Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Recenze kávy

Popradská Colombia Espresso: Spíše zakouřená grilovačka než svěží kolumbijská káva

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. února 2025
Popradská Colombia Espresso - obal a zrnká kávy
Share on FacebookShare on Twitter

Popradskou kávu zná na Slovensku asi každý. Její dlouholetá tradice provází mnohé domácnosti už od nepaměti. My jsme se tentokrát podívali na zrnkovou kávu Popradská Colombia Espresso, která láká na kvalitní kolumbijskou arabiku. Otázkou však zůstává, zda tato káva skutečně splňuje očekávání, která s sebou nese její název a původ.

Kolumbie je ve světě kávy vnímána jako producent výběrové arabiky s bohatou chutí a komplexní arómou. Má však supermarketová alternativa z Popradu co nabídnout? Otestovali jsme to. Kromě tradiční senzorické analýzy jsme se detailně podívali i na kvalitu zrna. Kolik defektů obsahuje? Jak ovlivňují výslednou chuť? A můžeme tuto kávu považovat za dobrou volbu pro běžného spotřebitele?

Popradská Colombia Espresso - detail zrn
Takto vypadají zrna Colombia Espresso z dílny Popradské kávy.

Původ a informace o kávě

Obal kávy Popradská Colombia Espresso uvádí, že jde o 100% arabiku pocházející z Kolumbie. Není to mnoho, ale na poměry běžných káv ze supermarketů se to dá považovat za nadstandard.

Na rozdíl od jiných supermarketových značek Popradská alespoň uvádí původ zrn, což považujeme za plus. Stále však chybí detailnější informace o zpracování kávy, datu pražení, roku sběru či konkrétní oblasti v Kolumbii, ze které zrna pocházejí.

Popradská Colombia Espresso - obal zezadu

Pražení

Podle etikety je káva pražená na stupeň vhodný pro přípravu espressa, což by mělo zajistit bohaté aroma a plné tělo. V balíčku nacházíme poměrně rovnoměrně pražená zrna. Jsou tmavohnědé barvy s nízkým počtem světlých quakerů. Tu a tam jsou zrna olejnatá, což naznačuje, že jde o tmavší roast, než by musel být. Za největší nedostatek při pražení považujeme množství spálených plošek na zrnech. Ty vznikají v důsledku chybného postupu při pražení a dají se považovat za defekt způsobený pražením. Spálené plošky jsou navíc přítomny na téměř polovině zrn.

Otázkou však zůstává, jak pražení ovlivnilo kvalitu chuti a zda se v něm neprojeví defekty zrn.

Popradská Colombia Espresso - obal zepředu

Analýza defektů: Jak kvalitní jsou zrna Popradské Colombia Espresso?

Do nejnovějších recenzí supermarketových káv jsme zapojili novinku – analýzu přítomnosti defektů. I tentokrát jsme analyzovali 250gramový vzorek kávy a identifikovali jednotlivé defekty. Ručně jsme vyselektovali zrna s různými nedostatky, které mohou negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Popradská Colombia Espresso - defekty - mechanicky poškozená zrna
Ve zkoumaném vzorku jsme našli velmi mnoho takto poškozených zrn.

Výsledky analýzy defektů:

Vzorek: 250 g = 100%
Quakery (nedozrálá zrna): 3,3 g = 1,32%
Mechanicky poškozená zrna: 18,1 g = 7,24%
Mušle (genetická vada): 2,3 g = 0,92%
Zrna napadená hmyzem: 0,9 g = 0,36%
Celkový obsah defektů: 24,6 g = 9,84%
Zrna bez defektů: 225,4 g = 90,16%

Popradská Colombia Espresso - defekty - mušle - detail
Mušle.

Co říkají tato čísla?

