pustíte do přípravy mléčných nápojů jako cappuccino či latte, nezapomeňte ani na mléko. Nejvhodnější mléko je plnotučné kravské mléko nebo baristické alternativní mléka. Pro správnou texturu mléčné pěny je důležitý dostatečný obsah tuků. Při napěňování vám navíc pomůže, pokud použijete vychlazené mléko. Nízká počáteční teplota vám zajistí dostatečné časové okno pro napěňování.

Jak se mám o svůj pákový kávovar správně starat?

Péče o pákový kávovar je extrémně důležitá. Vyvarujte se zanášení vodním kamenem, vodu změkčujte nebo kávovar pravidelně odvápňujte. Doporučujeme používat originální příslušenství ke kávovaru, v případě De´Longhi kávovarů vodní filtr, čistič na kávovary Eco MultiClean a odvápňovač EcoDecalk. Starejte se o vnější povrchy, těsnění a samotný portafilter, hlavu kávovaru a sítko. Používejte baristický čisticí prostředek a z času na čas propláchněte pomocí slepého sítka i vnitřnosti kávovaru. Jen tak zajistíte bezpečný a dlouhodobý chod kávovaru. Největší pozor si dávejte na parní trysku či automatický napěňovací systém. Všechny součástky, které přicházejí do kontaktu s mlékem, jsou náchylné na tvorbu plísní a jiných choroboplodných zárodků. Tyto části čistěte a proplachujte po každém použití.

De'Longhi La Specialista Arte a Maestro

Zodpověděli jsme na vaše otázky? Věříme, že ano.

Pákový kávovar je v každém případě skvělý pomocník do domácnosti, musíte se mu však věnovat a nad kávou přemýšlet. Kávovary od značky De’Longhi nabízejí množství vychytávek, které vám ulehčí práci a pochopení světa espressa.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: De'Longhi
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
správna extrakcia kávy - Costa Rica Eduardo Ramirez od Goriffee

Analýza: Jak poznáte, že jste kávu extrahovali správně?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

baristická váha Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein koťogo kyselost kávy káva káva a spánek káva a zdraví Kávoholik kávovar kávovník kávová zrna kávové kapsle kávové nápoje kávové trendy Marián Takáč Michal Šturc moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy odbourávání kofeinu Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor starbucks vietnamská káva výběrová káva zajímavosti o kávě šálek na kávu

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL