Připravujete si kávu někdy tak, že si ji zaléváte vařící, případně horkou vodou? Tak v tom případě zpozorněte: pokud jste vodu ohřívali v některé z plastových rychlovarných konvic, můžete do sebe dostat miliony plastových mikročástic.
Informace by mohla zajímat všechny kávomily, kteří si zalévají například instantní kávu, „turka“, ale i ty uvědomělejší a znalejší nadšence tohoto nápoje, kteří upřednostňují například hario V60 či chemex. Všichni si tu vodu potřebují někde ohřát.
Problém způsobuje polypropylen
Vědci si nyní posvítili na rychlovarné konvice z polypropylenu, které jsou na trhu mimořádně časté. Jsou levné, takže po nich sáhne velké množství zákazníků. Avšak věděli jste o tom, že když v nich převaříte litr vody, uvolní se z nich více než 10 milionů maličkých kousků plastu?
Čím vyšší teplota je dosažena a čím déle působí, tím je těchto částeček více. No a když si pak zalijeme kávu nebo čaj, přemístíme je do námi preferovaného nápoje a následně do sebe.
Mikroplasty jsou téměř všude
„Naše studie ukázala, že denní používání plastových výrobků je důležitým zdrojem uvolňování mikroplastů,“ řekl profesor Liwen Xiao z univerzity v Dublinu. „To znamená, že jejich zdroje jsou k nám mnohem blíže, než jsme si mysleli. Urgentně potřebujeme posoudit potenciální rizika působení mikroplastů na lidské zdraví.“
Problém je v tom, že mikroplasty jsou dnes téměř všude a je jich mnoho. Podobným způsobem se dostaly i do odpadních vod, následně i do řek, případně moří. Dokonce i ryby, které ulovíme, v sobě mají mikroplasty a co je doslova neuvěřitelné, nacházejí se i ve vzduchu. Samozřejmě, že v minimálním množství, ale jsou tam.
Část mikroplastů naše tělo absorbuje
Je třeba si uvědomit i tu skutečnost, že když procházejí naším tělem, část z nich absorbujeme a už v nás zůstanou. Postupem času však mohou vylučovat chemikálie a lidské tělo do jisté míry zamořovat jedem. A pokud jich bude velmi mnoho, mohou vyvolat různá závažná onemocnění.
Výzkumníci své výsledky zveřejnili v žurnálu Nature Food a posvítili si na tři různé rychlovarné konvice, které byly dostupné na trhu ve Velké Británii. Dospěli k závěru, že mnohem lepší je používat kovové nebo skleněné konvice.
Problém mikroplastů je větší, než si myslíme
„Tato studie je další součástí skládačky, která potvrzuje, že problém s mikroplasty je pravděpodobně mnohem větší, než si myslíme,“ reagoval profesor Oliver Jones z RMIT Univerzity v Melbourne, který se do průzkumu aktivně nezapojil. „Na tento problém se musíme co nejdříve začít zaměřovat.“
Mikroplasty ohrožují i děti
Vědci kromě toho zkoumali mikroplasty i v souvislosti s malými dětmi, které dostávají kojeneckou výživu. I zde vzniká zásadní problém; když je jejich plastová láhev nejprve sterilizována a umývána horkou vodou a následně se do ní dá teplý mléčný nápoj, taktéž uvolňuje nebezpečné látky.
Průměrné roční dítě prý za den takto vypije až 2,6 milionu malých kousků mikroplastů, no a pokud je při ohřívání nedejbože využívána plastová konvice, je jich ještě více. V extrémním případě se při litru vody ohřáté na 95 stupňů Celsia může uvolnit až 55 milionů kousků mikroplastů, avšak pokud by se voda ohřívala jen na 25 stupňů, bylo by jich „pouze“ 0,6 milionu.
Když rychlovarnou konvici, tak kvalitní…
Závěr toho všeho je jednoznačný. Určitě si dejte pozor, při přípravě kávy sázejte na kvalitní filtrovanou vodu a následně takovou rychlovarnou konvici, ze které se nebude nic uvolňovat. Například tato konvice od Klarsteinu vypadá fajn, prakticky a je z ušlechtilé oceli.

Chcete se o této rychlovarné konvici dozvědět více? Klikněte sem.