Obsah defektních zrn v tomto vzorku představuje téměř 10 % celkové hmotnosti, což je o bezmála dvě procenta méně než u předchozí recenze kávy Jacobs Krönung. Zajímavostí je, že káva Popradská Colombia Espresso obsahuje v porovnání s jacobskou výrazně méně quakerů, ale o to více mechanicky poškozených zrn. Absence quakerů (zrn z nedozrálých třešní) může pozitivně působit na výslednou chuť. Quakery kávě totiž dodávají chuť připomínající arašídy či karton.

Zarážející je však vysoké procento mechanicky poškozených zrn. Tyto defekty mohou naznačovat nedostatečnou kontrolu kvality při zpracování nebo přepravě kávy. Taková zrna mohou být náchylná k vzniku plísní, což se může projevit nežádoucími chuťovými tóny.

Popradská Colombia Espresso - defekty - quakery
Quakerů bylo poměrně málo.

Senzorické hodnocení: Chuť a aroma

Ostré aroma

Vůně kávy Colombia Espresso od Popradské se vyznačuje silnou a ostrou vůní pražení. Připomíná pražené ořechy a cereálie spolu s nepříjemným kouřovým aroma. Neobsahuje žádnou svěžest a jen minimum sladkosti.

Chuť

Hodnocení chuti Popradská Colombia Espresso jsme rozdělili do tří podkategorií.

1. Acidita, sladkost a hořkost

Chuť každé kávy se skládá z těchto tří základních chuťových prvků. Jejich přítomnost a rovnováha je klíčová pro dosažení komplexního chuťového zážitku. I přesto, že jde o stoprocentní arabiku, Kolumbie od Popradské neobsahuje téměř žádnou aciditu. Ta se vyskytuje jen v nízké koncentraci a nepůsobí příjemně. Spíše narušuje celkový dojem a bije se s ostatními chutěmi. V chuti nacházíme špetku cereální sladkosti a velkou dávku hořkosti a kouřových tónů. Espresso z této Kolumbie spíše připomíná letní grilovačku než svěží tóny kolumbijské arabiky.

Popradská Colombia Espresso - defekty - espresso
Espresso jsme si bohužel příliš neužili.

2. Tělo

Tělo kávy by se dalo zjednodušeně popsat jako pocit, který vám zanechává na jazyku. Espresso z Kolumbie od Popradské má bohatou texturu a těžké tělo. Na jazyku zanechává sirupový dojem a vytváří hustou cremu. Za tyto kvality pravděpodobně vděčí tmavému pražení.

3. Dochuť

Poslední, co vám káva zanechá na jazyku, je její dochuť. Dochuť této kávy je velmi nekvalitní a nepříjemná. Působí zakouřeně, dřevnatě a hořce. Po spolknutí máte potřebu napít se vody a spláchnout ji z jazyka.

Méně defektů, příjemná textura, ale „barbecue“ chuť

Popradská Colombia Espresso je káva, která na první pohled láká kolumbijským původem a 100% arabikou. Analýza však ukazuje, že i přes nízký obsah quakerů se v kávě nachází poměrně vysoké množství mechanicky poškozených zrn, což může negativně ovlivnit její chuťový profil. Chuť kávy však pravděpodobně utrpěla největší škodu v důsledku příliš tmavého stupně pražení. Káva má sice lahodnou texturu a plné tělo, ale její chuť a vůně jsou ostré, nepříjemné a zakouřené.

Popradská Colombia Espresso - defekty - hmyzem poškozená zrna
Ve zkoumaném vzorku jsme našli i taková zrna poškozená hmyzem. Nebylo jich však mnoho.
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Popradská káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahoj! Jmenuju se Filip. Několik let jsem pracoval s kávou jako barista. Za barem mě dnes najdete jen zřídka. Věnuju se „online baristice“ pro Blog o kávě. Testuju kávy, příslušenství a objevuju možnosti a hranice výběrové kávy. Kromě toho se věnuju pražení kávy pro svůj vlastní projekt Brewing Something a pro košickou pražírnu Melody Fine Roastery. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte mi napsat na Instagramu :)

Následující článek
hlava barbiny

Slovenská pražírna našla v pytli s kávou i hlavu barbiny

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL