Stalo se to už i vám? Sníte určitý typ ovoce, zbydou vám pecky a v hlavě se zrodí nápad zastrčit je do zeminy v květináči. Uplyne několik týdnů a najednou se zpod země nahoru protlačí zelená rostlinka. V té chvíli se cítíte jako pěstitelský génius. A proč to nezkusit i s kávou? Je pěstování kávovníku v domácích podmínkách vůbec reálné?
Řekněme si na rovinu: pěkný kávovník by mohl prostředí vašeho bytu velmi pěkně zvelebit a doplnit. I byste s ním tak trochu zafrajerovali. No a návštěvy, které byste pozvali na kávu, by uznanlivě přikyvovaly, že jste svou kávovou vášeň povýšili na zcela nový level.
S kávovníkem to však není tak jednoduché jako s jinými rostlinami. Totižto sehnat kávovníkovou třešeň, ze které byste vybrali pecku, není jen tak.
Náš tip: o pěstování kávovníků jsme udělali rozhovor i přímo s farmářem z Vietnamu. Přečtěte si článek: „Péče o kávovníky: Co všechno řeší slovenský kávový farmář?“

Semínko kávovníku nebo hotová rostlina?
Pokud se rozhodnete pro pěstování kávovníku, máte v zásadě dvě možnosti; nejjednodušší je koupit si rostlinu, kterou bez větších problémů „vygooglíte“, případně ji najdete i v supermarketech jako Obi, Hornbach a podobně.

Druhá možnost je ta, kterou jsme zmiňovali – vsadíte na vypěstování kávovníku už ze semínka/zeleného zrnka. Nám se ho podařilo získat v martinské pražírně a kavárně Idylika, v jejíchž útrobách roste kávovník, který každý rok rodí. Kávovníkovou třešeň sníte a zrnko/semínko píchnete do zeminy. Když budete mít trochu štěstí, kávovník po několika týdnech vyklíčí.

Je třeba se však připravit na to, že kávovník není (nemusí být) nízká rostlina a může dorůst až do výšky pěti metrů. S tímto aspektem se však pochopitelně dá něco udělat – vždyť rostlinu stačí zastřihávat.
Kávovník zakvete až po pár letech
Ve svých přirozených subtropických podmínkách může kávovník kvést dvakrát do roka, ale při pěstování u nás a v bytovém prostředí to podle všeho bude jen jednou. Objeví se malé bílé kvítky s nasládlou vůní, ale pozor: stane se tak nejdříve ve druhém nebo třetím roce kultivace, možná dokonce ještě později.
Rostlina pak zarodí i první ovoce (zvyčajne ak má výšku od 80 do 100 centimetrov), které má nejprve zelenou barvu, postupně však přejde do červené až tmavě červené. Existují i kávovníky se žlutými plody, případně plody jiné barvy, ale jsou spíše zřídkavé.

Když zralé kávovníkové třešně neposbíráte, tak vydrží poměrně dlouho, nezměknou, ale postupem času vyschnou.
Pár rad pro nadšeného pěstitele:
Zemina
V prvom rade je potrebné zohnať dobrú vodopriepustnú pôdu s pH od 4 do 7. Jednotlivé zdroje uvádzajú rôzne čísla, ale v tomto rozmedzí by malo byť všetko v poriadku. Skúste záhradnú zmes napríklad s pH 6.
Zalévání
Kávovník potřebuje hodně vody (připomínáme, že pochází z vlhkých subtropických oblastí) a ideální je jeho listy i rosit. U mladých rostlin však třeba zachovat opatrnost, protože jsou citlivé na přelití. V zimě je třeba zalévat pozvolněji.
Teplota
Po stránce teploty se nejčastěji uvádí 24 stupňů, což je v bytovém prostředí poměrně snadno dosažitelné. V noci by se kávovníku hodilo jen okolo 17, ale přežije i v teplejším prostředí. Pokud vsadíte na něco mezi těmito dvěma hodnotami, bude to OK.

Když se rozhodnete dát črepník s kávovníkom do exteriéru, napríklad pred dom alebo na balkón, dajte si pozor, aby teplota neklesla pod päť stupňov. Ak na neho náhodou zabudnete a teplota sa priblíži k bodu mrazu, je koniec.
Náš tip: této téme sme sa sčasti venovali aj v článku „Pestovanie kávy na Slovensku: Budúca realita alebo utópia?“
Svetlo
Rastlina nie je príliš náročná na svetlo a priame slnko jej môže uškodiť, dokonca jej môže spáliť listy. Ak ju teda dáte na okno, tak buďte opatrní; ráno môže byť vystavená aj priamemu slnku, ale popoludní už určite nie. Umiestnite ju teda do tmavšej časti bytu, prípadne do izby, ktorú slnko zalieva len zrána alebo dopoludnia.
Hnojení
Kávovník je třeba prihnojovať približne raz za dva týždne, zvoľte hnojivo pre črepníkové rastliny.
Škodcovia
Dobrá správa je tá, že rastlina prakticky nemá škodcov a ak aj príde k poškodeniu listov, zväčša za to môže suchý vzduch, prípadne nedostatok mikroprvkov v pôde. Ak máte skúsenosti s pestovaním citrusových rastlín, viete, že škodcovia si ich zväčša našli a pravdepodobne aj zlikvidovali. Pri kávovníku je to iné – vo voľnej prírode nie, ale v domácnosti by ste nemuseli mať problém. Kofeín je pre škodcov jed.

Rozmnožovanie
Ak vás to s kávovníkom bude baviť a zatúžite po viacerých rastlinkách, najľahšie to dosiahnete prostredníctvom odrezkov. Treba ich zapichnúť do zmesi rašeliny a piesku, dopriať im pomerne vysokú vlhkosť a na zakorenenie čakať približne tri až štyri mesiace.
Káva
Ak to dokážete, dopestujete plody a počkáte si päť až osem mesiacov, kým dozrejú, môžete skúsiť spraviť si kávu. Z plodov viete vylúpnuť dve zrná, ktoré treba vysušiť a následne upražiť – skúste to na panvici alebo grile a zaexperimentujte s vlastným stupňom praženia. Potom kávu pomeľte a aj keď to asi nebude žiadne terno, ten pocit bude stáť za to.
Tak čo, odvážite sa vyskúšať si to?
Náš tip: starostlivosť o kávovník si spríjemnite popíjaním kvalitnej kávy – využite zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.








