Kolik peněz byste měli investovat do výbavy, abyste připravili solidní espresso? Zdánlivě jednoduché téma ale nemá jednoznačnou odpověď. Proto jsme pro vás otestovali jeden z nejlevnějších pákových kávovarů na trhu – Siguro EM-K42 Barista. Jeho cenovka se pohybuje okolo neuvěřitelných 100 eur a pro mnohé začínající kávomily teoreticky může být vstupní branou do velkého světa kávy.
Siguro EM-K42 Barista jsme nešetřili a dali jsme mu zabrat. Potrápili jsme ho s moderně praženým espresso roastem Burundi Masha Natural ze skvělé slovenské pražírny Be:Café. Nechtěli jsme od něj málo, do šálku jsme chtěli dostat velmi dobrou kávu. Ustál to? To všechno vám hned prozradíme. Toto je test levného kávovaru, ke kterému přidáváme i tip, jak si takový kávovar vylepšit za pár eur.

Světlá Burundi Masha Natural od Be:Café
Kávovar za sto eur otestuje moderně pražený espresso roast z pražírny Be:Café. Burundi Masha Natural je stoprocentní arabika odrůdy Red Bourbon. Vypěstovalo ji přibližně 2000 drobných farmářů sdružených pod zpracovatelskou stanicí Masha. Naturální zpracování jí dodalo plné a sladké chutě, které pocítíte už v její vůni. Ta je sladká s jemným nádechem bobulového ovoce. V její chuti se objevuje čokoláda, zralé švestky a hrozny. Za studena v ní objevíte lesní plody a jemnou vinnou aciditu. Tak co, poradí si s ní i levné vybavení, nebo si na ní vyláme zuby?
Náš tip: na eshopu becafe.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Proč je Siguro EM-K42 Barista tak levný?
Siguro EM-K42 Barista je jednoduchý pákový kávovar, který jsme na Alze našli za necelých 100 eur. Ve světě espressa by se dala tato cenovka zařadit do kategorie sci-fi. Proč je tak levný?
Už při prvním kontaktu s kávovarem si můžete všimnout, že je vyrobený z poměrně levných materiálů. Většina dílů je vyrobena z plastů. Z toho vyplývá jeho nízká hmotnost. Lehký kávovar se během přípravy roztřese a rozvibruje. Stejně se rozvibruje i váš šálek, který začne putovat po odkapávací tácku. Lehkost kávovaru dokáže nadělat problémy i při zasouvání páky do hlavy kávovaru. Kávovar velmi ochotně opustí své místo a vy ho budete muset přidržovat druhou rukou. Tyto komplikace mu ale určitě odpustíte, pokud bude schopný připravit chutnou kávu. Pojďme nahlédnout do jeho vnitřku.
Malý bojler = komplikace
Kávovar značky Siguro je zásobovaný vodou z nádoby o objemu jeden litr. Její kapacita je pro domácí potřeby více než dostačující a přístup k plnění vody je jednoduchý. Máte dvě možnosti. Buď pootevřete kryt zásobníku a vodu nalijete přímo do něj, nebo celý zásobník jednoduše vyjmete, doplníte a zasunete zpět.

Před přípravou je voda z nádoby natažená do bojleru, kde ji kávovar ohřeje. Bojler, který se ukrývá uvnitř, je poměrně jednoduchý. Kávovar obsahuje jediný bojler, který slouží jak pro přípravu espressa, tak i vodní páry určené pro parní trysku.


