Sobota, 8 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Exkluzivní

Pražírna Be:Café získala titul: Má nejlepšího pražiče na Slovensku

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. listopadu 2024
slovenská pražiareň kávy BeCafé
Share on FacebookShare on Twitter

V rámci bratislavského festivalu Káva Čaj Čokoláda proběhla i soutěž Slovak Roasting Masters o nejlepšího slovenského pražiče kávy. V nabité konkurenci si síly změřilo dvanáct účastníků a ze souboje vyšel vítězně Matej Rybár z Be:Café. Pro pražírnu z Lietavské Lúčky, která je dlouhodobým partnerem Blogu o kávě, je to obrovská pocta.

„Velmi mě to potěšilo,“ řekl Matej Rybár v rozhovoru pro tento web. „Do soutěže jsem nešel s velkými očima a vnímal jsem to hlavně tak, že jdu sbírat zkušenosti. Když mi však dorazila soutěžní káva, pohltilo mě to a řekl bych, že jsem se do toho opřel. Ve jménu naší značky Be:Café jsem chtěl celému Slovensku dokázat, že to umíme dělat.“

Matej Rybár
Matej Rybár (vlevo).

Hledání nejvíce vyvážené kávy

Přihlášení pražiči dostali soutěžní kávu přibližně týden před Festivalem. Jednalo se o promytou peruánskou kávu z oblasti Cajamarca Cosecha de Mujer. Slova „Cosecha de Mujer“ v překladu znamenají „úroda žen“ a naznačují, že se jedná o kávu z dílny ženských farmářek.

„Jednotliví pražiči dostali pět kilogramů kávy. Na vzorkové pražičce ROEST jsem udělal několik pokusů. Šel jsem jednak do jiné výstupní barvy, ale postupně jsem pracoval i s jiným přístupem k pražení. Spolu s kolegy jsme vypražené kávy ochutnali a vybrali nejlepší. Měli jsme dva silné favority a vsadili jsme na nejvíce vyváženou kávu.“

vzorková pražička ROEST
Vzorková pražička ROEST.

Ruční selekce defektů

Když už Matej měl vybraného svého soukromého vítěze, ještě ani zdaleka nebylo hotovo: „Měl jsem jen vzorek a toto pražení jsem musel zopakovat, abych měl dostatek kávy na odevzdání. Před odevzdáním jsem zrna ještě pořádně probral a ručně jsem povybíral všechny defekty. Po příjezdu na festival jsem vzorek odevzdal organizátorovi, který jednotlivé vzorky zakódoval. Nikdo z nás soutěžících nevěděl, která káva je která a hodnotilo se naslepo.“

Matej nám v rozhovoru potvrdil, že hodně káv bylo na podobné úrovni. „Ale to jsem i předpokládal, protože šlo o výborné pražiče a každý měl k dispozici stejnou kávu, takže finální chutě byly podobné. Ze všech vzorků vynikaly jen dvě – a bohužel ne v dobrém. Byly napražené jaksi tmavší, případně se jim během pražení něco stalo, těžko říct,“ skonstatoval Matej Rybár.

pohled na zrna kávy ve vzorkové pražičce

Vyrovnaná soutěž

Během cuppingu tušil, že může uspět, ale může skončit i uprostřed výsledkové listiny. „V boji s takovými osobnostmi slovenské pražírenské scény člověk nemůže mít velké očekávání. Nakonec i výsledky ukázaly, že to bylo neskutečně vyrovnané. Mezi prvním a třetím místem byl rozdíl jen 0,25 bodu a dva vzorky měly o dost méně bodů než ostatní.“

Matej Rybár praží od roku 2018 a neumí říct, kolik tun už napražil. „Ani se to nedá spočítat, protože u nás v Be:Café aktuálně pražím jen výběrovky a de facto nejdražší kávy. Ostatní nechávám na kolegy: spolu s nimi si nastavíme a vyladíme pražírenský profil, který potom pomocí softwaru opakují. Po vypražení ještě všechno poměří a zkontrolují, jestli bylo pražení správně,“ dodal Matej Rybár.

Slovak Roasting Masters - diplom pro Mateje Rybára
Cenný diplom.

Ochutnejte špičkové kávy od Be:Café

Kávy z dílny nového slovenského šampiona najdete na eshopu becafe.sk. Při jejich nákupu můžete použít i slevový kód BLOGOKAVE10.

Autor fotografií k článku: Káva Čaj Čokoláda.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: Be:café
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
koľko slovákov pije kávu

Kolik Slováků pije kávu? Průzkum ukázal překvapující čísla

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

arabica Be:café bezkofeinová káva bušení srdce po kávě cappuccino Coffeein cold brew dripper espresso festival kávy filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva intolerance na kofein Kofein koťogo káva káva a spánek káva a zdraví káva s mlékem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje liberica Marián Takáč moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty robusta rozhovor spracování kávy stupně pražení kávy Valerian Hrala výběrová káva zajímavosti o kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL