Pokud máte rádi ovocné filtry, připravte se – pražírna Idylika přichází se dvěma novinkami, které vaše chuťové buňky odpálí do jiné galaxie. Obě kávy pocházejí z ikonické kolumbijské farmy El Vergel a jsou praženy světle, aby vynikla jejich komplexní ovocnost.
Na jedné straně stojí Strawberry Milkshake – káva kofermentovaná s jahodami, která voní a chutná jako legendární jahodovo-smetanové bonbóny, mnohým známé z dětství. Na druhé straně je Pink Borbon Punch – odrůda Pink Borbon (ve španělštině se často používá Borbon místo Bourbon) zpracovaná přírodní anaerobní fermentací, plná funky chutí švestek a višňového likéru. Společně tvoří duet, který osloví všechny milovníky výrazných a hravých káv.

El Vergel – průkopníci v experimentování
Za oběma kávami stojí farma El Vergel, kterou vede rodina Bayterů v regionu Tolima. Založena byla v roce 1995 a zpočátku pěstovala něco úplně jiného než kávu – avokádo. Po roce 2006 se však zcela přeorientovala na kávu.
El Vergel se stala průkopníkem experimentálních zpracování v Kolumbii a dnes patří k nejznámějším farmám na světě. Díky kombinaci kvalitní půdy, ideální nadmořské výšky a technologické odvahy se jim daří vytvářet kávy chuťově bohaté a chuťově inovativní.
Strawberry Milkshake – kofermentace s jahodami
Kolumbie Strawberry Milkshake je zpracována takzvanou kofermentací. Po sběru se třešně odrůd Castillo, Caturra a Colombia nechávají fermentovat spolu s čerstvými jahodami. Při procesu se cukry a aroma z jahod přirozeně vážou do kávových zrn, což jim dodává intenzivní ovocno-sladký profil. Výsledkem je káva, ve které rozpozná jahody skutečně každý.

Pink Borbon Punch – přírodní anaerobní fermentace
Odrůda Pink Borbon je sama o sobě raritou. Na El Vergel však prochází sofistikovaným zpracováním: 12hodinová „předfermentace“, po které následuje 24hodinová fermentace bez přístupu vzduchu a nakonec pomalé sušení na slunci doplněné o dlouhou stabilizaci ve vacích GrainPro. Takové zpracování se výrazně podepíše na chuti jakékoliv kávy. Anaerobní fermentace vytváří výraznou sladkost, plné tělo a jemné alkoholové tóny, které by bez ní v samotném zrnu jen tak nevznikly.

Kolumbie Strawberry Milkshake – jahody pro každého a nostalgické bonbóny
Vůně této kávy okamžitě připomene sladké jahodovo-smetanové bonbóny, které já osobně, a možná i vy, znám z dětství. V šálku se za horka otevírají tóny jahodového džemu a rozpuštěné čokolády. Jak káva chladne, sladký jahodový džem se mění na svěží čerstvé jahody. Ty doplňují jemné tóny smetany, čokolády a vanilky. Tělo kávy je středně těžké a textura krásně krémová. V dochuti najdete hlavně mléčnou čokoládu a vanilku.
Pokud milujete hravé kávy plné sladkosti a snadno rozpoznatelný chuťový profil, s jahodami fermentovaná Kolumbie od Idyliky je dokonalou volbou. Jahody v ní totiž ucítíte i v tom případě, že jste úplný kávový začátečník.

Kolumbie Pink Borbon Punch – funky punč plný ovoce
Už při prvním nádechu z čerstvě otevřeného balíčku vás dostane intenzivní vůně višňového likéru a švestek. Ve filtrované kávě dominuje za horka chuť třešní, které v kombinaci s alkoholovým podtónem připomínají pralinky Mon Chéri. Při chladnutí se sladké třešně promění na kyselejší višně, které doplní výrazná džemová sladkost povidel. V dochuti se objevuje kakao, ovoce a jemné alkoholové tóny. Káva má středně těžké tělo a dlouhou, ovocno-likérovou dochuť. Takové kávy jsou jako stvořené do chladnějších dnů. Svou bohatostí a plností dokáží zahřát na těle i na duši.
Pro obě kávy jsem si pro vás připravil i recepty, díky kterým z nich vytáhnete nejvyváženější a nejpříjemnější chutě.

Recepty na přípravu (Hario V60):
Strawberry Milkshake
17 g kávy
23 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
240 ml vody (93 °C)
Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, jemné zamíchání dripperem)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 240 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:30

Pink Borbon Punch
17 g kávy
24 kliků Comandante (střední hrubost mletí)
230 ml vody (90 °C)
Postup zalévání:
0:00 – 0:30: 50 ml vody (krouživý nálev a zamíchání celým dripperem)
0:30 – 1:00: do 140 ml (krouživý nálev, jemné zamíchání dripperem)
1:00 – 1:15: do 190 ml (krouživý nálev, bez míchání)
1:15 – 1:30: do 230 ml (nálev do středu, bez míchání)
Výsledný čas extrakce: cca 2:40

Šálky plné zážitků
Obě novinky od pražírny Idylika ukazují, že svět filtrované kávy je plný sladkosti, ovocnosti a zajímavých chuťových profilů. Ať už vás láká sladká a výrazná Strawberry Milkshake, nebo funky Pink Borbon Punch, farmářské umění z El Vergel vám nabídne šálek kávy plný chuťových zážitků.
Obě kávy – a mnoho dalších skvělých – najdete na eshopu idylika.sk. Při nákupu nezapomeňte využít slevový kód BLOGOKAVECZ10.