Teplo vytváří takzvaný termoblok. Jeho výhodou je velmi rychlé ohřátí vody obsažené v bojleru. Kávovar se během našeho testování nahřál pokaždé za méně než jednu minutu.
Avšak malý bojler má i dvě velké nevýhody. Nedovolí vám souběžnou práci s tryskou a extrakci espressa. Pokud máte rádi mléčné nápoje, nejprve připravte espresso a až později napěňujte mléko.
Druhou nevýhodou je termo(ne)stabilita. Nízký objem vnitřního bojleru má za následek horší tepelnou stabilitu při extrakci. Kvůli absenci displeje a technologie PID nikdy nebudete vědět, jaká je teplota vody v bojleru. To může vést k nekonzistentnosti extrakce při opakovaných shotech espressa. Mezi každým připraveným espressem byste měli kávovaru nechat chvilku na opětovné vzpamatování a stabilizování teploty vody v bojleru.

Vibrační čerpadlo – hluk, vibrace a tlak 20 barů?
Horká voda je po stisknutí příslušného tlačítka pumpovaná do páky za pomoci vibračního čerpadla. Vibrační technologie je levnějším variantem používaným v čerpadlech pákových kávovarů.
Tou kvalitnější možností je rotační čerpadlo. Rotační pumpa dokáže udržet stabilnější tlak a produkuje mnohem méně hluku a vibrací. Podle informací od výrobce dokáže vibrační čerpadlo v tomto kávovaru vyvinout tlak 20 barů. Avšak, pokud jste si už o espressu něco nastudovali, určitě tušíte, že 20 barů je nesmysl.
Ideální hodnota tlaku při přípravě je 9 barů. Zmiňovaných 20 barů od výrobce úzce souvisí s přetlakovým sítkem kávovaru, kterému se budeme věnovat později.
Vibrační pumpa je kompromisem, který je levnější, ale zapříčiňuje nepříjemné vibrace kávovaru a neschopnost regulace tlaku. Bude to problém?

Portafilter a přetlaková sítka
Cesta vody pokračuje přes vibrační čerpadlo do portafiltru, konkrétně do jeho sítka naplněného mletou kávou. V balení najdete tři různá sítka: sítko pro přípravu jedné dávky kávy, dvojité sítko a sítko přizpůsobené pro ESE pody. Když sítko vyloupnete z portafiltru, na jeho spodku si všimnete malé dírky. Takové sítko se nazývá přetlakové.
Všechna tři sítka dodávaná ke kávovaru Siguro EM-K42 jsou přetlaková. A to je problém. Proč? Dírka na dně přetlakového sítka funguje jako ventil, který propustí kávu jen po dosažení určitého tlaku. Přetlaková sítka jsou běžná hlavně u levných kávovarů spárovaných s levným mlýnkem.

Přetlakové sítko je schopné kompenzovat nekvalitu a nekonzistentnost mletí. Velmi dobře funguje s předem namletou supermarketovou kávou, která je mletá příliš nahrubo. Hrubé mletí by v klasickém sítku nevytvořilo dostatečný odpor a tlak v portafiltru by nedosáhl dostatečných výšin. Při nastavování receptu vám ale toto sítko bude klást odpor (doslova), a vy tak nebudete schopni z kávy vytáhnout maximum.
Hack za pár eur: sítko bez přetlakového ventilu
Výběrová káva je na nastavení receptu a kvalitu mletí obzvlášť náročná. Proto byste se měli vyhnout přetlakovému sítku a namísto toho si obstarat klasické sítko bez ventilu. Kvalitní sítko vás nevyjde draho a výsledná změna bude ohromná. My jsme otestovali přípravu pomocí přetlakového ale i klasického sítka a výsledky byly jasně citelné.
Náš tip: Při koupi sítka si dobře nastudujte rozměry vašeho portafiltru. Siguro EM-K42 Barista má portafilter s průměrem 51 mm. Nejčastějším rozměrem je 58 mm, ale najít můžete i různé méně časté hodnoty.

Důležitost mlýnku
Ještě předtím, než spustíte extrakci, musíte svou kávu namlít. Mletí a kvalita mlýnku je při přípravě espressa velmi choulostivá a důležitá. Platí nepsané pravidlo, že do mlýnku byste měli investovat minimálně tolik jako do samotného kávovaru. Proto volbu správného mlýnku nepodceňujte.
Sítko bez přetlakového ventilu vám odpustí mnohem méně chyb. My jsme během testu použili ruční mlýnek Comandante. Jeho cenovka se pohybuje okolo 200 eur, což představuje dvojnásobek ceny samotného kávovaru. Stále se ale jedná o ruční mlýnek. Do kvalitního elektrického mlýnku byste měli investovat minimálně tolik, pokud ne více.



Experiment se sítky
Během přípravy jsme otestovali několik různých nastavení hrubosti mletí. Přetlakové sítko při testu prokázalo jednu velkou výhodu. I při příliš hrubém mletí dokázalo kompenzovat nedostatečný odpor namleté kávy a průtok espressa byl konzistentnější a stabilnější. Sítko bez přetlakového ventilu si vyžadovalo preciznější vyladění a nastavení receptu. V čem je potom lepší?

Více muziky (TDS) bez přetlakového ventilu
Každé espresso, které jsme připravili, jsme ochutnali a pomocí refraktometru značky Difluid jsme změřili obsah rozpuštěných částic (TDS). Hodnota TDS vám napoví, jaké množství látek z kávového zrna se vám podařilo vyextrahovat do samotného espressa. Výsledky testu byly až překvapivě jednoznačné.
Při obou typech sítek jsme se snažili dosáhnout receptu, který zahrnoval čas extrakce v rozmezí 25 až 30 sekund a poměr hmotnosti namleté kávy a hmotnosti výsledného nápoje 1:2,5.

Hodnoty TDS espress připravených pomocí přetlakového sítka byly při tomto receptu mnohem nižší než v případě sítka bez přetlakového ventilu. Espressa z přetlakového sítka dosahovala nízké hodnoty TDS v rozmezí 4 až 6,5 procenta. To je na poměry espressa skutečně málo. Naopak, správné vyladění receptu a sítko bez ventilu resultovalo v mnohem vyšší hodnoty TDS. Takto připravená espressa se pohybovala v rozmezí 7,5 až 9 procent TDS, což odpovídá spodní hranici standardů při přípravě espressa.
Rozdíly v chuti
Rozdíly v chuti espressa s přetlakovým ventilem a bez něj byly citelné už při prvním doušku. Přetlakové sítko produkovalo acidnější a méně vyvážené nápoje, jejichž největším nedostatkem byla struktura a tělo. Espresso bylo vodnatější a tělo příliš lehké.

Burundi Masha od Be:Café je plné ovoce a svěžích chutí, které nebyly nepříjemné ani při tomto nastavení, ale něco tomu chybělo. Espressa s vyšším TDS byla vyváženější, méně ostrá a sladší. Obrovský rozdíl pocítíte i ve struktuře a těle espressa. To bude krémovější, sametovější a plnější. Sítko bez přetlakového ventilu navíc nestojí moc. Několikaeurová investice se vám vrátí v podobě výrazně chutnějších espress. Budete ale potřebovat kvalitní mlýnek.
Koupit či nekoupit?
Stoeurový kávovar Siguro EM-K42 Barista není dokonalý stroj. Má mnoho mínusů, ale při této cenovce to můžete očekávat. Malá změna v podobě sítka bez přetlakového ventilu ale může vaši přípravu espressa posunout na vyšší level.

Moderní Burundi Masha Natural z pražírny Be:Café je skvělá káva. I za pomoci levného příslušenství z ní vytáhnete příjemné ovocné espresso, které neurazí ani zkušeného kávomila. Zaměřte se ale na kvalitu mletí, kvalitní sítko a znalosti v nastavování receptů. O espressu a parametrech jeho přípravy se dočtete v článcích na tomto webu blogokave.sk a pomoct vám mohou i baristické kurzy v pražírně Be:Café.
Náš tip: na eshopu becafe.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.
Více informací o kávovaru Siguro EM-K42 Barista najdete přímo na stránce Alza – klikněte tu.







