Neděle, 9 listopadu, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty
No Result
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
No Result
View All Result
Domů Metody přípravy

Příprava espressa s jahodami: Experiment přinesl nečekaný výsledek

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
29. ledna 2025
espresso s jahodami - experiment s extrakciou
Share on FacebookShare on Twitter

Co si myslíte, může přítomnost ovoce při extrakci espressa zlepšit jeho finální chuť? Pokud rádi experimentujete, pojďte to vyzkoušet spolu s námi. My jsme si pro potřeby tohoto pokusu uchmatli nejdříve kávu Kenya Endebess od Barista Roasters a následně i sladký espresso blend Milkyway z pražírny Goriffee. Pojďte zjistit více.

Inspirováni zahraničím

Za celým experimentem stojí video zahraničního tvůrce, kterým jsme se inspirovali. Ten při svém pokusu do sítka espresso páky přidal mražené ovoce, které překryl namletou kávou a následně z této směsi připravil espresso. Může to skutečně fungovat, nebo jde jen o efektní, ale nepodařený zlepšovák?

Zobrazit tento příspěvek na Instagramu

Příspěvek, který sdílí ürün fotoğrafçısı / esra (@mavi_impala)

Velké kousky ovoce = problémy s extrakcí

Při prvním pokusu jsme takřka do puntíku zreprodukovali postup z původního videa. Do páky jsme umístili několik menších mražených jahod, namleli kávu, připravili puk a spustili extrakci. V tomto bodě však nastal problém.

Velké kusy ovoce se v jinak homogenním kávovém puku chovají jako vetřelec. Jak asi víte, voda si při průtoku masou kávy hledá nejlehčí cestu. V okolí masivních kousků ovoce se při extrakci vytvoří malé tunely, kterými voda protéká rychleji, než ostatními částmi puku.

@blogokavesk Espresso s jahodami Instagramem se šířilo video, jak někdo do portafiltra vložil kousky ovoce, zasypal je čerstvě namletou kávou, utampoval a spustil extrakci. My jsme samozřejmě byli zvědaví na to, jak to asi může chutnat, a tak jsme experiment zopakovali. Závěr je takový, že espresso „koextrahované“ s mraženými jahodami nás příjemně překvapilo. Jahody sice narušovaly homogenitu kávového puku a způsobovaly nerovnoměrnou extrakci kávy, ale výsledek nebyl ani zdaleka marný. Chuť jahod se promítla do chuti espressa a vytvořila příjemnou ovocnou šťavnatost. Tu doplňovaly chutě samotné kávy. Největším negativem byla vodnatá textura a slabé tělo. Ty pravděpodobně zapříčinila nízká a nerovnoměrná extrakce kávy, kterou způsobil „channeling“ v oblasti jahod. Ovoce v páce kávovaru není špatný nápad, ale vyžaduje si vylepšení. Máme už i nějaké nápady, které brzy vyzkoušíme. Sledujte tento profil a dozvíte se více 😍 #káva #espresso ♬ Mozart Minuet with violin(815356) – 松本一策

Může se tak stát, že ať už budete kávu mlít jakkoliv jemně, výsledný čas extrakce bude poměrně krátký a extrakce nízká. Přesně to jsme při našem prvním pokusu i pozorovali.

Čas extrakce espressa jsme nedokázali dostat nad 20 sekund. Espresso chutnalo vodnatě a podextrahovaně. Pozitivem však byla výrazná jahodová chuť, která se v něm ocitla. Ta dodala kávě šťavnatost a příjemnou aciditu.

espresso s jahodami - protékání kávy
Vytékání jahodové kávy.

Jak recept vylepšit?

Experiment tedy vyšel tak na půl a začali jsme uvažovat o tom, jak bychom proces mohli vylepšit. Po publikování našeho prvního videa s jahodami přišli mnozí z vás s nápadem použít lyofilizované ovoce. Kromě toho nás napadlo, že mražené jahody bychom mohli rozmixovat. Co myslíte, který variant dopadl lépe?

Rozmixované jahody to nebyly. Jak se ukázalo, z páky espresso stroje se velmi těžko dostávají. Voda sice v tomto případě protéká kávou rovnoměrněji a extrakce je vydařenější, ale následné čištění je extrémně nepraktické a pracné. Použití jahodového „pyré“ tedy nepovažujeme za šťastné.

lyofilizované jahody v espresso páce
Lyofilizované jahody.

Lyofilizované ovoce

Kousky lyofilizovaných jahod dopadly v experimentu vynikajícím způsobem. Lyofilizované jahody (nebo ovoce dle vašeho výběru) jsou sušené mrazem, a tedy neobsahují žádnou vlhkost. Zachovávají si velmi příjemnou a autentickou chuť ovoce. Jejich textura je „špongiová“ a s kávou v sítku pracuje velmi dobře.

Před přípravou espressa s lyofilizovaným ovocem však doporučujeme ovoce rozdrtit na menší kousky, či dokonce prach. Díky tomu dosáhnete rovnoměrnější extrakce. Na spodek sítka umístěte rozdrcené lyofilizované jahody, které následně zasypte namletou kávou a utampujte. Extrakce proběhne takřka stejně jako bez přítomnosti ovoce, což se nám potvrdilo i při našem pokuse.

lyofilizované jahody zasypané mletou kávou

V našem případě chuť espressa i napriek „votrelcom“ splnila podmienky správnej extrakcie kávy, jeho telo bolo hutné a dochuť príjemná. Jahody káve dodali jemnú aciditu a ovocnosť, ktorá sa s chuťou espressa vôbec nebije, práve naopak.

Ani puk nenaznačoval prítomnosť „channellingu“ či nerovnomerného prietoku vody. A čištění páky? Úplně klasické.

extrakcia espressa cez lyofilizované jahody - pohľad na páku po extrakcii
Pohled na puk po extrakci.

Funguje to!

Takováto ovocná „koextrakcia“ espressa dává smysl a příznivě ovlivňuje chuť kávy. Proto tento experiment považujeme za vydařený a doporučujeme vám ho vyzkoušet. Možná se vám s ovocem koextrahované espresso zalíbí a občas si ho připravíte. S poměrem ovoce a kávy můžete experimentovat, ale nezapomínejte, čím více ovoce použijete, tím jemněji budete muset kávu na mlít.

@blogokavesk

Hmm, tak toto nás veľmi príjemne prekvapilo. Experimentovali sme s extrakciou kávy cez jahody a takto cez lyofilizované jahody nám z páky vytieklo veľmi fajnové espresso. Mňam. Odporúčame vyskúšať 🥰 Celý článok o experimentovaní nájdete už v tejto chvíli na webe blogokave.sk 🧐 #káva #coffee #espresso

♬ Energy – Elektronomia
0x Super článok
Speciální nabídka

Štítky: příprava kávy
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Následující článek
defekty v káve - poškodené zrná

Pražič kávy: Defekty se vyskytují i ve velmi drahých kávách

Please login to join discussion

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

VAŠE SLEVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
Alan Jarrar a Kalliopé Jarrar Theodorakaku - STAV SE Espresso Bar

Nejlepší kavárna v Česku: Cenný titul ECTA získal brněnský STAV SE Espresso Bar

26. října 2025
Punk Unicorn od Coffeeinu - príprava espressa

Sweet Unicorn a Punk Unicorn: Zábavné marakujové blendy od Coffeeinu

25. října 2025
Blog o káve

Ochutnejte kávu z řemeslných pražíren a k té supermarketové se už nevrátíte.

Naše sociální sítě

KATEGORIE ČLÁNKŮ

  • Druhy kávových nápojů
  • Exkluzivní
  • Kavárny
  • Kávovary
  • Kávové trendy sociálních sítí
  • Kávový blogger
  • Metody přípravy
  • Ostatní
  • Pojď ochutnat řemeslnou pražírnu
  • Představení nových káv
  • Recenze kávových kapslí
  • Recenze kávy
  • Recepty
  • Zajímavá fakta o kávě
  • Zdraví

ZNAČKY

Be:café bezkofeinová káva cappuccino chemex cibetková káva Coffeein cold brew cupping kávy dripper děti a káva espresso filtrace vody filtrovaná káva french press Goriffee instantní káva Kofein kopi luwak koťogo kyselina chlorogenová káva káva a spánek káva a zdraví káva s kardamomem Kávoholik kávovar kávové kapsle kávové nápoje Marián Takáč Miroslav Boltvan moka konvice negativní vlastnosti kávy obal kávy Popradská káva Pozitivní vlastnosti kávy pražení kávy pěstování kávy příprava kávy Ready After recenze kávy recepty rozhovor výběrová káva zajímavosti o kávě závislost na kávě

TOP ČLÁNKY

pražírna Labcafe - interiér

Řemeslná pražírna Labcafe z Rakovníka: Most mezi klasickou a výběrovou kávou

8. listopadu 2025
Zrnka z hrnka - chřibská pražírna

Zrnka z hrnka – chřibská pražírna: Řemeslná káva a keramické hrnky z Vřesovic

4. listopadu 2025
Ladislav Király - kávy od Piráta

Kávy od Piráta jsou jako dvě hrozny: Dostali jsme K.O. v prvním kole

31. října 2025
Back in Black od BeCafé - príprava espressa

Back in Black: Nová velmi levná kvalitní espresso směs od Be:Café

27. října 2025
  • Ceník
  • Zásady ochrany osobních údajů

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL

Spravovat souhlas
K poskytování těch nejlepších zkušeností používáme technologie, jako jsou soubory cookie pro ukládání a/nebo přístup k informacím. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje.
Funkčné Vždy aktivní
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Upravit
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Blog o kávě
  • Slevové kódy
  • Všechny články
  • Pražírny
  • Defekty

Copyright © 2025 Blogokave.cz - Všechna práva vyhrazena. Vyrobeno Creawise.DIGITAL