Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Pozor na mikroplasty: I v kávě jich mohou být miliony

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. října 2020
mikroplasty v káve

Zaoberali ste sa niekedy otázkou mikroplastov? Celkom malých čiastočiek, ktoré sa môžu nachádzať aj vo vašej káve? (Foto: Lisa Fotios/Pexels)

Share on FacebookShare on Twitter

Připravujete si kávu někdy tak, že si ji zaléváte vařící, případně horkou vodou? Tak v tom případě zpozorněte: pokud jste vodu ohřívali v některé z plastových rychlovarných konvic, můžete do sebe dostat miliony plastových mikročástic.

Informace by mohla zajímat všechny kávomily, kteří si zalévají například instantní kávu, „turka“, ale i ty uvědomělejší a znalejší nadšence tohoto nápoje, kteří upřednostňují například hario V60 či chemex. Všichni si tu vodu potřebují někde ohřát.

Problém způsobuje polypropylen

Vědci si nyní posvítili na rychlovarné konvice z polypropylenu, které jsou na trhu mimořádně časté. Jsou levné, takže po nich sáhne velké množství zákazníků. Avšak věděli jste o tom, že když v nich převaříte litr vody, uvolní se z nich více než 10 milionů maličkých kousků plastu?

Čím vyšší teplota je dosažena a čím déle působí, tím je těchto částeček více. No a když si pak zalijeme kávu nebo čaj, přemístíme je do námi preferovaného nápoje a následně do sebe.

Mikroplasty jsou téměř všude

„Naše studie ukázala, že denní používání plastových výrobků je důležitým zdrojem uvolňování mikroplastů,“ řekl profesor Liwen Xiao z univerzity v Dublinu. „To znamená, že jejich zdroje jsou k nám mnohem blíže, než jsme si mysleli. Urgentně potřebujeme posoudit potenciální rizika působení mikroplastů na lidské zdraví.“

Problém je v tom, že mikroplasty jsou dnes téměř všude a je jich mnoho. Podobným způsobem se dostaly i do odpadních vod, následně i do řek, případně moří. Dokonce i ryby, které ulovíme, v sobě mají mikroplasty a co je doslova neuvěřitelné, nacházejí se i ve vzduchu. Samozřejmě, že v minimálním množství, ale jsou tam.

Část mikroplastů naše tělo absorbuje

Je třeba si uvědomit i tu skutečnost, že když procházejí naším tělem, část z nich absorbujeme a už v nás zůstanou. Postupem času však mohou vylučovat chemikálie a lidské tělo do jisté míry zamořovat jedem. A pokud jich bude velmi mnoho, mohou vyvolat různá závažná onemocnění.

Výzkumníci své výsledky zveřejnili v žurnálu Nature Food a posvítili si na tři různé rychlovarné konvice, které byly dostupné na trhu ve Velké Británii. Dospěli k závěru, že mnohem lepší je používat kovové nebo skleněné konvice.

Problém mikroplastů je větší, než si myslíme

„Tato studie je další součástí skládačky, která potvrzuje, že problém s mikroplasty je pravděpodobně mnohem větší, než si myslíme,“ reagoval profesor Oliver Jones z RMIT Univerzity v Melbourne, který se do průzkumu aktivně nezapojil. „Na tento problém se musíme co nejdříve začít zaměřovat.“

Mikroplasty ohrožují i děti

Vědci kromě toho zkoumali mikroplasty i v souvislosti s malými dětmi, které dostávají kojeneckou výživu. I zde vzniká zásadní problém; když je jejich plastová láhev nejprve sterilizována a umývána horkou vodou a následně se do ní dá teplý mléčný nápoj, taktéž uvolňuje nebezpečné látky.

Průměrné roční dítě prý za den takto vypije až 2,6 milionu malých kousků mikroplastů, no a pokud je při ohřívání nedejbože využívána plastová konvice, je jich ještě více. V extrémním případě se při litru vody ohřáté na 95 stupňů Celsia může uvolnit až 55 milionů kousků mikroplastů, avšak pokud by se voda ohřívala jen na 25 stupňů, bylo by jich „pouze“ 0,6 milionu.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte TU a zobrazí se vám aktuální slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Když rychlovarnou konvici, tak kvalitní…

Závěr toho všeho je jednoznačný. Určitě si dejte pozor, při přípravě kávy sázejte na kvalitní filtrovanou vodu a následně takovou rychlovarnou konvici, ze které se nebude nic uvolňovat. Například tato konvice od Klarsteinu vypadá fajn, prakticky a je z ušlechtilé oceli.

rychlovarná konvice na kávu od Klarstein

Chcete se o této rychlovarné konvici dozvědět více? Klikněte sem.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávamikroplasty v kávě
Ladislav Király

Ladislav Király

Mám vás rád :)

Následující článek
káva mi nerobí dobre, intolerancia na kofeín

Káva mi nedělá dobře. Co s tím mám dělat?

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ Be:café bezkofeinová káva cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee Hario V60 instantní káva Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva jako hnojivo Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč mletí kávových zrn mlýnek na kávu moka konvice negativní vlastnosti kávy nespresso obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor Tchibo výběrová káva zajímavosti o kávě zelená káva Zlaté Zrnko

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL