Internetem koluje spousta teorií o tom, zda banány dokážou odbourat nadměrné množství kofeinu v těle, nebo ne. Je na tom něco pravdy? Jak to ve skutečnosti vypadá ve chvíli, kdy se banán potká s kávou?
Kdo navštívil kávové festivaly, určitě se setkal se spoustou lidí, kteří kávu zajídají banány. Občas se může zdát, že jste spíše na festivalu nadšenců banánů. Babské rady tvrdí, že právě toto ovoce bychom měli jíst, když máme pocit, že naše hladina kofeinu je vyšší, než by měla být.
Na čem jsou postavené teorie o kofeinu a banánech?
„Tady máš banán a všechno v pořádku…“
Kofein je alkaloid, jehož molekula je velmi podobná molekule adenosinu. Ten způsobuje ospalost, ale kofein blokuje jeho ukládání na klíčové receptory, a tím pocit únavy vlastně potlačuje. Kofein mimo jiné uvolňuje i hladké svalstvo, zrychluje tep a rozšiřuje tepny.

Při vyšších dávkách kofeinu máme pocit nevolnosti, nervozity, potíme se a třesou se nám ruce. Právě to jsou příznaky, při kterých je nám jasné, že jsme to s kávou trochu přehnali.
O tomto tématu jsem se bavil s mým kolegou Matúšem Varádym, který je kromě majitele košické kavárny BØLGE. také vědecko-výzkumný pracovník na katedře hygieny potravin. Podle něj je tato teorie postavena na faktu, že kofein je diuretikum, tedy látka působící přímo na ledviny.
Ta způsobuje nadměrné vylučování vody z těla spolu s elektrolyty, jakým je například i draslík. No a právě banány jsou potravina, která je na draslík velmi bohatá, takže byste si ho teoreticky měli umět doplnit.
Teorie a praxe
I když to na první pohled vypadá logicky, je to pravda? Odpověď je, že ne, není.
„Není dokázáno, že kofein dokáže odbourat tak vysoké množství elektrolytů, aby to mělo signifikantní dopad na naše tělo. Zároveň, pokud byste i přijali tak vysoké množství kofeinu, které by dokázalo hladinu draslíku drasticky snížit, jeden banán by vám určitě nepomohl,“ tvrdí Matúš.

Jak vznikl tento hoax o kouzelných banánech, zřejmě není úplně jasné. Matúš mi však věc vysvětlil takto: „Jedná se pravděpodobně o fenomén s původem v baristické soutěži, kterou vyhrál Kyle Glenville . Toho našli během mistrovství v backstage jíst banány. Teorii o kofeinu a banánech tímto způsobem dostal do celého světa. Placebo efekt však není vyloučen.“
Prevence je cesta
Nejlepší prevencí je sledovat své špičky. Když navštívíte kavárnu, ve které chcete ochutnat vícero kávových nápojů, rozdělte si každý jeden se svým kávovým partnerem. Na cuppingách také není ostuda kávu po ochutnání vyplivovat (samozřejmě do sklenice a diskrétně, ne na zem).
Když se kávy jednoduše jen nedokážete nabažit, na trhu se vždy najde několik velmi solidních decafů, které si dáte i večer před spaním místo kakaa (podívejte se na slevové kódy do řemeslných pražíren, najdete v nich i bezkofeinové kávy). Není třeba zapomenout ani na to, že každý kávový nápoj a každá káva má jiný obsah kofeinu.

Nezapomeňte, že každý z nás má jinou toleranci vůči kofeinu a tu je možné postupným zvyšováním dávek mírně zvyšovat. Na vaše blízké, kteří odmítají další šálek kávy, raději netlačte. Když se předávkují kofeinem, banány jim nepomůžou.






