Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Zdraví

Předávkování kofeinem: Může člověk po kávě zemřít?

Ladislav Király Od Ladislav Király
12. května 2021
predávkovanie kofeínom

Hrozí bežnému kávičkárovi predávkovanie kofeínom? Môže človek po požití väčšieho množstva kofeínu zomrieť? (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Kofein patří mezi nejrozšířenější psychoaktivní látky na světě. Do této skupiny patří i alkohol či halucinogeny, ale používání kofeinu je nejčastější a z uvedených podskupin i nejbezpečnější. Kdy nám ale hrozí předávkování kofeinem a může nás kofein teoreticky i zabít?

Kofein v prášku = nebezpečí

Když se zmíní slovo kofein, automaticky se nám vybaví káva. Zdaleka se však nenachází jen v ní, protože ho najdeme i v čajích, energetických či kolových nápojích a například i v čokoládách. Obecně je považován za bezpečný, protože ho konzumujeme jen malé množství. Ale co když to přeženeme a do těla ho dostaneme velmi mnoho?

Věřte, nebo ne, takové případy se už staly. Kofein totiž existuje i v koncentrované práškové formě a při neodborné manipulaci hrozí problémy. Stačí si uvědomit následující věc: jedna čajová lžička práškového kofeinu se rovná 28 kávám! No a kromě práškové formy se umíme dopracovat i ke kofeinu ve formě tablet – například zde na stránce GymBeamu.

Co udělají dvě polévkové lžíce práškového kofeinu?

Britská lékařka Rebecca Harstenová z Nemocnice královny Alžběty v Londýně se pustila do studie vlivu velké dávky kofeinu na lidské tělo. Přivedl ji k tomu případ 26leté pacientky, která požila dvě vrchovatě naplněné čajové lžičky práškového kofeinu, tedy odhadem okolo 20 gramů.

„Už příjem kofeinu na úrovni jednoho až dvou gramů může být značně toxický,“ uvedli výzkumníci na stránce casereports.bjm.com. „Smrtelné případy předávkování kofeinem se vyskytly při spotřebování množství většího než 5 gramů, případně při koncentraci více než 80 miligramů kofeinu na litr krve.“

Zmíněná pacientka přežila, ale měla obrovské štěstí, protože ještě sedm hodin po požití kofeinu ho měla v krvi až 147,1 miligramu na litr. Tým lékařů konstatoval, že před daným okamžikem musely být vrcholné hodnoty kofeinu ještě vyšší.

Jak se projevuje předávkování kofeinem?

Když žena přišla na pohotovost, stěžovala si na silný tlukot srdce, pocení, nervozitu i na problémy s dýcháním. Lékaři následně zpozorovali abnormálně rychlý tep a velmi nízký tlak. Tento stav v konečném důsledku vedl ke zrychlenému dýchání a ke zvracení.

Lékaři s ní měli obrovské množství práce, protože otrava kofeinem vyvolala několik různých fyzických problémů, jejichž zvládnutí nebylo jednoduché. Dva dny strávila na přístrojích a další týden ji pozorovali na jednotce intenzivní péče.

Kofeinový trojboj usmrtil šestnáctiletého chlapce

Další případ přišel ze Spojených států amerických a psal o něm portál usatoday.com, podle kterého po zkonzumování nadměrného množství kofeinu zemřel 16letý student. Davis Allen Cripe měl zemřít po kofeinem způsobené srdeční příhodě.

V průběhu dvou hodin prý zkonzumoval velký nápoj Diet Mountain Dew, latté od McDonald’s a energetický drink. Podle všeho neměl vybudovanou potřebnou toleranci a doplatil na předávkování kofeinem. Neměl přitom žádné zdravotní problémy a ani ve zdravotních kartách členů jeho rodiny se nenašlo nic, co by jakkoliv naznačovalo možný problém s kofeinem.

Kofein není nebezpečná droga

Cripeova smrt vyvolala vášnivou diskusi o tom, zda může na takové množství kofeinu zemřít kdokoliv. Podle všeho však šlo o velmi výjimečný a mimořádně zřídkavý případ, jaký se stane jednou za mnoho let. Lékaři to nepřipisují ani jeho nízkému věku, protože takové množství kofeinu, jaké požil, by tělo mělo zvládnout.

Mladí přitom častěji doplácejí na problémy způsobené jinými návykovými látkami. „Legálními rekreačními drogami jsou ve většině zemí kofein, alkohol a marihuana,“ řekl toxikolog Alan Wayne Jones ze švédské Linköpingské Univerzity pro vox.com. „A nejbezpečnější z těchto tří je právě kofein.“

Jaký je horní limit spotřeby kofeinu?

Ve většině zemí platí doporučení nepřekročit množství 400 miligramů kofeinu na den. O tom, kolik to přibližně je, jsme vás informovali v článku „Kolik kofeinu obsahuje káva?“

Když se člověk dostane přes oněch 400 miligramů za den, může pociťovat nepříjemné příznaky jako nespavost, nervozitu, ale klidně i třesavku, zčervenání, nepohodu, bušení srdce a podobně. Zvyšováním dávky by byly příznaky čím dál silnější, mohla by se k nim přidat i arytmie, případně i další vážnější problémy se srdcem.

Jaké množství kofeinu je smrtelné?

Zmíněný zdroj vox.com to vidí následovně: „Hovoříme o třiceti šálcích kávy zkonzumovaných v krátkém časovém období. Potom se dostaví mnohem vážnější symptomy jako zvracení, bolesti břicha, ale dospět to může i ke zhoršenému vnímání nebo nepříjemným závratím.“

V nejhorším případě by mohlo dojít až k ventrikulární fibrilaci (fibrilaci komor), tedy k rychlému a nepravidelnému tlukotu srdce, který naruší tok krve. Důsledkem je pokles krevního tlaku, ztráta vědomí a smrt.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

Forbes kritizoval hledání senzace

Tématu úmrtí mladého studenta se věnoval i odborný magazín Forbes. Redaktorka Tara Haelleová nechtěla věřit tomu, jaký rozruch kolem události média udělaly. Označila to za hledání senzace.

V této souvislosti oslovila i doktora Thomase Sweeneyho, který působí v nemocnici ve Wilmingtonu v americkém státě Delaware. „Takové úmrtí je opravdu neobvyklé,“ zareagoval. „Ještě nikdy jsem neslyšel o případu, že by měl někdo zemřít po vypití tří nápojů obsahujících kofein.“

Kolik lidí zemřelo na předávkování kofeinem?

Zdroje odvolávající se na studie z let 1959 až 2010 hovoří o 45 zdokumentovaných případech úmrtí způsobených předávkováním kofeinem, nedávná studie zmíněného Alana Wayne Jonese z roku 2017 jich narátala 51.

Při všech případech bylo v krvi obětí nalezeno velmi velké množství kofeinu. V průměru mělo jít o 180 miligramů kofeinu na litr krve, což představuje okolo 30 šálků kávy zkonzumovaných v rychlém sledu. Z toho vyplývá, že předávkování kofeinem vedoucí ke smrti musí být velmi zřídkavé.

Předávkování kofeinem lze těžko vyvolat jen nápoji

I kdyby člověk kombinoval kávu s energetickými nápoji, sotva by se dokázal předávkovat. Takové množství tekutiny by totiž pravděpodobně nedokázal vypít. „Není velmi pravděpodobné, že toxické koncentrace kofeinu v krvi lze dosáhnout velkou spotřebou kofeinových nápojů,“ dodal Jones naznačujíc, že oběti musely postupovat jinak.

Pravděpodobně doplatili na konzumování kofeinu v prášku, případně v tabletách. Možná neměli dostatek informací a neodhadli dávkování, případně netušili, že to může mít fatální následky.

Kofein je obecně bezpečný

„Je důležité uvědomit si, že v množství, v jakém ho konzumuje většina lidí, je kofein obecně bezpečný,“ zdůraznil kardiolog z University of Miami Jeffrey Goldberger. „Má však potenciál na to, aby byl při vysokých dávkách nebezpečný. Kromě toho navíc existují lidé, kteří jsou na něj přehnaně citliví.“

Kofeinu jako takovému jsme věnovali i specializovanou rubriku s příznačným názvem „kofein“. Pokud se o této látce chcete dozvědět více, klikněte na aktivní odkaz.

Náš tip: zasloužíte si pít kvalitní kávu – klikněte ZDE a zobrazí se vám aktuálně platné slevové kódy do řemeslných pražíren kávy.

0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: kávaKofein
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Následující článek
Geisha alebo gesha

Geisha nebo gesha? Záhada nejlepší kávy na světě

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL