Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Kávovary

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista za 100 eur: Zvládne výběrovou kávu?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
22. května 2024
Siguro EM-K42 Barista
Share on FacebookShare on Twitter

Kolik peněz byste měli investovat do výbavy, abyste připravili solidní espresso? Zdánlivě jednoduché téma ale nemá jednoznačnou odpověď. Proto jsme pro vás otestovali jeden z nejlevnějších pákových kávovarů na trhu – Siguro EM-K42 Barista. Jeho cenovka se pohybuje okolo neuvěřitelných 100 eur a pro mnohé začínající kávomily teoreticky může být vstupní branou do velkého světa kávy.

Siguro EM-K42 Barista jsme nešetřili a dali jsme mu zabrat. Potrápili jsme ho s moderně praženým espresso roastem Burundi Masha Natural ze skvělé slovenské pražírny Be:Café. Nechtěli jsme od něj málo, do šálku jsme chtěli dostat velmi dobrou kávu. Ustál to? To všechno vám hned prozradíme. Toto je test levného kávovaru, ke kterému přidáváme i tip, jak si takový kávovar vylepšit za pár eur.

Siguro EM-K42 Barista na pultu

Světlá Burundi Masha Natural od Be:Café

Kávovar za sto eur otestuje moderně pražený espresso roast z pražírny Be:Café. Burundi Masha Natural je stoprocentní arabika odrůdy Red Bourbon. Vypěstovalo ji přibližně 2000 drobných farmářů sdružených pod zpracovatelskou stanicí Masha. Naturální zpracování jí dodalo plné a sladké chutě, které pocítíte už v její vůni. Ta je sladká s jemným nádechem bobulového ovoce. V její chuti se objevuje čokoláda, zralé švestky a hrozny. Za studena v ní objevíte lesní plody a jemnou vinnou aciditu. Tak co, poradí si s ní i levné vybavení, nebo si na ní vyláme zuby?

Náš tip: na eshopu becafe.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Burundi Masha od BeCafé a kávovar Siguro EM-K42 Barista
Burundi Masha Natural od Be:Café.

Proč je Siguro EM-K42 Barista tak levný?

Siguro EM-K42 Barista je jednoduchý pákový kávovar, který jsme na Alze našli za necelých 100 eur. Ve světě espressa by se dala tato cenovka zařadit do kategorie sci-fi. Proč je tak levný?

Už při prvním kontaktu s kávovarem si můžete všimnout, že je vyrobený z poměrně levných materiálů. Většina dílů je vyrobena z plastů. Z toho vyplývá jeho nízká hmotnost. Lehký kávovar se během přípravy roztřese a rozvibruje. Stejně se rozvibruje i váš šálek, který začne putovat po odkapávací tácku. Lehkost kávovaru dokáže nadělat problémy i při zasouvání páky do hlavy kávovaru. Kávovar velmi ochotně opustí své místo a vy ho budete muset přidržovat druhou rukou. Tyto komplikace mu ale určitě odpustíte, pokud bude schopný připravit chutnou kávu. Pojďme nahlédnout do jeho vnitřku.

Malý bojler = komplikace

Kávovar značky Siguro je zásobovaný vodou z nádoby o objemu jeden litr. Její kapacita je pro domácí potřeby více než dostačující a přístup k plnění vody je jednoduchý. Máte dvě možnosti. Buď pootevřete kryt zásobníku a vodu nalijete přímo do něj, nebo celý zásobník jednoduše vyjmete, doplníte a zasunete zpět.

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - nádržka na vodu
Naplňování zásobníku na vodu.

Před přípravou je voda z nádoby natažená do bojleru, kde ji kávovar ohřeje. Bojler, který se ukrývá uvnitř, je poměrně jednoduchý. Kávovar obsahuje jediný bojler, který slouží jak pro přípravu espressa, tak i vodní páry určené pro parní trysku.

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - ovládání parní trysky
Ovladač parní trysky.
Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - tryska
Parní tryska.

Teplo vytváří takzvaný termoblok. Jeho výhodou je velmi rychlé ohřátí vody obsažené v bojleru. Kávovar se během našeho testování nahřál pokaždé za méně než jednu minutu.

Avšak malý bojler má i dvě velké nevýhody. Nedovolí vám souběžnou práci s tryskou a extrakci espressa. Pokud máte rádi mléčné nápoje, nejprve připravte espresso a až později napěňujte mléko.

Druhou nevýhodou je termo(ne)stabilita. Nízký objem vnitřního bojleru má za následek horší tepelnou stabilitu při extrakci. Kvůli absenci displeje a technologie PID nikdy nebudete vědět, jaká je teplota vody v bojleru. To může vést k nekonzistentnosti extrakce při opakovaných shotech espressa. Mezi každým připraveným espressem byste měli kávovaru nechat chvilku na opětovné vzpamatování a stabilizování teploty vody v bojleru.

Pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista

Vibrační čerpadlo – hluk, vibrace a tlak 20 barů?

Horká voda je po stisknutí příslušného tlačítka pumpovaná do páky za pomoci vibračního čerpadla. Vibrační technologie je levnějším variantem používaným v čerpadlech pákových kávovarů.

Tou kvalitnější možností je rotační čerpadlo. Rotační pumpa dokáže udržet stabilnější tlak a produkuje mnohem méně hluku a vibrací. Podle informací od výrobce dokáže vibrační čerpadlo v tomto kávovaru vyvinout tlak 20 barů. Avšak, pokud jste si už o espressu něco nastudovali, určitě tušíte, že 20 barů je nesmysl.

Ideální hodnota tlaku při přípravě je 9 barů. Zmiňovaných 20 barů od výrobce úzce souvisí s přetlakovým sítkem kávovaru, kterému se budeme věnovat později.

Vibrační pumpa je kompromisem, který je levnější, ale zapříčiňuje nepříjemné vibrace kávovaru a neschopnost regulace tlaku. Bude to problém?

pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - příprava espressa

Portafilter a přetlaková sítka

Cesta vody pokračuje přes vibrační čerpadlo do portafiltru, konkrétně do jeho sítka naplněného mletou kávou. V balení najdete tři různá sítka: sítko pro přípravu jedné dávky kávy, dvojité sítko a sítko přizpůsobené pro ESE pody. Když sítko vyloupnete z portafiltru, na jeho spodku si všimnete malé dírky. Takové sítko se nazývá přetlakové.

Všechna tři sítka dodávaná ke kávovaru Siguro EM-K42 jsou přetlaková. A to je problém. Proč? Dírka na dně přetlakového sítka funguje jako ventil, který propustí kávu jen po dosažení určitého tlaku. Přetlaková sítka jsou běžná hlavně u levných kávovarů spárovaných s levným mlýnkem.

přetlakové sítko na přípravu kávy
Aha, přetlakové sítko má takovou malou dírku.

Přetlakové sítko je schopné kompenzovat nekvalitu a nekonzistentnost mletí. Velmi dobře funguje s předem namletou supermarketovou kávou, která je mletá příliš nahrubo. Hrubé mletí by v klasickém sítku nevytvořilo dostatečný odpor a tlak v portafiltru by nedosáhl dostatečných výšin. Při nastavování receptu vám ale toto sítko bude klást odpor (doslova), a vy tak nebudete schopni z kávy vytáhnout maximum.

Hack za pár eur: sítko bez přetlakového ventilu

Výběrová káva je na nastavení receptu a kvalitu mletí obzvlášť náročná. Proto byste se měli vyhnout přetlakovému sítku a namísto toho si obstarat klasické sítko bez ventilu. Kvalitní sítko vás nevyjde draho a výsledná změna bude ohromná. My jsme otestovali přípravu pomocí přetlakového ale i klasického sítka a výsledky byly jasně citelné.

Náš tip: Při koupi sítka si dobře nastudujte rozměry vašeho portafiltru. Siguro EM-K42 Barista má portafilter s průměrem 51 mm. Nejčastějším rozměrem je 58 mm, ale najít můžete i různé méně časté hodnoty.

klasické sítko a přetlakové sítko do portafiltra
Klasické sítko bez ventilu a přetlakové sítko.

Důležitost mlýnku

Ještě předtím, než spustíte extrakci, musíte svou kávu namlít. Mletí a kvalita mlýnku je při přípravě espressa velmi choulostivá a důležitá. Platí nepsané pravidlo, že do mlýnku byste měli investovat minimálně tolik jako do samotného kávovaru. Proto volbu správného mlýnku nepodceňujte.

Sítko bez přetlakového ventilu vám odpustí mnohem méně chyb. My jsme během testu použili ruční mlýnek Comandante. Jeho cenovka se pohybuje okolo 200 eur, což představuje dvojnásobek ceny samotného kávovaru. Stále se ale jedná o ruční mlýnek. Do kvalitního elektrického mlýnku byste měli investovat minimálně tolik, pokud ne více.

Burundi Masha od BeCafé - mletá káva
Burundi Masha od BeCafé - káva v páce
portafilter s namletou kávou po přípravě kávy

Experiment se sítky

Během přípravy jsme otestovali několik různých nastavení hrubosti mletí. Přetlakové sítko při testu prokázalo jednu velkou výhodu. I při příliš hrubém mletí dokázalo kompenzovat nedostatečný odpor namleté kávy a průtok espressa byl konzistentnější a stabilnější. Sítko bez přetlakového ventilu si vyžadovalo preciznější vyladění a nastavení receptu. V čem je potom lepší?

Siguro EM-K42 Barista - sítka

Více muziky (TDS) bez přetlakového ventilu

Každé espresso, které jsme připravili, jsme ochutnali a pomocí refraktometru značky Difluid jsme změřili obsah rozpuštěných částic (TDS). Hodnota TDS vám napoví, jaké množství látek z kávového zrna se vám podařilo vyextrahovat do samotného espressa. Výsledky testu byly až překvapivě jednoznačné.

Při obou typech sítek jsme se snažili dosáhnout receptu, který zahrnoval čas extrakce v rozmezí 25 až 30 sekund a poměr hmotnosti namleté kávy a hmotnosti výsledného nápoje 1:2,5.

refraktometr Difluid - měření TDS kávy
Takhle vypadá refraktometr Difluid.

Hodnoty TDS espress připravených pomocí přetlakového sítka byly při tomto receptu mnohem nižší než v případě sítka bez přetlakového ventilu. Espressa z přetlakového sítka dosahovala nízké hodnoty TDS v rozmezí 4 až 6,5 procenta. To je na poměry espressa skutečně málo. Naopak, správné vyladění receptu a sítko bez ventilu resultovalo v mnohem vyšší hodnoty TDS. Takto připravená espressa se pohybovala v rozmezí 7,5 až 9 procent TDS, což odpovídá spodní hranici standardů při přípravě espressa.

Rozdíly v chuti

Rozdíly v chuti espressa s přetlakovým ventilem a bez něj byly citelné už při prvním doušku. Přetlakové sítko produkovalo acidnější a méně vyvážené nápoje, jejichž největším nedostatkem byla struktura a tělo. Espresso bylo vodnatější a tělo příliš lehké.

Burundi Masha Natural od BeCafé a pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - espresso

Burundi Masha od Be:Café je plné ovoce a svěžích chutí, které nebyly nepříjemné ani při tomto nastavení, ale něco tomu chybělo. Espressa s vyšším TDS byla vyváženější, méně ostrá a sladší. Obrovský rozdíl pocítíte i ve struktuře a těle espressa. To bude krémovější, sametovější a plnější. Sítko bez přetlakového ventilu navíc nestojí moc. Několikaeurová investice se vám vrátí v podobě výrazně chutnějších espress. Budete ale potřebovat kvalitní mlýnek.

Koupit či nekoupit?

Stoeurový kávovar Siguro EM-K42 Barista není dokonalý stroj. Má mnoho mínusů, ale při této cenovce to můžete očekávat. Malá změna v podobě sítka bez přetlakového ventilu ale může vaši přípravu espressa posunout na vyšší level.

pákový kávovar Siguro EM-K42 Barista - pohled na kompletní výbavu

Moderní Burundi Masha Natural z pražírny Be:Café je skvělá káva. I za pomoci levného příslušenství z ní vytáhnete příjemné ovocné espresso, které neurazí ani zkušeného kávomila. Zaměřte se ale na kvalitu mletí, kvalitní sítko a znalosti v nastavování receptů. O espressu a parametrech jeho přípravy se dočtete v článcích na tomto webu blogokave.sk a pomoct vám mohou i baristické kurzy v pražírně Be:Café.

Náš tip: na eshopu becafe.sk můžete využít slevový kód BLOGOKAVE10.

Více informací o kávovaru Siguro EM-K42 Barista najdete přímo na stránce Alza – klikněte tu.

Burundi Masha Natural od BeCafé - hotové espresso
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávovar
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
poháre a šálka DeLonghi

Šálky a sklenice na kávu od De’Longhi: Skvělá kompatibilita, termoizolace i senzorické vlastnosti

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL