Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zajímavá fakta o kávě

Piccolo neexistuje: Existuje vtipná příhoda, jak se k nám dostalo

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. června 2021
piccolo neexistuje

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

V České republice, ale i na Slovensku, je poměrně běžné, že při snaze vyžádat si menší verzi espressa si zákazník zažádá piccolo. Ve skutečnosti to však není správné označení a my vám vysvětlíme proč. Piccolo neexistuje.

V podstatě každý ví, co to piccolo znamená. Je to malá káva, což je i přesný překlad slova piccolo z italštiny. Piccolo znamená malý, nepatrný, drobný, nižší. Jak jsme se k tomuto označení vlastně dostali? Blog o kávě vám prozradí více.

Neexistující piccolo k nám přinesli Italové

„Existuje teorie, že tento výraz sem přinesli Italové někdy po revoluci,“ řekl šéfbarista řetězce CrossCafe Luboš Martínek pro idnes.cz. „Bylo to období, kdy se v kavárnách kromě našeho turka začaly objevovat stroje na espresso. Nikdo však pořádně nevěděl, jak má káva vlastně vypadat.“

Celá příhoda je podle Martínka poměrně vtipná: „Italští návštěvníci na obsluhu ze zoufalství volali: „Ne, proboha ne, chci menší, tedy piccolo! A tento název se u nás potom udomácnil.“

Piccolo jako menší verze espressa

Pátrání po skutečné příčině je úsměvné. Protože vlastně téměř nikdo nevěděl, jak má správné espresso vypadat (navíc ho každý volal presso), začínající baristé to s jeho dávkováním často přeháněli. Espresso je přitom něco velmi maličkého.

„Klasické espresso je 25 až 30 mililitrů nápoje, na jehož hladině je pevná vrstvička označovaná jako crema,“ říká baristka Kateřina Slováková z Mamacoffee rovněž pro idnes.cz. „Je tygrovaná a čím více odstínů má, tím lépe.“

Vzápětí připomněla, že pokud chtějí zákazníci menší kávu než espresso, tak právě tehdy vytahují slovo piccolo. Není to však správné, protože v tom případě jde o ristretto: „To je kratší espresso z 15 až 20 mililitrů vody. Káva v páce zůstává jen 20 sekund, tedy o 10 méně, než u klasického espressa.“

ristretto - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock

Piccolo neexistuje

Na českém internetu jsme našli i internetovou stránku piccoloneexistuje.cz. Ta se věnuje různým přípravám kávy, ale její autoři samozřejmě nezapomínají pravidelně připomínat, že piccolo neexistuje!

„Nápoj s názvem piccolo sice ve světě velmi regionálně existuje, ale ne v takové podobě, v jaké ho chápe český spotřebitel,“ konstatují autoři. „Tedy jako malou porci čistého kávového extraktu.“

„Například v Londýně, v Sydney, v Berlíně, ale i v Praze, si ho místy můžete objednat. Na stole vám však přistane pravděpodobně 90 ml sklenice s jedním ristrettem dolitým ohřátým mlékem s trochou mikropěny. Takový poloviční flat white,“ dodává web.

Piccolo latté jako jediná piccolo káva

To, co jsme právě popsali, je v zahraničí označováno pravděpodobně jako piccolo latté. O takovém nápoji je totiž ve webovém prostoru mnoho zmínek.

Podle stránky perfectlydailygrind.com jde o malý mléčný nápoj, který se podává ve sklenici o velikosti 85 až 114 mililitrů. Saša Šestić, majitel Ona Coffee a světový baristický šampion z roku 2015, tento nápoj popsal velmi zajímavě. „Jedna část espressa a dvě části zpěněného mléka s vrstvou pěny na vrchu,“ uvedl.

Po další otázce týkající se lepšího konkretizování přidal další informaci. Espresso by podle něj mělo mít 20 až 30 mililitrů a mléko/mléčná pěna 40 až 60 mililitrů. Potom by to bylo to pravé piccolo latté.

Piccolo latté prý pochází ze Sydney

Podle stránky goodfood.com.au je piccolo latté tvořeno 30 mililitry espressa a 80 mililitry zpěněného mléka. Pokud bychom věřili tomuto zdroji, tak vymyšlené bylo v Sydney.

„Baristé a pražírny prý takové piccolo začali pít proto, aby testovali, jak jejich káva, případně styl pražení, chutnají s mlékem,“ konstatuje zdroj.

Ať je to už jakkoliv, piccolo neexistuje. Tedy alespoň ne takové, jak ho známe v našich končinách: označovat bychom ho měli ristretto. Existuje jedině piccolo latté, které však na Slovensku asi ani nedostanete.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám slevové kódy do ověřených řemeslných pražíren kávy.

příprava espressa - piccolo neexistuje
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: zajímavosti o kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Solenie kávy, soľ do kávy, káva so soľou

Káva se solí vás překvapí: Trik, který musíte zkusit

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL