Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Pěstování kávovníku v domácích podmínkách: Jak na to?

Ladislav Király Od Ladislav Király
3. září 2019
kávovníkové čerešne

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Stalo se to už i vám? Sníte určitý typ ovoce, zbydou vám pecky a v hlavě se zrodí nápad zastrčit je do zeminy v květináči. Uplyne několik týdnů a najednou se zpod země nahoru protlačí zelená rostlinka. V té chvíli se cítíte jako pěstitelský génius. A proč to nezkusit i s kávou? Je pěstování kávovníku v domácích podmínkách vůbec reálné?

Řekněme si na rovinu: pěkný kávovník by mohl prostředí vašeho bytu velmi pěkně zvelebit a doplnit. I byste s ním tak trochu zafrajerovali. No a návštěvy, které byste pozvali na kávu, by uznanlivě přikyvovaly, že jste svou kávovou vášeň povýšili na zcela nový level.

S kávovníkem to však není tak jednoduché jako s jinými rostlinami. Totižto sehnat kávovníkovou třešeň, ze které byste vybrali pecku, není jen tak.

Náš tip: o pěstování kávovníků jsme udělali rozhovor i přímo s farmářem z Vietnamu. Přečtěte si článek: „Péče o kávovníky: Co všechno řeší slovenský kávový farmář?“

kávovníkové třešně a zrnka - pecky
V téměř každé kávovníkové třešni se nacházejí dvě pecky. (Foto: Shutterstock)

Semínko kávovníku nebo hotová rostlina?

Pokud se rozhodnete pro pěstování kávovníku, máte v zásadě dvě možnosti; nejjednodušší je koupit si rostlinu, kterou bez větších problémů „vygooglíte“, případně ji najdete i v supermarketech jako Obi, Hornbach a podobně.

domácí kávovník
Takové črepníkové kávovníky si víte bez problémů zakoupit.

Druhá možnost je ta, kterou jsme zmiňovali – vsadíte na vypěstování kávovníku už ze semínka/zeleného zrnka. Nám se ho podařilo získat v martinské pražírně a kavárně Idylika, v jejíchž útrobách roste kávovník, který každý rok rodí. Kávovníkovou třešeň sníte a zrnko/semínko píchnete do zeminy. Když budete mít trochu štěstí, kávovník po několika týdnech vyklíčí.

pěstování kávovníku - úvodní fáze růstu rostlinky
Pěstování kávovníku ze zrnka. První fáze, v rámci které je zrnko ještě na rostlině, je velmi fotogenická (Foto: Shutterstock)

Je třeba se však připravit na to, že kávovník není (nemusí být) nízká rostlina a může dorůst až do výšky pěti metrů. S tímto aspektem se však pochopitelně dá něco udělat – vždyť rostlinu stačí zastřihávat.

Kávovník zakvete až po pár letech

Ve svých přirozených subtropických podmínkách může kávovník kvést dvakrát do roka, ale při pěstování u nás a v bytovém prostředí to podle všeho bude jen jednou. Objeví se malé bílé kvítky s nasládlou vůní, ale pozor: stane se tak nejdříve ve druhém nebo třetím roce kultivace, možná dokonce ještě později.

Rostlina pak zarodí i první ovoce (zvyčajne ak má výšku od 80 do 100 centimetrov), které má nejprve zelenou barvu, postupně však přejde do červené až tmavě červené. Existují i kávovníky se žlutými plody, případně plody jiné barvy, ale jsou spíše zřídkavé.

pěstování kávovníku - zelené kávovníkové třešně
Pohled na zelené/nedozrálé kávovníkové třešně (Foto: Shutterstock)

Když zralé kávovníkové třešně neposbíráte, tak vydrží poměrně dlouho, nezměknou, ale postupem času vyschnou.

Pár rad pro nadšeného pěstitele:

Zemina

V prvom rade je potrebné zohnať dobrú vodopriepustnú pôdu s pH od 4 do 7. Jednotlivé zdroje uvádzajú rôzne čísla, ale v tomto rozmedzí by malo byť všetko v poriadku. Skúste záhradnú zmes napríklad s pH 6.

Zalévání

Kávovník potřebuje hodně vody (připomínáme, že pochází z vlhkých subtropických oblastí) a ideální je jeho listy i rosit. U mladých rostlin však třeba zachovat opatrnost, protože jsou citlivé na přelití. V zimě je třeba zalévat pozvolněji.

Teplota

Po stránce teploty se nejčastěji uvádí 24 stupňů, což je v bytovém prostředí poměrně snadno dosažitelné. V noci by se kávovníku hodilo jen okolo 17, ale přežije i v teplejším prostředí. Pokud vsadíte na něco mezi těmito dvěma hodnotami, bude to OK.

dozrievanie kávovníkových čerešní
Jeden z „problémů“ kávovníku je v tom, že jeho plody nedozrávají naráz. Doma vám to bude jedno, ale při ručním sběru na farmách musí sběrači ke stromkům přijít vícekrát s určitým časovým odstupem. (Foto: Shutterstock)

Když se rozhodnete dát črepník s kávovníkom do exteriéru, napríklad pred dom alebo na balkón, dajte si pozor, aby teplota neklesla pod päť stupňov. Ak na neho náhodou zabudnete a teplota sa priblíži k bodu mrazu, je koniec.

Náš tip: této téme sme sa sčasti venovali aj v článku „Pestovanie kávy na Slovensku: Budúca realita alebo utópia?“

Svetlo

Rastlina nie je príliš náročná na svetlo a priame slnko jej môže uškodiť, dokonca jej môže spáliť listy. Ak ju teda dáte na okno, tak buďte opatrní; ráno môže byť vystavená aj priamemu slnku, ale popoludní už určite nie. Umiestnite ju teda do tmavšej časti bytu, prípadne do izby, ktorú slnko zalieva len zrána alebo dopoludnia.

Hnojení

Kávovník je třeba prihnojovať približne raz za dva týždne, zvoľte hnojivo pre črepníkové rastliny.

Škodcovia

Dobrá správa je tá, že rastlina prakticky nemá škodcov a ak aj príde k poškodeniu listov, zväčša za to môže suchý vzduch, prípadne nedostatok mikroprvkov v pôde. Ak máte skúsenosti s pestovaním citrusových rastlín, viete, že škodcovia si ich zväčša našli a pravdepodobne aj zlikvidovali. Pri kávovníku je to iné – vo voľnej prírode nie, ale v domácnosti by ste nemuseli mať problém. Kofeín je pre škodcov jed.

pestovanie kávovníka - rodiaci kávovník
Pestovanie kávovníka môže priniesť aj takúto úrodu. (Foto: Shutterstock)

Rozmnožovanie

Ak vás to s kávovníkom bude baviť a zatúžite po viacerých rastlinkách, najľahšie to dosiahnete prostredníctvom odrezkov. Treba ich zapichnúť do zmesi rašeliny a piesku, dopriať im pomerne vysokú vlhkosť a na zakorenenie čakať približne tri až štyri mesiace.

Káva

Ak to dokážete, dopestujete plody a počkáte si päť až osem mesiacov, kým dozrejú, môžete skúsiť spraviť si kávu. Z plodov viete vylúpnuť dve zrná, ktoré treba vysušiť a následne upražiť – skúste to na panvici alebo grile a zaexperimentujte s vlastným stupňom praženia. Potom kávu pomeľte a aj keď to asi nebude žiadne terno, ten pocit bude stáť za to.

Tak čo, odvážite sa vyskúšať si to?

Náš tip: starostlivosť o kávovník si spríjemnite popíjaním kvalitnej kávy – využite zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

zber kávovníkových čerešní
Sběr kávovníkových třešní (Foto: Shutterstock)
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávakávovníkpěstování kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Kávový klystír - blog o káve

Kávový klystýr: Vyplatí se aplikovat si kávu do análu?

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL