V České republice, ale i na Slovensku, je poměrně běžné, že při snaze vyžádat si menší verzi espressa si zákazník zažádá piccolo. Ve skutečnosti to však není správné označení a my vám vysvětlíme proč. Piccolo neexistuje.
V podstatě každý ví, co to piccolo znamená. Je to malá káva, což je i přesný překlad slova piccolo z italštiny. Piccolo znamená malý, nepatrný, drobný, nižší. Jak jsme se k tomuto označení vlastně dostali? Blog o kávě vám prozradí více.
Neexistující piccolo k nám přinesli Italové
„Existuje teorie, že tento výraz sem přinesli Italové někdy po revoluci,“ řekl šéfbarista řetězce CrossCafe Luboš Martínek pro idnes.cz. „Bylo to období, kdy se v kavárnách kromě našeho turka začaly objevovat stroje na espresso. Nikdo však pořádně nevěděl, jak má káva vlastně vypadat.“
Celá příhoda je podle Martínka poměrně vtipná: „Italští návštěvníci na obsluhu ze zoufalství volali: „Ne, proboha ne, chci menší, tedy piccolo! A tento název se u nás potom udomácnil.“
Piccolo jako menší verze espressa
Pátrání po skutečné příčině je úsměvné. Protože vlastně téměř nikdo nevěděl, jak má správné espresso vypadat (navíc ho každý volal presso), začínající baristé to s jeho dávkováním často přeháněli. Espresso je přitom něco velmi maličkého.
„Klasické espresso je 25 až 30 mililitrů nápoje, na jehož hladině je pevná vrstvička označovaná jako crema,“ říká baristka Kateřina Slováková z Mamacoffee rovněž pro idnes.cz. „Je tygrovaná a čím více odstínů má, tím lépe.“
Vzápětí připomněla, že pokud chtějí zákazníci menší kávu než espresso, tak právě tehdy vytahují slovo piccolo. Není to však správné, protože v tom případě jde o ristretto: „To je kratší espresso z 15 až 20 mililitrů vody. Káva v páce zůstává jen 20 sekund, tedy o 10 méně, než u klasického espressa.“

Piccolo neexistuje
Na českém internetu jsme našli i internetovou stránku piccoloneexistuje.cz. Ta se věnuje různým přípravám kávy, ale její autoři samozřejmě nezapomínají pravidelně připomínat, že piccolo neexistuje!
„Nápoj s názvem piccolo sice ve světě velmi regionálně existuje, ale ne v takové podobě, v jaké ho chápe český spotřebitel,“ konstatují autoři. „Tedy jako malou porci čistého kávového extraktu.“
„Například v Londýně, v Sydney, v Berlíně, ale i v Praze, si ho místy můžete objednat. Na stole vám však přistane pravděpodobně 90 ml sklenice s jedním ristrettem dolitým ohřátým mlékem s trochou mikropěny. Takový poloviční flat white,“ dodává web.
Piccolo latté jako jediná piccolo káva
To, co jsme právě popsali, je v zahraničí označováno pravděpodobně jako piccolo latté. O takovém nápoji je totiž ve webovém prostoru mnoho zmínek.
Podle stránky perfectlydailygrind.com jde o malý mléčný nápoj, který se podává ve sklenici o velikosti 85 až 114 mililitrů. Saša Šestić, majitel Ona Coffee a světový baristický šampion z roku 2015, tento nápoj popsal velmi zajímavě. „Jedna část espressa a dvě části zpěněného mléka s vrstvou pěny na vrchu,“ uvedl.
Po další otázce týkající se lepšího konkretizování přidal další informaci. Espresso by podle něj mělo mít 20 až 30 mililitrů a mléko/mléčná pěna 40 až 60 mililitrů. Potom by to bylo to pravé piccolo latté.
Piccolo latté prý pochází ze Sydney
Podle stránky goodfood.com.au je piccolo latté tvořeno 30 mililitry espressa a 80 mililitry zpěněného mléka. Pokud bychom věřili tomuto zdroji, tak vymyšlené bylo v Sydney.
„Baristé a pražírny prý takové piccolo začali pít proto, aby testovali, jak jejich káva, případně styl pražení, chutnají s mlékem,“ konstatuje zdroj.
Ať je to už jakkoliv, piccolo neexistuje. Tedy alespoň ne takové, jak ho známe v našich končinách: označovat bychom ho měli ristretto. Existuje jedině piccolo latté, které však na Slovensku asi ani nedostanete.
Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren kávy.








